söndag 28 juni 2020

Bananmuffins med chokladhavregömma

Nu närmar sig min semester med stormsteg, endast två halvdagar kvar. Men med tanke på vädret vi har och har haft känns det som att semestern redan har börjat. Jag har passat på o njutit och låtsas att jag har haft semester trots att jag har varit på jobbet några timmar varje dag. Men jag har försökt ta ut lite flexledigt på eftermiddagarna. Det är väl såna här gånger man ska använda tiden man har jobbat ihop?

Jag har även hunnit med att baka litegrann i värmen, vi hade bruna bananer som behövde användas. Istället för att göra min favoritkaka som jag oftast gör, blandade jag två favorit i en - en saftig bananmuffins fylld med chokladhavresmet liknande de här favoritrutorna.


Bananmuffins med chokladhavregömma

Bananmuffins
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer, så bruna som möjligt

Chokladhavregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Bananmuffins
Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.
Vispa ner gräddfilen.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i smeten.
Mosa bananerna, rör ner i smeten.
Häll smeten i pappersformar som du satt i en muffinsplåt för att de ska bevara formen.

Chokladhavregömma
Smält smöret. 
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser. 
Fördela massan jämnt över alla muffins. 

Grädda i 175 gr i ca 18 min.

fredag 26 juni 2020

Magiskt

Vilka kvällar vi har nu, helt magiska.
På dagarna är det nästan lite väl varmt (men jag klagar inte), men de varma ljusa kvällarna kan jag inte få nog av. Igårkväll cyklade vi ner till min mamma där Ida badade medan jag nöjde mig med att sitta på bryggan, dricka te och svalka fötterna en aning.

Älskar närheten till vattnet och att det är så enkelt att ta sig till denna vackra plats (både sommar- och vintertid).


Igår blev det så sjukt varmt på jobbet, kändes som att hjärnan kokade och det enda jag kunde tänka på var hur varmt o jobbigt det var. En ineffektiv Sara gör ingen glad, så jag packade ihop mina grejer och cyklade hem o jobbade sista timmarna hemma på altanen. Så skönt att byta ett 28-gradigt kontor mot en skuggig plats på altanen där det fläktade en aning också.

Men cykelturen hem var en pina, tänk dig att du cyklar samtidigt som nån blåser med en varm hårfön mot dig. Det var sååå varmt, tur att jag inte har så långt hem från jobbet. Jag räknar med att jobba hemma idag på eftermiddan också.

Ska alldeles strax cykla i väg till jobbet efter att ha vaknat alldeles för tidigt idag förmodligen pga värmen för månen har inte nån "jobbig" fas nu och jag känner mig inte speciellt stressad. Tvärtom så känner jag mig så redo för semester då jag har gjort undan alla måsten på jobbet. Men jag har några jobbdagar kvar för jag tar inte semester förrän på onsdag (1 juli). Fast jag planerar faktiskt att vara ledig både på måndag- och tisdag-eftermiddag nästa vecka. Perfekt nedtrappning inför semestern, tänkte jag.

Lagom till min semester drar det in svalare luft, enligt väderprognosen. Lite komiskt faktiskt att det verkar vara så precis på dagen. Men det gör inte så mycket eftersom jag har en massa bakjobb som jag måste ta tag i och det tänker jag inte göra så länge vi har nästan 30 grader i köket.

Nej, nu ska jag göra mig klar och cykla iväg.
Ha en underbar fredag!

onsdag 24 juni 2020

Idas drömtårta - glutenfri

Nu när jag jobbar och Ida har sommarlov är det hon som står för det nya och roliga i köket. För någon kväll sedan blev hon baksugen och letade upp det här receptet från Ica på drömtårta. Vill ni istället göra en äggfri drömtårta, så hittar ni ett bra recept här.

Jag är väldigt imponerad hur fint hon lyckades rulla den. Ofta ser man att det är lite luft längst in för att man inte har varit riktigt ordentlig från början eller att smörkrämen är olika tjock. Men Ida lyckades med allt.

Vore ju perfekt om hon själv bakar allt till sitt egna kalas som är om ungefär två veckor. Hon har redan bakat o'boy-bollar som ligger i frysen och väntar på födelsedagen.


Idas drömtårta - glutenfri

Kaka
3 ägg
1,5 dl socker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
100 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt. 
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. 
Sikta ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40cm. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. 
Låt kakan kallna.

Fyllning
Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. 
Tillsätt vaniljsocker. 
Rör ner äggulan.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. 
Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

tisdag 23 juni 2020

Vackert

Vilken sommar - so far ☀️ 
Hoppas det håller i sig hela sommaren och framför allt 19 juli då jag ska ha kalas utomhus. Vi har två kalas nu på kort tid så jag hade tänkt baka och förbereda lite men det är alldeles för fint väder för att vara inne och det blir alldeles för varmt i köket.

Ida har sovit ute på studsmattan med två kompisar för andra gången den här sommaren, perfekt sova-ute-väder. Kanske lägger jag mig där i natt, för det är vääääldigt varmt i sovrummet. Fast egentligen lider jag inte så mycket av värmen i sovrummet, jag sover hyfsat bra ändå. Igår natt hade jag svårt att sova men som vanligt är det nog månen som stör min nattsömn.

Lånad bild

Nu när jag inte behöver vara hemma på morgonen för att se till att Ida tar sig upp och i väg till skolan cyklar jag i väg till jobbet vid 6. Så skönt att kunna få en lång eftermiddag och kväll hemma och på så sätt få lite semesterkänsla trots att jag jobbar.

