Sidor

torsdag 30 september 2010

Bakad potatis i mikron

Nu börjar en stressig vecka att lida mot sitt slut och det känns skönt. Det har varit mycket på jobbet så jag har fått mycket plus-tid på flexen och på kvällarna har det också varit mycket så i helgen ska jag försöka vila. Tänk om man skulle kunna få lite sovmorgon också.

Till middag idag åt vi bakad potatis med olika tillbehör. Det är extra gott att göra bakad potatis av sin egenodlade potatis och det var precis vad vi gjorde i dag. Att baka potatis i ugn tar uppemot en timme men i mikron tar det betydligt kortare tid.
Den här stora och lite konstiga potatisen åt vi inte
Bakad potatis i mikron
Tvätta 4 potatisar ordentligt. Stick flera hål i skalet så att det inte exploderar i mikron.
Lägg potatisarna på ett fat under lock.
Tillaga på full effekt i ca 10 min.
Vänd potatisarna.
Kör i 10 min till på full effekt och fortfarande under lock.
Använd provsticka för att kontrollera om potatisarna är klara. Om de inte är det så kör du några minuter till.
Tiden varierar beroende på mikrons effekt och storleken på potatisen. Tänk också på att antalet potatisar påverkar tiden. Ska du bara baka en potatis så går det fortare än 10+10 minuter.

Till bakad potatis är det gott med olika röror, t.ex:
skagenröra
kesoröra med skinka, purjo och paprika
kyckling+mangoraja-dressing
kantarellröra

tisdag 28 september 2010

Matsedel v.39 sept/okt 2010

Nu är det tisdagkväll och jag är jättetrött, ska försöka komma i säng i tid. Ofta på tisdagar är jag extremt kvällstrött. Varken igår eller idag har jag lagat någon mat, men imorgon är det nog min tur att stå för matlagningen. Idag åt vi palt hos mormor och morfar. Jag har faktiskt aldrig försökt mig på att göra palt. Jag måste skärpa mig.

Må: Kassler à la Leif
Ti: Morfars palt
On: Omelett och rester
To: Bakad potatis och olika röror
Fr: Marinerad rostbiff och annat småplock
Lö: McDonalds
Sö: Varma mackor

måndag 27 september 2010

Taco-köttgryta

I går förberedde vi trädgården för vintern. Vi plockade upp potatisen, tog in tomaterna, ställde undan alla möbler och leksaker och städade till i största allmänhet. I natt var första frostnatten så det kändes nästan som att vädret hade väntat på att vi skulle hinna klart ute.

I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.

Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole

Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.

Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.

lördag 25 september 2010

Äpple- och morotsallad

Som oftast på lördagar har vi riktiga slöardagar. Vi har inte gjort mycket idag förutom småplockat, diskat och tvättat lite. Känner mig lite hängig så jag har nog slagit rekord i antal te-koppar på en dag, vågar inte räkna hur många det har blivit. Olivia har kommit hem från sin minisemester med mormor och morfar och hon verkar ha haft det jätteroligt och bra.
Äpple- och morotsallad
2 äpplen
2 morötter

Skala och riv både morötter och äpplen.
Blanda ihop.

Mina barn är inte så förtjusta i morötter men den här salladen tycker de om. Det är nog Olivias favorit t.o.m. Om man har ungefär lika mycket morötter och äpplen så smakar det mest äpplen. Tänk på att äpplena oxiderar och blir bruna så gör inte salladen så långt i förväg.

fredag 24 september 2010

Glass i skål

I dag har jag haft sovmorgon och ätit en mysig frukost med Olivia. Hon ska på minisemester med mormor och morfar till Umeå i dag där de ska hälsa på släktingar till mormor. I morgon åker de på barndop i Robertsfors innan de kommer hem.

