lördag 10 februari 2024

Hemma igen

Efter tre Kirunadagar avslutade jag arbetsveckan med att jobba två dagar från hemmakontoret. Mitt hemmakontor är verkligen bästa arbetsplatsen, både ergonomiskt och utrustningsmässigt. Det är bara lite ont om kolleger, så pauserna är inte lika roliga som på en arbetsplats 😀

Nästa vecka ska jag vara i Luleå hela veckan så då ska jag prova jobba på Luleåkontoret några dagar. Ska bli kul att lära känna lite folk som sitter där också. Vi tillhör inte samma enhet men vi jobbar alla med HR så vi kommer samarbeta lite då och då. Alltid kul att lära känna nya människor.

Men det bästa är ju så klart att jag får vara hemma i över en vecka, sova i min egna säng, äta goda hemlagade måltider, gå promenader längs mina favoritvägar och få sitta i min egna soffa på kvällarna.

Jag pysslade ihop lite fruktsallad på hotellrummet

Städerskorna hade pysslat med handdukarna

Efter ha varit lite krasslig några dagar känner jag mig pigg och frisk idag efter över nio timmars sömn. Välbehövligt och skönt! Så trots att det var 20 minus-grader tog jag mig ut på en kylig men solig promenad. Så skönt med frisk luft, lätt motion och solljus💖

Nu ser vi fram emot och laddar för kvällens 50årsfest.

tisdag 6 februari 2024

Hockeysnack

Den här veckan är det landslagsuppehåll för hockeyn, så det är inga SHL-matcher. Känns tomt och konstigt. Vad ska man då göra alla kvällar 😀

De senaste veckorna har det varit match tisdag, torsdag och lördag och så fortsätter det även efter upphållet. Jag älskar tiden efter jul då det oftast är tre matcher per vecka, till skillnad mor före jul då det endast är två per vecka. Som ni kanske förstått så älskar vi hockey i vår familj💖

I lördags var det tidig bortamatch för Luleå så då dukade jag upp hockeysnacks framför tv:n. Lite ost och chark till ett glas Cava. Men tyvärr var det ingen rolig match då Luleå låg under nästan hela matchen och till slut även förlorade. Men den som väntar på nå gott..... Det är ju inte nu man ska vara som bäst (tröstar jag mig med efter tråkiga förluster).


söndag 4 februari 2024

På väg igen

Då var helgen slut och jag har packat väskan för tre dagar i Kiruna. Eller rättare sagt väskorna, jag har en väska med kläder osv, en ryggsäck med jobbgrejer och en liten väska med matsäck till tåget. Ordning och reda och lätt att ha stenkoll på att allt är med och var det är.

Så imorgon är det tidig uppstigning och några timmar på tåg som gäller innan arbetsdagen sätter igång på allvar. Kommer dock att jobba lite på tåget, bl.a. har jag ett teamsmöte så det gäller att uppkopplingen fungerar.

Funderar på att köpa en större termosmugg till mina resor.

Tänk att det här jobb-bytet från Region Norrbotten till LKAB blev så bra. Ja jag vet att jag bara har varit där tre veckor och det kanske fortfarande är "nyhetens behag" och "smekmånad". Men jag var själv lite skeptisk till vad jag hade gett mig in på. Men det lät för roligt och spännande för att inte göra ett jobbyte. 
Att ha kollegerna 35 mil bort och att de första månaderna sitta åtta timmar på tåg varje vecka och ha långa, ensamma kvällar på ett hotellrum i en främmande stad var ju inte det som lockade mig. Utan det var arbetsuppgifterna och företaget. Och än så länge är det så värt det. Jag hopppas jag inte jinxar något nu, utan att jag fortsätter känna exakt likadant.

Med en bra ljudbok i öronen och något att äta så går faktiskt tågresorna himla bra. Mycket bättre än jag trodde. Det var nog tågresorna jag var mest orolig för innan jag började jobbet. Snart när jag har kommit in i jobbet lite mer räknar jag med att jobba lite mer och inte bara slöa på tåget.

En av de bästa sakerna med nya jobbet är att jag äntligen får ha iPhone som jobb-mobil😀 I nästa alla år har jag haft Samsung och jag har inte kunnat hantera dem, jag har knappt lyckats svara. Dessutom har jag äntligen fått en stor datorskärm igen. Som jag har tjatat om det de senaste två åren för det är så mycket bättre med EN stor skärm istället för 2-3 "små" skärmar. Gissa glädjen när jag dessutom hittade stora temuggar i köksskåpen. Imponerande! 

