lördag 6 april 2013

BSTL

JAAAAAAAA!
Luleå vann och är i final mot Skellefteå efter att ha krossat Färjestad med 4-1 i matcher. 
Oj, oj, oj vilken finalserie det kommer bli. Ni kan ju tänka er stämningen, hatet, prestigen mellan både spelare och fans, det är ju bara 13 mil mellan städerna. 


Nu är det en veckas vila sen drar det igång. Glöm aldrig BSTL!

Tacopaj och Facebook

Visst vet ni att ni att Få lite matro även finns på Facebook? Klicka här så kommer du direkt till min facebook-sida som du kan gilla och då missar du inget. Om det nån gång är problem att skriva inlägg då kan jag meddela det på facebook. Så smidigt!


Ni som redan följer mig på Facebook vet att jag gjorde en jättegod lchf-tacopaj till middag igår. Jag hade tänkt ge er receptet men nu skiner solen och jag är på väg ut på en långpromenad. Men titta in lite senare så ska ni få ett smarrigt recept till er nästa tacofredag.


Har ni också en solig lördag? Jag hoppas att vår lördag är lika bra efter dagens hockeymatch då Luleå kan bli klar för final men då måste de först borta-slå Färjestad...och det är ju inte det enklaste. Men ett bra lag kan klara av det :)

torsdag 4 april 2013

Lördag i Kåbdalis

Den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge, så här kommer lite bilder från vår lördag i Kåbdalis där vi var på familjeläger med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Lördagen bjöd på strålande sol och vi bjöd alla deltagare på varm korv och festis till lunch. Stort tack framför allt till Pågens som bjöd oss på allt korvbröd.


I två timmar hade vårt korvkök öppet och det kom och gick folk hela tiden och satte sig där det fanns plats, på bänkar, i snön, vid grillplatsen eller så stod man och åt. Enkelt och himla trevligt!


Sittliften är mångas favorit, t.o.m Olivia som är höjdrädd klarade av att åka flera meter ovanför marken. Imponerande!


Stackars Ida som åker utan stavar hon får ta i med armarna för att ta sig sista biten till liften. Men nu har hon lärt sig åka så pass bra att hon har fått börja åka med stavar också.

onsdag 3 april 2013

Löjromsfyllda ägg

Vilken underbar dag vi hade igår med vedeldad bastu, fotvård, ansiktsbehandling, trevligt sällskap och god mat o dryck. Men mer om det när jag har gått igenom alla korten. Eftersom det var så trevligt igårkväll bestämde jag och Ida oss för att ta lite sovmorgon idag. Såå skönt att ta det lugnt på morgonen. Tyvärr vaknade Ida med en hemsk hosta, jag hoppas det bara är lite "morgonhosta" som snabbt går över.

Till påskbordet hade jag gjort en krämig löjromsröra som jag fyllde ägghalvor med. Mums!
Löjromsfyllda ägg
6 ägg
0,5 citron, skalet + 0,5 tsk saft
1 dl crème fraiche
flingsalt o svartpeppar
80 g löjrom
1 rödlök
ev. dill

Hårdkoka äggen. Skölj dem i kallt vatten. Skala och dela dem i halvor.
Gröp ur äggulan (och spara den).
Riv skalet av citronen och pressa ur 0,5 tsk citronsaft.
Vispa med elvisp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft.
Smaksätt med salt o peppar.
Vänd ner löjrom och smulad äggula.
Lägg i en sprits. Ställ i kylskåp.
Hit kan du förbereda tidigare på dagen.
Skiva eller hacka löken. Lägg i isvatten i ca 10 minuter för att få löken riktigt krispig.
Spritsa rom- och citronkrämen i hålet där äggulan varit.
Garnera med rödlök och ev. dill.
Ställ på ett fat och servera.


Krämen blev riktigt god med en perfekt citronsmak. Det blev kvar lite kräm som jag använde till gravad lax dagen efter och det var också riktigt gott. På tal om gravad lax så tror jag att jag ska packa ner det i dagens lunchlåda.

tisdag 2 april 2013

Spa och rosa bubblor

Har precis kommit hem från jobbet och nu är jag redo för resten av den här da'n som innebär spa och rosa bubblor. Hoppas att ni också har en bra första vardag efter påskhelgen.

måndag 1 april 2013

Soliga dagar på isen

Nu är påskhelgen snart över och imorgon är det dags för jobb igen medan barnen har påsklov resten av veckan. Vilket väder det har varit hela helgen! Igår packade vi matsäck och gick ner på isen där vi grillade varma mackor, fikade och hade det mysigt. Ida och Henry provåkte lite skridskor medan Isak åkte iväg på en långtur på egen hand. Idag blev det bara en promenad på isen innan vi fikade ute på mina föräldrars altan med utsikt över den härliga isen.


Till middag idag blev det grillade kycklingfiléer som vi åt med sallad, dressing och libabröd. Vilken sommarkänsla...förutom att vi satt inne och åt.

Nu ska jag packa i ordning allt till imorgon som börjar med några timmars jobb för att sedan fortsätta med en Spa-vistelse innan jag avslutar dagen med mousserande rosévin och tilltugg. Inte illa för en tisdag!

American pancakes (med fil)

Vilket väder vi har haft hela påsken. Underbart! Även i dag är det strålande sol från klarblå himmel så man längtar ut till isen (eller backen i Idas fall), men dagen kommer jag nog tillbringa i köket med att börja tömma några skåp inför vår stundande köksrenovering. En köksrenovering som kommer ta sin lilla tid för det ska göras om från golv till tak. Golvvärme ska in, nytt golv ska läggas, ytterväggen ska tilläggsisoleras, taket ska bytas, lampor ska planeras, köksinredning ska planeras, köpas och monteras, vitvaror och maskiner ska utvärderas och köpas, väggar ska målas, tapetseras och kaklas och ny köksmöbel ska köpas. Många beslut som måste tas! Gissa om jag längtar tills det är klart?! Ni kommer få hänga med under dessa månader med beslutsvånda och byggkaos.

Olivia var sugen på american pancakes för nån dag sedan och fixade då allt själv, letade recept, gjorde smet, stekte pannkakor, diskade och självklart bjöd hon oss andra också. Tusen tack!
American pancakes (med fil)
1 ägg
2,5 dl fil
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk smält smör
smör till stekning
Traditionella tillbehör:
lönnsirap
färska bär eller frysta tinade

Vispa ihop ägg och fil, tillsätt mjöl, bakpulver, salt och smält smör under omrörning till en slät smet.
Smält lite smör i en stekpanna och klicka ut smet till cirka tre pannkakor åt gången. Eller använd en plättlagg för småplättar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor och servera med bär, lönnsirap och eventuellt lite extra smör eller med "vanliga" tillbehör som du har till svenska pannkakor/plättar.


Jag föredrar ju vanliga svenska pannkakor/plättar men Olivia lyckades faktiskt riktigt bra med dessa trots att hon inte tyckte det själv. Blev förvånad att hon valde ett recept med fil istället för mjölk eftersom hon inte alls tycker om fil, men nästa gång får hon pröva ett annat recept för att slippa filsmaken (som ingen annan än hon själv kände).