onsdag 29 januari 2020

Snö, sommar och semlor

Har ni haft en bra onsdag?

Min började på bästa sätt med en promenad till jobbet tidigt i morse. Jag trodde det skulle vara kallt så jag tog på mig lite för mycket kläder så det blev en varm och ganska jobbig promenad. Men ändå en skön start på dagen!

Det har ju knappt snöat nå den här vintern, men nu när vi har börjat drömma om våren då kommer snön. Det ska visst snöa hela veckan, suck. Men skönt att jag har fått in en rutin att promenera till o från jobbet, för det är så himla jobbigt att sopa o skrapa snöiga och isiga bilar. Och det slipper jag ju nu!

Jag har ju börjat längta till sommarn och allt roligt vi kommer göra då, så jag vill inte ha snö nu. Men i väntan på en grön gräsmatta, sol och blommor får jag nöja mig med fina tulpaner inomhus.

Hittade sån härlig bild på internet. Visst blir man glad av den?

Förutom att jag längtar till sommaren som är en bit bort, så längtar jag till februari då mycket roligt kommer hända. Som jag har längtat! Under februari infaller även fettisdag, en riktig favoritdag. Under en drygt månads tid är jag nästan beroende av semlor och kan äta nästan hur många som helst. Så himla gott!

Det finns många roliga och goda varianter på semlor numera, semmelsnittar, semmelmuffins, semmelkladdkaka osv. Men inget slår en riktig semla med kardemumma i bullan och mycket mandelmassa och grädde. Men den saftiga semmelkakan jag bakade i fjol kommer nästan upp i samma nivå. Så den tänker jag absolut baka i år igen, kanske redan i helgen.

tisdag 28 januari 2020

Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost

Även den här veckan förberedde vi lite mat redan under helgen då vi oftast har mer tid än på vardagar. Så idag gick det riktigt snabbt att fixa en fläskfilégryta eftersom fläskfilé, lök och bacon redan var färdigstekt och jag behövde bara slutföra grytan samt fixa tillbehören.

Det stora problemet nu är vad vi ska äta imorgon. Finns det något jag ska förbereda eller ta upp från frysen?


Fläskfilégryta med dijonsenap, vin och ost

ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 paket bacon
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
salt och peppar
2 dl riven smakrik ost

Klipp baconet smått och fräs knaperstekt. Lägg dem på hushållspapper & låt rinna av. 
Putsa och skiva filén, stek, salta o peppra. Lägg i en gryta tillsammans med bacon.
Finhacka löken och klyfta champinjonerna. Fräs gyllene i smör. Låg över i grytan.
Rör ner grädde, crème fraîche, vin, fond och senap.
Låt koka ihop 5-10 minuter.
Stäng av värmen och blanda ner den rivna osten. 
Servera till ugnsstekta rotsaker eller ris.


Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och blomkål till grytan, men jag tror även att ris skulle passa riktigt bra. Tänk på att man inte ska låta osten koka för då kan den bli seg, den smälter ner så bra i den varma såsen så den behöver inte koka.


Av någon konstig anledning känns det som onsdag idag trots att det bara är tisdag. Det har inte varit speciellt stressiga eller jobbiga dagar så det kan inte bero på det. Men jag var tvungen jobba en halvtimme igårkväll. Kan det vara det som gör att det känns som vi har kommit längre in i veckan?

Men kanske beror det på att jag längtar sååå mycket till januari är slut och nu är vi så nära så det känns som tiden börjar gå saktare. Men snart är vi där...

måndag 27 januari 2020

Bra trots allt

God morgon på er, hoppas ni har vaknat till en bra dag 💖


Känns skönt att sista januari-veckan är här för jag tror att februari blir något lugnare och bättre. Jag hoppas dessutom att vi får flytta till våra nya jobb-lokaler under februari, för nu har vi väntat länge nog. En av sakerna som just nu gör att det dröjer med flytten är att våra nya datorskärmar inte har kommit och de skickas med båt numera, inte med flyg så det tar lite tid. Men den som väntar på nå gott...

Jag har en förkylning som lurar i kroppen som inte riktigt kan bestämma sig om jag ska bli sjuk eller inte. Jag försöker skrämma bort den med ingefärashots och c-vitamin-boost med apelsiner. Vi får se längre fram vem som vinner, just nu är det lite varannan dag.

På grund av förkylningen och att det har blivit lite kallare ute så skippar jag, tyvärr, morgonpromenaden till jobbet idag. Jag hoppas att jag känner mig hyfsat pigg när jag ska hem för jag mår så mycket bättre när jag får promenera.

