lördag 16 januari 2021

Semmelmiddag

 Som vanligt börjar året med en rivstart jobbmässigt. Det gamla året ska avslutas och det nya ska startas upp. Arbetsveckan har varit lång och intensiv så nu ska jag använda helgen till energipåfyllning och ha så lite tankeverksamhet som möjligt.

Se’n måste jag försöka bli bättre på att ta pauser även när jag jobbar hemma. Men å andra sidan så skulle ju arbetsveckan bli flera timmar längre om jag dessutom ska hinna med fika- och lunchraster, för arbetsuppgifterna måste ju göras ändå. Det är en svår avvägning det där.

En liknande bild har jag visat förut, men den är så bra. Jag är hopplös när jag är stressad. Jag känner mig knappt hungrig så jag är jättedålig på att fixa mat, men sötsaker äter jag en massa av. Så det passade perfekt att Leif hade köpt årets första semlor igår. Perfekt fredagsmiddag. Eller inte. Gott var det i alla fall.

Idag däremot ska vi göra en riktig middag – en god köttbit, nån rolig potatis, smarrig sås och fräsch sallad till ett glas rött. Men innan det är dags för middagsfix blir det vila, isvägspromenad och en bastu tror jag.

torsdag 14 januari 2021

Fläskfilégratäng på morotsbädd

 Idag kändes det som en normal dag på jobbet – fullt upp men inte samma stress som de senaste dagarna. Skönt att kunna jobba på i normalt tempo och även kunna se ett slut på dagens måste-jobb.

Nu ska jag dela med mig av gårdagens man-tager-vad-man-haver-gratäng som blev riktigt god. Älskade smaken av såsen som blandade sig med morötter och svamp. Jag hade helt klart kunnat vara utan köttet.

Fläskfilégratäng på morotsbädd

ca 1 kg fläsk(ytter)filé
2-4 morötter
1 gul lök
5 champinjoner
3 dl grädde
200 gr philadelphiaost
3 msk tomatpuré
1-2 tsk dijonsenap
1-2 msk fond
2-3 tsk paprikapulver
salt, peppar
3 dl grädde
200 gr philadelphiaost

Skiva köttet, riv morötterna grovt, hacka löken och dela champinjonerna.
Stek löken mjuk i stekpanna, lägg i botten på en ugnsform.
Stek morötterna och champinjonerna i omgångar, krydda med salt o peppar.
Lägg över i formen.
Stek köttet i skivor, krydda, dela ev. skivorna i strimlor (jag gjorde det).
Lägg överst i formen.
Koka ihop grädde, philadelphiaost, tomatpuré, senap, fond och paprikapulver.
Häll över allt i formen.
Tillaga i 20-30 minuter i 200 grader.
Servera till pasta och ugnsstekt broccoli.

Morötter, lök och champinjoner i botten.
Nyuttagen ur ugnen, mums.
Jättegott med ugnsstekt broccoli till gratängen och pastan.
Mysig och god middag

Perfekt helgmat, så nu tycker jag att ni testar det här antingen i morgon eller på lördag. Är vi överens? Själv är jag sugen på något gott kött med ett glas rödvin. Vi har så många spännande viner i vinkylen som jag är sugen att testa. Men det får bli lördagens middag för imorgon ska vi hämta mat på Ica Maxi vid middagstid så det blir nog något lättlagat efter att maten är hämtad och upp-packad.

Visst har ni koll på att det är fredag imorgon. Och i dessa Corona-tider blir det som vanligt en lugn hemma-helg. Men efter den här veckan känns det faktiskt riktigt bra att bara vara hemma med familjen.

onsdag 13 januari 2021

Stress och lugn

 Vilken vecka! Men nu är jag över krönet och ser helgen och ledigheten närma sig. Måndag och tisdag var inte roliga då en massa jobbgrejer hopade sig och jag såg inget slut på eländet. Och när jag har mycket att göra så sover jag inte heller. Hjärnan fortsätter gå på högvarv hela natten och gör det omöjligt att sova.

Sömnbrist är nog det sämsta när man är stressad så igår var ingen rolig dag. Men Olivia fixade köpesmat som hon kom hit med så efter elva timmars arbetsdag stämplade jag ut och fick äntligen i mig lite mat också. Sen var det hockey i tv-soffan innan jag gick o la mig hyfsat tidigt.

Tack vare att jag lyckades få ihop några fler sömntimmar inatt och att jag idag även hann jobba undan och slutföra många av sakerna som stressat mig, ser jag nu ljuset i tunneln igen.

Jag lyckades till o med stämpla ut i tid så att jag hann fixa en god middag, som jag sen kunde njuta av i lugn och ro. Så underbart! Pasta, fläskfilégratäng och broccoli, så gott. (Receptet på gratängen kommer)

Nu har jag slagit på bastun och ska alldeles strax gå ner och sätta mig i värmen och lyssna på ljudbok. Avkoppling deluxe. Precis vad jag behöver just nu – både avkopplingen och värmen. Vad gör ni för att varva ner och kunna koppla av trots kaos runt omkring er?

