måndag 13 maj 2024

Mögel eller inte

Har ni också haft långhelg? Alltså Kristi-himmelfärdsveckan är en av årets bästa veckor. Förutom att sommaren närmar sig så älskar jag att få 2,5 dagar extra ledigt. Är så glad att jag åter igen har en arbetsgivare där klämfredagen är en ledig dag, för det är så jag är van att det ska vara. De två senaste åren var det en vanlig arbetsdag, så i år njuter jag lite extra att jag har bytt arbetsgivare och får vara ledig denna klämfredag igen.

På tal om gamla arbetsgivaren så hostade jag typ hela tiden under mina två år där. Först trodde jag att det var sviterna av Corona. Kommer ni ihåg hur starten på mitt nya jobb var? Annars kan ni läsa om det här. Men hostan fortsatte lite väl länge så jag började misstänka något annat. När jag sedan blev bra under sommar-semestern då jag inte var på jobbet blev jag helt säker på att det var något på arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. Mögel i väggarna eller taket eller under mattan var det jag misstänkte och framförde till cheferna. Men ingen tog mig på allvar😓 så till slut började jag ju själv att tvivla.

Men efter att ha bytt arbetsgivare och arbetsplats försvann hostan (för gott), så under alla dessa månader med hosta hade jag rätt att det var arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. 

Och om någon fortfarande tvivlar så är det ganska uppenbart nu att jag haft rätt hela tiden. För nu har alla varit tvungen flytta ut pga sanering och renovering. Bättre sent än aldrig, men lite bitter är jag nog och jag är väldigt sugen att skriva "vad var det jag sa" till mina gamla chefer😂 Fasaden är borta och så här ser det ut nu:
 

Alltså hur lycklig blir man inte av värmen som nu äntligen kom. För vilket härligt väder vi har haft i helgen så nu känns det som att sommaren är på väg. Vi har varit ute hela dagar och städat, pysslat och njutit. Men krattat har vi inte kunnat göra ännu för tomten är fortfarande inte snöfri. Men snart....

Grillat har vi däremot gjort och i lördags satt vi ute och åt middag för första gången det här året. Nu hoppas vi på fler soliga utemiddagar redan i maj.

Jag hann dock inte städa och såpa in altanen men det kanske jag hinner nån kväll i veckan. För till helgen blir det i alla fall inte för då ska jag och Ida till Stockholm för att se Taylor Swift, shoppa och mysa. Som jag längtar💖

torsdag 9 maj 2024

I väntan på värmen

Alltså vilka härliga veckor vi har nu, helg stup i kvarten. Synd bara att vädret inte kan vara med oss. Men man kan väl inte få allt. Men nu får gärna värmen komma snart, jag är less att frysa. 

I tisdags bjöd jag hit en kompis för en surrkväll. Perfekt med middagsgäst när det bara är en halvdag på jobbet dagen efter, eftersom det då var dag före röd dag. Så det gör inte så mycket om man är lite småseg och trött.

Vi hade så mycket att prata om, men mellan allt prat hann vi med att äta och dricka också. Jag började med att göra i ordning ett litet fat med två sorters snittar. Rågkorgar med asiatisk skagenröra och crostini med kronärtskockskräm och lufttorkad karré. När väl snittarna var på plats blev vi sugna på Cava, trots att tanken från början var att det skulle vara en rödvins-kväll😀 

Hade det varit riktigt perfekt hade vi kunnat sitta ute i maj-solen med Cava och snittar. Men så varmt var det inte, inte ens i vårt härliga varma altanhörn som oftast är i lä.


Till huvudrätt hade jag ugnsstekt kyckling (så enkelt och bra sätt, så numera steker jag nästan aldrig kyckling i stekpanna). Till kycklingen åt vi en matig sallad med en massa godsaker i olika färger. Jag har ätit rester av salladen flera gånger och den är lika god varje gång. Så den kommer jag servera olika varianter av fler gånger i sommar. Perfekt till grillat.


Och ni känner mig - Alla bra middagar avslutas med efterrätt och gärna med choklad. Den här gången bjöd jag på en viktväktar-kladdkaka som faktiskt var riktigt god, framför allt när den var kylskåpskall. Jag ska försöka modifiera den lite till för att göra den perfekt💖


Eftersom jag har lyxen att vara ledig även imorgon och därmed får sovmorgon så sitter jag just nu och ser Eurovision Song Contest. Inte för låtarna, utanför mellanakterna och mellansnacket. Man kan ju inte annat än älska Edward af Sillén. 

Jag behöver mycket sömn och är rätt kvällstrött så jag brukar prioritera att sova på kvällarna, för att inte vara så trött dagen efter. Men ibland lyckas även jag vara vaken till midnatt 😀


söndag 5 maj 2024

Kesoplättar

Då var det söndag igen. Det har varit en konstig vecka det här. Eftersom det var 1 maj i onsdags så blev det måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag och nu söndag igen. Och kommande vecka är lika härlig med halv dag på onsdag och sedan ledig torsdag till söndag.

Trots att jag nu trivs sjukt bra på jobbet så är det ändå skönt med extra dagar ledigt lite då och då. Men vilken skillnad det är mot för då jag inte trivdes lika bra, då var dessa kortveckor räddningen. Nu vill jag ju lära mig allt så jag har knappt tid att vara ledig 😀

Lediga dagar innebär att man kan äta frukost lite extra länge och lyxa till det med nå gott, istället för en kopp te vid datorn. Kesoplättar är nya favoriten som jag testade när jag hade lite keso över i kylskåpet. Nu ser jag till att alltid ha keso hemma.


Kesoplättar

100 g (mini)-keso
1 ägg
0,75 msk fiberhusk
1 tsk margarin flytande 

Mixa keso, ägg och fiberhusk till en slät smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla i 5 minuter.
Värm margarin i en panna och klicka ut smeten till tre plättar och platta ut. 
Stek ett par minuter per sida på medelvärme tills de stelnat och fått fin färg.
Servera med bär och ev yoghurt eller kvarg.

Om du använder vanlig keso istället så passar det för de som äter enligt lchf och om du använder mini-keso så är det perfekt för viktväktare.

Det blir en ganska fast och kladdig konsistens
Platta ut i stekpannan


Gott med bara bär


...men snäppet godare med lite smaksatt yoghurt eller kvarg till.

Lyxfrukost med kesoplättar och te i soffan.

Nu har grillsäsongen börjat på allvar för oss, nu när vi har lyckats skotta fram grillarna från all snö. I dag blir det tredje dagen på raken som det blir grillat till middag. I fredags nöt, igår kyckling och idag fläsk😀 Oftast tycker jag att kyckling blir godast, trots att vi inte gör nå speciellt med den. 

Snart är det även dags att sätta igång cykelsäsongen på allvar, men först ska vi lämna in dem för lite service och fix. Sedan hoppas jag att de blir som nya.