onsdag 13 februari 2013

Tv-kväll

Ser ni Sveriges mästerkock? Det gör jag! Jag tycker det är intressant för alltid lär man sig något, de ger ju små tips lite då o då. Men det är för mycket reklam, så därför sitter jag med datorn i knäet i tv-soffan så jag kan blogga när tid ska fördrivas.

Jag har hört många som säger att det är så gott med risoni till lax och i dag var det dags att testa. Och det var faktiskt riktigt gott! I alla fall till dagens lax med örtostsås. Visst vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.


I morgon är Ida redo för förskolan igen, peppar peppar. Februari kallas ju numera för vabruari för det är  så många som är sjuka och vabbar då. Med tanke på det har vi klarat oss riktigt bra...så här långt. Ida hade en lindrig förkylning men vi hoppas ändå hon har gjort bort sina förkylningsbaciller på ett tag.

Matkorn- och fetasallad

Jag och Ida har lite sovmorgon innan hon ska till morfar och jag ska till jobbet. Vi bestämde att hon inte är riktigt redo för förskolan än, men för att jag ska kunna jobba lite ändå får hon vara med morfar i några timmar. Perfekt förslag, tyckte Ida! 

Till kycklingspett och falafel är det gott med en bulgur- eller matkornsallad.
Matkorn- och fetasallad
3 dl matkorn eller bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad persilja
ev. 1 dl hackad mynta
2 tomater
125 g fetaost
1 granatäpple, kärnorna

Koka matkorn enligt anvisningen på förpackningen. Låt en buljongtärning koka med för mer smak.
Låt svalna något.
Vänd ner örter.
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ner.
Toppa med smulad fetaost och granatäppelkärnor.


Matkorn är en ny erfarenhet för mig. Jag har haft ett paket i skafferiet ett tag och inte kommit på att använda det, men i lördags kom jag äntligen ihåg paketet som stått längst in i skåpet. Och vad gott det var, det tyckte i alla fall jag som älskar bulgur. Liksom i gurk- och avokadosalsan kan man vara lite försiktig med myntan som lätt tar över smaken. I en sån här sallad kan man ju blanda ner lite av varje som man tycker om t.ex paprika, avokado, gurka eller andra örter, kanske lite basilika. 

Ni glömmer väl inte att det är Alla hjärtans dag i morgon? Efter jobbet i dag ska jag planera morgondagens meny.

tisdag 12 februari 2013

Stressig fettisdag

Äntligen hemma! Det var mycket som skulle hinnas med i dag så jag hann inte göra några semlor till efterrätt. Tur att jag fick en på jobbet i alla fall och "den som spar han har..." för nu får jag nog se till att göra semlor i morgon istället. Nu har vi äntligen fått tag i en skiddress till Olivia, ett tag kändes det som ett omöjligt uppdrag, men vi lyckades. Tur eftersom det snart är sportlov och då ska det åkas skidor i Jämtland.


När jag kom hem från jobbet hade Leif fixat mat - chicken vindaloo som jag slängde i mig innan det var dags att ge sig i väg på en massa ärenden. Han tyckte själv att han hade misslyckats med maten men alla åt med god aptit utan klagomål.


Vi har fortfarande inte bestämt om Ida ska vara hemma i morgon eller om hon ska på dagis. Det känns som att hon är för frisk för att vara hemma och för sjuk för att gå på dagis. Vi avvaktar och ser hur hon sover i natt och hur kallt det är i morgon. Kylan vi hade i morse (-18) gör inte gott för hostan.

måndag 11 februari 2013

Gurk- och avokadosalsa

Måndagkväll och jag är snart på väg att gå och lägga mig, har varit så trött i dag, förmodligen pga att Ida är sjuk och då sover jag alltid dåligt. Måste ju kolla hennes andning, stup i kvarten. Även i natt får hon sova i vårt rum så jag har bättre koll på henne och kan slappna av lite mer.

Till lördagens falafel serverade jag en mumsig gurk- och avokadosalsa med granatäppelkärnor.
Gurk- och avokadosalsa
2 tärnade avokado
1 granatäpple, kärnorna
0,5 skalad och tärnad gurka
0,5 dl mango chutney
0,5 dl hackad mynta
0,5 lime, pressad saft
0,5 tsk flingsalt


Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med limesaft och salt.


En god och fräsch salsa som jag definitivt kommer göra fler gånger men då utesluter jag myntan som tar över lite väl mycket och jag börjar nu inse att jag inte är så förtjust i det i mat. Men annars är det bara favoriter i den här salsan. Det är mycket "pill" med granatäppelkärnor men det är helt klart värt jobbet och lime, det älskar jag i allt (i det mesta åtminstone).

