tisdag 4 augusti 2015

Västerbottensdillkräm

På gårdagens tjejmiddag bjöd jag på många gamla säkra kort, men självklart var jag tvungen prova någon nyhet också. Vilken tur att jag valde just denna! Jag hittade inspiration till den här förrätten hos Matildas mat men jag har gjort en del förändringar för att mer passa mig.


Västerbottensdillkräm 

Börja med att göra dilloljan!


Dillolja
1dl rapsolja
2 dl dill
citron
1 msk vatten
salt och vitpeppar

Mixa olja och dill med stavmixer. 
Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare lite.
Förvara i glasburk i kylskåpet.


Kräm
1 dl dillolja
75 g västerbottensost
Garnering och tillbehör
färsk dill
nyskalade räkor
baguette

Mixa dilloljan och västerbottenosten med stavmixer.
Smaka ev av med citron, salt och/eller vitpeppar beroende på hur väl du fick till dilloljan.
Häll upp västerbottensdillkrämen i 4 små glas och ställ in i kylen minst en timme för att stelna.
Garnera med dill och räkor, servera med en skiva baguette.


Med tanke på gästernas reaktion vid första tuggan så tolkar jag det som att det var jättegott. Kul att få sån reaktion på en nyhet som man är lite osäker på. Jag serverade krämen i mina fina likörglas i Iittalas Essence-serie det är alltså inte vinglas (kan vara svårt att se storleken på bilderna). Snapsglas kan nog vara ett alternativ att servera krämen i.

För mig som älskar att förbereda middagar var detta perfekt. Dilloljan mixade jag ihop nån dag i förväg och förvarade den sen i kylskåpet, själva krämen mixade jag ihop på morgonen och förvarade sen glasen i kylskåpet under dagen. När det sen var dags att äta fixade jag bara garneringen (med räkor jag hade skalat på morgonen) innan jag dukade fram till gästerna.

Liten men naggande god!
Det är nog lätt att tänka att man ska dricka ett vitt vin till detta då det är räkor inblandade men eftersom det är så stark ostsmak tycker jag att ett rödvin passar bättre. Men det är min personliga lekmanna-åsikt. Vilket vin tror ni skulle passa till detta?

Vilken kväll!

Vilken trevlig kväll vi hade igår, och det känns i dag :)

Fast det beror nog mer på för lite sömn än för mycket dryck. Klockan gick alldeles för fort och helt plötsligt var den över midnatt och betydligt mer innan jag hade dukat bort i köket och tagit mig i säng. Mina planer var att ta en ordentligt sovmorgon i dag men det lyckades jag inte med. Men jag får väl slumra i soffan under dagen….igen, det verkar ha blivit min grej de senaste dagarna.

Gårdagskvällen började med en fördrink som jag hade hoppats få ta ute på altanen, men bristen på sol och värme (igen) gjorde att vi höll oss inomhus hela kvällen. Fördrinken var "veckans drink" som jag har druckit flera gånger den senaste veckan - Applepie Martini. Fräsch, god och vacker! Den nästan guldglimrande kanten är en effektfull, vacker och god detalj.


Förrätten hade jag aldrig provat tidigare och var lite skeptisk till eftersom jag inte är så mycket för stark ostsmak och denna Västerbottensdillkräm innehåller mest bara Västerbottensost. Men den såg så vacker och lite annorlunda ut så jag var tvungen att prova. Och vilken tur att jag gjorde det!


Sen bjöd jag på en lax- och bulgursallad med nektarinsalsa, en rätt som jag knappt kunde sluta äta av i fjol när jag gjorde den. Och den blev lika god nu trots att jag ugnsstekte laxen istället för att grilla den som i fjol.


Middagen avslutades med minipavlor med smörkräm, grädde och bär, en efterrätt jag ofta har bjudit på och det blir alltid samma succé. Den är så fräsch, otroligt god och inte alltför mäktig.


Jag tycker att det är så himla kul att planera mat o dryck och sen få servera med "fin-porslinet". När sen gästerna är lyriska och överöser mig med beröm är det ännu roligare. Gårdagens kommentar som jag kommer leva länge på är "CG:s och allt vad ni heter - Släng er i väggen". CGs är alltså en av Luleås bästa restauranger med fina vitsord från alla möjliga.

Nu är det dags att börja planera nästa tjejmiddag som är redan i morgon. Jag tror jag har menyn klar så i dag ska jag förbereda så mycket som möjligt, i sann Sara-anda. Det blir liknande mat, men ändå inte :)

måndag 3 augusti 2015

Umekaka med äpple

Oj så tidigt vi var tvungna att stiga upp i dag, men vi lyckades. Tänk, om nån månad skulle jag vara överlycklig för att få ha sovmorgon till strax efter sju. Så olika det kan vara :) Återbesök för Ida både på röntgen och hos ortoped är inplanerade, därför denna tidiga morgon. Får nog ta en lite siesta när vi kommer hem så jag orkar hålla mig vaken på kvällens tjejmiddag hos mig. Följ mig på Instagram, så får ni lite sneak peaks redan ikväll på vad vi äter och dricker.

Senast när jag bakade för vårt altanfika gjorde jag förutom mandelkakan med bär även en äppelpaj. Isak önskade sig en äppelpaj och då fixade jag en äppelpaj. Eftersom mandelkakan innehöll både ägg och mandel ville jag så klart baka något till Isak också.


