Sidor

måndag 28 februari 2011

Matsedel v.9 mars 2011

Vilket väder! Jag vill också ha sportlov och ta med mig fika ut på isen för att fika i solskenet. Det är så underbart ute, ett par plusgrader och strålande sol. Varför sitter man inne på ett kontor?
Matsedel v.9 mars 2011
Må: Pyttipanna
Ti: Stekt röding och potatis
On: Vingryta och ris
To: Våfflor
Fr: Kyckling ayam
Lö: Limefilé
Sö: Köttgryta

Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

I dag börjar sportlovet för Olivia och Isak men tyvärr blir det ingen skidresa i år. Jag ska inte vara ledig nån hel dag under lovet men har tagit sovmorgon idag för att hinna äta en mysig frukost med storbarnen, sen kommer jag nog sluta tidigare vissa dagar och ta långluncher andra dagar.

Igår gjorde vi en stek med en glaze med bland annat en av mina favoriter - balsamvinäger. Det blev så gott som jag hade hoppats.
Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
Ca 1 kg fransyska, jag använde fransyska av älg
Glaze:
3 cm färsk ingefära
1 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
1/2 dl soja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 msk timjan
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp smör i en gryta eller stekpanna med hög kant som tål att sättas in i ugn. Bryn fransyskan runtom i smöret. salta och peppra.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll den över köttet. Bryn ytterligare någon minut.
Stick in en termometer i tjockaste delen på steken. Ställ in grytan eller pannan i ugnen på 175° och låt steka tills temperaturen når ca 57-58°. (Ca 1 1/2 timme)
Späd med lite vatten ett par gånger under tiden.
Ta ut steken och låt vila. Sila skyn.
Skär köttet i tunna skivor och servera med skyn, morotsröra, potatis och sparris.

Ida är lite sugen att smaka en köttbit.

Alla tyckte det var jättegott kött, så vi åt och vi åt och vi åt. Det här kommer vi definitivt att göra många fler gånger.

lördag 26 februari 2011

Silviakaka

Ikväll är det dags för sista deltävlingen i Melodifestivalen och vi hoppas få höra flera bra låtar. Har ni någon favorit till slutsegern redan, eller? Barnen hoppas det blir Danny eller Eric Saade som får representera Sverige och jag har inte hittat nån riktig favorit i år.

I eftermiddags bakade jag en Silviakaka som jag bjöd mamma och pappa på när de var här för att inspektera bygget. Jag smakar nog en liten bit till när jag myser med barnen i soffan till Melodifestivalen ikväll.
Silviakaka
2 hela ägg
1 äggvita
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl vatten
Glasyr:
1 äggulor
100 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokos

Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i rund och smord springform.
Grädda 175 grader i 20-25 min på nedersta falsen.
Låt kallna
Glasyr:
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

Kreolskans vardagsgryta

I går blev det äntligen lite varmare, kring minus tio, men då var det halv storm ute och var ändå svinkallt. I dag blåser det inte speciellt mycket och bara några minusgrader - äntligen. Egentligen behöver vi städa i helgen men eftersom vi väntar hem hantverkare nästa vecka känns det onödigt att städa för de lär skita ner med allt byggdamm som brukar vara svårt att undvika.

I går kväll gjorde Olivia slingor i håret. Det var hennes kusiners kusin, Emma, som gjorde det och det blev jättefint. Till middag bjöd vi Emma på Kreolskans vardagsgryta. Oftast använder man fläskfilé till den, men vi gjorde en vardagsvariant med fläskkarré istället.
Kreolskans vardagsgryta
600 g fläskkarré, i tärningar
2 st kabanosskorv, i skivor
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymalen
0,5-1 tsk mejram
2 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta oliver, urkärnade 
1 dl ättiksgurka, hackad
2,5 dl grädde
2,5 dl vatten eller mjölk
1 st röd paprika, strimlad

Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt korven. Strö över mjölet. Slå över grädden och mjölk eller vatten. Koka under lock i 5-10 min.
Rör ner syltlök, oliver och gurka. Koka under lock i ytterligare 5-10 min.
Blanda ner paprika. Koka upp.
Servera med ris och sallad.

torsdag 24 februari 2011

Scones

Ursäkta att jag tjatar, men jag är såå less kylan nu! När ska vi få lite värme? Idag har det blåst riktigt mycket också så det känns betydligt kallare än de tjugo minusgraderna termometern visar. I dag har längd-VM börjat och jag var väldigt nöjd med att sluta tidigare på torsdagar för då hann jag hem till sprint-finalerna som resulterade i ett guld och ett brons.

