lördag 15 juni 2019

Vilken kväll

Vilken underbar kväll vi har haft. Fler sådana, tack!

Alla barnen och min mamma var här på middag och vi hade så himla mysigt när vi firade att två i familjen nu har sommarlov efter ytterligare ett skolår. Isak har gått ut tvåan på gymnasiet (nästa år blir det studenten) och Ida femman.

Min favoritdrink på sommaren är Aperol Spritz och i kväll var det äntligen dags för ett glas igen. Dessutom hade vi sån tur så mamma tog med supergoda snittar av smördeg med potatis, gravlax och gräddfil som vi åt till fördrinken.


Självklart blev det grillat till middag och vi provade en ny styckningsdetalj - Flapstek. Rätt lik vår favorit flankstek, men jag tycker nog att det här var snäppet godare eller så lyckades Leif extra bra med grillningen just i dag.

Förutom köttet grillade vi champinjoner, majskolvar och brieost. Till det serverade jag ugnsstekt potatis, sallad med fetaost och bearnaise.


Sedan nationaldagen har jag varit så sjukt sugen på jordgubbstårta och i kväll fick jag äntligen njuta av en smarrig gräddtårta med jordgubbar. Som jag njöt!

Hur underbart är det inte att kunna sitta ute länge o njuta av kvällssolen. Det är det bästa jag vet. Känns nästan som att jag har semester nu, men så är det tyvärr inte. Några veckor till måste jag jobba, sedan hoppas vi på många fler kvällar som denna.

fredag 14 juni 2019

Sommarlov

I dag var det dags för skolavslutning. En väldigt annorlunda skolavslutningsdag för oss då vi bara hade en avslutning i år - Idas 💖 Efter att i hur många år som helst haft två och även tre avslutningar att gå på var det väldigt ovanligt i år att endast ha en tid att passa.

Som vanligt var det sån bra skolavslutning i vår fina kyrka och med absolut bästa prästen. Hon avslutade med att be alla elever ställa sig upp i kyrkbänkarna. Gissa om barnen såg förvånade ut och inte riktigt visste om hon menade allvar. Men det gjorde hon! När alla väl stod upp räknade de till tre och se'n skrek alla SOMMARLOV ☀️🌸☀️🌸


Lagom till sommarlovet kom även sommarvärmen. Vi har haft en sån härlig dag och jag blir så glad för alla studenters skull att de får fira i sol o värme. Ja självklart njuter jag också av värmen och att vi kunde sitta ut länge o mysa i solen. Jag hoppas det är lika fint väder nästa år då det är dags för Isak att ta studenten.

Nu ska jag avsluta kvällen i tv-soffan - det var länge sedan, över en vecka sedan.

torsdag 13 juni 2019

Grillad brie

Det verkar bli grillväder i helgen, så här kommer ett kanontips 💖 
Det är det godaste jag ätit på länge. Perfekt i-väntan-på-maten-snacks, på buffén, som vickning i kvällssolen eller som tillbehör till maten. Jag har redan köpt hem en brieost för i helgen ska vi definitivt grilla en brietårta igen.


Grillad brie

Linda in en rund brieost i folie.
Lägg på grillen och grilla i ca 10 minuter.
Vänd foliepaketet och grilla i ca 5 minuter till.
Lägg upp osten på ett fat och gör ett snitt i osten för att öppna upp den krämiga osten.


Alltså den blir så krämig och god så man vill knappt äta den med något annat. Men en bit färsk baguette är perfekt att doppa i osten. Supergod kombo!

tisdag 11 juni 2019

Kardemummakaka med hallon Lågkolhydrat

Hela veckan i Spanien har jag ätit alldeles för mycket och för ofta, så nu när vi kommer hem är det tillbaka till bättre vanor. Bästa sättet för mig att komma in i bättre vanor är att äta lågkolhydratkost, dvs dra ner på snabba kolhydrater som mjöl och socker.

Men eftersom jag älskar godsaker och efterrätter bakar jag sånt även när jag drar ner på kolhydrater, denna här goda kardemummakakan är en av mina favoriter.


Kardemummakaka med hallon lågkolhydrat 

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk nymald kardemumma
3 dl hallon

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över hallon.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter.


Servera den liten ljummen med en klick grädde så har du en supergod efterrätt och behöver inte sakna vetemjöl och socker. 





Det här är ett tidsinställt inlägg eftersom vi nu har påbörjat vår hemresa. En vecka går alldeles för fort men helt ärligt så ska det faktiskt bli lite skönt att komma hem till vanliga rutiner igen. Borta bra men hemma bäst...

