tisdag 7 februari 2017

Kladdkaka med chokladbollstopping

Vi fortsätter med fler godsaker från min bakdag. Den här kakan där man blandar två chokladgodsaker till en o samma kaka hittade jag hos Sabinas Sweet and Simple, men jag ändrade proportionerna litegrann, men inspirationen kommer helt klart från henne. Jag hade nog aldrig kommit på denna roliga och goda kombination själv.


Kladdkaka med chokladbollstopping

Kladdkaka

300 g smör
6 ägg
6 dl socker
4,5 dl mjöl
1,8 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Ställ in i kyl eller frys för att kyla ner den inför toppingen.

Chokladbollstopping

250 g smör
2,5 dl socker
2,5 msk vaniljsocker
8 msk kakao
8 dl havregryn
6 msk starkt kaffe
pärlsocker

Vispa ihop alla ingredienser utom pärlsocker med elvisp.
Bred ut chokladbollssmeten på den kalla kladdkakan.
Strö pärlsocker över.
Ställ kallt att stelna.

Alltså choklad är ju aldrig fel och självklart var ju det här hur gott som helst också. Kladdkaka och chokladbollar är ju alltid gott så det går ju inte att misslyckas.


Idag blev vi bjudna på köttsoppa med klimp hos mina föräldrar. Vardagslyx! Köttsoppa är så himla gott och klimp är ett måste i köttsoppa så självklart "fuskade" jag lite och åt klimp trots att det i stort sett bara är mjöl.

Efter att vi kom hem har jag haft en röjarrusch o plockat bort här hemma. Helt otroligt hur många grejer som kan ligga på fel plats. Men nu är nog det mesta på sin rätta plats. "Var sak på sin plats" är ett favorituttryck som tyvärr de övriga i familjen inte har förstått.

måndag 6 februari 2017

Silviakaka i långpanna

I lördags hade jag en riktig bakdag och det var kaos i köket med ingredienser och skålar överallt. Jag höll på med flera saker samtidigt och är glad att jag blandade rätt varje gång, så att jag inte blandade Silviakakans topping i kladdkakesmeten eller nå liknande.

Ida har önskat Silvikaka så självklart var det en av kakorna vi bakade. Denna lite småtråkiga kaka som blir helt underbar med den saftiga goda glasyren.


Silviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

I många Silviakakerecept så använder man bara hela ägg i kakan och se'n har man äggula i glasyren och det innebär att man får över äggvitor. Äggvitor som kanske blir liggande i kylskåpet om man inte kommer sig för att göra t.ex. maränger.

Men det här receptet  är mycket fiffigare och mer genomtänkt för man byter man ut 1 ägg mot 2 äggvitor i kakan och eftersom man använder 2 äggulor i glasyren blir det inga rester i kylskåpet. Sånt gillar jag!

Den här kakan ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god.

söndag 5 februari 2017

Go'middag

Vilken god middag vi åt i går. Trots att jag precis ätit frukost och känner mig mätt längtar jag tillbaka till gårdagen. Perfekt ugnsstekt renytterlår, vitlöksostsås, sallad och ugnsrostad kålrot, morot och sötpotatis gjorde det till en kanonmiddag.

Det var jättelänge sedan vi åt ugnsrostade grönsaker så det var så otroligt gott och nånting jag verkligen har saknat märkte jag nu när jag åt det igen. Måste kolla en kolhydratstabell hur mycket kolhydrater det är i olika rotsaker. Vilken är bäst? Vilken är sämst?


Som vanligt ugnsstekte vi köttet på låg temperatur till ca 60 grader och som alltid blir det perfekt. Rosa utan att vara blodigt, mört o inte det minsta torrt och alldeles underbart.

Mums!
Kolla så perfekt!

Vad har ni för planer i dag?
Jag ska på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen för ovanlighetens skull. Jag har haft alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid så jag har varit tvungen att prioritera mina åtaganden. Men i dag hade jag lite tid över och kan prioritera mötet.

Men innan mötet börjar ska jag en snabb vända på stan också för att göra en del ärenden som jag "glömde bort" under mina vab-dagar.

lördag 4 februari 2017

Baka baka liten kaka

Vi bytte ut sjukstugan mot bakstuga i dag. Så himla mycket roligare. 
Och något roligt var precis vad vi behövde i dag efter flera veckor med sjukdomar. Alltså jag är så less att vi inte får vara pigga och friska. Längtar tills vi alla är friska och fulla med energi igen.

Om två veckor ska Isaks fotbollslag hålla i ett futsal-sammandrag och det innebär fikaförsäljning för att tjäna pengar till laget. Perfekt anledning att baka i dag alltså! 
Och som vanligt när det är fikaförsäljning tycker jag att det ska finnas fika för alla så därför bakade jag min favoritkaka utan gluten, mjölk, ägg och nötter så klart - Chokladhavrerutor.