Jag har inte varit ute på några dagar, har ju mest suttit vid jobbdatorn men med tanke på kylan har jag inte saknat att kunna vara ute. Just nu är det minus 25 men det känns som minus 34 enligt väderappen. Och imorgon ska det visst bli ännu kallare. Brrrr

Bastugubben och jag är redo för värme.

lördag 9 januari 2021

Sushikväll

 För länge sedan lovade jag Ida att vi skulle göra egen sushi nångång under jullovet. På måndag börjar skolan igen så det var hög tid att hålla det jag lovat, så igårkväll bjöd vi på flera olika varianter av sushi. Och spagetti o köttfärssås till de som inte ville ha sushi.

Ida som älskar sushi tyckte att de vi gjorde var helt gudomliga och kunde knappt sluta äta. Jag tyckte att vi var lite för snåla med fyllningen så det smakade lite för mycket ris. Men nu vet vi till nästa gång.

Nu ska det inte dröja 10 år tills vi gör det igen för det var ju riktigt enkelt och roligt pyssel en fredagkväll. Och vilken dröm för Ida att ha nästan obegränsat av sushi att äta. Gissa vad det blir till lunch idag?

Middagen däremot har jag inte bestämt än och känner att jag saknar den rätta inspirationen. Men den kommer kanske under dagen. En dag som jag tänker tillbringa i soffan med att se längdskidor, skidskytte och dubbla hockeymatcher mest hela da’n. Nu när jag skriver det så inser jag att jag måste komma på nå lättlagat eftersom jag inte har tid att stå i köket idag. Har ni några tips till mig?

tisdag 5 januari 2021

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

 Idag gjorde vi Leifs favoritmat till middag och nu när jag gör två varianter så har det även blivit en favorit till mig. Läs under receptet hur jag anpassar min variant.

Cannelloni är pastarör som man hittar bland övriga pastasorter. Vill man göra det lite enklare för sig eller om man inte hittar cannelloni-rör kan man använda lasagneplattor och varva plattor, laxröra och vitvinssås på samma sätt som en vanlig lasagne.

Laxfylld cannelloni i vitvinssås

Vitvinssås

3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl riven stark ost
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen.

Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner osten. Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni

1 st purjolök, liten
1 msk olivolja

400 g laxfilé, skinn- och benfri
100 g lax, kallrökt
250 g kesella, 10%
2 st äggulor
0,5 dl dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
20 st cannellonirör
riven ost, gärna parmesan eller Västerbottensost

Ansa och finhacka purjolöken. Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min.
Låt svalna.
Finhacka båda laxsorterna.

Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa eller tryck (med sked) fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i de laxfyllda rören.
Häll resten av såsen över och strö på riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 200° ca 35 min.

Jag gjorde två olika röror idag. Eftersom jag inte tycker om rökt lax bytte jag ut det mot mer vanlig lax i den ena röran. När jag skippar rökt lax så blir det en favoriträtt även för mig. Som jag tjatar om – pasta och lax är så gott.

söndag 3 januari 2021

Nyår i Kåbdalis

 Nu har vi kommit hem efter helt underbara dagar i Kåbdalis, en skidort några mil från Luleå. Winter wonderland! Resan arrangerades av bästa Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Allergiker och föräldrar till allergiker är vana att vara noggranna med hygien och hålla avstånd så det var väldigt Corona-säkert.

Alla åkte med egen bil, vi bodde familjevis och inga gemensamma aktiviteter arrangerades. Eftersom slalom dessutom är en ute-aktivitet och vi var i kvar i vår hem-region bara några mil hemifrån kände vi att vi kunde åka trots pågående pandemi.

Som en extra säkerhet fick varje familj ett hygien-paket, sponsrat av Apotea, med tvål och handsprit. Jag älskar handsprits-servetter! Ida har alltid med sig såna, perfekt att torka av bord och handtag för att undvika komma i kontakt med nötter (eller Corona-virus just nu då). Perfekt att ha med sig på restaurang, fik, flyg – ja överallt!

Vi åkte till Kåbdalis dagen före nyårsafton och framför allt Ida hann med att åka ordentligt med slalom i flera dagar. Perfekta backar, bra väder och lite folk var en perfekt kombo. Roligaste skid-dagen var nog nyårsafton då hon fick åka med en kompis som också firade nyår i Kåbdalis, och hon ”slapp” åka med pappa.

Nyårsaftonsmenyn var lite ”Man tager vad man haver”, men jag tycker vi fick ihop en riktigt bra meny. Lite tog vi med oss själv och annat fick vi levererat till Kåbdalis av Ica Jokkmokk.

Efter bastun tog vi lite ost o chark innan vi satte igång med förrätten som var en enkel klassiker – Toast Skagen. Men Ida som älskar Toast Skagen tyckte verkligen inte om köpes-varianter på skagenröra. Så i fortsättningen gör jag nog alltid min egen och struntar i snabb-varianten.