Om man ska servera paketglass tycker jag att det är lite tråkigt att ställa fram en stor glassbytta på bordet. Dessutom kan det vara svårt för framför allt barn att försöka få lös nå glass. Jag föredrar att lägga upp glass i skål. Då blir det både finare och enklare att ta några bitar. Vill och orkar man kan man ta med en glass-skopa så blir det fina glasskulor istället.

torsdag 23 september 2010

Äppelkaka ägg- och mjölkfri

Nu har vi äntligen fått gjutet, både i källaren och nybyggnaden ute. Så skönt att äntligen ha ett golv att gå på. Först om två månader får vi lägga på det riktiga golvet på cementen men det är helt ok att börja gå på det redan nu. Så nu ska vi börja fixa till i källaren, först ska ytterväggen fixas sen ska alla väggar och tak målas. Därefter ska det läggas golv i två rum och sen kan vi flytta ner. Oj vilket stort hus vi kommer få då och sen när utbyggnaden är klar då kommer vårt hus kännas enormt i jämförelse med nu när vi bara bor på övervåningen.

På Olivias kalas bakade jag en mjölk- och äggfri äppelkaka av sockerkakstyp som blev så himla god. Eftersom jag vill baka äggfritt så ofta som möjligt så blir det oftast äppel-smulpaj jag gör, när det ska bakas med äpplen. Jag har saknat äppelkaka men nu äntligen har jag ett bra äggfritt recept.

Äppelkaka ägg- och mjölkfri
3 dl mjöl
1½ dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör (mjölkfritt margarin)
1½ dl (havre)mjölk
Fyllning:
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser, smörj och bröa en springform, häll i smeten.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna i smeten. Det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Den här kommer jag göra fler gånger. Man kunde verkligen inte tro att den var bakad utan ägg. Det ska vara riktigt mycket äpplen i den. Tänk på att smeten jäser upp under gräddning och då är det annars risk att det blir för lite äpplen och för mycket kaka.

måndag 20 september 2010

Matsedel v.38 sept 2010

Ny vecka, ny matsedel. Ni som har sett mina tidigare veckomatsedlar har kanske märkt att det blir en del förändringar under veckan. Jag följer alltså inte veckomatsedeln slaviskt men det är skönt att ha nånting att utgå ifrån. Men sen kan ju oförutsedda saker inträffa. Man blir kanske bortbjuden eller man har plötsligt massa extrabarn till middag. Eller så har man en massa rester i kylskåpet och då är det ju dumt att laga ny mat istället för att ta en middag med rester.

Må: Spagetti Carbonara, Olivias födelsedagsval
Ti: Bortbjudna på köttsoppa
On: Rotsaker och kyckling i ugn
To: Pizza
Fr: Spagetti och köttfärssås
Lö: Taco-köttgryta
Sö: Lax på spenatbädd med tagliatelle

söndag 19 september 2010

Blåbärspaj med mandelmassa och kokos

Då är det sista dagen på den här kalas-helgen. Idag är det inget kalas inplanerat om vi inte får något spontanbesök för vi har gott om fika kvar. Idag kommer Leif hem med mer älgkött också, det skulle visst bli mycket köttfärs den här gången. Undra om jag ska göra en laddning köttbullar då, för det var länge sedan vi hade hemgjorda köttbullar.

Igår gjorde jag en blåbärspaj med ett täcke av bl.a mandelmassa och kokos, en variant av rabarberpaj med mandeltäcke som jag gjort tidigare.
Blåbärspaj med mandelmassa och kokos
5-6 dl blåbär
2-3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
mandelmassatäcke:
150 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor

Lägg blåbären i en ugnsfast form.
Blanda socker, potatismjöl och karemumma, strö över blåbären.
Använd elvisp och kör ihop mandelmassa och margarin till en jämn smet.
Vispa i mjöl och vaniljsocker.
Klicka ut smeten ovanpå blåbären och bred ut den. Strö över kokos.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Låt gärna svalna ca 15 minuter innan du serverar med vaniljvisp, vaniljsås eller glass.

