måndag 12 augusti 2019

Köttfärs- och pastagratäng med curry

Jag tror att det är många av er som är tillbaka på jobbet i dag efter sommarsemestern. Visst har jag rätt? Själv blir jag hemma några veckor till pga Idas benbrott. Nu när vardagen drar igång på allvar för många tänkte jag ge er ett perfekt middagstips.

Det här är ett av Isaks favoritrecept och det är tack vare honom som vi äter det lite då och då. När han gick på lågstadiet (vet att det inte heter så nå mer, men alla förstår vad jag menar) så var skolans Fussilligratäng, med pasta, köttfärs och curry, storfavoriten så han gick in i köket och frågade efter receptet. Och det fick han!



Köttfärs- och pastagratäng med curry

5 hg köttfärs
4-5 hg pasta, fusilli
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. 
Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.


I originalreceptet ska det vara 5 hg pasta, dvs ett paket. Men jag tycker att det blir lite för mycket pasta, så jag använder mindre. Jag kokar ett helt paket men använder inte allt till gratängen. Det är perfekt att ha lite kalla pastarester i kylskåpet, det går alltid att använda till någon lunch eller middag.



I natt har jag och Ida sovit en hel natt, den första sedan Idas benbrott i tisdags. Så välbehövligt för oss båda att få sova flera timmar i följd. Trots att jag vaknade redan kl. 6 så känner jag mig så mycket piggare i dag. Tänk vad lite sömn kan göra.

Att Ida har kunnat sova så länge borde betyda att värken har lindrats. Hoppas, hoppas, hoppas, för sedan hon fick nytt gips i fredags har hon haft så otroligt ont. Hennes nya gips går runt hela benet och är inte bara en skena på baksidan som det var de första dagarna. Det nya gipset är neonrosa och lyser upp vår smådeppiga vardag.

söndag 11 augusti 2019

5 godaste långpannekakorna

Här flyter dagarna ihop men det borde vara söndag och dags för en ny 5 godaste. I dag tipsar jag om mina fem godaste långpannekakor. Det är så himla smidigt att baka långpannekakor, många kakor för liten ansträngning.

5 godaste långpannekakorna


Rödavinbärsrutor med kardemummahavreströssel

Nu har vi fullt med röda vinbär på vår stora buske och bara jag orkar ska jag nog försöka plocka in lite bär. Dels för att äta som de är och dels för att baka lite med dem. Den här kakan med en supergod topping är en storfavorit, inte helt oväntat så är det med min favoritkrydda.



Banankaka med mörk choklad

Banankakor blir så saftiga och goda, den här med mörk choklad gör den extra smarrig.



Silviakaka

Den här klassikern har ni väl alla smakat? Så himla god med så vanliga och så få ingredienser.



Daimrutor

Krispig daim på denna mjuka kaka gör den till en favorit. För alla gillar väl daim?



Kanelbullekaka

Den här saftiga kakan med mycket kanelsmak är nog ändå favoriten tror jag. Perfekt om man är sugen på kanelbullar men inte orkar baka det.



Om ni vill ha fler tips på vad ni kan baka i långpanna så hittar ni det här, där hittar ni förutom kakor även goda varianter på matbröd.

torsdag 8 augusti 2019

Så deppigt

Tänk vad livet kan förändras på några dagar💕 

I senaste blogginlägget skrev jag att jobbet drar igång om 3 dagar, dvs idag skulle jag ha varit tillbaka på jobbet. Nu blev det, tyvärr, inte så och det är så deppigt. Det deppiga är inte att missa jobbet utan att livet inte är som vanligt.

I tisdags precis innan Idas basket camp skulle dra igång ramlade hon så illa på läktaren så hon bröt benet. Så istället för en rolig basketdag för Ida och en semesterdag hemma för mig blev det en heldag på akuten med väntan, smärta, morfin, röntgen och slutligen helbens-gips. Brottet är mitt på smalbenet men de gipsar ändå hela benet. 


Förstår ni hur jobbigt det är? Att inte kunna böja benet, utan att det hela tiden måste vara rakt. Försök sätta er ner och samtidigt ha ena benet rakt. Dessutom är det svintungt eftersom det är gips på det. Se'n lite smärta på det. Förstår ni att det är jobbigt?

Vi har mycket praktiskt att ordna. Att bryta benet är så mycket jobbigare och tuffare än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Ett armbrott går inte att jämföra (det har Ida också provat). Vi har redan fått kryckor, rullstol, toasits och duschstol hemlevererade för att underlätta vardagen. Men nu upptäcker vi att vi inte har speciellt handikappvänligt. Nivåskillnader, trång korridor och smala dörrar är några exempel på saker vi hade undvikit om vi hade vetat.


I åtta veckor ska hon gå gipsad. Vet ni hur länge det är? Det känns som en evighet och ibland känns det så hopplöst. Ibland känner hon sig som en fånge som inte kan röra sig och blir så ledsen. Mitt hjärta brister när hon är så ledsen💔

Det kan låta som en dröm att bli uppassad hela dagarna. Men det är inte kul att inte klara nånting själv. Men min kämpe försöker och kämpar. Redan igår klarade hon gå på kryckor, bara nån hjälper henne att hålla i benet när hon ställer sig upp och sätter sig ner. Men ändå vilken frihet att kunna ta sig till toan själv utan att nån bär en.