Ni glömmer väl inte att det är semmeldagen imorgon?

Tortillasnibbar

Tyvärr blev det som vi var lite oroliga för - Ida blev sjuk. Så i dag tar hon en lugn hemmadag med Leif och så hoppas vi att hon snabbt blir frisk. Hon har fortfarande ingen feber men hostar och har nu även blivit lite täppt i näsan. Jag åkte hem med bilen på lunchen och hann mysa en stund med sjuklingen (som inte såg alltför krasslig ut, tack o lov) men nu ska jag promenera tillbaka till jobbet.

Ytterligare ett recept från vår Melloplockmiddag med inspiration från Coop, är dessa tortillasnibbar som jag modifierade en aning. Det är ju det som är det mesta med recept - att få inspiration och sen ändra efter sin egna smak.
Tortillasnibbar
200 g philadelphiaost
100 g strimlad rökt skinka
1 msk chilisås
salt o peppar
3-4 tortillas
16 skivade cocktailtomater
2 dl riven ost

Blanda ihop philadelphiaost, skinka och chilisås. Smaka av med salt o peppar.
Bred ut blandningen över tortillas, toppa med tomater och riven ost. 
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 225 grader. 
Skär upp i trekanter och servera direkt.

I originalreceptet var det dijonsenap istället för chilisås, men då vi inte är några senapsfantaster använde jag chilisås istället. Det här var riktigt gott och lär återkomma på vårt middagsbord fler gånger. Den var även god kall dagen efter :)

söndag 10 februari 2013

Matsedel v.7 feb 2013

Kommande vecka innehåller två festdagar - förutom helgen. Ni har väl inte glömt att det är fettisdag till veckan då man ska äta så många semlor man kan, eller åtminstone en. Jag lär äta två - en köpt på jobbet och en hemgjord efter middagen hemma.


På torsdag är det sen dags för Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar se till att äta lite godare i alla fall. Kommer ni ihåg överraskningen jag fick i fjol? Jag kommer ihåg den och blir fortfarande lite varm i hjärtat när jag tänker på den.
Matsedel v.7 feb 2013
Må: Lax o risoni
Ti: Palsternackssoppa. Semlor till efterrätt
On: Korv
To: 3-rättersmiddag med bl.a fläskfilé
Fr: Stek
Lö: Småplock till Melodifestivalen
Sö: Fläskkotletter

Har vi tur händer det roliga saker på bloggen imorgon. Håll tummarna att allt går bra så berättar jag mer när det är dags.

Friterad falafel

Äntligen får jag låna datorn av Ida. Simskolan i morse gick riktigt bra, hon är så duktig och tycker det är så kul. Ida har fullt upp på söndagar för nu ska vi snart i väg på dansen, som hon tycker är minst lika roligt. Tyvärr låter det som att hon håller på att blir förkyld för hon hostar lite grann och verkar lite "tungandad" men ingen feber och verkar inte nå trött, så vi håller tummarna att det snabbt går över.

Här får ni första receptet från gårdagens melloplockmiddag - friterad falafel.
Friterad falafel ca 30 st
1 dl sesamfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamolja
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 msk spiskummin
1 tsk salt
0,5 tsk kajennpeppar
1,2 kg kikärtor, 3 burkar
1 dl finhackad persilja
2 ägg
Till fritering:
3 dl neutral olja eller frityrolja

Mixa sesamfrön, solrosfrön och sesamolja någon minut i en matberedare. 
Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa tills det är en slät massa. Lägg över massan i en bunke.
Mixa sköljda och avrunna kikärtor grovt, en burk åt gången, lägg över i bunken. 
Blanda ner persilja och ägg och rör till en slät massa.
Hetta upp en traktörpanna med oljan. Klicka ner smeten i oljan och fritera på båda sidorna, totalt 7 minuter. 
Ta upp och lägg på hushållspapper.


Förra gången jag gjorde falafel använde jag ett enklare recept med färre ingredienser som dessutom var äggfria. Friteringen gick inte så bra den här gången, så jag föredrar nog att steka dem. Vi åt falafeln till bl.a. limeyoghurt, matkorn- o fetasallad och gurk- o avokadosalsa.

Nästa veckas middagar är nästan färdigplanerade så jag återkommer med veckomatsedeln efter Idas dans. Nästa vecka då det både är fettisdag och Alla hjärtans dag = mycket firande.