Många godsaker i en och samma paj så det är ju klart att det blev gott. Ida åt flera portioner och var sedan blå runt hela munnen.

lördag 18 september 2010

Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta

Idag har Olivia haft kalas igen, på eftermiddagen kom släktingar och fikade blåbärspaj, äppelkaka, kladdkaka med päron och After Eight, dajmtårta, kladdkakemuffins och kokosmuffins. Mormor och morfar stannade över middag då jag gjorde en pastarätt med fläskytterfilé. Olivia har redan hunnit med två kalas trots att det är först på måndag hon fyller år. Även dagens kalas, gäster och presenter är hon jättenöjd med.
Fläskfilé, mozzarella, tomat och basilika med pasta
pasta, gärna tagliatelle
fläskfilé eller fläskytterfilé
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm breda skivor. Banka ut skivorna något, och salta och peppra dem.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan. Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan. Blanda ordentligt.

Det här blev jättegott tyckte vi allihopa, men då är ju basilika och mozzarella storfavoriter här. Köttet kan man steka i förväg om man vill och sen kokar man ihop såsen innan man ska äta och värmer köttet i såsen samtidigt som pastan kokar. Jag använde iMat (havregrädde) och lite maizena istället för crème fraiche.

fredag 17 september 2010

Sockrade glas

Idag har Olivia haft tjejmiddag för att fira sin 11-årsdag (som är på måndag). Det var ett lugnt och mysigt kalas med inte så många gäster. De livliga barnkalasen är ett minne blott, tack o lov. Fast snart är det dags för Ida att ha några år med stimmiga kalas.

När gästerna kom och Olivia öppnade sina paket bjöd vi på välkomstdrink (läsk) i sockrade glas. Till varmrätt var det Tacopizza, en av Olivias storfavoriter. Till efterrätt var det After Eight-päron och glass. Under hela kvällen åt de en hel del gurk- och morotsstavar, ostkrokar, chips och dipp. Olivia är jättenöjd med sitt kalas, sina gäster och sina presenter och då är jag också jättenöjd.
Sockrade glas
ca 0,5 dl strösocker
1-2 droppar hushållsfärg
citron eller vatten

Lägg ut sockret på ett fat. Blanda runt så att allt socker blir färgat. Vill du ha starkare färg tar du en droppe till. Ta aldrig mer än en droppe varje gång, risken är att det bara blir för blött och sockret klumpar sig.
Ta ett glas och blöter kanten runt om med en citronklyfta. Har du ingen citron går det lika bra att ta en droppe vatten på fingertoppen och dra runt glasets kant.
Innan glaskanten torkar ställer du glaset upp och ner i sockret. Låt det stå en stund så sockret fastnar ordentligt.

Det blev väldigt snygga glas som blev mycket uppskattade. Det går precis lika bra att använda ofärgat socker.

onsdag 15 september 2010

Tunnbrödsrullar med skinka och gurka

Idag var det storhandling till Olivias båda kalas som stod på agendan. Det blev många fullproppade kassar med mycket godsaker. Eftersom vi inte har kommit på vad vi ska äta för gott på lördag med mormor och morfar köpte jag hem lite utav varje som kan vara bra att ha vid matlagning. Har ni nå bra festmiddagsförslag?

Till soppa är det gott med hembakat bröd, gärna nybakat dessutom. I måndags när vi åt popcorn-soppa hade vi inget nybakat så då gjorde jag i ordning enkla tunnbrödsrullar med skinka och gurka istället.
Tunnbrödsrullar med skinka och gurka
4 skivor mjukt tunnbröd
8-12 skivor skinka
gurka
smör

Smöra tunnbrödskivorna. Lägg ut skinkskivorna längs ena långsidan.
Hyvla gurkan med en osthyvel så att det blir tunna skivor som går att rulla. Lägg skivorna på skinkskivorna.
Rulla ihop till en rulle.
Skär i 3 delar. Skär lite snett så blir det snygga bitar.