Snickarna i utbyggnaden har hunnit litegrann men i källaren står det stilla. Jag undrar om de hinner klart utbyggnaden på två veckor som det var sagt. Nästa vecka kommer de som ska fixa i källaren - hoppas jag. De hann inte komma den här veckan som det var sagt. Jag är lite ivrig för jag längtar tills det blir klart.

Igår till kvällsfikat bakade Olivia scones som blev jättegoda. Än en gång måste jag hylla skolans hemkunskap.
Scones
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g margarin
2 dl mjölk

Blanda ihop de torra ingredienserna.
Tillsätt rumsvarmt margarin och rör ihop.
Tillsätt mjölken och gör till deg.
Ta upp på bakbord och dela i 2 delar. Platta ut till 2 runda scones ca 1 cm tjocka.
Gör ett kors tvärs över brödet och nagga.
Grädda i 225 grader i 10-15 min.
Låt svalna något.

Olivia använde mjölkfritt margarin och havremjölk och de blev jättegoda. Tänk på att scones är godast nygjorda då de bara har svalnat en aning.

tisdag 22 februari 2011

Laktosfri Smetana

Jag har provat Valios laktosfria Smetana. Eftersom Isak har varit mjölkprotein-allergisk sedan födseln men nu ska börja prova mjölk är laktosfria produkter perfekt att använda så att han inte får ont i magen av mjölksockret. Laktosfria produkter innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter men innehåller inget mjölksocker (laktos). De som inte är vana vid mjölkallergi har svårt att förstå skillnaden. Ska du bjuda en mjölkallergiker eller laktosintolerant på fika eller mat så är det bästa att fråga om råd vilka produkter du kan använda.
Laktosfri smetana är en tjock syrad grädde med många användningsområden. Den går att använda i både kall och varm matlagning och går jättebra att koka upp. Man kan röra ut den till rinnigare variant, eller vispa den hårt till fastare konsistens.

Jag använde den nu senast till Isaks sojakyckling och resultatet blev jättebra.

måndag 21 februari 2011

Matsedel v.8 feb 2011

Det blev en VM-medalj, ett silver, i går i herrarnas slalom, precis som jag hade hoppats och trott. Till helgen börjar längd-VM då blir det fler medaljer, eller hur? Jag hade hoppats på lite varmare väder i veckan, men i morse när jag vaknade var det kring 26 grader kallt. Så det verkar som jag får vänta ett bra tag på att kylan ska försvinna. Igår var det kring 17 minusgrader och man tyckte att det var varmt. Det är ju knäppt, i vanliga fall tycker man Inte att det är varmt vid de temperaturerna.

Matsedel v.8 feb 2011
Må: Stekt korv och potatis
Ti: Kyckling i ugn och ris
On: Spagetti och köttfärssås
To: Pizza
Fr: Kreolskans vardagsgryta med fläskkarré
Lö: Tacos och marinerad rostbiff (lammstek)
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger

söndag 20 februari 2011

Chai te

Bland det godaste som finns är andra koppen te på helg-morgnar, då tar jag ofta ett glas chai te med skummad mjölk framför tvn. När det dessutom är sport på tv blir det extra bra, som idag då det är Alpina VM med herrarnas slalom. Visst blir det medalj?!
Det absolut godaste chai teet finns i Stockholm och jag brukar handla det när jag är där eller be min kompis ha med det när hon kommer hem. Lite krångligt. I Luleå finns bara en "riktig" teaffär och deras chai-te är så blaskigt och smakar nästan ingenting. Jag har bett dem byta leverantör men det verkar de inte vilja göra. Tyvärr.

