lördag 6 juni 2020

Planer för dagen

Denna allergi håller på att ta knäcken av mig!
Jag är så otroligt trött hela tiden, vågar knappt tänka hur många timmar jag har sovit det senaste dygnet. Trots att studentveckan har börjat som innebär fester varje kväll för Isak kunde jag sova i natt, jag hörde inte ens när han kom hem. När har det nånsin hänt? Jag brukar absolut inte kunna sova om inte alla barnen är hemma. Vad hände? Det var ju dessutom fullmåne...

Jag skyller tröttheten på allergin och jag hoppas verkligen att det bara är det och inte att jag har något virus i kroppen. Men det är bara att avvakta och se.

I dag är det Sveriges nationaldag och jag planerar för lite god mat och efterrätt, är dock inte helt klar med planeringen så det börjar bli lite stressigt nu.

Det verkar bli ett firande inomhus för det är mulet o grått och det verkar kunna komma nån regnskur under dagen också. Jag var så sugen på att fira in sommaren med en Aperol Spritz, men det får nog vänta.


Vad har ni för planer för Nationaldagen?

fredag 5 juni 2020

En god tradition

På jobbet njuter vi lite extra på fredagar, inte bara för att det är fredag och snart helg utan även för att vi till förmiddagsfikat turas om att fixa gott fika. Gissa om det är veckans höjdpunkt! Det vanligaste är att det dukas fram olika sorters bröd, pålägg och grönsaker och lite ost o kex, men vi har även bjudits på quesadillas, varm korv med bröd och smörgåstårta. 

Och nästan alltid är det nå sött efteråt, det vanligaste är nog en skål med olika sorters choklad men ganska ofta bjuds det även på hembakat. Det har varit småkakor, tårta, mjuka kakor och pajer. 

Det är inga krav på vad som måste finnas och de tre som fixar bestämmer helt själv vad de vill bjuda på. Enkelt, gott och en helt underbar tradition.



Idag var jag en av de tre som fixade fikat och vi höll det ganska enkelt men gott. Olika sorters mjukt o hårtbröd, kex, skinka, ost, dessertostar och grönsaker o vindruvor fanns på mackbordet. Till efterrätt hade jag bakat en rabarberpaj med kanel o kokos som vi serverade med vaniljsås. En perfekt sommarefterrätt som är så enkel att göra till många.

Nu tar vi sommaruppehåll med vårt fredagsfika och när vi drar igång igen till hösten dröjer det ganska många veckor innan det är min tur igen.

onsdag 3 juni 2020

Chocolate-chip-cookie-paj

I fredags hade vi en supermysig grillmiddag med grannarna, så himla kul att träffa lite folk igen. Äta gott, dricka gott och sitta o surra i flera timmar. Känns som man är lite svältfödd på det.

Jag hade med mig efterrätt och som oftast hade jag bakat något med choklad. Finns inte mycket som slår lite choklad efter en god middag. Jag gjorde en stor chocolate chip cookie så det blev som en smarrig paj. Jag serverade den med vispad grädde, men vet faktiskt inte om det var riktigt nödvändigt för den var så god som den var.


Chocolate-chip-cookie-paj

150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
200 g choklad, ljus o mörk

Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker fluffigt. 
Rör sedan ner ägget och de torra ingredienserna (utom choklad). 
Arbeta ihop en smidig och kladdig deg.
Grovhacka chokladen.
Rör ner hälften av den hackade chokladen.
Tryck ut degen i smord spring- eller pajform ca 20 cm i diameter.
Strö sedan över resterande choklad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Tag ut och låt svalna.

Degen uttryckt i en pajform
med en massa choklad på.
En smaksak om man äter den med grädde eller....
...utan.

måndag 1 juni 2020

Recept maj 2020

1 juni och sommaren är här, inga väderbakslag nu tack. Som jag njuter, även om jag jobbar och inte kan sitta hela dagen ute i solen så blir jag ändå så lycklig av detta väder. Nu är klockan snart åtta på kvällen och jag kan fortfarande sitta ute i solen. Hur underbart är inte det?

Under maj bjöd jag på en blandad kompott av både mat och godsaker, precis som jag vill att min blogg ska vara. Här ska ni hitta det mesta både till middagen o fikat och både till vardag o fest.

Recept maj 2020

I maj började jag med att bjuda på en god frukost när jag enkelt och snabbt gjorde pannkaksmuffins. Perfekt att slippa stå i stek-os och steka pannkakor när man istället kan göra flera stycken på en gång i ugnen.


En av månadens godaste och fräschaste middagar var när jag blandade ihop citronpasta med kyckling o grönsaker och serverade till tzatziki.


Ett nytt kakrecept bjöd jag också på. Smarriga havreformar med chokladkolakräm tackar man inte nej till. Perfekt att packa ner i picnic-korgen.


En av de enklaste och godaste salladerna är en tomat- och löksallad med persilja och balsamvinäger. Sommarfräscht!


Jag kokade en stor sats av min smakrika chilikryddade grönsaksgryta som jag åt både till lax och kyckling men även precis som den är.


Oftast äter vi potatis med kall sås till fisk men jag var lite less det så istället gjorde jag en krämig pasta som vi åt till grillad lax


Månadens storfavorit blev nog denna Poké Bowl med kyckling där var o en fick plocka ihop sin egna goda skål.