Men självklart hade det kunnat vara värre. Nu vet vi ju att Ida blir frisk om 8 veckor ❤️

måndag 5 augusti 2019

Focaccia glutenfri lågkolhydrat

Jag älskar focaccia 💕

Finns knappt något godare tillbehör på sommarens grillmiddagar. Jag var lite sugen att prova göra ett bröd med lägre kolhydrater och det blev bättre än jag trodde. Men inte smakar det som vanlig focaccia med vetemjöl. Men försöker ni undvika kolhydrater tycker jag verkligen att ni ska prova det.


Focaccia glutenfri lågkolhydrat

2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 ägg
2,5 dl riven stark ost
3 msk färska örter, t.ex. basilika, oregano, timjan

Topping
olivolja
soltorkade tomater
fetaost
färska örter, t.ex. rosmarin, timjan, oregano
flingsalt

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Vispa äggen pösiga i en annan skål.
Tillsätt ost, de torra ingredienserna och örterna. Låt stå någon minut.
Smörj en form eller en pajform ordentligt med olivolja.
Bred ut degen i formen.
Tryck ner fetaost och soltorkade tomater.
Ringla olivolja över hela degen och och strö på örtkryddor och flingsalt.
Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.


Inte var det lika gott som en riktig focaccia, men helt ok. Nästa gång ska jag däremot ha mer fyllning, framför allt fetaost var så himla gott i denna focaccia.



Nu är det verkligen nedräkning av semestern, tre dagar kvar innan jobbet drar igång igen. Jag hade en plan om att storstäda huset de här sista lediga dagarna för då känns det lättare att komma igång med jobbet och vardagen igen. Men nu verkar det ju som att vi ska få sol och värme och då vill jag ju vara ute o njuta och inte inne o städa. Så jag har planerat om. Städa hinner jag göra ändå så småningom.

Eftersom Leif dessutom har kommit igång med renoveringen av Olivias gamla rum som ska bli Idas nya så är det kanske onödigt att städa för mycket. Det lär bli en del bygg- och slipdamm under renoveringstiden. Kanske lika bra att vänta med städningen ändå 😀

söndag 4 augusti 2019

5 godaste bröden

Jag älskar mackor och skulle nästan kunna leva på te o mackor. Just att jag älskar mackor är en av anledningarna till att jag äter lågkolhydratkost allt som oftast, eftersom det är ett perfekt sätt att få bort mack-suget.

Här bjuder jag er på mina fem favoritrecept och jag blir sugen att baka vart o ett av dem nu när jag ser bilderna och recepten. Men frysen är proppfull så jag måste hejda mig 😀

5 godaste bröden


Matrolimpa


Min favoritlimpa som är god som den är men underbar att rosta. Förut hade jag den nästan jämt i frysen men nu var det länge sedan, tyvärr. Det är även Idas favorit så jag tror jag måste baka en omgång snart.

Tekakor


Supergoda tekakor som passar perfekt att baka med formar, som framför allt barn tycker är kul. Till halloween har jag bakat dem med halloween-formar och här använde jag hjärt-formar eftersom det var Alla hjärtans dag. Vill man så går det jättebra att bara platta ut den till "vanliga" tekakor.

Grahamsrutor


Att baka bröd i långpanna är snabbt och smidigt och det här brödet är inget undantag. Det blir ett luftigt och gott bröd som du snabbt slänger ihop.

Sirapslimpor


Denna söta gamla klassiker gör ingen besviken.

Morotsfrallor


Dessa frallor med morötter är ett lättbakat bröd som ger luftiga och goda frallor.


Vill ni se fler recept på limpor, frallor och långpannebröd så hittar ni det här.

lördag 3 augusti 2019

Ovanlig middag

I går var det en ovanlig middag 😀

Dels satt vi inne o åt och dels var vi endast familjen och hela familjen (förutom N). Tyvärr lär det väl bli fler o fler inne-middagar framöver. Även i dag lär det bli en ovanlig middag för det verkar som att vi kommer äta tacos och inte grillat.

Trots att vi satt inne i går så åt vi grillat, vi hade en bit oxfilé i frysen som vi tog upp och grillade. Det var perfekt grillade, senaste Leif grillade oxfiléskivor så blev de torra och tråkiga men den här gången lyckades det perfekt. 

Till köttet åt vi ugnsrostad delikatesspotatis, sallad, såser och en hembakad lchf-focaccia.


Nu ska jag gå ut o sätta mig i solen ett tag.
Ha en bra lördag!

torsdag 1 augusti 2019

Sista rycket

Jag försöker klämma ur det sista av sommaren och semestern för nu har jag bara en semestervecka kvar. Igår hade vi grillknytis med en massa olika kött, ugnsrostad potatis, en stor sallad och såser av alla de slag. Det var proppfullt på bordet av all mat och runt bordet av alla gäster. Så underbart!

I förrgår var jag på tjejmiddag med en massa grill-gott bl.a min köttfavorit på grillen - flankstek. Till det serverades det krossad vitlökspotatis, pepparsås och grillade majskolvar, sparris och jalapenoostfyllda champinjoner. Mums!

Godaste köttet.
Gott och vackert
Dessa champinjoner är så goda, ja självklart är det andra gott också.
Mitt val!

Som oftast när vi träffas är det choklad som gäller till efterrätt. Det är alltså inte bara jag som är tokig i choklad. I den här chokladkakan gömde det sig lemon curd och till kakan serverades det blåbär och Norrbottens-jordgubbar (de godaste och sötaste jordgubbarna) och glass.

Choklad till efterrätt är bästa efterrätten

Vädret var inte det bästa i tisdags, men vi kunde faktiskt sitta ute o äta. Man får glädjas åt det lilla! Men efter maten gick vi in och åt efterrätten inomhus. Så trevlig och god kväll, åt en massa och surrade en massa.