Nu har en bekant öppnat en butik, Lilla skafferiet, med lite smått och gott, chokladpraliner, kryddor, oljor och te. Jag hade sån tur att jag fick prova två tepåsar av hennes chai-te. Tusen tack! Det var faktiskt riktigt gott, men påsarna var så fina så jag vågade knappt använda dem. Perfekta att ge bort i present i t.ex. en korg full med godsaker.
Tepåsar, med och utan förpackning

fredag 18 februari 2011

Lammkotletter med citron och honung

Som vanligt på fredag kvällar är jag så trött så jag mest bara längtar till att få sova. Har dock lovat barnen att orka se en film i kväll, får väl ta några koppar te så jag håller mig vaken. De tycker att alla roliga har åkt ur Lets Dance så de vill inte se det nå mer, så nu ser vi ofta film på fredagkvällarna istället.

Vi har köpt lamm av en bonde och i dag provsmakade vi kotletter. Isak verka tycka att det är extra roligt att äta kött när han vet att det är från en gård i närheten. Jag blir glad när jag vet att lammen har haft det bra medans de levde och inte har transporterats långt.
Lammkotletter med citron och honung
8 kotletter av lamm
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2,5 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan.
Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan rätten förberedas.
Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och grönsaker.

Mmmm så gott det var, lamm och citron passar utmärkt ihop. Alla barnen verkade också tycka att det här var riktigt gott, de åt två kotletter var, nu är ju inte lammkotletter så jättestora.

Choklad- och cheesecakemuffins

Fedag igen! Min favoritdag när man har hela helgen framför sig, dessutom slutar jag tidigt på fredagar. Igår var snickarn hos oss så på måndag sätter de igång med utbyggnaden och gör innertak, mellanväggar, innerväggar, isolerar, fixar dörr- och fönsterfoder och monterar vår ytterdörr. Det är så spännande och jag längtar tills det blir klart om ca två veckor.

Istället för att sätta frosting, topping, glasyr eller likande på färdiggräddade muffins kan man göra som jag gjorde förra helgen då jag gjorde choklad- och cheesecakemuffins. Kanske nånting för er att prova till morgondagens Melodifestival.
Choklad- och cheesecakemuffins
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
Cheesecake-fyllning
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vispa rumstempererat smör och råsocker poröst med elvisp.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en smet.
Blanda ner kakaon och vaniljsockret.
Vispa ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Fyll muffinsformarna till hälften med chokladsmeten.
Toppa med cheesecake-fyllningen så formarna är fyllda till tre fjärdedelar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 25 minuter.

Det går förmodligen lika bra att använda vanligt strösocker istället för råsocker, men när jag nu hade råsocker hemma så använde jag mig av det.
Färdigfyllda formar redo för ugnen.

Visst blev de läckra?
Jag har ätit en liknande variant men med mörk choklad istället för kakao i chokladsmeten, självklart var det snäppet godare. Men det här är en billigare och enklare variant då man gör en vanlig chokladmuffins med cheesecake-fyllning.

onsdag 16 februari 2011

Sojakyckling

Nu är jag less den här kylan som gör att man inte vill vara ute några längre stunder. Solen skiner hela dagarna så det ser så härligt ut att man glömmer att det är nästan 30 minusgrader. Men när man väl kommer ut glömmer man inte bort kylan. Jag längtar efter en långpromenad på isvägen som kommunen alltid plogar upp på älven. På förskolan tyckte de att det var lite för kallt idag så Ida har inte varit ute något...och det märks. Nu busar hon av sig lite i badet innan det är dags för välling och sängen.
Sojakycklingen är kanske inte så vacker, men den är god och enkel att tillaga.
Sojakyckling
1 kg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl soja
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
2 vitlöksklyftor

Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och häll över kycklingen.
Låt stå i 175 C i ca 1,5 timma.
Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör.

Den här rätten har jag tidigare gjort med kött flera gånger med gott resultat, enklare kan det knappt bli och såsen blir så god. Det här var första gången jag provade med hel kycklingfilé och det var minst lika gott som med kött. Till Isak blandade jag havregrädde och laktosfri Smetana med samma goda resultat.

tisdag 15 februari 2011

Smörgåstårta

I dag jobbade jag sent och Leif är på kurs i Skellefteå så mormor och morfar hämtade barnen på skola och förskola. Efter det for hela gänget på biblioteket innan de for hem och fixade middag. När jag hade jobbat klart åkte jag dit och fick sätta mig till dukat bord och äta en god middag med lövbiff, potatis, sallad och två olika såser. Vardagslyx! Sen åkte barnen och jag hem till oss och satte igång med kvällsrutinerna.