Jag avslutade alltså maj på topp, få se om jag kan börja juni med något gott recept. Vi har både en student och en midsommar framför oss i juni.

fredag 29 maj 2020

Det blir ljusare

God morgon☀️
Så mycket lättare det är att stiga upp när solen skiner och det är ljust, men å andra sidan är det lite svårare att gå o lägga sig när solen fortfarande skiner vid 22-tiden. Men trots det så älskar jag våra ljusa nätter.

Men det är inte bara nätterna som blir ljusare, även jag såg till att bli lite ljusare i håret inför sommaren. Jag hade en sån skön torsdagseftermiddag då jag hade några timmar i frisörstolen med total avkoppling.

Från att ha haft en ganska mörkbrun färg har jag nu lagt ljusbruna slingor i hela håret, så att det får en "solkysst" känsla (inte min kommentar från början men den var ganska beskrivande så jag återanvänder den). Jag fick även för mig att jag inte ville klippa håret så mycket som jag brukar, kul att spara ut det en aning. Så det klipptes bara igenom litegrann och klippte upp det lite lite mer för att det inte ska blir så tungt. Få se hur länge det dröjer innan jag går o klipper av det igen?🙈

Lite te är aldrig fel
Så här såg jag ut före klippning och färg

Några folie-slingor och resten färgades "på fri hand". Spännande väntan på att få se resultatet.
Ta da, mycket ljusare och ytterst lite kortare.
Fixades även till med lockar, men det är bara tillfälligt.

En helg med massa trevligheter har vi framför oss. Underbart nu när vädret tillåter att man kan vara ute för då kan man passa på att träffas lite mer igen. Som vi längtat! Ikväll blir det grillmiddag och jag har lovat att fixa efterrätten. Men jag har inte lyckats bestämma vad det blir än, men jag lär nog komma på nå roligt att göra.

På söndag då det är mors dag ska syrran och jag fira vår mamma ute på vår altan med några meters avstånd. Safety first! Men så kul att ändå kunna umgås och fira lite. Prognosen säger att det ska bli riktig sommar på söndag med 23 grader varmt🙏

Nej, nu måste jag cykla till jobbet för tidig start betyder tidig hemgång❤️

onsdag 27 maj 2020

Hellre baklänges

Redan morgon?
Jag hade inte sovit klart och blev lite smådeppig när klockan ringde. Jag har haft ännu en vaken-natt då jag bara ligger o vrider o vänder på mig och det är helt omöjligt att somna. Jag vågar inte tänka på hur få timmars sömn det blev. Många koppar te lär det i alla fall bli i dag.

I natt var det inte månens fel, som det så ofta annars är, nej i natt var det nog stressens fel. Har lite för mycket att göra just nu  och början på juni ser inte rolig ut. Så jag låg nog o försökte klura ut hur jag skulle få ihop allt. Men jag är specialist på planering så det kommer nog blir bra trots allt.

Jag får nog se till att baka nån god efterrätt efter jobbet idag, något riktigt smarrigt och chokladigt. Hellre desserts än stressed 😀


På tal om tid så ska jag snart sätta mig och beställa veckans mat. Där har vi sparat jättemycket tid nu när vi håller oss ifrån matvaruaffärer och istället beställer på nätet. Känns bra att vi håller oss ifrån eventuell smittspridning men nog saknar jag att gå omkring på matvaruaffärer, känna, titta och inspireras av alla varor. Undra när vi kan återgå till det igen?

Nu är dagens första kopp te uppdrucken och det är dags att väcka Ida och cykla iväg till jobbet. 
Men först vill jag önska er en bra onsdag💖

tisdag 26 maj 2020

Poké Bowl med kyckling

Här sitter vi fortfarande o funderar på vad vi ska äta idag. Ida har kompisar här och de vill ordna nånting själva så det är jag och Isak som måste komma på nå gott, nyttigt och enkelt att fixa till middag. Inte det enklaste när man är superhungrig och motivationen är på noll.

Kom hem rätt nyss och känner mig extremt trött, förmodligen pga allergimedicinen jag har varit tvungen att börja äta nu när luften är full av pollen.

I väntan på att jag kommer på vad det blir till middag idag kan jag tipsa er om förra veckan kanon-middag. Åh vad jag hade velat äta det här idag. En plockmiddag av bästa slag, där alla får plocka ihop sin egna favoritportion.


Poké Bowl med kyckling


Marinerad kyckling

6 hg kycklingfilé eller lårfilé
3 msk soja
2 msk rapsolja
0,5 tsk sesamolja
0,5 tsk sriracha chilisås
1 tsk risvinäger
1 tsk finriven ingefära
salt

Blanda ihop allt till marinaden.
Dela kycklingen i mindre bitar och lägg ner i marinaden.
Låt marinera i minst en timme.
Stek kycklingen.

Picklad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker 
1,5 dl vatten 
1 tsk salt 
2 krm peppar 
2 - 3 rödlökar 

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen. 
Låt stå i kylen över natten.

Sushiris

sushiris
salt
risvinäger
socker

Koka enligt förpackningens anvisningar.
Blanda sedan med risvinäger, salt o socker enligt förpackningens anvisningar.

Övriga tillbehör

sojabönor, jag använder frysta som jag tinar enligt förpackningens anvisning
broccoli, färsk eller fryst som kokas lite lätt för att bli mjuk men med tuggmotstånd
mango, fryst som jag låter tina
gurka, skär i bitar
paprika, skär i bitar
tomater, skär i bitar

Servera allt var för sig i olika skålar så får alla göra sin egna poké bowl med sina favoriter.