tisdag 22 maj 2018

Daimrutor i långpanna

Är det inte dags för lite gott 😀

Varit hemifrån i nästan 12 timmar i dag så det hade suttit fint med lite vila och en godbit. Men så kul gott ska vi inte ha det, men jag kan ge er receptet på denna gamla klassiker så att ni kan baka till helgen.


Daimrutor i långpanna

Kaka
5 ägg
5 dl strösocker
7,5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 dl ljummet vatten
Glasyr
250 g smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
Ovanpå
3-4 dubbeldaim

Kaka
Vispa ägg och socker poröst. 
Tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulver. 
Tillsätt vattnet och rör till en slät smet. 
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll ner smeten. 
Grädda strax under mitten i 175 grader i ca 25 min. 
Nagga därefter kakan ganska med en gaffel innan glasyren hälls på den varma kakan.
Glasyr
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner övriga ingredienser och låt det sjuda under omrörning tills glasyren börjar tjockna lite. 
Häll den varma glasyren över den varma kakan och tryck gärna lite lätt så glasyren går in lite i kakan. 
Strö över hackad daim och låt kakan svalna helt innan du skär i rutor.

Så himla god kaka, mycket tack vare daimen och därför tycker jag att man ska använda sig av fyra dubbeldaim trots att de flesta recept säger tre. Varför snåla på det goda?

Förut bakade jag daimrutor lite nu o då, men de senaste 20 år sedan har det inte blivit lika ofta. Kanske beror det på att jag har trott att jag har haft mandelallergiska barn. Men det har jag ju inte. Jippie!


I dag har jag varit på lymfmassage. Nån som har provat? Jag tror att det nya kommer bli att vi alla vill ta hand om vårt lymfsystem. I'm hooked 😀 Googla får ni se hur viktigt det är med ett fungerande lymfsystem. Jätteintressant.

Socker är ju så klart inte bra för lymfsystemet heller, så det var kanske inte så bra att skriva om det just i det här inlägget där jag ger er receptet på en sockerbomb.

måndag 21 maj 2018

Pepparsås

Måndag innebär sovmorgon för Ida och mig så då passar jag på att slänga in ett recept till er på en god sås till grillat. För det verkar ju som att grillvädret fortsätter i hela Sverige. Lovely!


Pepparsås

1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt stå o småputtra ihop ganska länge.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Jag brukar låta såsen stå o puttra på spisen medan jag fixar allt annat, ibland blir det 10 minuter ibland uppemot en timme.

Den här såsen passar perfekt till både kött och köttfärsbiffar och säkert en massa annat också.


Nu är jag less denna pollensäsong. Borde den inte vara över snart? Jag är så otroligt trött, ögonen är svullna, jag nyser och känner mig allmänt hängig. Och i vår familj är jag inte den enda som känner så här så vi är ett trött gäng just nu.

Vilken explosion det blev i år, från ingenting till fullt utslagna björkar (och annat) på några få dagar. Det är så otroligt vackert just nu men det är inte konstigt att man som pollenallergiker känner sig trött o hängig.

Nu måste jag fixa i ordning det sista innan jag ska cykla iväg.
Ha en fin måndag!

söndag 20 maj 2018

Basketavslutning

I dag var det dags för säsongsavslutning för Idas basketlag och vi höll till hemma hos oss. Vi är inte så basketkunniga så där kan vi inte hjälpa till speciellt mycket, men grilla hamburgare, baka och fixa fest det är vi bra på.

Tjejerna började med att hoppa studsmatta innan vi fortsatte med att äta vattenmelon och nygrillade hamburgare. Efter maten var det dags för lite tävlingar, som alla var basketrelaterade så klart. De skulle skjuta straffar från olika positioner med o utan tidtagning, de skulle hoppa långt och de skulle dribbla runt koner med två bollar och sedan med en boll o vänster hand. Himla duktiga tjejer!