Igår på Alla hjärtans dag åt vi hemmagjord smörgåstårta som blev så god. Det bästa är om man lägger ihop den dagen före så att alla smaker kommer fram och brödet suger åt sig av rörorna. Dessutom går det fort att fixa ihop en festmåltid när den väl ska ätas. Det är bara ta fram den och göra det roligaste, nämligen garnera. En smörgåstårta passar alla möjliga tillfällen, t.ex kalaset, tjejträffen eller till lite online poker.
 
Smörgåstårta 4-6 ganska stora bitar
Dagen före servering:
Kantskär
16 skivor Rasker rostbröd

Blanda ihop allt till lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
lite grädde för att göra det smidigare
några skivor smörgåsgurka, i små bitar

lager 2:
ca 250 g räkost

Blanda ihop allt till lager 3:
3 kokta ägg
100 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Samma dag som tårtan ska ätas:
Vispa ihop allt till täcklagret:
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk majonäs

Garnering:
3 kokta ägg
0,5 kg oskalade räkor som skalas
vindruvor
körbärstomater
isbergssallad

Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 4 skivor på ett fat. Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 4 skivor till. Bred på räkosten.
Lägg på ytterligare 4 skivor. Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 4 skivorna.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som tårtan ska ätas:
Bred på täcklagret och garnera.

Jag får alltid sån beslutsångest när jag ska välja fyllningar, men det här blev en god kombination av smaker. Eventuellt tog leverpastejen över lite för mycket, men eftersom jag tycker om leverpastej gör det inte så mycket.

Smaksatt crème fraiche och bearnaise

Nu söker Smartson fler testpiloter!

Arla Köket® crème fraiche gourmetsortimentet är en serie lite lyxigare produkter med mer karaktärsfulla smaker. Varje år låter Arla vinnaren av Årets Kock sätta sin prägel på en av Arla Köket® crème fraiche gourmet. Årets nya tillskott med smaken dill, vinäger och svartpeppar har utvecklats i samarbete med 2010 års Årets Kock vinnare, Gustav Trägårdh. De välutvecklade och speciella smakerna i Arla Köket® gourmetsortiment inspirerar och gör matlagningen roligare!

Läs mer och anmäl dig som testpilot till crème fraiche gourmet här: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/

Läs mer och anmäl dig till testpilot för Rydbergs Bearnaise här: http://smartsontestpilot.se/rydbergs/bli-testpilot

måndag 14 februari 2011

Matsedel v.7 feb 2011

I söndags bakade vi semlor och åt till efterrätt. Det var årets första semla för oss alla och det var så gott. Alla barnen ropade "En till!" när den första var uppäten. Men nu får de vänta ett tag på semla nummer två.
Ida längtar att få provsmaka sin semla.
Matsedel v.7 feb 2011
Må: Småplock bl.a smörgåstårta, chicken nuggets och kycklingklubbor
Ti: Barnen äter hos mormor och morfar
On: Pastasallad med kassler
To: Rester
Fr: Lammkotletter med citron och honung
Lö: Pytt i panna. Sedan ostbricka till Melodifestivalen
Sö: Stekt panerad röding med potatis
Ida hjälper att vispa grädde till semlorna.

Alla hjärtans dag

Brukar ni fira Alla hjärtans dag? Vi brukar inte fira så mycket förutom att vi äter lite festligare mat, ofta blir det en trerätters middag. När jag frågade barnen igår vad de ville äta så svarade de i kör "Småplock". Småplock är alltså inte bara min favorit utan nu har även barnen insett storheten med det. Dessutom ville de att vi skulle sitta i vardagsrummet och äta så att det blir riktigt mysigt.
Tre godishjärtan låg och väntade på tallrikarna
till mina småhjärtan när det var dags för middag.

