onsdag 16 januari 2013

Det blev en fisksoppa

Det var alltså en saffransdoftande fisksoppa som jag förberedde i går och som jag i dag tillsatte crème fraiche och lax till.

Jag tycker att den blir så god den här soppan som inte har så stark saffransmak utan man anar den där med alla andra smaker.

Jag har precis kommit hem efter en rask promenad från ett möte på stan. Promenaden blev raskare än planerat eftersom det var så kyligt ute (-23), jag ville fort hem till en värmande tekopp.

Är ni sugna på chips och ostkrokar? Håll i så fall utkik för snart är det dags för en ny tävling med goda priser.

tisdag 15 januari 2013

Gissa soppan

Till middag i dag var vi en minifamilj, bara jag, Leif och Ida, så då blev vi slöa och åt bara fil och korvmacka.

Soppan jag hade planerat till dagens middag väntar vi med till imorgon och eftersom det inte blev någon matlagning i dag så förberedde jag soppan för då kan jag vara slö även i morgon. Det enda jag behöver göra imorgon är att sätta kastrullen på plattan, tillsätta några få ingredienser och vänta några minuter innan middagen kan serveras. Perfekt när vi kommer hem trötta och hungriga från jobbet.

Först fräser jag gul lök, purjolök och skivade morötter.

Sen tillsätter jag saffran, oregano, basilika och buljongtärning.

Sen får allt koka med vatten och krossade tomater.

Vad tror ni det är för ingredienser jag ska tillsätta i morgon? Vad blir det för soppa?

måndag 14 januari 2013

Matsedel v.3 jan 2013

Det enda som är kvar av julen nu är en amaryllis i fönstret...och kakor i frysen. Jag kom på igår att jag har ju helt glömt bort de ingefära-starka Gammelstadskakorna jag bakade inför jul. Vi har inte ätit en enda under hela julledigheten och jag har inte haft en tanke på att de fanns i frysen. Men den som spar han har....

När det nu är dags för årets andra arbetsvecka är det även dags för årets andra veckomatsedel.
Matsedel v.3 jan 2013
Må: Helstekt kyckling (igen!)
Ti: Lax
On: Köttbullar och makaroner
To: Mozzarellafylld korv och potatis-/blomkålsmos
Fr: Fläskfilégryta och ris/bulgur
Lö: Jag och Leif ska på fest, barnen äter hos mormor och morfar
Sö: Hemmagjord pizza med rester av julskinkan

Trots att vi åt helstekt kyckling i fredags blir det även dagens middag. Gäller att passa på när färsk hel kyckling var så billig. Och när det är barnens favoriträtt blir det inga klagomål om att vi nyss åt det, annat är det när vi äter fisk alltför nära varann.

söndag 13 januari 2013

Helstekt kyckling med vitlökssmör

Vilket underbart väder! Solen skiner, rimfrost i träden, knappt tio minusgrader och vindstilla. Måste ta  en promenad. Men jag avvaktar och tar promenaden när Ida är på sin dans som kör igång i dag igen efter julledigheten. Eftersom man inte får vara inne i danssalen blir det annars att jag bara sitter i en soffa utanför och då blir det veckans tråkigaste timme. Isak och Leif ska på tre-timmars-bio så de blir borta hela eftermidda'n.

Hel kyckling går ofta att få tag i riktigt billigt och det blir ofta riktigt saftigt och gott också. Barnen jublade i fredags när jag sa att vi skulle äta helstekt kyckling.
Helstekt kyckling med vitlökssmör
1 hel kyckling 
25-50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk torkad timjan eller rosmarin

Skölj och torka kycklingen.
Blanda smör och pressade vitlöksklyftor. 
För in rejäla smörklickar under skinnet på kycklingen på så många ställen som det går att komma åt. Ev. överblivet smör läggs inne i kycklingen.
Skär citronen i bitar och lägg inne i kycklingen.
Blanda alla kryddorna och klappa in runt om kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i 175-200 grader i drygt en timme. 
Ös kycklingen några gånger under tiden.
Vill du använda termometer ska innertemperaturen på kycklingköttet vid benet på låren vara minst 75 grader.