Från början hade vi sol och riktigt skönt väder men när tävlingarna var klara hade det mulnat igen totalt och blåste faktiskt riktigt kallt. Så fikat tog vi inomhus i värmen, skönt för många frusna ben eftersom det var shorts-väder från början.

Jag bakade två nya sorters kakor och var lite orolig vad jag hade gett mig in på. Den ena var jag rädd skulle bli lite tråkig och den andra verkade lite torr o väldigt smulig. Varför kan jag inte göra det enkelt för mig o baka nån klassiker som jag vet alltid fungerar. Förmodligen för att det inte är lika roligt.

Men jag hade inte behövt oroa mig för båda kakorna verkade uppskattas och i alla fall jag tyckte att båda två var riktigt goda.

En av Idas lagkompisar fyller år i dag så självklart satte jag två ljus på kakan och de andra tjejerna sjöng för henne. De två ljusen bildade alltså 11 eftersom hon fyller 11 år, inte 2.

fredag 18 maj 2018

Inställt firande

Jag trodde att vi skulle få fira ett nytt basket-guld i dag, men så blev det inte. Luleås basketherrar lyckades inte vinna den sjunde och avgörande finalen hemma. Så tråkigt! Nu är BC Luleås säsong över och på söndag slutar Idas basketlags säsong då vi kommer ha avslutning hemma hos oss.

Vi ska grilla hamburgare, fika lite, spela basket och ha lite tävlingar. Jag hoppas på fint väder så att vi kan vara ute utan att frysa. Vi börjar ju bli bortskämda med detta härliga väder. Dock har jag ett problem just nu och det är att bestämma vad jag ska baka för något gott till fikat 😀


Det var kraftig motvind och lite småkallt när jag cyklade hem från jobbet, men väl hemma på gården var det varmt o skönt. Så vad tror ni att vi åt? Ja, självklart blev det grillat även idag. 

Vi fyllde en fläskytterfilé med fetaost, tomat och basilika innan vi la den på grillen tillsammans med sparris, ostfyllda champinjoner och halloumi. Så mycket gott under en o samma middag. Allt var perfekt grillat trots så många olika grilltider. Inte alltid det blir så lyckat.

torsdag 17 maj 2018

Grapefrukt-Cosmopolitan

Cosmopolitan är en favoritdrink och blodgrape är en favoritfrukt. Så självklart var jag tvungen att mixa de två favoriterna. Om det blev gott? Självklart!


Grapefrukt-Cosmopolitan

1 drink
4 cl vodka
2 cl Cointreau
1,5 cl färskpressad lime
1 dl blodgrapefruktjuice

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is.
Skaka och häll upp i ett kylt glas.

Vill man garnera och göra glaset lite roligare kan man sockra kanten och/eller garnera med en skiva blodgrapefrukt.

Det blev en väldigt läskande och god drink som nog kommer drickas inför många grillkvällar i sommar.


Denna pollenallergi håller på att ta knäcken på mig. Är så himla trött så att trots att klockan inte ens är sju och jag redan har hunnit slumra lite i soffan så längtar jag tills jag får gå och sova. Vill ju vara pigg i morgon då det är fredag och helgen börjar.

Vi har en helg med mycket roligt framför oss, imorgon är det sjunde och avgörande herrbasketfinalen, på lördag har Ida dansuppvisning och på söndag har vi Idas basketavslutning här hos oss. Har tänkt baka något till på söndag men jag kan inte bestämma mig för vad jag vill baka för gott.

Subwaycookies

Vill ni få tips på nå gott till helgen? Här kommer chokladiga och goda chokladkakor, s.k subwaycookies. Receptet hittade jag hos Fridas bakblogg, men kakorna blev inte så sega som jag hade trott men goda ändå. Det är ju choklad i alla fall. Har ni nå bra recept på sega, goda chokladkakor som jag kan prova nästa gång?


