måndag 3 februari 2020

Köttbullar i tomatsås med spagetti

Nu när en ny arbetsvecka har dragit igång tänkte jag dela med mig av ännu ett bra vardagsrecept. Såna kan man inte få för många av, eller hur?

Vi hade köttbullar kvar i frysen från i julas som jag tog upp i veckan. Men istället för de två vanligaste sättet att servera köttbullar på gjorde jag en ny variant. Vanligtvis äter vi köttbullar med makaroner och ketchup eller med potatis och brunsås. Jag var förberedd på klagomål när jag serverade köttbullarna på det här sättet, men alla klagomål uteblev till min stora förvåning och glädje.


Köttbullar i tomatsås med spagetti

Köttbullar
Spagetti

Tomatsås
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
1 msk olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 burkar krossade tomater
2 msk balsamvinäger
salt 
svartpeppar

Topping
parmesan

Finhacka chili, vitlök och gul lök. Fräs i olivolja i ett par minuter.
Tillsätt sedan oregano, basilika, krossade tomater och balsamvinäger.
Koka upp och sänk sedan värme och låt tomatsåsen puttra under lock på svag värme.
Smaka av med mer örtkryddor, salt o peppar.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka med tills de är varma.
Blanda ner spagettin och rör runt tills allt blandat sig väl.
Toppa antingen allting med parmesanost eller låt var och en strö det över sin portion.

söndag 2 februari 2020

Söndag med snö

Efter flera dagars snöande verkar det nu vara uppehåll. Tillfälligt eller blir det en snöfri söndag? 
Det är så vackert ute med all vit fin snö, men nu räcker det. Det behöver inte komma mer snö för jag har ju börjat drömma om våren och sommaren.

Det blir till att skotta en del snö i dag, men i övrigt har vi inga speciella planer. Utan det blir nog som de flesta söndagar - förbereda oss så bra som möjligt inför kommande vecka. Jag ska planera och förbereda några middagar, planera veckans logistik "vem gör vad när?", tvätta o stryka kläder och se till att vi börjar veckan i ett städat hus.


Men som de flesta lediga dagar börjar jag med en långfrukost och en massa koppar te 💖

lördag 1 februari 2020

Recept januari 2020

Som jag har längtat men nu är februari här och det är dags att sammanfatta recepten från årets första månad. Jag bjöd på en hel del gott i januari och bakade även ovanligt mycket. Kul att jag har kommit igång med det igen. Är lite sugen på att baka något till ikväll då Melodifestivalen drar igång, men tror inte jag hinner för nu är det hockey i drygt två timmar och det vill jag ju inte missa.

Recept januari 2020


Till julaftonskvällen gjorde jag en saffransglass på 3 ingredienser och som är äggfri. Jag använde mitt favoritrecept på glass som jag sedan smaksatte med saffran. Ett perfekt grundrecept som man se'n smaksätter lite hur man vill. Favoriten är nog att krossa chokladkakor och sätta ner i glass-smeten innan infrysning.


Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad bjöd jag på under glöggminglet i december, men receptet dröjde. Perfekt bufférätt, som lär dyka upp fler gånger hemma hos oss.


Gratinerad hummer åt vi till förrätt på nyårsafton, som så många andra.


Gluten- och sockerfri hjortronkaka frestade jag med i början på januari när många vill dra ner på socker efter julens alla kakor och allt julgodis.


Inför jul bakade jag kanelkakor, som blev en ny storfavorit hos mig. Så enkel men så god.


Jag bjöd på ytterligare en god kall kräm/sås som man enkelt blandar ihop inför middagen och med få ingredienser - Parmesankräm


Jag blev lite nostalgisk när jag kände igen smakerna på den här goda starka fläskfilégratängen med mango chutney


Sockerfria men söta och goda chokladbollar/dadelbollar bjöd Ida på i januari och vi mumsade och njöt.


Torra, gamla och tråkiga pannkakor blev saftiga, fräscha och goda kanelpannkakor


Vi hade som så ofta bruna bananer och dem bakade jag en limpa av, en bananlimpa med havremjöl.


Isak blev nostalgisk när jag bakade Philadelphiabullar i långpanna och han kom ihåg att det var en favorit hos honom när han var liten.


Krämig kycklingpasta bjöd jag på en stressig måndag efter jobb och basketträning. Men tack vare söndagens förberedelser gick det fort att få middagen på bordet.

Hembakade nybakade grahamslimpor med solrosfrön bjöd jag på en lördag, tillsammans med årets första hembakade semlor.


Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost gav oss helgkänsla mitt i veckan i slutet av januari. 

Favoritsallad för alla

Trots fredag så hade vi inga planer på fredagsmysmiddag igår, för Ida o Leif skulle iväg på hockey och Isak skulle till Kalix. Men planer är till för att ändras 💕 Så när Olivia och Emil ville komma över vid middagstid var jag snabb på att planera om. Jag dukade upp en massa gott och se'n fick var o en blanda ihop sin egna sallad. Det blev en supermysig kväll runt köksbordet där vi satt länge o åt och pratade.


