måndag 11 mars 2019

Lingonpepparsås

Vilken god sås jag gjorde igår. En gräddig pepparsås där man anade lingonsmaken som gjorde att såsen kändes lite fräschare. Passade perfekt till älgsteken.


Lingonpepparsås

1 gul lök
2 dl lingon
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk fond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
salt

Finhacka och stek löken mjuk.
Tillsätt lingon och svartpeppar och stek hastigt.
Tillsätt fond, vatten och grädde.
Koka såsen till lagom tjock konsistens, under tiden trycker jag sönder lingonen lite då o då.
Sila såsen, koka upp igen och smaka av med lite salt.


Den här såsen kommer jag göra fler gånger, det var så himla gott med den svaga lingonsmaken som man bara anade. Fick lite känsla av att jag åt kålpudding där såsen blandar sig med lingonsylt 😀

God sås till älgstek och ugnsstekt potatis
Lika gott till stekt blomkål och älgstek 😀

Ida blev lite orolig när hon såg alla lingon i såsen eftersom hon inte tycker om lingon. Men jag övertygade henne om att det bara skulle smaka lite lingon och att vi skulle sila bort alla bär. Och hon tyckte att såsen blev lika god som vi andra tyckte.

En massa lingon i såsen som man silar innan man äter av den.

Jag har ett litet städprojekt på gång och funderar på om jag ska sätta igång redan idag eller om jag ska vänta någon dag...

Jag tänkte ta ett rum per dag och röja, sortera, kasta, dammtorka, dammsuga och skura. Som ni förstår kommer vissa rum ta längre tid än andra. Eftersom jag tänkte börja längst bort i huset som är ett förråd känns det lite motigt för just det rummet lär ta lite tid att få ordning på. Men så fint det kommer bli och så bra jag kommer må när det är gjort. Så varför vänta, nu är det bara att sätta igång...

söndag 10 mars 2019

Ny vana

En bra vecka på resande fot och en bra helg på hemmaplan är snart slut och vardagen tar vid igen. Men jag känner mig (hyfsat) redo för kommande arbetsvecka efter att ha vilat och tagit det extremt lugnt hela veckan. Energipåfyllning deluxe.

Vi avslutade veckan med en supergod middag med en älgstek som vi tillagade i ugnen på riktigt låg temperatur, till det åt vi ugnsstekt potatis, stekt blomkål, sallad och en god lingonpepparsås som passade perfekt till älgkött.


Både snöandet och blåsten verkar ha gett med sig och jag hoppas det förblir så för jag är så taggad och komma igång med att promenera till jobbet igen. Jag kom ju igång så himla bra efter nyår men se'n kom kylan i flera veckor och då lessnade jag på iskalla promenader och slöade till. Men nu ska jag återgå till morgonpromenaderna!

Det blir stressigare att hinna med alla skjutsningar till barnens idrotter eftersom jag kommer hem lite senare än om jag har bil. Men å andra sidan så blir jag piggare på kvällarna efter att ha promenerat. Så nu hoppas vi att vädret är med mig så jag kommer igång igen. Det behövs så lite just nu, innan jag har fått in rutinen, för att jag ska ta bilen istället för att promenera.

Wish me luck!

Matsedel v.11 mars 2019

Här fortsätter det att snöa, men prognosen säger att det ska sluta ikväll. Jag hoppas det stämmer för det har snöat i flera dygn och jag tycker det räcker nu. Så skönt att vi köpte en snöslunga i början av vintern, det underlättar skottandet en hel del.

Snart ska jag planera vår egna veckomatsedel för det kommer bli en stressig vecka med långa dagar för oss alla. Men först ska jag publicera denna matsedel till er och hoppas ni blir inspirerade och hittar nå gott till kommande veckas middagar.


Matsedel v.11 mars 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 9 mars 2019

Sällskap längs vägen

Trots att vi har haft jättebra dagar och Ida har fått åka ordentligt med slalom som hon älskar, så är vi alla nöjda med att vara hemma nu. Borta bra men hemma bäst - är ett så passande ordspråk. Sova i min egna säng, duscha varmt o länge och laga mat i mitt egna kök är saker jag saknar när jag är borta och som jag uppskattar mest med att vara hemma.

Det var klass1-varning för mycket snö igår när vi körde de 70 milen hem, men det var inte speciellt mycket snöfall. Det snöar mer i dag, så jag tror jag håller mig inne o myser o njuter mest hela da'n, förutom en sväng till affären så klart. Kylskåpet är hyfsat tomt och behöver fyllas på inför kommande arbetsvecka. Känns konstigt att man ska tillbaka till jobbet nu när man har kommit in i semester-mode.