Eftersom jag jobbade till 17 idag hann jag inte göra så många smårätter, men alla verkade nöjda med middagen i alla fall. Vi hade chicken nuggets, kycklingklubbor, pommes frites, tacochips, salsa, gurkstavar, körsbärstomater, räkor och smörgåstårta. Vi blev så mätta allihop att vi inte orkade nå efterrätt.

söndag 13 februari 2011

Päron-och jordgubbspaj

Nu håller Leif och en kompis på med källarens yttervägg som måste fixas till innan vi kan måla och lägga golv, så nu hoppas jag att vi snart kan börja måla. Men allt tar sån tid när det görs från grunden. Men förhoppningsvis blir det bra och ordentligt gjort.

Igår till melodifestivalen åt vi en smulpaj med päron och jordgubbar. Kanske en lite konstig kombination, men det blev riktigt bra faktiskt. Vi hade päron i fruktskålen som behövde ätas upp och lite jordgubbar kvar i en påbörjad förpackning i frysen, så då blev det den annorlunda kombon. Smulpaj är ju så bra eftersom man kan ta lite allt möjligt och det blir oftast bra. Till smuldegen tömde jag en påse kokos och lite riven mandelmassa som jag hade i kylskåpet. Blir så glad när jag kan använda upp "slattar".
Päron-och jordgubbspaj
4 små päron
3 dl jordgubbar
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
Smuldeg:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
2-3 dl riven mandelmassa

Blanda alla ingredienserna förutom smöret till smuldegen i en bunke.
Smält smöret och häll i bunken. Blanda till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva päronen. Dela jordgubbarna om de är stora. Lägg frukt och bär i en smord form.
Blanda socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över frukt och bär i formen.
Strö över smuldegen och baka smulpajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.

Använd de frukter eller bär du vill, tillsammans ska de väga ca 600 g eller täcka en pajform. Krydda med din favoritkrydda. Eftersom kardemumma är min favoritkrydda använde jag den igår men det hade nog blivit lika gott med t.ex. vaniljsocker.

Vem tycker inte om kladdkaka?

Smartson söker nu 1 000 Testpiloter som vill testa en ny variant på en svensk klassiker.

Ekströms kladdiga kladdkaka finns i frysdisken, den tinar på en timme och är lika god som sina hembakade syskon när den står på fikabordet.

Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/ekstroms/bli-testpilot/

lördag 12 februari 2011

Skagenröra i salladskål

I kväll är det dags för första Melodifestival-deltävlingen i soffan för oss, eftersom vi såg förra deltävlingen live. Undra vad vi ska äta för gott då? Kanske päronpaj, för jag har en massa päron som börjar bli lite mjuka. I dag har Isak två hockeymatcher, vi håller tummarna att de vinner och att han har tillräckligt med krafter efter sin förkylning.

Skagenröra i salladskål
Isbergssalladsblad formade som skålar
Skagenröra
ca 170 g kräftstjärtar och räkor (en halv burk av varje, eller 1 hel burk av en sort)
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
2 msk dill
citron
cayennepeppar

Häll av lagen av kräftstärtarna och/eller räkorna. Lägg dem i en skål och klipp dem i lite mindre bitar.
Blanda i dill, cayennepeppar, crème fraiche och majonäs. Pressa över lite citron.
Dela salladshuvudet så att du får några krispiga blad som är formade som skålar.
Lägg en stor klick skagenröra i "skålen". Garnera med valfria grönsaker.

Det här var en jättegod förrätt och perfekt om man vill undvika kolhydrater. Vill man så kan man servera en rostad macka eller ett vitlöksbröd till (fast då blir det inte kolhydratfattigt). Vill man göra det ännu enklare så köper man färdig skagenröra istället.

fredag 11 februari 2011

Fläskfilé- och risgratäng

Den här veckan har det varit min tur att var förkyld så det har inte blivit mycket gjort i köket. Nu har hela familjen varit mer eller mindre förkylda så nu måste vi väl få vara friska ett bra tag, eller hur? Ska försöka orka laga nån lite roligare mat nån dag i helgen i alla fall. På måndag när det är Alla Hjärtans Dag hoppas jag vara helt frisk så jag kan göra en riktig festmåltid till min älskade familj.