Som ni förstår kan man variera det här i det oändliga. Men eftersom barnen tycker om skinka och gurka valde jag det den här gången.

tisdag 14 september 2010

Popcorn-soppa

Det märks att det är höst för alla föräldramöten avlöser varandra. I går var det med Olivias teatergrupp, i dag i Isaks klass, nästa vecka Olivias klass och Isaks hockey. Dessutom är jag engagerad i föräldraråd och föräldrastyrelser så då tillkommer dem mötena också. Det är väldigt kul tycker jag men det blir lite väl intensivt i början på hösten.

Igår åt vi popcorn-soppa som egentligen är en majssoppa som man garnerar med popcorn. En rolig grej.
Popcorn-soppa
2 burkar majskorn, (à 340 g)
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk currypulver (+ 2 krm)
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 dl popcorn

Häll majskorn och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongtärning och 1-2 tsk currypulver, låt koka upp.
Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.
Garnera soppan med poppade popcorn och pudra över lite extra curry.

Jag använde 3 små burkar (à 180 g) majs och jag tyckte det blev en ganska tjock soppa ändå. Barnen tyckte det var kul med popcorn till middagen men jag tror att vi alla tyckte att det var godare att äta popcorn på sidan om. Jag serverade dessutom tunnbrödsrullar med skinka och gurka till soppan.

söndag 12 september 2010

Lax med fetaost och dill

I dag var det dags för veckans fiskmiddag och jag var förberedd på klagomålen som brukar bli när det är fisk som serveras. Men i dag var det väldigt få klagomål. Olivia blev lite besviken för vi hade planerat att äta hennes favoritlax med spenat. Men jag tog mig inte till affären innan middagen och vi hade tyvärr ingen spenat hemma. Men både hon och Isak åt varsin portion utan att klaga. Ida åt som vanligt mycket när det är lax och potatis.
Lax med fetaost och dill
4-5 portionsbitar lax
150 g fetaost
2 msk dill
en skvätt grädde
salt o peppar

Mosa ihop fetaost och dill med lite grädde.
Salta och peppra laxen.
Skär en skåra längs med fiskbitarna. Fyll med fetaostblandningen.
Ställ in i ugnen ca 20 min i 200 grader.

Det var en krämig och god fyllning i laxen med mycket dillsmak. Jag tycker inte att det behövs någon extra sås. Isak som är mjölkallergisk fick en fiskbit utan fetaostfyllning och Olivia skrapade bort fyllningen och åt bara laxen

Matsedel v.37 sept 2010

Ida mår lite bättre men vi håller oss ändå inne idag, så jag har hunnit med att städa och röja lite. Jag har bl.a städat undan i köket så att det finns gott om plats när Leif kommer hem med första laddningen älgkött för året. Det lär inte bli några stora mängder men ändå skönt att ha gott om plats när man paketerar och ev. maler färs. Den stolte älgjägaren har ju dessutom själv skjutit två av älgarna, de första någonsin för honom.

Nu är det söndag igen och dags att planera nästa veckas middagar. Nästa helg blir det två festmiddagar att ordna då Olivia ska firas. På fredag ska henne kompisar komma på tjejmiddag och på lördag kommer släktingar på kalas.
Må: Popcorn-soppa (hur konstigt låter inte det?)
Ti: Korv och makaroner
On: Grillad kyckling, pommes och grönsaker
To: Palt
Fr: Olivia har tjejmiddag här hemma
Lö: Olivias släktkalasmiddag.
Sö: Rester

lördag 11 september 2010

Kycklingtacogryta

I dag är det Idas tur att vara riktigt krasslig. Hon har inte ätit nå på hela da'n och astman har slagit till så hon har svårt att andas. Nu har hon somnat så vi hoppas hon sover på förkylningen och är frisk imorgon. Både Isak och Olivia hade en-dags-förkylning med hög feber så vi hoppas att även Ida får en kortvarig variant för ovanlighetens skull.

