måndag 31 maj 2010

Kladdig chokladkaka

I lördags var vi till Ikea en sväng och köpte lite smått o gott. Det är så roligt att vara dit och shoppa. Men efter drygt 20 mil (ToR) i bil och 2 rundor på Ikea så är man ganska trött. Det jag mest har längtat efter är bakformen som ser ut som en stjärna. Så i går när det var mors dag var jag ju tvungen att baka en kaka så jag fick prova min nya form, jag som älskar stjärnor. Visst blev kakan fin?

Kladdig chokladkaka
1 dl smält margarin (ca 100 g)
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl tunn grädde
1 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
1 msk margarin
1 dl strösocker
1 dl mjölk eller tunn grädde
1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt det avsvalnade margarinet och grädden.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner detta i smeten.
Rör smeten slät och häll i en smord och bröad form.
Grädda kakan i 175° i 40-45 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och ge den ett uppkok.
Slå glasyren över den heta kakan när den kommer ur ugnen.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

Den här kakan påminner om vaniljsockerkakan, fast den här innehåller även kakao. God, enkel och saftig.

fredag 28 maj 2010

Tips till Mors dag - Gerbera


På söndag är det Mors dag och jag tänkte ge ett litet tips! Har ni sett Gerberas keramik? De har så fina saker och i så många olika fina färger. Tänk att äta en lasagne eller jordgubbs- och rabarberpaj från en sån här fin form.
De har även kannor, tallrikar, skålar och mycket annat. Gå in på Gerbera.cc för att inspireras.
Gerbera har alltid varit en favoritblomma för mig och nu är Gerbera även en favorit i köket.

torsdag 27 maj 2010

Citronmarinerad lax

Nu är garaget rivet. Det ser väldigt konstigt ut på tomten nu. Nu ska plattan tas bort och sedan är det dags att börja gräva och gjuta ny platta till nybyggnaden. Såå spännande.

Igår åt vi god lax till middag. Tyvärr har de större barnen slutat tycka om fisk, det är så tråkigt. Tidigare åt det jättemycket när det var fisk men  nu gnäller de bara och tycker inte alls om säger de. Men jag tror att de har hört hur andra låter. För inte kan man väl bara sluta tycka om nå så där?

Citronmarinerad lax
800 gr laxfilé
ströbröd
Marinad
0,5 dl rapsolja
rivet skal av en citron
saften av 0,5-1 citron
0,5 finhackad gul lök 
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad gräslök
salt och citronpeppar

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller ugnsplåt .
Blanda ihop marinaden, och skeda den över fisken. Låt marinera i minst 4 timmar, gärna över natten i kyl med plast över.
Strö ströbröd över den marinerade fisken.
Stek laxen i ca 20 minuter i 200 grader eventuellt lite kortare om den inte är så tjock.

Till laxen serverade jag pressad potatis och en vitvinssås med gräslök. Som vanligt gnällde de större barnen eftersom det är fisk, eftersom det dessutom var lök så gnällde de värre än vanligt. Jag däremot tyckte det var en god lax med mycket citronsmak.

tisdag 25 maj 2010

Mini-kladdmuffins med dumleganache

Vad är det för skillnad på muffins och cupcakes? Cupcakes är ju väldigt "inne" just nu och låter kanske godare än muffins. Men är det egentligen inte bara gamla hederliga muffins med något gott uppepå, s.k. frosting? Här gjorde jag ingen traditionell frosting med cream cheese, utan jag gjorde en dumleganache som är såå gott. Vi hade den i vår bröllopstårta tillsammans med hallonmousse mellan chokladbottnar. Men den är så god så man kan äta den som den är utan bakverk.

Mini-kladdmuffins
2 ägg
2,5 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker. Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao. Rör ner mjölet.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje småbrödsform. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant.
Grädda 8-10 min i 200 grader.
Låt kallna.

Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa på kalla muffins/cupcakes.