Vi får ofta över ris vid middagar och då försöker jag göra någon gratäng eller liknande med det färdiga riset. Jag försöker använda alla våra rester för jag tycker inte om att slänga mat. Att använda upp alla rester är den största utmaningen i köket. Laga ny mat enligt ett recept och köpa alla ingredienser man behöver det är ju inte så svårt.
Fläskfilé- och risgratäng
1 fläskfilé
champinjoner
salt
peppar
kokt ris
2-3 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 tsk maizena

Skiva fläskfilén och stek skivorna, krydda med salt och peppar.
Skiva champinjonerna och stek.
Koka ihop grädde och kalvfond. Red med maizena till önskad konsistens. Smaka ev. av med salt eller peppar.
Lägg det kokta riset i en ugnsform. Lägg fläskfilén och champinjonerna ovanpå. Häll över såsen.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.

Tänk på att såsen inte ska vara för lös i konsistensen utan red den till en lite fastare sås. Man kan ju blanda ner lite allt möjligt man har hemma t.ex. tomat, paprika eller zucchini. Men den här gången var det champinjoner jag behövde bli av med och därför använde jag det.

tisdag 8 februari 2011

Matsedel v.6 februari 2011

Inspirationen till att laga mat har inte riktigt kommit tillbaka än, så jag har dålig fantasi nu när jag gör veckans matsedel. Vad äter ni i veckan?

Må: Raggmunk
Ti: Korvstroganoff
On: Kassler
To: Parisare
Fr: Lammkotletter
Lö: Sojakyckling
Sö: Lax à la Madame Junod

Förra veckan hade Isaks hockeylag en rolig och annorlunda träning då de fick besök av tre A-lagsspelare, Konstantin Komarek och bröderna Abbott. Först tränade och spelade de match tillsammans, sen gick de in och fikade och hade frågestund.
Isak lyfts upp av Chris Abbott, en av Luleå hockeys stjärnor.

söndag 6 februari 2011

Fläskfilégryta med sparris

Igår var jag, Olivia och Isak på Melodifestivalen och hade en jätterolig kväll. Vi hade perfekta platser, precis i mitten på rad 7 främre parkett. Vi missade ingenting som hände på scenen och fick konfetti på oss i sann schlager-anda. Timmen före tv-sändningen sjöng Karl Dyall, Rennie Mirro, Jocke Bergström och Hanna Hedlund gamla schlagerlåtar. Den underhållningen var minst lika bra som själva tävlingen kanske snäppet bättre t.o.m. Danny var en storfavorit hos oss tre så vi blev alla glada när han gick vidare. Men sen hade vi olika åsikter vem den andra finalisten borde vara. Jag som är en schlagernörd tyckte förstås om Jenny Silvers schlagernummer, medan Isak diggade Swingfly.
Fläskfilégryta med sparris
fläskfile
1 gul lök
300 gram färska champinjoner
1 burk inlagd sparris
2 röda paprikor
1 msk smör el margarin
2 krm svartpeppar
salt
1-2 tsk mejram (jag hade i mer)
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk vetemjöl
5 dl grädde

Putsa filén och skär den i skivor som bultas ut lite lätt.
Skala och klyfta löken.
Strimla paprikorna och sila av sparrisen (spara lagen till såsen).
Bryn fläskfilé-skivorna, krydda med salt, peppar och mejram. Lägg över i en gryta.
Fräs paprika, lök och champinjoner och lägg sen över det i grytan.
Pressa i vitlök och strö över mjölet i grytan och rör om.
Tillsätt sparrislagen och grädden och låt grytan puttra 5-20 min, köttet blir mörare ju längre det står och puttrar.
Tillsätt sparrisen strax innan servering.
Servera till potatisklyftor, ris eller bara till en sallad.

Jag tog hälften crème fraiche och hälften grädde i grytan. Vi var inte sugna på vare sig ris eller potatis så vi åt bara en sallad med fetaost till grytan idag. Grytan var god och det var gott med sparris som vi tyvärr äter väldigt sällan trots att jag tycker om det.

lördag 5 februari 2011

Mer muffinsformar i silikon

Nu har jag köpt ännu fler muffinsformar i silikon. Den här gången är det "vanliga" formar utan mönster men i fina färger. Det är så smidigt att använda silikonformar. Jag börjar ha en hel del nu.

torsdag 3 februari 2011

Fiskkakor

När jag var på stan på min lunch idag ringde mobiltelefonen och jag kände igen telefonnumret - Idas förskola. De sa att hon var lite varm, hängig och rödblommig så det var bara att gå tillbaka till jobbet och säga att jag vabbar resten av dagen och sen fara och hämta lilltjejen. Då hade hon piggnat till lite men inte var hon helt frisk. Hon har varit lite smågrinig på eftermiddagen och somnade tidigt så jag hoppas att hon sover sig frisk. Hon får dessutom vara hemma imorgon och krya på sig ordentligt.

