tisdag 28 december 2021

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

Har ni börjat fundera på nyårsmenyn? Eller är ni kanske bortbjudna och kommer till dukat bord? Det lutar åt att vi firar här hemma så jag sitter och klurar på en 3-rättersmeny.

Det skulle inte förvåna mig om vi äter räkor och/eller löjrom till förrätt, oxfilé till varmrätt och choklad till efterrätt. Inte så originellt 😀 och jag förmodar att ni är fler där ute som har liknande meny på gång.

Vill ni ha ett gott drinktilltugg till välkomstdrinken/bubblet så kan jag tipsa om detta. Att riva ner lite citronskal i crème fraichen blev verkligen supergott och fräscht. Och löjrom tackar väl ingen nej till?

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

1 dl crème fraîche
0,5 citron, skal
100 g löjrom
rödlök

lantchips

Finriv citronskal och rör ner i crème fraiche.
Klicka krämen på chips och toppa med löjrom och rödlök.

Jag tycker lantchips passar perfekt till detta eftersom de är lite ”tjockare” och behåller krispet längre.


Nu har jag verkligen kommit in i semester-mood, så himla skönt med hyfsat sena kvällar och sovmorgnar. Jag älskar känslan att inte behöva gå o lägga sig för att orka upp och vara pigg dagen efter. Jag är ju aldrig nån nattsuddare så trots att jag är uppe längre på kvällarna har jag kommit i säng före midnatt varje kväll 😀 Få se hur det blir på nyårsafton.

I dag är planen att ligga i soffan nu några timmar och se Vinterstudion och nån serie. Lagom till middag kliver jag nog upp och fixar go’middag för jag och Leif har date night ikväll och ska laga nå gott att äta på tu man hand innan hockeyn sätter igång.

fredag 17 december 2021

Asiatiska sesamräkor

Fredag igen och inte vilken fredag som helst. Utan det är min sista arbetsdag detta år. Nästa gång jag slår igång jobbdatorn är det 2022. Men nu ska vi först ta oss igenom den här dagen och tyvärr måste jag arbeta till klockan 17. Men så mycket som jag har att göra så kommer det gå fort och sen har jag flera dagar, ja t.o.m veckor på mig att baka, fixa, planera och mysa.

Fredag, sista jobbdagen 2021 och allmänt en bra dag – Känns som att det är värt att fira lite extra.

Om det är fler som vill äta lite extra gott idag och kanske börja med en förrätt så kan jag tipsa om dessa goda sesamräkor. De är så goda så jag har hunnit äta dem två gånger senaste månaden. Så fräscht och gott!

Asiatiska sesamräkor

5 hg räkor med skal
1 msk sesamolja
0,75 msk rapsolja
lite flingsalt

sesamfrön, gärna rostade
parmesan, finriven
salladsblad

Skala räkorna, lägg dem i en skål med sesamolja och rapsolja.
Låt dra en stund, smaka av med lite salt

Fördela räkorna på salladsblad, strö över sesamfrön och parmesanost.
Servera.

Nu ska jag hitta nån lunch att äta idag innan jag fortsätter beta av min to-do-lista på jobbet. En av de bästa sakerna med att jobba hemma är att man kan äta god lunch även om det inte blir kvar rester till matlåda. Det går ju så snabbt och enkelt att fixa i ordning en omelett t.ex.

Det sämsta är att man jag ofta tar lunchen och även tekoppen framför datorn istället för att sitta vid köksbordet och ta en riktig paus. Fast jag får min paus de dagar jag tar en promenad vid lunchtid, så skönt med frisk luft, motion och LJUS. Tyvärr är jag inte så duktig varje dag.

Ha en underbar fredag och helg!

måndag 6 december 2021

Champinjonsoppa

Nu är jag tillbaka! Efter några dagar i sjuksängen och några dagar semester då jag fortsatte vila är jag nu tillbaka. Både på jobbet och på bloggen. Verkar vara riktigt många som är förkylda nu och jag hoppas att alla åker o Corona-testar sig. Även om man redan haft Covid eller om man är vaccinerad. För det känns inte särskilt bra att smittan ökar nu igen och nya restriktioner är kanske på gång.

Ida älskar soppa så när det bara är hon och jag hemma brukar vi passa på att äta goda soppor. Den senaste vi åt var champinjonsoppa. Så himla gott! Och varför har jag aldrig gjort det tidigare? Jag och Ida var eniga om att den var godare än kantarellsoppa och det säger inte lite.

Champinjonsoppa

500 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
smör

9 dl grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
1-2 dl grädde
salt och peppar

hackad persilja till garnering

Stek löken mjuk i smör, lägg över i en kastrull.
Stek svampen i smör i några minuter, salta och peppra.

Lägg över i kastrullen, men spara några skivor till garnering.
Tillsätt buljong och timjan.
Koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och koka nån minut, smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med champinjonskivor och persilja.