måndag 28 juni 2021

Crostini med balsamicomarinerade jordgubbar

Midsommar är väl jordgubbarnas högtid, så jag förmodar att ni har ätit en hel del jordgubbar nu i några dagar. Men visst tänker ni på att man inte bara behöver äta dem till efterrätt. Det är supergott och somrigt med jordgubbar i sallad och varför inte börja redan till förrätten eller fördrinken med att äta jordgubbar.

Dessa snittar innehåller många favoriter, förutom jordgubbar, och blev så klart supergoda.

Crostini med balsamicomarinerade jordgubbar

0,5 liter jordgubbar
0,5 kruka färsk basilika
ca 2 msk balsamvinäger
100 g philadelphiaost
balsamicokräm

crostini

Skär jordgubbarna i små bitar och hacka basilikan fint.
Blanda samman med balsamvinäger och låt dra en stund.
Bred ost på crostinin och toppa med jordgubbarna.
Ringla lite balsamicokräm över fatet.

Crostini kan man köpa färdigt eller göra egna av en baguette, lite olja och salt. Det blir jättegott och är enkelt att göra. Men köpesvarianten är också god och ibland har man inte tid att pyssla på för mycket och då är det så himla smidigt att det finns goda alternativ att köpa.

Crostini

baguette
(oliv)olja
flingsalt

Skiva upp en baguett i tunna skivor och lägga på bakplåtspappersklädd plåt.
Ringla över lite olja och flingsalt.
Grädda i 225 C tills de fått lite färg och blivit krispiga, ca 5 min.

tisdag 22 juni 2021

Saftiga minimuffins med rabarber

I söndags då jag hade semesterns första bakdag bakade jag bland annat dessa saftiga och lite småsega minimuffins med rabarber. Jag gör ofta minimuffins istället för vanliga muffins. Jag älskar storleken. Är man riktigt fikasugen tar man två, men ofta blir det precis lagom med en.

Saftiga minimuffins med rabarber

150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 dl hackad rabarber
0,5 dl flagad mandel

Vispa smör och socker fluffigt i en bunke.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i bunken och blanda samman till en ganska tjock smet.
Ställ muffinsformar i en muffinsform, eller ställ dubbla formar på en plåt.
Fyll formarna ungefär till 2/3.
Tryck ner lite rabarber i smeten och strö över flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 12-15 minuter. Gör du vanliga muffins ska du istället grädda i 200 grader i 15-20 minuter.




Semesterlunken fortsätter för mig, jag vilar, fikar, äter, småstädar, tvättar, diskar och tar det allmänt lugnt. Precis vad jag vill dessa första semesterdagar för att varva ner ordentligt efter en tuff vårvinter med mycket på jobbet och långdragen sjukdom.

Men snart är jag redo för lite roligheter och en blixtvisit till Stockholm. Vi har sedan en tid tillbaka en Stockholmsresa inbokad i augusti. Men nu blev det så att vi måste ner även nu och inte mig emot. Jag älskar Stockholm och den här resan kommer nog bli riktigt rolig.

Nu ska jag ta morgonens andra kopp te och sätta mig i soffan ett tag 😀

onsdag 26 maj 2021

Räk- och laxpasta

Jag hoppas ni har en bra onsdag. Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept som ni måste bokmärka. Det var den här goda pastan med både räkor och lax som vi åt i söndags och nästan slickade tallrikarna efteråt. Till slut var jag tvungen att gömma en portion så att jag skulle få en god lunchlåda på måndag.

Räk- och laxpasta

pasta
500 g räkor med skal
500 g laxfilé
salt och citronpeppar

Sås
1 rödlök
1 paprika 
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 fiskbuljongtärning
1 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
salt peppar

Krydda laxen med salt och citronpeppar, lägg den i en ugnsform.
Tillaga laxen i 200 grader ca 20 minuter.