Nu har vi en massa bruna bananer igen. Ibland är det en rykande åtgång på bananer och ibland blir hela klasen liggande orörd i fruktfatet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag ska göra med dem.
Fiskkakor
2 kokta, mosade potatisar (ca 200 g)
3 salladslökar eller en bit purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket hoki- eller torskfilé (400 g)
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd
1 röd chilifrukt

Blanda kokta, mosade potatisar med finstrimlade salladslökar, finhackad chili, salt och peppar.
Skär fisken, tinad och avrunnen, i bitar. Mixa till en färs i matberedare eller med stavmixer.
Blanda med potatisen och potatismjöl för hand.
Forma till 12 små biffar och vänd i ströbröd.
Stek fiskkakorna ca 3 minuter på varje sida i olivolja i en stekpanna.
Servera med ris, broccoli, sweet chilisås, japansk soja och gärna en citronklyfta.

Inget av barnen var speciellt förtjusta i det här, inte ens Ida som brukar tycka om fisk. Vet inte om det var fisken det var fel på eller om det är för att hon inte är riktigt frisk. Jag tyckte de var helt ok.

Tacksam

Idag fick jag en så otroligt fin kommentar på ett inlägg om Äggfri rulltårta så jag måste lyfta fram den.

"Hej! Vill bara säga att jag är oerhört tacksam över att det finns människor som du som vill delge oss dina goda recept. Jag har en son som varken tål ägg eller mjölk och din sida har verkligen kommit till användning och sonen är jättenöjd och tycker allt är smaskens.
Tack!"

Det är sådana här kommentarer som gör att jag älskar att blogga. Tidigare drömde jag om att göra en kok- eller bakbok för mjölk- och äggallergiker men visste inte hur jag skulle gå tillväga. Då började jag blogga istället. Jag vill få så många som möjligt, helst hela världen (varför nöja sig med mindre?), att inse att det går så himla bra att göra det mesta utan mjölk- och äggprodukter.

Till barnkalas t.ex. då det nästan alltid finns chokladbollar, om de skulle göras på mjölkfritt margarin så skulle fler kunna äta av dem. Muffins är också populärt på barnkalas, jag har flera bra muffinsrecept utan varken ägg eller mjölk. Oj, vad jag hade blivit glad om mina barn hade fått gå på barnkalas och sluppit ha med sig eget fika. Inte för min skull (vi har ju ändå alltid fikabröd i frysen) utan för deras så att det inte skulle behöva känna sig annorlunda.
 
Självklart använder jag mjölk- och äggprodukter ibland, t.ex. omelett, men oftast gör vi varianter utan vare sig ägg och mjölk. Mjölkprodukter, t.ex. ost, använder vi oss mer och mer av eftersom Isak nu måste börja prova äta det. Men det blir inte så ofta som vi borde eftersom vi är så vana med andra alternativ.

onsdag 2 februari 2011

Matsedel v.5 februari 2011

Två av veckans middagar har redan passerat och jag kommer inte på nån matsedel för veckan. Jag vet inte var inspirationen har tagit vägen. Men nånting så här kanske det blir. Förmodligen blir det många förändringar.

Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
På lördag smäller det!
Första deltävlingen är i Luleå med mig, Olivia och Isak på plats.

tisdag 1 februari 2011

Marinerad helstekt fläskytterfilé

Har ni ätit nån semla än? Det är ju faktiskt över en månad kvar till fettisdag som är ovanligt sent i år, men det annonseras om semlor och semmeltest var och varannan dag redan. Jag har inte provätit någon än i år, men snart tror jag inte att jag kan vänta längre. De hemgjorda är ju klart godast så jag måste kanske baka en omgång till helgen. Ifjol bakade jag både chokladsemlor och semmelrutor, men i år blir det nog traditionella.

I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar

Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.

Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.