Viktiga arbetsredskap

Det som är värst med att jobba borta är kvällarna och middagarna. Jag tycker ju hemlagat är godast, så för mig är det ingen dröm att äta restaurang- eller annan köpesmat både till lunch och middag. Men jag försöker komma på bra lösningar på det också. 

Men de tråkiga middagarna vägs upp med de goda frukostarna. Jag som älskar hotellfrukost får nu äta det 1-2 gånger per vecka. Vilken lycka! Jag ser till att stiga upp lite extra tidigt för att kunna sitta och äta i lugn o ro och njuta av flera koppar te, färsk frukt, ägg, grönsaker och en o annan macka.

Mums!

lördag 3 februari 2024

Mascarpone-chokladmousse med hallon och cookies

Oj vad det har blåst i veckan. Jag är glad att jag hann hem med tåget innan värsta stormen drog in, för annars hade jag kanske blivit fast i Kiruna. Trots att vädret var bra i tisdags då jag åkte hem blev vi fyra timmar försenade. Fyra timmar!!! Det var spårfel, så de var tvungna skicka ut svetsare för att fixa rälsen. Lite småsegt, men det gick ändå rätt bra. Jag såg hockeymatch på mobilen, när Luleå hockey vann över Växjö, så tiden gick ändå rätt snabbt. Men jag var rejält tesugen när jag kom hem 😀

Jag är lite nervös inför kommande vecka för det verkar som att kylan är på väg tillbaka och tågen verkar ju inte klara kyla numera 😨

Snart är det fettisdag och vi frossar i semlor, men om ni är sugen på något annat än grädde och mandelmassa kan jag tipsa om chokladmousse. Jag testade en ny variant med mascarpone för några veckor sedan.


Chokladmousse med mascarpone

2 dl vispgrädde
0,75 dl kakao
2 msk florsocker
250 g mascarpone

Servering
chocolate chip cookies
färska hallon

Vispa grädden lätt fluffig med elvisp ihop med kakao och florsocker.
Tillsätt mascarpone.
Smaka av med mer florsocker om du vill ha krämen sötare.
Klicka eller spritsa i 8 glas. 
Ställ i kyl till servering.
Ta ut glasen ca 20 minuter före servering. 
Dekorera med smulade chocolate chip cookies och hallon precis vid servering. 

Det kan nog vara gott och fint med en gräddklick vid servering också.




Vad har ni för planer denna lördag?
Vi har en lugn helg framför oss, som så ofta nu när barnen är stora och inte ska skjutsas runt på olika aktiviteter. Vilken skillnad det är nu och för några år sedan. 

Det verkar vara härligt väder ute, så en promenad står på dagens agenda, liksom mat-handling och hockey på tv. Om jag hinner och orkar tänkte jag baka lite matbröd också. Skulle vara gott med nybakat hembakat bröd till min frukostmacka på tåget på måndagmorgon.

söndag 28 januari 2024

Skaldjurslasagne

Tidig uppstigning denna söndag eftersom vi skulle skjutsa Olivia till flyget, hon har varit hemma i Luleå sedan i tisdags och hunnit med tre hemmamatcher. Det började med två roliga vinster men tyvärr blev det förlust i går. Inte helt rättvist så det känns surt, framför allt då vi fick många skadade spelare också. Hoppas inte det är så allvarligt som det såg ut. 

Nu sitter jag i soffan och ser Ski Classic från Marcialonga och dricker dagens andra kopp te. Mys på hög nivå, det finns inte mycket som slår en lugn morgon med te och skidor. Det blir mer mys i dag då jag efter lunch ska promenera in till stan för fika på stan med en kompis.

Vill ni äta nå gott idag eller kommande vecka så kan jag tipsa om den här Skaldjurslasagnen som vi åt för några veckor sedan. Det blev himla god med en hint av saffran tack vare smaksatt crème fraiche.


Skaldjurslasagne ca 8 portioner

Sås
0,5 dl mjöl
30 g smör
4 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 dl vin
2 dl créme fraiche saffran & tomat
2 msk hummerfond
2 tsk chiliflakes
2 tsk salt

Smält smöret och rör ner mjölet. 
Tillsätt mjölk, grädde, vin, crème fraîche, fond och kryddor. 
Låt koka några minuter och smaka av.