Det är så lugnt, tyst o mysigt att cykla i väg så tidigt innan de flesta andra och jag älskar min cykelväg till jobbet längs vattnet och Luleås norra hamn. Går inte att få vackrare utsikt på väg till jobbet💖

lördag 20 juni 2020

Solig o varm midsommarafton

Jag älskar känslan när man kommer på att det bara är lördag trots att det känns som söndag. Precis så är det idag. Jag har kommit på mig själv flera gånger med att tro att det är söndag, men det är det ju inte. Vi har ju hela helgen kvar.

Vi hann med flera midsommarfiranden igår. Vi började med en liten enkel midsommarlunch med gravad lax, sill, potatis, ägg och varm korv. Sedan cyklade vi tjejer ner till mamma där vi badade, vissa doppade hela sig och andra endast fötterna. Sedan blev det bubbel och tårta och ett minifirande av barnens kusin som fyllde 16 år. Större firande blir det på söndag.

Från ett mysigt firande till ett annat, för sedan åkte vi hem till vår altan och dukade upp för surströmmingsmiddag som min kusin bjöd oss på. Det var så himla gott och eftersom vi grillar mest varje dag ändå, så saknade vi ingen midsommargrillmiddag.

Till efterrätt hade jag gjort en äggfri jordgubbsglasstårta med kladdkakebotten, men eftersom jordgubbarna var hysteriskt dyra till midsommar skippade jag att dekorera med jordgubbar. Det fick räcka med de jordgubbar som jag hade satt i glassen.


Vilket underbart väder vi hade igår och har mest varje dag. Så overkligt att det bara är juni och så här varmt så här länge. Hoppas hela sommaren fortsätter på samma sätt. Nu ska jag stänga ner datorn och gå ut o lägga mig i solen ett tag tills det är dags att fixa lunch.

Ha en underbar lördag!

torsdag 18 juni 2020

Cheesecake i glas med jordgubbar o nektarin

En snabbfixad och god efterrätt bjöds vi på av Ida en solig dag för några veckor sedan. Tror det var efter första middagen på altanen. Sedan dess har det blivit många middagar på min favoritplats. Men i dag håller vi oss inomhus eftersom det har regnat till och från mest hela dan. Så välbehövligt med regn så nu kan det gärna få regna hela natten för att sedan bli varmt och soligt imorgon igen.

Förstår inte hur jag har kunnat glömma visa er detta goda recept. Har ni inte bestämt nån efterrätt till imorgon än så är det här perfekt som inte kräver någon förberedelse. Nektariner och jordgubbar är supergott tillsammans och jag blir faktiskt lite sugen på att använda den kombon på tårtan imorgon.


Cheesecake i glas med jordgubbar o nektarin

200 g färskost
2 dl lätt crème fraiche
0,5 dl strösocker
1 lime, rivet skal av
2 nektariner
ca 8 jordgubbar
8 digestivekex

Rör ihop philadelphiaost, crème fraiche, strösocker och limeskal.
Krossa kexen.
Kärna ur nektarinerna och skär dem i bitar. Dela jordgubbarna.
Varva frukt och bär med krämen och kexbitar i 4 glas. 
Servera genast.

tisdag 16 juni 2020

Smörgåstårta à la club sandwich

Det här måste ni prova!
Första gången jag åt den här smörgåstårtan blev jag bjuden på den på jobbet på vårt underbara fredagsfika. Vilken succé! Den var så fräsch och god tack vare färskosten och turkiska yoghurten, istället för en massa majonnäs.

Jag gjorde den själv till morsdag och den var lika god då som första gången jag åt den. Jag var lite orolig för att jag hade höjt den till skyarna lite för mycket och att både jag och gästerna hade för höga förväntningar. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, den var minst lika god som jag mindes den.


Smörgåstårta à la club sandwich

Syrad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
2 rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen.
Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Kyckling- och baconfyllning

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
0,5 finhackad gräslök
salt o peppar

Rensa kyckling och skär köttet i små bitar.
Stek bacon och dela i små bitar.
Skär tomaterna i små bitar.
Lägg kyckling, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, senap, gräslök, salt o peppar i en bunke och blanda.

Syrad lök- och färskostfyllning

0,5 dl finhackad syrad lök
150 g färskost t.ex. Philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
salt o peppar

Ta 0,5 dl syrad lök och hacka fint.
Blanda syrad lök, färskost och turkisk yoghurt.
Salta o peppra.

Garneringskräm

250 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
1,5 dl turkisk yoghurt

Blanda ihop färskost och turkisk yoghurt till en smidig röra.

Garnering

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
200 g coctailtomater
syrad rödlök
babyspenat eller ruccola

Rensa och skär kycklingen i bitar.
Stek och dela baconet i bitar.
Dela tomaterna i skivor, halvor eller kvartar.

Montering

18 skivor formfranska

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden.
Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna.
Täck med ett lager brödskivor, försök lägga dem omlott om första lagret bröd.
Bred på syrad lök- och färskostfyllningen och täck sedan med de sista brödskivorna.
Bred garneringskrämen över hela smörgåstårtan.
Dekorera med spenat eller ruccola runt tårtan.
Lägg kyckling, bacon, tomat och syrad lök ovanpå tårtan.

Fyllning nr 1 - kyckling- och baconröra
Fyllning nr 2 - Syrad lök- och färskost-fyllning
Garneringen har börjat
Färdiggarnerad och dags att äta.