Kom ihåg att även måndagar kan vara bra😇
Hörs senare!

söndag 26 januari 2020

Grahamslimpa med solrosfrön

Under gårdagens bakdag bakade jag förutom semlor även dessa gramhamslimpor med solrosfrön, en ny favorit. Hembakat bröd är ju så himla gott och jag fryser ofta ner det på en gång så att det fortsätter kännas nybakat. För ofta känns hembakat bröd lite torrt redan efter nån dag och det förmodar jag beror på att det inte innehåller en massa konstiga tillsatser. Dessutom ser jag alltid till att skära limpor och andra stora bröd i skivor innan infrysning så att det är enkelt att endast ta fram så mycket jag behöver.


Grahamslimpa med solrosfrön

50 g jäst 
5 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt 
1 msk brödsirap
2 msk rapsolja
2 dl solrosfrön 
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl 
8-9 dl vetemjöl 

Smula ner jästen i en skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, sirap, olja, solroskärnor, havregryn, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. 
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar och forma till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Grädda längst ner i 200 grader i cirka 30 minuter. 
Låt svalna innan den skärs upp.

lördag 25 januari 2020

En bättre lördag

Ännu en underbar och mysig lördag 💕

Jag började direkt på morgonen med att baka både semmelbullar och grahamslimpor med solrosfrön för jag hade bjudit in gäster på eftermiddagsfika och ville ha go'fika att bjuda på.

Till de nybakade limporna dukade jag fram lite enkelt pålägg, gott att börja med något salt innan vi frossade i semlor. Av de nybakade semmelbullarna gjorde jag dels de godaste semlorna med mandelmassa men även vaniljsemlor för de som inte tycker om mandelmassa. 

Det var första gången jag bakade dessa grahamslimpor men absolut inte sista. Enkla att baka och blev riktigt riktigt goda. Finns det något godare än nybakat bröd?


Till middag hade jag och Ida samma tanke - wok. Inte ofta vi är så synkade, ofta är vi sugna på olika saker. Men i dag hade vi samma önskan så vi hjälptes åt att skala, skära och steka/woka grönsaker och kött som vi sedan blandade med nudlar, soja och thaichilisås.

Sedan åt vi den goda midda'n framför tv:n och hockeyn. Wok är så himla gott, tycker hela familjen, men det tar tid att fixa alla grönsaker så det är skönt om man är flera som hjälps åt. Ett annat tips är att ha två stekpannor igång samtidigt för att skynda på stek-momentet. 


Nu ska jag fortsätta njuta och mysa av denna lördag 💖

fredag 24 januari 2020

Det bästa med helg

Äntligen fredag!

Att jag alltid längtar till fredag och helg betyder inte att jag inte tycker om mitt jobb, utan det betyder att jag älskar att vara hemma i myskläder 💃

Den här bilden som jag hittade igår när jag slösurfade var så klockren så jag var tvungen att dela med mig, för det är så jag 👇


Tidig morgon även i dag och det innebär att jag även kan gå hem tidigt och njuta av helgen extra länge. Det är så skönt när jobb-kalendern är hyfsat tom på fredagar och man kan flexa ut lite tidigare.

Vi hann/orkade inte städa igår så min plan är att ta en snabb-städning innan midda'n för att sedan kunna njuta av ett städat hem hela helgen. Eller hela helgen är väl att ta i, nån timme kanske det tar innan vi har fel saker på fel plats igen 🙈 Men ett r.e.n.t hem kan vi kanske njuta av i alla fall.

Leif håller på att lägga golvvärme och byta golv i Idas gamla rum, så vi har en massa garderober, en byrå och annat "skrot" i vardagsrummet just nu. Så det känns aldrig som vi har städat. Tror ni jag längtar tills det är klart? Har jag tur så blir det klart till veckan, eller vågar jag hoppas på redan i  helgen?🙏

Ha en underbar f.r.e.d.a.g så kanske vi hörs ikväll💖

torsdag 23 januari 2020

Krämig kycklingpasta

Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera med god mat trots stressiga dagar är att redan på söndag steka t.ex. kyckling för då går det riktigt fort att få mat på bordet. Oftast är det ju att skära och steka kycklingen som tar tid.

Den här krämiga pastan med kyckling åt vi i måndags och det tog inte många minuter att fixa ihop den, tack vare den färdigstekta kycklingen. Jag hade gärna blandat i lite färsk spenat både för smak och färg, men jag lät bli för familjens skull 😀


Krämig kycklingpasta

1 pkt pasta (500g)
1 kg kycklingfilé
100 g färskost med god smak, jag valde en paprikaost
1-2 dl grädde
pastavatten

Stek kycklingen i mindre bitar, salta o peppra.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite av pastavattnet.
Blanda ner färskost och grädde i stekpannan med kycklingen, koka upp.
Tillsätt pastan, rör runt.
Se till att allt blir krämigt och gott, tillsätt mer grädde eller pastavatten om det behövs.
Smaka av med salt o peppar.