måndag 28 juni 2021

Crostini med balsamicomarinerade jordgubbar

Midsommar är väl jordgubbarnas högtid, så jag förmodar att ni har ätit en hel del jordgubbar nu i några dagar. Men visst tänker ni på att man inte bara behöver äta dem till efterrätt. Det är supergott och somrigt med jordgubbar i sallad och varför inte börja redan till förrätten eller fördrinken med att äta jordgubbar.

Dessa snittar innehåller många favoriter, förutom jordgubbar, och blev så klart supergoda.

Crostini med balsamicomarinerade jordgubbar

0,5 liter jordgubbar
0,5 kruka färsk basilika
ca 2 msk balsamvinäger
100 g philadelphiaost
balsamicokräm

crostini

Skär jordgubbarna i små bitar och hacka basilikan fint.
Blanda samman med balsamvinäger och låt dra en stund.
Bred ost på crostinin och toppa med jordgubbarna.
Ringla lite balsamicokräm över fatet.

Crostini kan man köpa färdigt eller göra egna av en baguette, lite olja och salt. Det blir jättegott och är enkelt att göra. Men köpesvarianten är också god och ibland har man inte tid att pyssla på för mycket och då är det så himla smidigt att det finns goda alternativ att köpa.

Crostini

baguette
(oliv)olja
flingsalt

Skiva upp en baguett i tunna skivor och lägga på bakplåtspappersklädd plåt.
Ringla över lite olja och flingsalt.
Grädda i 225 C tills de fått lite färg och blivit krispiga, ca 5 min.

tisdag 22 juni 2021

Saftiga minimuffins med rabarber

I söndags då jag hade semesterns första bakdag bakade jag bland annat dessa saftiga och lite småsega minimuffins med rabarber. Jag gör ofta minimuffins istället för vanliga muffins. Jag älskar storleken. Är man riktigt fikasugen tar man två, men ofta blir det precis lagom med en.

Saftiga minimuffins med rabarber

150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 dl hackad rabarber
0,5 dl flagad mandel

Vispa smör och socker fluffigt i en bunke.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i bunken och blanda samman till en ganska tjock smet.
Ställ muffinsformar i en muffinsform, eller ställ dubbla formar på en plåt.
Fyll formarna ungefär till 2/3.
Tryck ner lite rabarber i smeten och strö över flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 12-15 minuter. Gör du vanliga muffins ska du istället grädda i 200 grader i 15-20 minuter.




Semesterlunken fortsätter för mig, jag vilar, fikar, äter, småstädar, tvättar, diskar och tar det allmänt lugnt. Precis vad jag vill dessa första semesterdagar för att varva ner ordentligt efter en tuff vårvinter med mycket på jobbet och långdragen sjukdom.

Men snart är jag redo för lite roligheter och en blixtvisit till Stockholm. Vi har sedan en tid tillbaka en Stockholmsresa inbokad i augusti. Men nu blev det så att vi måste ner även nu och inte mig emot. Jag älskar Stockholm och den här resan kommer nog bli riktigt rolig.

Nu ska jag ta morgonens andra kopp te och sätta mig i soffan ett tag 😀