Kan det bli godare? Kladdmuffins är goda som de är utan nånting uppepå, men vill man göra det lite festligare är dumleganache ett bra alternativ. Jag tycker det blir bra storlek att använda småbrödsformar, storleken mellan knäckformar och bullformar, om man har flera sorters kakor. Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas.

måndag 24 maj 2010

Rabarberkyckling

Isak har varit täppt i näsan i ungefär en vecka och jag har tagit för givet att det är pollenallergi. Men nu i helgen har han börjat hosta jättemycket så nu tror jag att det är en rejäl förkylning han har. Eftersom han hostade så mycket i går kväll och Olivia också var lite hängig fick de vara hemma idag. När jag ändå var hemma med storbarnen fick Ida också stanna hemma.

Eftersom vi har haft sånt otroligt väder, högsommarvärme redan i maj, har mina rabarber kommit rekordtidigt. Jag har redan gjort rabarberpaj en gång och idag använde jag rabarber till middag. Gräslöken gick jag också ut och plockade i trädgården.

Rabarberkyckling
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber
2 dl vispgrädde
1–2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Dela kycklingfiléerna och rabarbern i bitar.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser (inte gräslök) och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225° ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.

Vilken somrig och god kycklingrätt som var enkel att laga. Det lät som en konstig kombination men det var oväntat gott. Den kommer jag göra fler gånger i sommar. Vi åt den med ris, blaspenat, råriven morot o äpple. Jag gjorde på 1 kg filéer och dubblade såsen, dels för att vi är en stor familj och dels för att jag då har några matlådor till lunch.

söndag 23 maj 2010

Mini-halloncupcakes med crème fraiche-frosting

Väderprognosen visade på dåligt väder i helgen så jag hade planerat in en bak-helg. Nu blev ju vädret hyfsat bra, soligt men lite blåsigt, trots det bakade jag mini-cupcakes idag. Eftersom jag tycker om att bjuda på många och små kakor istället för stora och få bakade jag dem i småbrödsformar. Småbrödsformar är storleken mellan knäck- och bullformar.
Mini-cupcakes med crème fraiche-frosting
1 st ägg
0,75 dl strösocker
25 g smör
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
0,5 dl frysta hallon, (behöver inte tinas)
crème fraiche-frosting
1 dl crème fraiche (den fetaste varianten)
100g philadelphiaost
1-2 tsk florsocker
lite rivet citronskal

Ställ ut småbrödsformar med jämna mellanrum på en bakplåt.
Rör ihop ägg och socker lätt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Häll smeten i en spritspåse och spritsa en klick i varje form. Smeten ska fyllas till en liten bit under formens kant. Det går också att klicka ut smeten med en sked, men det är jobbigare.
Lägg en liten bit hallon i varje form och grädda mitt i ugnen i 200° ca 10 min. Låt kallna.
Frosting
Vispa crème fraîche så den blir så hård som möjligt. Vispa sedan ner philadelphiaosten.
Smaksätt med rivet citronskal och lite florsocker. Det ska bara ta udden av det lite syrligt vassa i cf:en.

Det här blev en bra storlek om man har flera olika sorter eller på barnkalas. Frostingen blev ganska syrlig men det tycker jag om. Det skulle vara finare om man garnerade med ett hallon också, men när det var dags för garnering längtade jag ut i solen.

lördag 22 maj 2010

Kelda bearnaisesås

Vilken högsommarvärme vi haft i en veckas tid...så härligt. Men nu verkar det bli kallare med mer normala maj-temperaturer. Vi har grillat nästan varje kväll så då passade det bra att jag fick två paket bearnaisesås hemskickade från Kelda. Den innehåller bara 15% fett och kan ätas både varm och kall. Vi har ätit den kall till grillat kött och den var riktigt god tyckte jag. Fast eftersom jag egentligen inte är så mycket för bearnaisesås vet jag inte om det är positivt eller negativt att jag tyckte om den :)