söndag 28 januari 2024

Skaldjurslasagne

Tidig uppstigning denna söndag eftersom vi skulle skjutsa Olivia till flyget, hon har varit hemma i Luleå sedan i tisdags och hunnit med tre hemmamatcher. Det började med två roliga vinster men tyvärr blev det förlust i går. Inte helt rättvist så det känns surt, framför allt då vi fick många skadade spelare också. Hoppas inte det är så allvarligt som det såg ut. 

Nu sitter jag i soffan och ser Ski Classic från Marcialonga och dricker dagens andra kopp te. Mys på hög nivå, det finns inte mycket som slår en lugn morgon med te och skidor. Det blir mer mys i dag då jag efter lunch ska promenera in till stan för fika på stan med en kompis.

Vill ni äta nå gott idag eller kommande vecka så kan jag tipsa om den här Skaldjurslasagnen som vi åt för några veckor sedan. Det blev himla god med en hint av saffran tack vare smaksatt crème fraiche.


Skaldjurslasagne ca 8 portioner

Sås
0,5 dl mjöl
30 g smör
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 dl vin
2 dl créme fraiche saffran & tomat
2 msk hummerfond
2 tsk chiliflakes
2 tsk salt

Smält smöret och rör ner mjölet. 
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. 
Låt koka några minuter och smaka av.

Fyllning
1 kg räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
150-200 g färsk spenat
2 påsar riven cheddar/mozzarella
400 g färska lasagneplattor

Skala räkorna och häll av lagen från kräftstjärtarna. 
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med färska spenaten.

Montering
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta. 
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven ost. 
Lägg på lasagneplattor och fortsätt varva. 
Avsluta med ett lager plattor, sås och ost. 
Tillaga mitt i ugnen 225 C 20-30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. 

Servering
Servera med finriven parmesan och en god sallad.






söndag 21 januari 2024

Tomatsallad med burrata

Efter en helg som har gått i vilandets tecken sitter jag nu i soffan för att se handbolls-em-matchen, dvs ännu mer vila. Är fortfarande trött efter dunderförkylningen, dessutom är det rätt jobbigt att byta jobb😀 ALLT är nytt och man måste vara på alerten hela tiden och sedan resandet på det. Men att allt är nytt är även det roliga med att byta jobb, jag är rätt nyfiken och älskar att lära mig nya saker.

Tänkte avsluta den här helgen med att tipsa er om ett favorittillbehör hos oss, framför allt för Ida. Nämligen burrata och det passar perfekt till en enkel tomatsallad. Har ni testat? Så enkelt och så gott.


Tomatsallad med burrata

små tomater
rödlök
färsk basilika
balsamvinäger
olivolja
nymalen svartpeppar och salt
burrata

Skär tomater och lök, strimla basilikan.
Lägg tomater, rödlök och basilika på ett fat.
Sätt burratan i mitten.
Salta, peppra och ringla över lite olivolja och ev balsamvinäger.

Vill man så kan man så klart tillsätta mer grönsaker eller sallad. Lite ruccola i botten blir supergott. Här hade jag kvar sojabönor från förrätten som jag la på fatet. Passade perfekt.

Vill man ha det matigare så tillsätter du färsk fylld pasta och lite lufttorkad skinka så har du en supergod maträtt.

Sojabönor från förrätten blev extra färg och smak på tomatsalladen.

Det blir en kort Kiruna-vistelse, 2 dagar, även kommande vecka så i dag har jag preppat matlådor. Så nu har jag till båda tågresorna och ytterligare en lunch och en middag. Skönt att slippa fundera på att fixa mat varje dag, utan redan ha det fixat.