Koka pastan någon minut kortare än anvisningarna på förpackningen.
Finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs lök och paprika i en gryta med olja.
Häll på vin, vatten, tomatpuré, buljongtärning, crème fraiche, grädde och dill.
Koka upp och låt småkoka i 5 minuter.
Lägg i kokt pasta och rör om och koka ihop.
Skala räkorna och skär laxen i bitar. Vänd ner i pastan och låt allt bli varmt.
Krydda med salt och peppar.
Servera med nyriven parmesanost.

Onsdag och vi har haft ännu en dag med sol – och pollen 🙁 Jag höll mig faktiskt inne igår och medicinerade för nu märks det att pollensäsongen verkligen är igång. Men idag har jag vågat mig ut och hoppas att det känns bättre än i förrgår då jag blev riktigt risig. Men eftersom det snöade i helgen så var ju inte pollenmedicin det första man tänkte på 🙂

Det är soligt och fint men inte är det nån riktigt sommarvärme än, men det kommer. På vår altan är det tillräckligt varmt och jag är så nöjd med sol så jag har inga problem att vänta på värmen ett tag.

Jag hade tänkt sluta tidigt idag men det blev inte så tyvärr. Nytt försök imorgon! För då ska vi hämta mat på Ica kl.15 och om jag har riktig tur kanske jag kan sluta redan då. Håll tummarna!

Nu ska jag slänga mig i soffan och se nån serie. Ha en riktigt bra onsdagkväll!

tisdag 25 maj 2021

Key Lime Pie i glas

Jag hittade en till stug-efterrätt som jag glömt dela med mig av. Den här gången är det samma stuga men nu var det påsk-efterrätten istället för nyårsefterrätten Och till påsk hade jag med mig lite finare plastglas för att slippa använda de tråkiga vardagsglasen som finns i stugan.

En god efterrätt men i sötaste laget för mig. Kondenserad mjölk är väldigt söt och i den här efterrätten blev det för sött. Om man har mer grädde och bär kanske det blir bättre. För jag älskar ju ändå smaken och skulle vilja få den perfekt.

Key Lime Pie i glas

150 g digestivekex
50 g smör
200 g söt kondenserad mjölk
2 äggulor
0,5 dl färskpressad limejuice
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 liter färska bär
2 dl vispgrädde
ev 4 limeklyftor

Smula kexen med kniv i en matberedare.
Smält smör och blanda med kexsmulorna.
Rör samman kondenserad mjölk, äggulor, limejuice och vaniljsocker.
Varva ”limekrämen” med kexsmulor och bär i (vackra) glas.
Garnera med vispad grädde, bär och ev en limeklyfta.

Till helgen är det dags för efterrätt igen, för mors dag måste ju firas. Men nu, i början av rabarbersäsongen så är man ju mest sugen på rabarberefterrätter. Eller hur? Så det blir nog rabarberpaj igen. Lär dröja ett bra tag än innan jag är less på en vanlig god smulpaj med rabarber.

Åh vad jag hoppas att vi kan fira mors dag ute på altanen. Än så länge verkar det bli sol och hyfsat varmt till helgen. Jag håller tummarna att det stämmer. Jag är även sugen på en liten After Work med vänner efter jobbet på fredag. Vi får väl se om väderprognosen håller i sig så att vi kan träffas ute och med avstånd.

lördag 22 maj 2021

After Eight pannacotta

 Titta vad jag hittade bland mina opublicerade recept! Efterrätten från nyårsafton. Det var ett tag sedan 🙂

Nyår firade vi i en hyrd stuga i Kåbdalis med ett minimalt utrustat kök, men jag lyckades trots det få till en god 3-rättersmeny som avslutades med denna pannacotta. Hade jag varit hemma hade jag valt några finare glas, men man tager vad man haver…..

För mig som älskar kombon choklad och mint samt kardemumma var det här en klockren efterrätt. Den ska bara stå några timmar i kylskåp så än är det inte försent att göra lite smarrig efterrätt till ikväll.

