fredag 29 september 2023

En ljus och bättre onsdag

Äntligen fredag!

I dag känner jag mig på toppenhumör, men igår var jag otroligt trött och seg. Men det var så värt det för vilken kväll jag hade i onsdags. Jag och en kompis från Way back hade en surr-kväll och som vi surrade. Eftersom vi nu jobbar på samma arbetsplats men på olika enheter och med olika arbetsuppgifter blev det mycket jobb-snack. Ärligt talat blev det nog nästan bara jobb-snack. Så skönt att ventilera tankar, idéer och åsikter med nån som lyssnar, förstår och även håller med i mycket.

Vi satt i deras nya, stora, fina och otroligt mysiga uterum och som alla bra middagar började vi med bubbel och lite snittar. Sedan flyttade vi från soffan till matbordet där vi åt en smarrig potatis- och fläskfilégratäng tillsammans med sallad och rödvin. Och vi fortsatte surra och njuta av lugnet och alla fina ljus.

Och ingen middag är fulländad utan te och efterrätt, gärna choklad. Och vilken tur att jag fick allt det. I ett efterrättsglas samsades chokladglass, chokladcookie och lite grädde.

onsdag 27 september 2023

Potatis- och tacogratäng

Jag tänkte att det passar med ett gott vardagsrecept denna regniga och grå onsdag. Var försvann solen? Igår hade vi ju en kanondag med sol och värme. Mer såna dagar, tack.

När man äter tacos blir det ofta över köttfärsrester, eller hur? Om man inte vill äta tacos ytterligare en dag så finns det en massa gott man kan göra med tacoköttfärs. Om ni söker här på bloggen finns det många olika recept på gratänger, pajer och annat med tacoköttfärs. Och här kommer ytterligare ett recept. 

Tack var köttfärsresterna och köpt potatisgratäng är det här perfekt vardagsmat i farten. Allt man behöver göra är att blanda ihop allt, strö på lite ost och sedan klarar den sig själv i ugnen medan man gör sallad och dukar. Eller kanske lägger man sig i soffan och vilar en stund.


Potatis- och tacogratäng

Tacoköttfärs
Färdig potatisgratäng
Riven ost

Varva köttfärs och potatisgratäng i en ugnsform.
Strö över riven ost.
Tillaga i 225 grader ca 25 minuter.
Servera tillsammans med en sallad.

Det här blev godare och mer populärt än jag trodde. Så nästa gång ser jag nog till att göra riktigt mycket köttfärs när vi ska äta tacos, så att jag är säker på att det blir rester.

fredag 15 september 2023

Salsicciapasta à la Emil

Fredagar är alltid efterlängtade, men den här fredagen är lite extra välkommen. Det har varit en hektisk vecka och jag har inte varit helt pigg. Men nu ska jag vila och ha det bra i helgen. Jag ska inte ens laga nån mat. Olivia lovade göra nån god pasta åt oss (bra tradition) ikväll och både lördag och söndag ska vi bort. Underbart!

På lördag är det äntligen dags för årets hemmapremiär för Luleå hockey. Som vi har längtat! I år har hela familjen säsongskort så det blir mysigt att ha hela familjen på plats på hemmamatcherna.

Den här goda Salsicciapastan bjöd Emil på för några veckor sedan och hela familjen längtar tills vi får äta den igen. Det var så gott så jag tvingade honom att skriva ner receptet så att jag skulle kunna dela det :) 


Salsicciapasta à la Emil

2 paket färsk salsiccia (eller annan god färsk korv)
3 vitlöksklyftor
0,5-1 gul lök
2-3 msk tomatpuré
500 g pasta 
(mezze maniche rigate, eller annan rund ihålig pasta)
2,5-3 dl grädde
parmesan

Börja med att tömma korven ur skinnet, storlekar som en köttbulle.
Skär upp vitlöksklyftor i tunna skivor.
Finhacka gul lök.
Stek löken i olivolja, utan att den får färg.
Blanda i tomatpuré och rör till en paste.
Koka pastan al dente, enligt förpackningens anvisningar.
Spara lite pastavatten.
Lägg i korven i pannan och hacka upp den i mindre bitar.
Stek och blanda runt tills korven är klar, den ska ha tuggmotstånd.
Ev kan man behöva hälla bort lite fett som släppt från korven.
Tillsätt grädde och låt koka upp till en krämig sås.
Häll lite av pastavattnet i såsen.
Tillsätt pastan i såsen lite taget och rör runt ordentligt.
Servera i djup skål och toppa med rikligt med parmesan.