Vi hade tagit med oss en bit älgbiff som vi stekte i skivor och åt tillsammans med tärnad potatis, bea och sallad som varmrätt. Riktigt gott!

Till efterrätt hade jag gjort After Eight-pannacotta med smak av kardemumma. Riktigt gott och helt i min smak som älskar att kombinera både mint och kardemumma med choklad och här fick jag alla tre smaker i en o samma efterrätt.

Det bästa med dessa dagar var nog våra bastu-stunder före middagen varje dag. Värme och lugn – precis vad jag gillar. Vi har en jättefin bastu hemma men är väldigt dåliga på att använda den. Men nu ska jag verkligen försöka bli bättre på det. Det ”jobbiga” är ju att det tar ungefär en timme att få den varm, så man måste komma på i tid att man vill basta.

Nu hade vi sån tur så det fina märken c/o Gerd sponsrade oss med fina produkter. Vilken lyx!

Något annat mysigt var våra spelstunder som vi också är dåliga på att ta oss tid till hemma. Men i en stuga utan alla måsten är det en perfekt kvällsaktivitet. Ett av alla roliga spel vi hade med oss var Sequence. Har ni spelat det? Det är faktiskt riktigt roligt.

Nyårsdagen var det nog många som var lite trötta o sega för då var det väääldigt lugnt i backarna. Men dagen efter, igår lördag, då däremot var det mycket folk och långa liftköer. Tack o lov var Ida o Leif tidigt ut i backarna och hann åka en hel del innan det blev dessa långa liftköer. Efter lunch åkte det några till åk, men ledsnade rätt snabbt så då packade vi ihop våra grejer och åkte hem istället.

Borta bra men hemma bäst, så skönt att komma hem och fick se dubbla hockeymatcher hemma i soffan. Först fick vi se Luleå vinna i SHL och sedan fick vi tyvärr se Småkronorna förlora kvarten mot Finland.

Så himla skönt det var att sova i sin egna säng i ett riktigt mörkt rum. Eftersom jag är dålig på att ligga o dra mig, men kände att jag behövde sömn så bestämde jag redan igårkväll att jag inte skulle stiga upp före 9. Jag sov hela natten till halv nio, men jag hade ju lovat mig själv att ligga till 9 istället för att rusa upp som jag brukar göra. I och med det så lyckades jag faktiskt även somna om till halv tio. Känner mig som en tonåring 🙂

Alltså detta var så bra ordnat och till ett riktigt kanonpris. Vill ni också ha möjlighet till en sån här bra arrangerad resa så ska ni genast gå med i Astma- och Allergiförbundet och Luleå-föreningen. Här blir man medlem. Och här kan ni läsa om allt roligt som Astma- och Allergiföreningen i Luleå fixar.

fredag 1 januari 2021

Recept december 2020

 Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år och hoppas att vi under 2021 kan börja umgås mer med nära o kära. Det är vi alla värda.

Istället för att summera hela 2020, som förutom pandemin varit riktigt bra, nöjer jag mig med att sammanställa recepten från december. December som blev starten för min nya blogg matro.blog.

Nu ser jag fram emot ett nytt år, en massa nya recept och nya följare till min blogg. Det sista behöver jag er hjälp med. Så vill ni vara riktigt snälla med mig så hjälper ni till att dela min blogg på andra bloggar, på instagram, på Facebook och bland era vänner.

Recept december 2020

Jag började med lite julbak då jag kombinerade två favoritsmaker – havrekakor och saffran och bakade Saffranshavrekakor med russin.

Innan all julmat passade det bra med en riktigt vardagssoppa med korv, potatis och morötter. Den här korvsoppan är en riktigt vardagsfavorit, så enkel o snabb att göra och så god.

Jag har börjat baka en hel del bröd nu igen, så glad att jag har mer tid och ork till det numera. Dessa sneda frallor var en variant av bröd jag har bakat senaste tiden.

Choklad och klassiska pepparkakskryddor är en perfekt kombination som jag kombinerade i en smarrig mjuk chokladkaka med pepparkaksfrosting.

Nötfri Rocky Road har alltid varit en storfavorit för mig och i år testade jag att göra en ny variant med tacochips istället för frön för att få till det salta och crunchen. Dessutom använde jag Dumle Cranberry som gav en fräsch touch därför kallade jag den här varianten för Fräch nötfri Rocky Road.

Olivia bakade smarriga saffranskokosbollar med choklad som hon kom o bjöd oss på. Hon gjorde två varianter, en med vit choklad och en med mjölkchoklad.

Julaftonens efterrätt var en god hjortronglass, som passade perfekt efter all julmat. Älskar den här äggfria och lättgjorda glassen som går att variera en massa.

Det sista från julens gravade lax blev till en gravlaxpasta med grönkål. Jag säger det igen – lax och pasta är så gott.

Fläskfilé under ost- och grönsakstäcke blev en nygammal favorit för oss där man kan använda sig av sina favoritgrönsaker eller vad man för tillfället har hemma.