Det kommer dock att bli rätt kämpigt att ta sig upp till jobb och skola i morgon förmodar jag, eftersom vi kommer hem mitt i natten. Jag hade gärna haft en ledig dag hemma först innan vardagen drar igång på allvar.

måndag 10 juni 2019

Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

Man tager vad man haver.....och ibland lyckas man bättre än andra gånger 💕 
Här i Spanien har jag inte samma utbud av ingredienser eller köksgrejer som hemma men det ger mig en extra kick att tänka ut nya saker att använda. Perfekt för att inte hamna i gamla hjulspår.

Som när jag ville göra fläskwok! Vi hittade en bit fläsk/skinka på affären och vi hade inte helt koll på vilken bit det var man jag tror att vi skulle kalla den skinkstek hemma. Sedan köpte jag soja, inte lätt att välja bland alla sorter, det blev nog en japansk soja för den kändes ljusare o mildare än den kinesiska som jag är van med hemma. Till fläskkött är det gott med lite sötma och eftersom vi redan hade köpt ketchup (till hamburgarna vi åt tidigare i veckan) använde jag det tillsammans med sojan som en marinad. Det blev perfekt och vi fick en supergod middag ute på altanen.


Enkel söt fläskwok med grönsaker o nudlar

1 kg skinkstek eller liknande
nudlar

marinad
1 dl soja
0,5 dl ketchup
salt
svartpeppar

grönsaker
broccoli
morötter
zucchini
röd paprika
champinjoner

Strimla köttet.
Blanda soja, ketchup, salt o peppar till marinaden. 
Lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden. Låt stå i kylskåp några timmar.
Dela alla grönsaker i mindre bitar. 
Stek/woka grönsaker och kött i omgångar.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop nudlar, kött och grönsaker.
Smaka av med extra soja, salt o peppar.


Jag gjorde broccolin i rätt stora bitar eftersom vissa i familjen vill kunna peta bort den och jag är snäll och underlättar för dem. De färska stekta champinjonerna serverade jag på sidan om så kunde de som ville ta av dem och de som inte gillar svamp slapp sitta o peta bort små svampbitar. Ibland är jag extra snäll 😀

Så perfekt det var att kunna köpa färdigskivade färska champinjoner. Det kommer jag sakna hemma. Jag älskar champinjoner men tycker det är så tråkigt att rengöra och förbereda dem. Har jag tur så kommer det snart färdigskivat till Sverige också.


Som vanligt efter maten när vi andra sitter kvar o pratar tar Ida sig ett kvällsdopp. Den tjejen älskar att bada. Hon badar HELA dagarna och har nog the Time of her Life, tänk att få göra det bästa du vet från det du vaknar till det du går o lägger dig. Vi är så nöjda med huset vi har hyrt, så himla perfekt med egen pool....och kök.

söndag 9 juni 2019

Matsedel v.24 juni 2019

Det här trodde ni inte va? Att jag skulle komma ihåg att det är söndag och att det är dags för en veckomatsedel. Men trots att jag är på semester och inte har stenkoll på vilken dag det är så kommer här en matsedel på rätt dag. Är faktiskt lite stolt över mig själv att jag kom ihåg det och så här tidigt till och med.

Medan ni kollar in matsedeln och planerar er kommande mat-vecka ska jag nu ta frukost på altanen vid poolen. Ljuvlig med semester ☀️


Matsedel v.24 juni 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 8 juni 2019

Kycklingrulle

Vi fortsätter att ha det bra i värmen vid poolen i Spanien. Jag ska alldeles strax gå ut och äta frukost men först tänkte jag ge er detta supersmarriga recept som hela familjen älskade och som jag förmodar att vi snart kommer äta igen.

Perfekt helgmat, så det här tycker jag att ni ska göra i kväll 😍


Kycklingkebabrulle

1 kg kycklingfilé
Marinad
0,75 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikakrydda
0,5 tsk chilipeppar
salt och peppar
2 msk citronsaft

Tillbehör
libabröd
isbergsallad
tomat
gurka
rödlök
kebabsås

Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i småbitar och lägg ner i marinaden, låt det stå och dra i nån timme.
Ta upp och stek i omgångar.

Skär alla grönsaker i småbitar.
Lägg libabröden på tallrikar och lägg på ordentligt med sallad, gurka, rödlök, tomat, kycklingen och sist kebabsåsen.
Rulla ihop till en rulle. Sätt lite folie i slutet av rullen så ramlar det inte ut på "baksidan" dessutom blir det inte lika kladdigt att hålla.


Har ni inte färska kryddor hemma så kan ni istället använda 1 tsk torkad. Har ni provat libabröd? Jag tycker det är så mycket godare än tortillabröden som man äter till tacos. De finns på brödavdelningen (i alla fall på de affärer som jag sett det) och nu senast hittade jag dem i frysskåpet på brödavdelningen. Jag tycker absolut att ni ska prova - både libabröd och kycklingrullen.