Favoritsallad för alla

salladsmix, gurka, paprika, romanticatomater, rödlök, sockerärter
lodo, salami milano, serranoskinka
ägghalvor
sweet-chili-kyckling
vitlöksdressing
Rhode Island-dressing
balsamicokräm
fetaost
brie- och ädelost

Duka fram allt och sedan får var o en plocka det den vill och då blir det en Favoritsallad för alla.


Få se om det blir nån liknande middag ikväll men då med bubbel i glasen för nu drar ju Mello-månaden igång och det måste firas ordentligt. Dessutom är det värt att fira att januari är över och jag får det lugnare på jobbet.

I övrigt tänker jag försöka hålla mig inne så mycket som möjligt idag då snön vräker ner mest hela tiden. En perfekt dag att stanna inne o städa, plocka och mysa.

torsdag 30 januari 2020

Möten och mingel

God morgon 🌟

Sitter här med en kopp te och laddar för denna torsdag, som kommer bli en riktig mötesdag och en lång arbetsdag. Tur att jag brukar vara tidigt på jobbet så att jag kan jobba undan en del direkt på morgonen. För sedan väntar löne- och medarbetarsamtal med nya chef och sedan ska vi ha en upptaktsdag (eftermiddag) med nya avdelningen och då ska vi hålla på till klockan 7 ikväll. Det blir att skynda sig hem för att inte missa för mycket av kvällens hockeymatch.


Som vanligt när vi ska ha "stormöten", utbildningar eller konferenser på annan plats än jobbet så är jag mest nyfiken på fika- och matutbudet 😂 Det sägs att vi ska börja med fika, hoppas de har gott te och stora muggar för det finns inget värre än att dricka dåligt te i små kaffekoppar. Sedan ska vi även få mingelmat innan vi slutar för dagen. Mingelmat/småplock är ju något jag älskar, så det blir spännande att se vad vi bjuds på. Kanske kan jag sno nån idé 😍

Nej nu är det dags att sätta igång den här da'n på allvar, ville mest bara titta in och säga god morgon till er. Hoppas ni får en bra torsdag, så hörs vi ikväll.

onsdag 29 januari 2020

Snö, sommar och semlor

Har ni haft en bra onsdag?

Min började på bästa sätt med en promenad till jobbet tidigt i morse. Jag trodde det skulle vara kallt så jag tog på mig lite för mycket kläder så det blev en varm och ganska jobbig promenad. Men ändå en skön start på dagen!

Det har ju knappt snöat nå den här vintern, men nu när vi har börjat drömma om våren då kommer snön. Det ska visst snöa hela veckan, suck. Men skönt att jag har fått in en rutin att promenera till o från jobbet, för det är så himla jobbigt att sopa o skrapa snöiga och isiga bilar. Och det slipper jag ju nu!

Jag har ju börjat längta till sommarn och allt roligt vi kommer göra då, så jag vill inte ha snö nu. Men i väntan på en grön gräsmatta, sol och blommor får jag nöja mig med fina tulpaner inomhus.

Hittade sån härlig bild på internet. Visst blir man glad av den?

Förutom att jag längtar till sommaren som är en bit bort, så längtar jag till februari då mycket roligt kommer hända. Som jag har längtat! Under februari infaller även fettisdag, en riktig favoritdag. Under en drygt månads tid är jag nästan beroende av semlor och kan äta nästan hur många som helst. Så himla gott!

Det finns många roliga och goda varianter på semlor numera, semmelsnittar, semmelmuffins, semmelkladdkaka osv. Men inget slår en riktig semla med kardemumma i bullan och mycket mandelmassa och grädde. Men den saftiga semmelkakan jag bakade i fjol kommer nästan upp i samma nivå. Så den tänker jag absolut baka i år igen, kanske redan i helgen.

tisdag 28 januari 2020

Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost

Även den här veckan förberedde vi lite mat redan under helgen då vi oftast har mer tid än på vardagar. Så idag gick det riktigt snabbt att fixa en fläskfilégryta eftersom fläskfilé, lök och bacon redan var färdigstekt och jag behövde bara slutföra grytan samt fixa tillbehören.

Det stora problemet nu är vad vi ska äta imorgon. Finns det något jag ska förbereda eller ta upp från frysen?


Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost

ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 paket bacon
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt och peppar
2 dl riven smakrik ost

Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. 
Putsa och skiva filén, stek, salta o peppra. Lägg i en gryta tillsammans med bacon.
Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Fräs gyllene i smör. Låg över i grytan.
Rör ner grädde, crème fraîche, vin, fond och senap.
Låt koka ihop 5-10 minuter.
Stäng av värmen och blanda ner den rivna osten. 
Servera till ugnsstekta rotsaker eller ris.


Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och blomkål till grytan, men jag tror även att ris skulle passa riktigt bra. Tänk på att man inte ska låta osten koka för då kan den bli seg, den smälter ner så bra i den varma såsen så den behöver inte koka.


Av någon konstig anledning känns det som onsdag idag trots att det bara är tisdag. Det har inte varit speciellt stressiga eller jobbiga dagar så det kan inte bero på det. Men jag var tvungen jobba en halvtimme igårkväll. Kan det vara det som gör att det känns som vi har kommit längre in i veckan?

Men kanske beror det på att jag längtar sååå mycket till januari är slut och nu är vi så nära så det känns som tiden börjar gå saktare. Men snart är vi där...