Umekaka med äpplen
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 äpplen
malen kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 20 cm i diameter.
Skala och skiva äpplena och fördela i formen. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Lika enkel att göra som en smulpaj men lite annorlunda då man har pajdegen i botten och frukten/bären uppepå (som en "vanlig" paj).

Äppelpaj på väg in i ugnen
Äppelpaj nyss uttagen från ugnen.

söndag 2 augusti 2015

Kalas och mys

Nu har jag bänkat mig i soffan efter en helmysig dag. Jag lyckades slumra lite på soffan i morse efter att jag hade skrivit förra inlägget, precis som jag ville. Efter frukost nummer 2 (fördelen med att stiga upp tidigt :) ) gjorde vi oss i ordning för att åka på kalas till min kusin. Där bjöds vi på en god salladslunch och sen fika på det. Vi var många som ville fira Susanne och sötast var hennes barnbarn Ellen endast 3 veckor gammal. Hur söt kan man bli?!


Väl hemma började jag förbereda lite inför morgondagens tjejmiddag. Jag kokade bulgur, mixade dillolja, vispade ägg, pressade citron och en massa annat. Jag hoppas jag satte rätt ingrediens i rätt bunke. Inte så gott med dill i äggvispet, socker i bulgur eller ost i efterrätten. Jag förberedde så mycket som möjligt eftersom jag i morgon på förmidda'n ska till sjukhuset med Ida och det kan ta tid varnade de för i kallelsen. Det är återbesök för hennes gipsade arm så håll tummarna att allt ser bra ut.

Grillad zucchini

God morgon!

Nu har jag stigit upp alldeles för tidigt igen, men jag ska snart gå och försöka somna om (men lär inte lyckas). Jag är bara uppe för att äta frukost med Leif och Isak som är på väg på fotbollsmatch, dags för 1/8-delsfinal. De tidiga morgonmatcherna hoppar jag över (prioriterar lugna hemma-morgnar) så jag hoppas de vinner så jag får se en match senare i dag.

Medan Isak gör sig i ordning passar jag på att ge er tips på ett enkelt och gott grill-tillbehör.


Grillad zucchini
zucchini
olivolja
örtsalt

Skär zucchinin i sneda skivor så blir de lite större och lättare att hantera på grillen.
Häll på lite olivolja och salt på skivorna.
Grilla några minuter på varje sida. Men kom ihåg att inte ha dem för länge för man vill ha lite tuggmotstånd kvar.

Jag älskar zucchini så det här är ett perfekt tillbehör enligt mig. Mättande, nyttigt och gott! Funkar bra både för de som vill hålla sig till lchf och viktväktarna. Viktväktare kan skippa olivoljan och bara krydda med ett gott örtsalt så blir det noll propoints. Det viktigaste när man grillar zucchini är att absolut inte ha dem för länge på grillen för de blir så mycket godare när de har tuggmotstånd kvar.

lördag 1 augusti 2015

Grillmiddag igen

I dag har vi haft mina föräldrar, min brorsa och hans yngsta barn här på middag och självklart bjöd vi på grillat. Inte så mycket nyheter, utan nu har vi kommit på ett bra koncept som vi ofta kör på. Så varför ändra? Dessutom finns det mycket att välja på så det finns något för alla smaker.


Grillmiddag igen
Från grillen
zucchini
ryggbiff
ribs (revbensspjäll)
Från köket
potatisgratäng
bearnaisesås
mangosalsa
gurkstavar


Nu är det bara att ladda om för nästa middag och den är på måndag för två av mina tjejkompisar. Eftersom grillmästarn inte är hemma då måste jag komma på något annat än grillat att bjuda på. Känns bara så himla konstigt och ovant att försöka komma på mat som inte tillagas på grillen :) Men det ska nog gå bra. Men det blir imorgon för nu ska jag sjunka ner i tv-soffan med en kopp te.

Mandelkaka med bär

Både supermåne och blå måne var det visst i natt. När jag läste det igår var jag rädd för ännu en natt med lite sömn. Men i natt har jag äntligen fått sova. Kunde till och med somna om när jag vaknade till en aning när Leif och Isak for i väg på fotbollsmatch. Den sömnen var välbehövlig och nu ska jag sätta i gång att planera inför de tre kommande middagarna med gäster. Det kommer bli festmiddag varannan dag och rester varannan dag :)

I veckan bakade jag en god kaka med mandelmassa toppad med bär. Som vanligt blev det mest blåbär, men även lite hallon strödde jag på.


Mandelkaka med bär
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mandelmassa
125 g bär
50 g smör el margarin

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver.
Riv mandelmassan.
Rör ner alltsammans i äggsmeten. Blanda försiktigt till en slät smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad springform.
Lägg på bären. Hyvla tunna skivor av kallt matfett och lägg ovanpå.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen 40-45 min.

En smarrig kaka med mycket smak av mandelmassa. Det hade gärna kunnat vara lite mer bär på kakan för min del. Jag vågade dock inte tillsätta mer bär för jag var rädd att kakan skulle bli för blöt eftersom jag dessutom använde frysta bär. Men jag hade nog kunnat tillsätta lite mer bär utan problem.


Måninfo:
Blå måne: När det är två fullmånar samma månad. Nu i juli var det den 3 och sen den 31.
Supermåne: Månen går extra nära jorden.