Det som gjorde hemresan jobbig var all snörök som gjorde det besvärligt att köra om och möta andra bilar och lastbilar och en bit hade vi sällskap av 4 älgar som absolut ville hålla sig på vägen och inte inne i skogen med all snö. Sån tur att vi inte mötte nån bil i kurvan på krönet, jag satt o höll andan.

onsdag 6 mars 2019

Het räkgryta

Jag har haft en helt underbar dag tillsammans med Olivia på Spa som avslutades med en ljuvlig ansiktsbehandling och massage. Leif och Ida föredrog att åka slalom så klart, inte varje dag de är i Åre. Ida längtar redan till i morgon då hon ska få åka ännu mer, tyvärr blir det sista dagen här i paradiset.

Dagens middag blev den goda räkgrytan med hetta som hela familjen älskar och som finns sedan tidigare på bloggen. Men den är värd att lyfta fram igen.


Het räkgryta

1 kg räkor med skal 
4-6 färska champinjoner
2 dl purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. 
Tillsätt champinjoner, purjolök och pressad vitlök. 
Låt blandningen få småputtra 5 min. 
Tillsätt paprika, tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra av grytan från spisen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.


Det absolut viktigaste när ni gör den här grytan är att ni inte låter räkorna koka i såsen. De ska bara läggas i och bli varma av den redan varma såsen. 

Vill ni ha en mildare variant tar ni lite mindre cayennepeppar, men fega inte för mycket för det är så himla gott med hettan.

tisdag 5 mars 2019

Bubbel, semlor och oxfilé

Härliga sportlov💖

Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) såg att jag började morgonen tidigt med en kopp te och en bunt tidningar och nu börjar det kännas att jag vaknade tidigt efter att ha somnat sent. Igårkväll åkte vi vidare mot Åre och innan vi hade packat in alla grejer, bäddat sängarna och installerat oss så var klockan över midnatt.

Vi har haft en lugn, skön och solig dag utan stress och självklart har även vi ätit semlor. Hand upp du som inte har ätit semla idag. Vi testade Grädda Åres semlor som blev bäst-i-test. Men om det var det bästa Åre har i semmelväg så är de välkomna till Luleå för att prova riktigt bra semlor för inte var det här någon höjdare, den var ok men ingen vinnarsemla.


Efter en dag i slalombacken, och för mig som alltid fryser, så är det skönt med dusch o bastu innan middagen. En underbar tradition. Och lite för-bastu-mys med rosébubbel, apelsin, chips och oliver sitter aldrig fel.


Vi hade sån tur när vi var på affär'n för att handla middagsmat för de hade svensk ät-snart-oxfilé för drygt 200 kr/kg. Perfekt! Jag älskar när jag hittar bra mat med kort datum till bra pris. Bra för mig och min plånbok och bra för miljön då vi minskar matsvinnet. Win-win!

Till köttet åt vi ugnsstekt broccoli, stekta champinjoner, sallad, potatisgratäng och vår goda och superenkla ostsås med bara två ingredienser, som vi nästan alltid gör när vi lagar mat på semester och inte har tillgång till ett fullt utrustat kök och en massa ingredienser.


Nu har vi precis sett Luleå hockey vinna efter förlängning och jag gäspar för fullt så det blir en tidig kväll. Så skönt att krypa ner o få sova i en massa timmar för att se'n vara redo för dag två i Åre.

måndag 4 mars 2019

Äntligen iväg

Det har varit lite tyst på bloggen i några dagar, men nu är jag tillbaka. Vi har nu äntligen semester och är på sportlov, så skönt med lite vila. Men det är alltid så mycket att fixa o dona innan man kommer i väg. Mycket som ska tvättas och packas och i år lagade jag även en massa mat med Isak som stannat hemma. Så nu vet jag att han slipper gå hungrig 😀

I går blev vi bjudna på en god middag med sån fräsch och vacker sallad i precis min smak med kronärtskockor, oliver, tomater, rödlök, gurka och grönkål. Den kommer jag göra hemma nån gång. Förutom salladen lyckades de även pricka in en annan favorit - ugnsrostade rödbetor.

Kolla in vad vackert - och gott!
Rostbiff (också en favorit), salladen och en vitlökssås med majonnäs.
Ugnsrostade rödbetor, blev extra fräscht med citronhalvorna.
Ugnsrostad skivad potatis med haricot verts och vitlök.
Mangoglass med riven choklad

Till efterrätt lyckades de pricka in Idas favorit - mangoglass - gjord på yoghurt och fryst mango. Nu var den extra lyxig då den serverades med riven mjölkchoklad, sån lyx får inte Ida hemma.

Ida och Leif är o åker slalom och snart ska vi åka dit för att äta lunch och se lite av Idas slalomåkning. Se'n ska jag hem och packa ihop allt igen för ikväll åker vi vidare mot Åre och några dagar med avkoppling deluxe. Bastu, god mat o dryck, soffhäng, fika och en o annan promenad kommer jag sysselsätta mig med. Men framför allt inga tider att passa och saker som måste fixas. Jag har även bokat in spa med ansiktsbehandling och massage. Because I'm worth it 💖