After Eight Pannacotta

2 gelatinblad 
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker 
1,5 tsk malen kardemumma 
3 msk strösocker 
8 st after eight chokladbitar 

Lägg gelatinbladen i en stor tallrik med kallt vatten, låt dem ligga i ca 5 minuter.
Häll grädde, socker, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull.
Koka upp allt och ta av från plattan.
Lägg i after eight och låt den smälta ned ordentligt medan du rör om.
Pressa bort allt vatten på gelatinbladen och ha i dem också, rör om tills de smält ned.
Häll upp i 4 glas.
Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
Tryck ned en delad after eight i varje glas och servera.

lördag 8 maj 2021

Bananmuffins med äpplen – viktväktarna

Jag hittade det här smarriga receptet på Facebook en dag när jag var sugen på efterrätt och i fruktskålen låg några bruna bananer. Perfekt! Jag som älskar banankaka och äppelkaka älskade dessa smarriga muffins som inte innehåller socker och jag tror faktiskt att man kan strunta i sötströn också för bananer är så himla sött.

Det var faktiskt inte bara jag som tyckte om dessa muffins, alla som har fått smaka ville gärna ha en till. Gott betyg!

Vissa äppelbitar var lite för stora och hann inte bli riktigt mjuka, men egentligen gör inte det så mycket för det är gott med lite tuggmotstånd. Men om man vill vara riktigt säker på att få mjukt äpple kan man prova grovriva äpplena istället.

Bananmuffins med äpplen – viktväktarna

Muffins
2 bananer, mogna
3 ägg
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Äppeltopping
2 msk sötströ
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
3 äpplen

Mosa bananerna, rör ner äggen ordentligt.
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i banan- och äggsmeten.
Häll smeten i 12 muffinsformar.
Skär äpplena i små bitar, blanda med sötströ, kardemumma och kanel.
Fördela äpplena i muffinsformarna.
Grädda i 175 grader ca 15 min.


Jag började dagen med en härlig promenad i strålande solsken och det var alldeles vindstilla. Det var så varmt och jag var t.o.m tvungen ta av mig jackan ett tag. Men det dröjde inte länge efter det att jag kom hem förrän solen gick i moln och det började blåsa. Så typiskt, för jag hade ju börjat drömma om en heldag i sol.

Ska faktiskt ta mig ut på en till promenad nu innan jag sätter igång med middagen på allvar. Som så ofta när det gäller mig så har jag ju förberett en hel del redan. Kycklingen är i marinad, salladen är klar och tzatzikin står i kylen och gottar till sig.

fredag 23 april 2021

Nattjästa frallor

Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, jag tror inte det och att få börja en dag med nybakat är väl helt underbart. Om man blandar ihop en deg på kvällen och låter den jäsa i kylen under natten är det superenkelt att få en lyxfrukost med just nybakat bröd.

Det finns några olika varianter på nattjäst bröd på bloggen och här kommer ytterligare ett superenkelt och gott recept.

Nattjästa frallor

25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk oliv- eller rapsolja
ev. 1 msk honung
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en stor skål.
Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar).
Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen.
Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm.

Grädda i ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan du delar dem.

Jag tror faktiskt att jag ska ta och blanda ihop en deg ikväll för att kunna njuta imorgonbitti, både av god frukost och ljuvlig doft i köket.

Ja det är ett tag sedan jag bakade dessa frallor. Man hittar lite smått o gott när man går igenom kameran.


Nu blir jag så sugen så jag tror jag måste blanda ihop en deg innan jag går och lägger mig ikväll. Måste dock kolla om jag har jäst hemma. Jag har oftast ett paket liggande i kylskåpet, men nu är jag faktiskt lite osäker på det. Visst vet ni att färsk jäst klarar sig längre om ni lägger den i en glasburk i kylskåpet.

Som jag älskar fredagkvällar då man har en lång härlig helg framför sig. Tyvärr verkar det blir en snöig, grå och tråkig helg vädermässigt, men det gör faktiskt inte så mycket. Det viktiga är att vi är lediga och kan ta dagen som den kommer. Är det dåligt väder är det tillåtet att ligga i soffan och kolla serier mitt på dan, eller hur?

Nu kommer Ida hem från träningen så nu är det dags att fixa det sista på pizzan medan hon duschar. Hoppas ni får en underbar fredagkväll!