Fyllning
1 kg räkor med skal
1 burk kräftstjärtar i lag
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
150-200 g färsk spenat
2 påsar riven cheddar/mozzarella
400 g färska lasagneplattor

Skala räkorna och häll av lagen från kräftstjärtarna. 
Finhacka lök och vitlök och fräs i lite olja tillsammans med färska spenaten.

Montering
Häll lite av såsen i botten på en ugnsform och lägg på ett lager pasta. 
Häll på lite mer sås, strö över skaldjur, spenatfräs och riven ost. 
Lägg på lasagneplattor och fortsätt varva. 
Avsluta med ett lager plattor, sås och ost. 
Tillaga mitt i ugnen 225 C 20-30 min tills rätten fått fin färg och plattorna är mjuka. 

Servering
Servera med finriven parmesan och en god sallad.






söndag 21 januari 2024

Tomatsallad med burrata

Efter en helg som har gått i vilandets tecken sitter jag nu i soffan för att se handbolls-em-matchen, dvs ännu mer vila. Är fortfarande trött efter dunderförkylningen, dessutom är det rätt jobbigt att byta jobb😀 ALLT är nytt och man måste vara på alerten hela tiden och sedan resandet på det. Men att allt är nytt är även det roliga med att byta jobb, jag är rätt nyfiken och älskar att lära mig nya saker.

Tänkte avsluta den här helgen med att tipsa er om ett favorittillbehör hos oss, framför allt för Ida. Nämligen burrata och det passar perfekt till en enkel tomatsallad. Har ni testat? Så enkelt och så gott.


Tomatsallad med burrata

små tomater
rödlök
färsk basilika
balsamvinäger
olivolja
nymalen svartpeppar och salt
burrata

Skär tomater och lök, strimla basilikan.
Lägg tomater, rödlök och basilika på ett fat.
Sätt burratan i mitten.
Salta, peppra och ringla över lite olivolja och ev balsamvinäger.

Vill man så kan man så klart tillsätta mer grönsaker eller sallad. Lite ruccola i botten blir supergott. Här hade jag kvar sojabönor från förrätten som jag la på fatet. Passade perfekt.

Vill man ha det matigare så tillsätter du färsk fylld pasta och lite lufttorkad skinka så har du en supergod maträtt.

Sojabönor från förrätten blev extra färg och smak på tomatsalladen.

Det blir en kort Kiruna-vistelse, 2 dagar, även kommande vecka så i dag har jag preppat matlådor. Så nu har jag till båda tågresorna och ytterligare en lunch och en middag. Skönt att slippa fundera på att fixa mat varje dag, utan redan ha det fixat.

Det är tidig uppstigning för mig imorgon för 5.45 kommer taxin o hämtar mig. Få se om jag kan sova i natt eller om det är som så ofta då jag ska i väg tidigt, att jag är rädd att försova sig så jag sover jätteoroligt. Det lär jag inte vara ensam om. Tur att jag kan slumra på tåget lite sen.

torsdag 18 januari 2024

Check på första veckan

Snart har jag jobbat en hel vecka på nya jobbet och allt känns så himla bra. Allt från själva arbetet till kollegerna. Jag ställer in mig på att det inte kommer kunna vara så här bra hela tiden, men om det bara fortsätter hälften så bra så är jag nöjd. Så här välkommen har jag aldrig känt mig på en ny arbetsplats💖

Så vackert när jag åkte hem i går🔥

Det som är speciellt och det kommer nog vara det jobbigast är att alla mina kolleger sitter i Kiruna, dvs 35 mil bort. Så det kommer bli en hel del tågresor och hotellnätter, framför allt nu i början. Fyra timmar på tåg enkel väg, är ju kanske ingen drömtillvaro, men jag hoppas att det kommer vara värt det. Och jag hoppas att det räcker med fyra timmar, så att det inte blir en massa förseningar och inställda tåg. 

Det som är positivt är att man har möjlighet att träffa trevliga människor på tåget. Igår pratade jag med ett äldre par som var så himla trevliga och pratade mycket om gamla minnen från Kiruna och LKAB. Så kul och intressant att höra.

Man måste ju ändå vara imponerad av den digitala utvecklingen. En sån här lösning hade ju inte varit aktuell för några år sedan.

Nu är mitt fokus att komma på bra mat att äta på hotellrum och på tåg, utan tillgång till ugn, spis eller micro. Har ni några bra tips? Det lär bli en hel del sallader, mackor och yoghurt känns det som. Vattenkokare har jag ju också, så jag måste kanske börja äta nudlar😀

Klocktornet på sin nya plats i Kirunas nya centrum. Min utsikt från hotellrummet.