Ida har tjatat om Silviakaka ett tag och eftersom jag inte har bakat på länge har det inte blivit nån Silviakaka till henne heller. Men nu passade jag på att göra henne glad genom att baka en Silviakaka i långpanna.
Många kakor blir det och provsmaka måste man ju 😀


Se'n provade jag en ny variant av kladdkaka - en kladdkaka toppad med chokladbollssmet! 
Det bästa av två choklad-världar. 
Tänk er en kladdig kladdkaka och dessutom härliga chokladbollar...i samma tugga.


Det är så perfekt med långpannekakor när man bakar till fikaförsäljningar. Många bitar med liten ansträngning. Tack vare det så hinner man baka flera olika sorter på några timmar.

torsdag 2 februari 2017

Vegetarisk rest-omelett

Jag äter ofta omelett numera, så lchf-vänligt med ägg och ett perfekt sätt att ta hand om rester. Man kan blanda i det mesta i en omelett och det blir gott, den här gången blev det bara grönsaker.


Vegetarisk rest-omelett

babyspenat
broccoli
vitkålspasta med pesto
riven ost
4-5 ägg
0,75 dl grädde
salt, peppar

Stek spenaten mjuk.
Tillsätt små kokta broccolibuketter och vitkålspastan.
Blanda ihop ägg och grädde.
Häll äggblandningen över det övriga i stekpannan.
Salta o peppra.
Stek på medelvärme tills omeletten har stelnat.
Strö över osten och låt den smälta.

Ibland kan man vända omeletten när den stelnat något, men eftersom jag hade så mycket fyllning struntade jag i det den här gången. Jag tror inte att jag hade lyckats ha den hel om jag hade försökt vända på den.


Sjuklingen Ida mår bättre i dag, tack o lov, för i går var hon verkligen risig. Det är nästan läskigt hur snabbt man blir bättre efter några doser penicillin. Men det är inte kul eller gott för henne att äta flytande Kåvepenin, alltså det måste vara den absolut äckligaste smaken som finns. Alla mina barn har haft problem med den, det vänder sig i magen på dem.

onsdag 1 februari 2017

Kokos- och havrekakor med noblesse

Eftersom jag undviker vetemjöl och socker numera så blir det inte så mycket bakat. Men ibland kan jag inte låta bli att baka eftersom jag tycker det är så kul och så avslappnande. Det svåra då är att låta bli att äta godsakerna. En smakbit tar jag dock alltid så att jag kan ge er ett omdöme.

Det var kanonrea på Noblesse när jag var o handlade så jag kunde inte låta bli att köpa några paket. Goda att äta och goda i bakning.


Kokos- och havrekakor med noblesse

2 dl havregryn ev. glutenfritt
2 dl kokos
1 dl socker
175 gr smör
noblesse

Smält smöret.
Blanda havregryn, kokos och socker.
Rör ner smöret och blanda ihop.
Häll smeten i ca 20 folieformar.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.

Både havre och kokos är favoritsmaker i kakor så det här blev en god blandning tillsammans med chokladen på toppen.

Vill du baka glutenfritt är detta perfekt också, då är det bara att köpa glutenfritt havregryn. Kom även ihåg att läsa innehållsdeklarationen på Noblesse för det händer ju att de ändrar ingredienser i produkter.

Fyllda aluminiumformar innan gräddning.

Eftersom Ida hade så ont i halsen och halsmandlarna var jättesvullna ringde jag hälsocentralen för att få göra ett halsprov, trots att det var första sjukdagen i den här omgången. Och tyvärr hade jag rätt - Det var halsfluss. Så nu är det Kåvepenin som gäller 3 ggr/dag i 10 dagar och vi hoppas på snabbt tillfrisknande. Glass-token Ida som kan äta hur mycket glass som helst vill inte ens ha glass idag. Jag tror aldrig att det har hänt förut att hon har tackat nej till glass. Lill-stackarn.

Februarihjärtan

Tänk att det nu redan har gått en månad på det nya året och i dag är det dags för den andra månaden. Februari är här och det innebär att det snart är dags för alla hjärtans dag. En av mina favoritdagar! Det är så kul att pynta med hjärtan.

Om man inte vill pyssla med att göra hjärtformad mat och/eller fika kan man på ett enkelt sätt ändå ha hjärtan på bordet.

Här har jag serverat skagensnittar i en hjärtformad pajform och grönsaker i en hjärtformad skål. Man behöver inte krångla till det så mycket mer om man inte vill...fast jag brukar ju vilja det 😀


Februari innebär också vabruari men jag trodde ju att vi hade gjort bort alla sjukdomar i slutet av januari och skulle slippa fler vab-dagar. Men så fel jag hade! Ida vaknade före fem i morse med över 38 graders feber och jätteont i halsen. Hon har fått precis samma bakslag som jag fick med min förkylning. Vi avvaktar nån dag och hoppas det blir bättre annars är det nog bäst att vi kollar upp om hon har fått halsfluss.