söndag 28 februari 2021

Matsedel v.9 mars 2021

 Efter en vecka full av vila och återhämtning är jag nu tillbaka för att ge er en ny veckomatsedel. En matsedel med lite smått o gott, hoppas ni hittar nå ni gillar.

Vissa av er har ju sportlov till veckan, medan vi får vänta en vecka till. Det blir ett annorlunda sportlov för oss som oftast brukar vara i Jämtland. Men i år stannar vi hemma, så klart.

Matsedel v.9 mars 2021

Köttfri måndag
Popcorn-soppa

Tisdag
Baconpasta

Onsdag
Stekt fisk, potatis och skolans fisksås

Torsdag
Krämig smakrik lövbiffsgryta

Mysfredag
Smörgåstårta à la Club Sandwich

Veckans godsak
Godaste chokladhavrerutorna – veganska och glutenfria

söndag 21 februari 2021

Matsedel v.8 februari 2021

 Efter en lugn och snöig helg börjar det bli dags att göra sig redo för en ny arbetsvecka. Fast den börjar redan ikväll då jag måste jobba en timme ungefär. Inget jag uppskattar, men det är så pass sällan som jag måste jobba kvällar eller helger så det funkar ändå rätt bra.

Egentligen är det inte jobbet som är problemet utan det är känslan av att inte vara ledig och att jag har tider att passa som är det jobbiga.

Matsedel v.8 februari 2021

Köttfri måndag
Zucchini- och champinjongryta

Tisdag
Vardagsfisk för fru Bråttom

Onsdag
Mustig långkokt köttgryta

Torsdag
Korv och rotsaker i ugn

Mysfredag
Delizie – pastastubbar med skinka

Veckans godsak
Sockerfria men söta chokladbollar

lördag 20 februari 2021

Rotselleri- och potatissoppa

 När vi firade Alla hjärtans dag i förväg åt vi en sån himla god soppa till förrätt. Soppa och vitlöksbröd är perfekt förrätt enligt mig. Jag älskar soppa men om vi äter det till huvudrätt blir det ofta att jag äter lite för mycket bröd till. Så en liten skål med soppa till förrätt är perfekt och så gott.

Soppan var så god o smakrik så jag tillsatte varken grädde eller crème fraiche på slutet.

Rotselleri- och potatissoppa

250 g rotselleri
250 g potatis
1,5 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten

salt o peppar

Skala och dela rotselleri och potatis i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka tills rotsellerin och potatisen är mjuk.
Kör med stavmixer.
Späd ev. med mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Smaka av med salt o peppar.
Servera med gott bröd o njut!

Jag tycker om ganska tjocka soppor, så Ida fyller ofta på med vatten. Men det är en smaksak så anpassa din soppa efter din smak.

Jag hade hälften rotselleri och hälften potatis, men nästa gång ska jag nog ta mer rotselleri för jag älskar rotsellerismaken. Jag vet att många är lite skeptisk till rotselleri, men har man mycket potatis så tar det bort mycket av rotsellerismaken.

Vad gömmer sig under locket?
Jo en god soppa.

fredag 19 februari 2021

Grytbröd med julmust eller cola

 Det här inlägget var färdigskrivet med bilder och allt, men jag måste ha glömt att publicera det. Men bättre sent än aldrig….

Inför jul hade vi en öppnad julmust som blivit kvar från nån middag, den ville jag använda i bakning eftersom ingen ändå skulle dricka upp den då kolsyran i stort sett var borta. Hittade detta recept på Facebook och så himla gott det blev. Det här grytbrödet blev nog julens godaste bröd. Så det här kommer jag definitivt baka fler gånger och nästa gång använder jag kanske cola zero istället, som vi också får kvar slattar av ibland.

Grytbröd med julmust eller cola

25 g jäst
3 dl vatten
3 dl julmust (coca cola)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin.

Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt ugnen på 250°.
Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm.

Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. 
Grädda mitt i ugnen på 250° med lock i 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° och grädda ytterligare i 15 minuter. 

söndag 14 februari 2021

Alla hjärtans dag 2021

 

Vi tjuvstartade firandet redan igår då det var lördag och alla var lediga och hemma. Alla hjärtans dag är så enkelt att fira, ät nå gott och ha lite hjärtformad mat. Mer än så behövs inte.

Vi började kvällen med att bada bastu. Jag har nog aldrig bastat så ofta och mycket som nu. Eftersom jag oftast är så frusen är det så underbart att få vara riktigt varm nån gång då o då. Love it!

Efter bastun var det dags för en god tre-rätters-middag som jag hade sett till att förbereda under dagen. För vi ville ju vara klara med middagen innan Melodifestivalen satte igång. På tal om Mello – Tror ni att nån av de kommande programledarna kommer vara bättre än Oscar Zia och Anis don Demina?

Tillbaka till middagen som började med en Rotselleri- och potatissoppa med vitlöksbröd. Älskar att äta soppa till förrätt och Ida som älskar både soppa och vitlöksbröd var väldigt nöjd med förrätten.

Till varmrätt gjorde jag vår goda heta räkgryta som vi åt till tagliatelle, ruccola, mini-tomater och stekta halloumi-tärningar.

Vi hann inte med efterrätten före klockan 20, så Idas goda kladdkaka mumsade vi på framför Melodifestivalen. Och självklart tog jag fram fin-muggen dagen till ära 🙂

Matsedel v.7 februari 2021

 Vilken solig helg vi har haft, lite kyligt men solen värmer verkligen nu. Så härligt! Till veckan är det några av er som har sportlov medan vi får vänta ett bra tag till. Så för mig blir det en vanlig arbetsvecka, men jag hoppas att den blir mycket lugnare än veckan som gått som var helt hysterisk med alldeles för många arbetstimmar.

Min förhoppning på kommande vecka är att jag ska hinna med nån promenad, gärna flera, och även laga några goda middagar. Vi får se om jag lyckas.

Matsedel v.7 februari 2021

Köttfri måndag
Grönkålspaj

Tisdag
Torskgratäng med kräftstjärtar

Onsdag
Tacobiffar

Torsdag
Ost- och skinkomelett

Mysfredag
Grekisk pytt

Veckans godsak
Semmelsnittar

lördag 13 februari 2021

Kycklingpasta med tomatbasilika

 Tänka sig nu kommer jag dela med mig av ett recept igen. Det hör inte till vanligheterna numera känner jag. Men förhoppningsvis vänder det nu. Jag tänkte ge er receptet på kycklingpastan med smaksatt crème fraîche som vi åt till middag igår.

Ni som följt mig ett tag vet ju att krämig allt-i-ett-pasta är bland det bästa jag vet. Så det här är perfekt fredagsmiddag för mig, då man vill äta något supergott och lättlagat.

Kycklingpasta med tomatbasilika

500 g pasta
7 hg kyckling(lår)filé
2-3 hg champinjoner
2 morötter

ruccola
2 dl crème fraiche, tomat & basilika

75 g philadelphiaost
lite pastavatten
salt, peppar, chilipeppar

Koka pastan någon minut kortare än förpackningens anvisningar.
Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Lägg dem på en tallrik.
Dela champinjonerna, stek, salta o peppra.
Skala och riv morötterna.
Stek tillsammans med champinjonerna några minuter på slutet.
Sätt tillbaka kycklingen tillsammans med svamp o morötter och några nävar ruccola.
Rör ner crème fraiche och philadelphiaost.
Koka ihop, tillsätt lite pastavatten och krydda med lite chilipeppar.
Rör ner pastan och koka ihop nån minut till en krämig och god kycklingpasta.