Sidor

onsdag 11 augusti 2021

Danskt rågbröd med frön

Vilken vecka! Det märks att många är tillbaka från semestern nu. Efter tre ganska behagliga veckor med rätt lagom med jobb så exploderade det i måndags. Jag gör allt o lite till och går från det ena till det andra utan struktur, planering eller eftertanke.

Så efter den här veckan med många övertidstimmar känns det extra skönt att jag har kvar en semestervecka och nu bara har två arbetsdagar kvar tills jag får lite ledigt igen. Det känns väldigt välbehövligt och välförtjänt.

När jag blir lite ledig ska jag försöka fylla på frysens brödlåda för jag misstänker att det blir ont om baktid när sedan höstterminen sätter igång på allvar. Jag har några skivor kvar av det här goda rågbrödet, men se’n är det ont om hembakt bröd.


Danskt rågbröd med frön

Dag 1
4 dl grovt rågmjöl 
2 dl solrosfrön 
0,5 dl linfrön 
1 msk salt 
5 dl kokhett vatten 

Dag 2
1 paket jäst 

3 dl vatten 
0,75 dl mörk sirap 
6 dl grovt rågmjöl 
5-6 dl vetemjöl 

Garnering
pumpa- eller solrosfrön

Dag 1
Blanda de torra ingredienserna.
Häll över det heta vattnet.
Låt stå över natten. 

Dag 2
Smula ner jästen i en skål. Blanda med vattnet.
Tillsätt det skållade från dag 1, sirap, rågmjöl och vetemjöl. Blanda till en smidig deg.
Lägg degen i två smorda formar. Strö på frön.
Låt jäsa under duk ca 1 timme. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 50 min.




Jag älskar smaken av råg. Gör ni? Det här brödet känns ovanligt nyttigt tack vare rågmjöl och en massa frön. Men det viktigaste – det är gott 🙂

Perfekt bröd att äta som det är, rosta eller till smörrebröd med smarriga pålägg. En solig lunch under min restvecka toppade jag detta bröd med sallad, tomater, rödbetssallad och köttbullar. Mums!

måndag 2 augusti 2021

Pasta al limone – Citronpasta

Jag älskar pasta! Den här citronpastan är min senaste favorit, så fräsch och god. Den passar dessutom till lite allt möjligt. Jag har provat den både till kyckling och räkor och båda rätterna blev kanongoda.

Bilderna är från när jag blandade ner räkor i pastan och sedan serverade tomat, mozzarella och basilika på sidan om så var o en fick toppa sin egna tallrik med det. Tycker det oftast är godare att servera det kallt istället för att blanda ner i pastan och värma tomater och mozzarella. Men det är en smaksak.

Pasta al limone – Citronpasta

lite smör
1 vitlöksklyfta, riven
1,5 dl vispgrädde
2 msk finrivet citronskal (+ ev extra till servering)
1 msk färskpressad citronjuice

1 dl pastavatten

salt
400 g pasta (gärna nån spagetti-typ)
1 dl riven parmesanost (+ mer till servering)
svartpeppar 

Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut.
Häll ner grädden, citronskal och juice och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Koka pastan al dente.
Häll av vattnet men spara ca 1 dl av pastavattnet.
Vänd ner pastan, pastavattnet och parmesanen i såsen och rör till en krämig pasta på medelvärme.
Lägg upp och toppa med mer parmesan, svartpeppar och gärna extra citronskal.
 Jag blandade även ner räkor (kom ihåg att räkor inte ska koka för då blir det sega och tråkiga)