Det är tidig uppstigning för mig imorgon för 5.45 kommer taxin o hämtar mig. Få se om jag kan sova i natt eller om det är som så ofta då jag ska i väg tidigt, att jag är rädd att försova sig så jag sover jätteoroligt. Det lär jag inte vara ensam om. Tur att jag kan slumra på tåget lite sen.

torsdag 18 januari 2024

Check på första veckan

Snart har jag jobbat en hel vecka på nya jobbet och allt känns så himla bra. Allt från själva arbetet till kollegerna. Jag ställer in mig på att det inte kommer kunna vara så här bra hela tiden, men om det bara fortsätter hälften så bra så är jag nöjd. Så här välkommen har jag aldrig känt mig på en ny arbetsplats💖

Så vackert när jag åkte hem i går🔥

Det som är speciellt och det kommer nog vara det jobbigast är att alla mina kolleger sitter i Kiruna, dvs 35 mil bort. Så det kommer bli en hel del tågresor och hotellnätter, framför allt nu i början. Fyra timmar på tåg enkel väg, är ju kanske ingen drömtillvaro, men jag hoppas att det kommer vara värt det. Och jag hoppas att det räcker med fyra timmar, så att det inte blir en massa förseningar och inställda tåg. 

Det som är positivt är att man har möjlighet att träffa trevliga människor på tåget. Igår pratade jag med ett äldre par som var så himla trevliga och pratade mycket om gamla minnen från Kiruna och LKAB. Så kul och intressant att höra.

Man måste ju ändå vara imponerad av den digitala utvecklingen. En sån här lösning hade ju inte varit aktuell för några år sedan.

Nu är mitt fokus att komma på bra mat att äta på hotellrum och på tåg, utan tillgång till ugn, spis eller micro. Har ni några bra tips? Det lär bli en hel del sallader, mackor och yoghurt känns det som. Vattenkokare har jag ju också, så jag måste kanske börja äta nudlar😀

Klocktornet på sin nya plats i Kirunas nya centrum. Min utsikt från hotellrummet.

lördag 13 januari 2024

Tillbaka och redo för nytt

Tillbaka till livet💖
Efter en seg och rejäl förkylning känner jag mig äntligen lite bättre. Inte helt bra, men snart....

Lite surt att jag var sjuk hela första veckan på året då jag hade semester och hade sååå mycket planer. Jag ville städa bort julen och göra en riktig storstädning, jag ville baka och fylla upp frysen med gott hembakat bröd, jag ville komma in i bra rutiner med nyttig mat och dagliga promenader och jag skulle klippa och färga håret och jag skulle på massage. Men istället låg jag nerbäddad och tyckte synd om mig själv. 

Men lagom till semestern var slut och det var dags att börja jobba så var jag tillräckligt frisk och redo för jobb. Det innebar att jag kunde slutföra allt på gamla jobbet för det var ju min sista vecka där. Jag vet, lite konstigt att först ha nästan två veckor semester och sedan jobba en vecka. Det hade nog varit bättre för alla om jag hade avslutat till jul. Men nu blev det inte så och det gick ju hyfsat bra ändå.


Eftersom jag på måndag börjar ett nytt jobb hos en ny arbetsgivare har det varit en kamp mot klockan att hinna bli frisk. Vill inte ännu en gång börja en anställning med att vara sjukskriven en vecka. Blir det inte något bakslag nu i helgen så är jag frisk och redo för nytt jobb och det känns så bra.

Jag har höga förväntningar på nya arbetsgivaren och jag har aldrig känt mig så välkommen till ett nytt jobb. Underbar känsla. Igår fick jag t.o.m en vacker bukett med bl.a vita tulpaner och en lapp där de önskade mig välkommen. Så imponerande. Lite skillnad mot för hur jag välkomnades till min senaste arbetsgivare. Där jag fick en 4 år gammal dator och en trasig stol. Just dessa två saker är bland det viktigaste för mig som systemvetare som sitter vid datorn hela dagarna. Där och då undrade jag verkligen var jag hade börjat. Det blev bättre, tack o lov.... Men ett första intryck är dock extremt viktigt.


Efter en lugn förmiddag, en nervös hockeyvinst och en god oxfilépasta till middag är det nu dags att avsluta den här lördagen i tv-soffan framför en bra serie. Måste bara hitta nån ny att börja följa för vi såg klart den tidigare i morse.

Ha en bra lördagkväll!