Subwaycookies

Smält
150 g smör
och låt svalna lite

Rör ihop
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
i en skål

Rör ner det avsvalnade smöret.

Blanda ihop
1 tsk bikarbonat
0.5 dl kakao
3.5 dl vetemjöl
1 nypa salt
och rör ner i äggblandningen.

Rör/knåda ihop till en smidig deg.
Rör till sist ner
1,5-2 dl vita chokladknappar

Rulla till 12 jämnstora bollar eller använd en glasskopa. 
Lägg bollarna på 2 plåtar med bakplåtspapper och platta till dem. 
Toppa med ca 0,5 dl chokladknappar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. 
Ta ut och låt svalna helt på plåten.

Jag har bakat två omgångar med dessa kakor. Första gången vispade jag ihop ägg o socker och jag plattade inte alls ut kakorna speciellt mycket och då blev det inte alls nå sega. Så den här gången rörde jag ihop ägg o socker och plattade ut kakorna mycket mer och då lyckades jag bättre så jag vet egentligen inte vad som var det viktiga - röra istället för vispa eller platta ut kakorna.

Degen blev perfekt att använda med glasskopa för att portionera ut bollar. Vissa degar är för smuliga och då funkar det inte alls. När det väl fungerar så är det ett jättesmart och enkelt sätt.

Jag använder en glass-skopa för att portionera ut bollar.
Funkar perfekt, så enkelt.
Bollar på plåten....
...som plattas ut och får lite extra vit choklad på sig.
Gräddade och klara

tisdag 15 maj 2018

Mozzarellafyllda grillade köttfärsbiffar

Alltså vilket väder! Vi har vaknat till ännu en sommardag med strålande sol och värme. Kanske dags att grilla ikväll? Då kan jag tipsa om dessa mozzarellafyllda biffar.

Köttfärsbiffar av alla de slag - stekta, grillade, fyllda och/eller smaksatta på alla möjliga sätt är helt klart hela familjens favoritmat. I något år har vi haft en vanlig hamburgerpress som gör att man får jämna o fina hamburgare, men nu har vi även köpt en roligare variant som passar perfekt när man vill ha fyllda hamburgare/biffar.


Mozzarellafyllda grillade köttfärsbiffar

1 kg köttfärs
0,5 dl grädde
1 msk sambal oelek
0,5-1 msk soja
2 dl riven ost, t.ex. Västerbottensost
salt o peppar
mozzarella

Blanda ihop alla ingredienserna förutom mozzarella.
Forma till biffar och lägg en bit mozzarella i mitten.
Grilla

Vi fyllde våra biffar med god mozzarella och i vissa biffar la vi även i lite chorizo. Gott enligt vissa men jag höll mig till mozzarellabiffarna. Har redan börjat spåna vad vi ska fylla biffarna med nästa gång.

Har ni ingen press för att göra fyllda biffar så går det bra att platta ut köttfärs i handen till en biff och fylla med mozzarella också.

Pressa ut köttfärs med ett hål i mitten.
Fyll med mozzarella
Lägg på ett lock
En massa mozzarellafyllda biffar redo för grillen.
Färdiggrillat!

Snart ska jag väcka Ida som nog har sovit lite för lite i helgen. Hon somnade med kläderna på i går vid 19-tiden när jag var ute på en promenad och hon sover fortfarande och klockan är snart sju. Så skönt för henne att få ordentligt med sömn för det är en intensiv vecka vi har framför oss med bland annat både dansrep och dansuppvisningar.

Tur att jag är bra på logistik och få allt att gå ihop för denna intensiva dansvecka kräver planering på hög nivå för att få allt att funka. Dagen är färdigplanerad och jag hoppas det funkar med alla tider. Morgondagen har jag inte planerat färdig än men jag tror jag vet hur vi ska få den att fungera på bästa sätt. Tur att jag har ett flexibelt jobb och att jag just den här veckan knappt har ett möte inbokat.