Emil gjorde 1,5 sats när han bjöd oss på den och då använde han 2 salsiccia- och 1 persilladekorv, det var supergott och blev en extra krydda.

söndag 3 september 2023

Pastalyx

Två helger i rad har jag blivit bjuden på supergoda pastarätter. Sån himla lyx! Det är en av fördelarna med att stora barn flyttar hem tillfälligt. Olivia har sålt sin lägenhet och det blev ett glapp på nästan två månader innan de får tillträde till sin nya. Så i väntan på den så bor hon och alla deras möbler här hemma hos oss. Trångt men mysigt!

Hennes Emil bodde här i ungefär två veckor men har nu flyttat tidigare till Stockholm och börjat sitt nya jobb. Men innan han lämnade oss för Stockholm bjöd han oss på sin Salsicciapasta som Olivia har höjt till skyarna. Trots att förväntningarna var skyhöga blev vi inte besvikna för det var verkligen supergott.


Igår när det bara var jag och Olivia hemma bjöd hon mig på en supergod pasta med bland annat pancetta, champinjoner och tortellini. Pasta är verkligen hur gott som helst och jag skulle kunna äta det hur ofta som helst. Det är dessutom lite extra gott när man slipper tillaga det själv. Båda dessa recept kommer.....och har du samma tur som mig kanske du också får nån annan att laga och bjuda dig.
 

Efter några dagar med förkylning och lite feber känner jag mig feberfri idag. Så skönt att äntligen ha tillbaka lite energi. Det var verkligen en lindrig höstförkylning men jag blev så himla låg på energi, förmodligen pga febern, och det är så tråkigt och deppigt att inte orka så mycket som man vill. Men så skönt att det ändå inte blev värre eller mer långdraget. 

lördag 2 september 2023

Nu är jag tillbaka


Ni som följer mig på Facebook har redan sett att jag hintat lite om min flytt, återgången till gamla bloggen. Nu är det äntligen dags att gå tillbaka till mat-ro.blogspot.se

Det var här allt startade och jag hade nog aldrig bytt blogg-adress om inte Fb hade tvingat mig. Av någon konstig anledning fick jag inte dela blogg-länkar. Och som en liten bloggare som försöker nå ut till fler är det en katastrof. Jag var inte redo att sluta blogga så då bytte jag plattform. Nu när jag inte är blockad längre (de har nog insett hur ofarlig min lilla matblogg är) så byter jag tillbaka.

Som bloggare är det inte bra att behöva byta blogg-adress. Jag tappade många läsare och klick av mitt byte och lär tappa några till nu. Men jag känner ändå att jag vill tillbaka till stället där allt började.

Så jag hoppas att ni följer med mig till mat-ro.blogspot.se – Bokmärk gärna sidan och titta in när ni behöver hitta inspiration. Jag blir extra glad om ni lämnar nån kommentar då och då och självklart älskar jag när ni delar min blogg med andra.

Jag håller på att flytta över alla inlägg till blogspot-bloggen, så snart finns alla recept och inlägg på plats. Det tar lite tid och är lite pyssel. Men den som väntar på nå gott….. 


fredag 1 september 2023

Kantarellpasta med spenat

Tycker ni om kantareller? Det gör jag! 
Tycker ni om att plocka och ta hand om kantareller? Det gör inte jag! 
Men jag älskar att ha frysen full med kantareller så ibland får man offra sig och jobba lite för dem också. Men jag brukar (på sin höjd) nöja mig med att rensa, förvälla och frysa ner dem, så får andra plocka.

När jag vill äta riktigt gott men har ont om tid då använder jag ofta färsk pasta. Det är så himla gott och behöver bara ett par minuter för att koka.


Kantarellpasta med spenat

kantareller
0,5-1 röd lök
ca 100 g färsk spenat
0,5 kruka färsk persilja
2 dl grädde
parmesanost
pasta

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite pastavatten.
Stek löken mjuk.
Tillsätt kantarellerna, stek till all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt spenat och stek den mjuk. Rör ner persilja.
Tillsätt grädde och låt koka in något.Tillsätt ev. lite pastavatten.
Tillsätt den kokta pastan, rör ner parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med mer parmesanost.

Jag använde färsk pasta och det blev helt ljuvligt gott. Det här kommer stå på vårt bord snart igen. God, snabblagad höstmat med lyxkänsla.


Som vanligt vid skolstarten så härjar det en hel del förkylningar och vi verkar inte klara oss i år heller. Lite onda halsar, hosta och täppta näsor finns här i huset. Alltså det är så himla tråkigt att vara sjuk, jag blir så deppig av det. Jag är dessutom rätt dålig på att bara ligga i soffan och ta det lugnt. Jag borde ju passa på att vila. Jag hoppas jag blir frisk till helgen i alla fall, så jag kan njuta av ledighet och god mat.

Har ni några roliga planer för helgen?
Jag har inga mer planer än att ta hand om mig själv och hemmet. Vila, se nån serie, tvätta, städa och bara vara hemma.