Isak är på sin första hockeyträning för säsongen, känns konstigt när solen skiner och det är riktigt varmt ute. När vi höll på att knyta Isaks skridskor sa Ida "Imorgon ska jag åka skidor" :)
Kycklingtacogryta
500 g kycklingfilé
0,5 tsk salt
2 msk tacomixkrydda
1 burk körbärstomater, (400 g)
1 dl vatten
2-4 st vetetortilla

Skär kycklingen i små bitar. Bryn det hastigt i smör.
Krydda med salt och tacokrydda.
Häll i tomaterna med sitt spad och vattnet. Låt koka 1–2 min.
Dela brödet på mitten och skär det sedan i strimlor. Stek det i smör i en stekpanna 1–2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera grytan med ris och sallad. Strö över tortillastrimlorna.

Det här tyckte vi alla om och det var jätteenkelt att göra för det var ju så få ingredienser. De stekta tortillastrimlorna blev en favorit hos barnen. Man kan variera sig och använda fläskkarré eller benfri kotlett istället för kyckling och förmodligen blir det lika bra.

onsdag 8 september 2010

Pasta- och skinksallad

Åh vad jag hatar förkylningar. Nu när jag äntligen börjar känna mig lite bättre efter drygt 3 veckor så har Isak blivit sjuk igen. Han gick hem från skolan med feber, hosta och täppt näsa. Har vi otur så får vi alla en andra omgång av höstförkylningen nu. Nej, nu får jag försöka tänka positivt.

Idag gjorde jag en barnvänlig enkel pasta- och skinksallad utan konstigheter. I "huvudskålen" hade jag bara sånt som alla barnen tycker om, pasta, skinka, gurka, paprika och körsbärstomater. I småskålar brevid har jag saker som bara vissa tycker om, så kan var och en plocka ihop sin egen favoritsallad.

Pasta- och skinksallad
pastaskruvar i olika färger
gurka
paprika
körsbärstomater
skinka eller kassler
alternativa tillbehör, välj era favoriter
purjolök
majs
fetaost eller mozzarella
bönor
sallad

Barnen åt och åt och åt så jag hann inte ens ta ett kort. Isak som kände sig krasslig ville inte äta men efter ett tag när Panodilen hade satt ner febern kom han och åt. Hans kommentar då var så rolig "Oj så gott, hur kunde jag tacka nej till det här". Det är inte ofta man får sånt beröm av Isak för maten man gör om det inte är tacos. Olivia älskar också sån här sallad om hon får ha Rhode Island-dressing till.

tisdag 7 september 2010

Snabb korvpanna i ugn

Vilket härligt väder vi har ute med sommarvärme. Synd bara att man inte får vara ledig och njuta. Sommaren i år verkar ha varit i maj och i september här uppe i norr. I dag var det dags att äta korv och det börjar bli lite uttjatat att steka den och äta med makaroner, så idag provade jag en variant i ugnen. Ni vet ju att jag har en förkärlek för att laga mat i ugnen. Medans korven blev klar i ugnen så kokade riset på spisen och allt blev klart samtidigt. Korven kryddade jag med en av barnens favoritkrydda - curry. Dessutom åt vi en av Olivias favoritsallader - rivna morötter som blandas med rivna äpplen.
Snabb korvpanna i ugn
600 g falukorv
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1-2 tsk curry
salt
2 dl grädde
1 dl riven ost

Häll tomater, vitlök, curry, chilisås, salt och grädde i en ugnsform. Blanda.
Skiva korven och lägg ovanpå. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 200-225 grader ca 25 minuter.

Smakrik och god korvrätt tyckte i alla fall jag och Olivia. Isak och Ida var för trötta för att orka äta och Leif var inte hemma. Jag använde iMat, den mjölkfria havrebaserade grädden och det gick jättebra.

söndag 5 september 2010

Matsedel v.36 sept 2010

Nu när skola och jobb har kommit igång på allvar och det är slut på ledigheter börjar det bli dags för lite matplanering igen. Den mesta maten går ganska fort att tillaga bara man har förberett. En kycklinggryta t.ex. gör man på några minuter bara kycklingen är tinad. När jag gör mina veckomatsedlar är det inte alltid som jag planerar i detalj vad vi ska äta. Ibland saknas inspirationen precis när matsedeln ska skrivas, men om jag vet huvudingrediensen så brukar det ordna sig.