Hela familjen älskar kyckling så även den här gången. Hel kyckling är perfekt för oss eftersom Isak vill ha kycklingklubbor men de övriga oftast vill ha filéer. Jag gjorde en ugnsplåt med potatis, morötter och lök som tillagades i ugnen samtidigt som kycklingen. Så smidigt!

Nu ska vi sätta oss och planera kommande veckas träningar, skjutsningar, möten, åtaganden och middagar. Planering är bästa (enda?) sättet att få vardagspusslet att fungera.

lördag 12 januari 2013

En bra lördag

Oj, nu är det redan kväll efter en riktigt bra lördag.

Efter den traditionella lördagslångfrukosten plockade vi bort det sista av julen. Adventsljusstakarna och stjärnorna togs bort, vissa byttes ut mot lampor och på andra ställen blev det mörkare (snyft!), julgranen tömdes på pynt och ljus o packades ihop och de röda dukarna ersattes med andra färger. Dessutom hann vi med dammtorkning och dammsugning innan det var dags att börja med matlagning och bakning för mig.


När de andra var på hockey såg jag till att få trevligt sällskap. Jag har pratat så mycket och gott om den knäckiga kladdkakan så jag kände mig tvungen att bjuda Anna och Maria på den. Vem tycker inte om kladdkaka? Med ett knäckigt täcke överst kan det inte bli fel!

Men först bjöd jag på en kyckling- och baconsallad med en massa godsaker bl.a. har kycklingfiléerna stekts och kokats i thaichilisås för att blir riktigt smakrika och mumsiga.


Jag tänkte att om vi börjar med en sallad så känner vi oss lite nyttigare inför kladdkake-ätandet :) Nu kallar tv-soffan igen...som vanligt på lördagskvällarna :)

Hoppas ni har en riktigt mysig, lugn, härlig och skön lördagskväll. Ses imorgon!

fredag 11 januari 2013

Kycklingfredag

Här har vi precis dukat bort middagen och barnen har satt sig framför tvn för att se Wild kids och vänta in Gladiatorerna. Gladiatorerna har blivit favoritprogrammet för Ida som har haft nedräkning hela da'n, redan när jag väckte henne frågade hon hur länge det var kvar tills det skulle börja.


Kommer ni ihåg Kronfågels reklam för flera år sedan om att man ska äta kyckling på fredag? Det var före OLW tog över fredagarna. I dag åt vi kyckling, som så ofta annars på fredagar. Jag blev nog lite indoktrinerad av reklamen :) Dagens fredagskyckling var en ugnsstekt hel kyckling som vi åt tillsammans med ugnsrotsaker, mangoraja och en sallad.


På söndag ska julen ut enligt traditionen. Har ni kvar nå julsaker eller är allt redan bortplockat? I morgon ska jag städa bort det sista som är granen och lite adventsstjärnor och ljusstakar. God jul-skylten plockade jag in i dag.

Helgmyset har börjat

Då har jag jobbat första arbetsveckan för det här året. Ska bli skönt med sovmorgon imorgon! Jag slutar, som ni nog vet vid det här laget, tidigt på fredagar så vi har hunnit med lite mellanmål och nu tar vi det lugnt framför datorer och tv:n.

Mums, hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Jag har även hunnit med helghandlingen men jag gör nog inte om misstaget att åka på Kvantum vid ett-tiden en fredag. Jag trodde att de flesta fortfarande var på jobbet så att det skulle vara ganska lugnt där. Men där hade jag fel, riktigt fel. Det var folk, vagnar och varu-upplockare överallt, man var i vägen hur man än bar sig åt. Men jag tog mig helskinnad därifrån, men undra om jag lyckades handla allt jag skulle.

Åh vad jag äter apelsiner just nu. Så gott!
Men tyvärr är jag lite allergisk så jag måste lugna mig lite.