Må: Bortbjudna på köttgryta och potatis
Ti: Snabb korvpanna i ugn och ris
On: Pasta- och skinksallad
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Kycklingtacogryta och ris
Sö: Lax med dill- och fetostfyllning och potatis

Skriver ni veckomatsedel eller bestämmer ni från dag till dag vad som ska ätas?

lördag 4 september 2010

Äppelsnittar

Vilken slöardag vi har haft. Vi tjejer har mest gått omkring i myskläder, jag och Ida somnade t.o.m. på soffan när vi såg Saltkråkan...så skönt. Imorgon hoppas jag att jag har mer energi för då är det fönsterputsning som gäller. Leif har fortsatt ute för att förebereda gjutning av nya plattan, så inom två veckor hoppas vi ha en ny platta.

Till middag åt vi fläskytterfilé med svampröra i ugn och pressad potatis. En maträtt som jag kan rekommendera. Fläskytterfilén blir väldigt mör och smakar inte så mycket skinka som den kan göra ibland. Jag förmodar att det beror på att man marinerar köttet ett tag innan det tillagas.
Äppelsnittar
Deg:
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl socker
2 krm salt
25 g jäst
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 4 normalstora äpplen
1 dl socker
1 tsk kanel
1 litet ägg
1/2 dl vispgrädde

Deg:
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
När vätskan är fingervarm (max 37 grader) tillsätts kardemumma, socker, jäst, mjöl och salt.
Arbeta ihop degen väl och jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Äppelsnittar:
Kavla ut degen på en ugnsplåt, gärna med kant, täckt med bakplåtspapper. Om plåten saknar kant riskerar det att droppa vätska i botten av ugnen under gräddningen.
Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i skivor och lägg ut tätt över hela degen.
Strö på socker och kanel.
Vispa ihop ägg och grädde och ringla över brödet.
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 20–30 minuter. Äpplena ska bli mjuka och brödet ska ha fått färg på undersidan.
Skär brödet i längder och sedan diagonalt till romber eller snittar.

Jag använde inget ägg, men tog lite mer grädde istället och jag använde den mjölkfria havregrädden och det blev jättebra. Jag tyckte det verkade konstigt att ha plåten i övre delen av ugnen så jag hade i mitten istället. Men nu i efterhand förstår jag varför den ska vara högre upp. Innan äpplena var mjuka och kakan hade fått lite färg så var botten väldigt välgräddad. Kakan hade en lite knäckig yta och god äppelsmak och blev jättegod trots den hårda botten.

torsdag 2 september 2010

Kassler- och potatisgratäng

Snart helg! Den här veckan har gått jättesnabbt. Fast jag var ju ledig i måndags så det är kanske inte så konstigt. När jag var och handlade hade de billig svensk kassler så då passade jag på att köpa det. Det är sällan jag köper kassler, jag får för mig att jag inte tycker om det. Men maten idag blev jättegod. Ofta tycker jag att det blir för salt när man använder kassler så idag saltade jag ingenting och det blev lagom salt tack vare kasslern.
Kassler- och potatisgratäng
800 gram potatis
1-2 morötter
400 gram kassler
10 cm purjolök
1 msk smör eller margarin
1 nypa peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost

Skala och skiva/klyfta potatis och morötter. Strimla kasslern. Skölj, ansa och skär purjolöken i strimlor.
Smörj en ugnssäker form med matfett och varva potatis, morötter, kassler och purjolök i formen.
Dra ett par varv med pepparkvarnen.
Häll över grädden och strö över ost. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills potatisen känns mjuk, ca 45 minuter.

Åh vad jag tycker om att göra gratänger. Det är så skönt med mat som klarar sig själv i ugnen så att man under tiden kan duka och fixa i ordning en sallad. Det här blev riktigt gott dessutom så då är det ju extra lyckat. Jag är ju lite skeptisk till kassler, eller jag har varit i alla fall, nu måste jag ändra åsikt. Det här kommer jag göra fler gånger.