fredag 30 oktober 2009

Sneda frallor

Nu är det helg igen. Känns lite konstigt eftersom jag hade semester i början av veckan och bara har hunnit jobba torsdag och halva fredag. De här frallorna bakade jag i torsdags när vi åt grön ärtsoppa till middag.


Sneda frallor
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt med en degskrapa degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar på snedden. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 - 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 15-20 minuter.

De här var lättbakade och underbart goda till soppa. De var lite sega åt ciabatta-hållet.

torsdag 29 oktober 2009

Chokladkolarutor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter 4 dagar semester. Arbetsdagen började med att jag vaccinerades mot nya influensan.

Chokladkolarutor
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
1,5 dl vaniljvisp
1,5 dl muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
2 msk ljus sirap
75 g mörk choklad
75 g smör
kokos

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg & socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och vänd ner i äggsmeten.
Tillsätt smöret och mjölken och rör om försiktigt.
Häll smeten i en liten långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt svalna.
Glasyr:
Mät upp vaniljvisp, muscovadosocker, sirap och choklad, bruten i mindre bitar, i en kastrull. Värm upp blandningen under omrörning och låt den därefter koka i ca 12 minuter till mjuk kolakonsistens.
Ta kastrullen från värmen och klicka ner matfettet och rör om till en blank glasyr.
Bred den över den kalla kakan, strö över kokos. Ställ svalt att stelna innan kakan skärs upp i rutor.

En god chokladkaka med lite seg glasyr. Leif tycker bättre om kolarutor som är en liknande kaka men utan choklad, både i kakan och glasyren. Men jag som älskar choklad föredrar den här varianten.

onsdag 28 oktober 2009

Grön ärtsoppa

Idag var jag och de stora barnen på badhuset, Ida fick vara med mormor och morfar. Nästa gång ska även hon få följa med. Men eftersom hon är så vild i vatten fick hon stanna hemma så jag kunde lägga all min uppmärksamhet på Olivia och Isak. Sen hade jag en köksdag här hemma. Jag började med att baka kaka med chokladhavreströssel till Isaks hockeyturnering på söndag. När jag kom på att vi skulle äta soppa till middag så ville jag även ha nybakat bröd till den och bakade sneda frallor. När det ändå var så stökigt och mycket disk i köket passade jag på att baka chokladkolarutor efter maten.

Grön ärtsoppa
500 g frysta ärtor
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk timjan
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
Lägg i de frysta ärtorna, löken och timjan. Låt det koka ca 5 min.
Mixa soppan och tillsätt grädden. Låt det koka upp.

En illgrön soppa som barnen inte tyckte om, jag försökte säga åt Isak att det var Turtles-soppa. Men han börjar nog bli för stor för att lura. Jag tyckte däremot att det var en god soppa som jag nog kommer servera som förrätt någon gång.

måndag 26 oktober 2009

Hallonkokospaj

Den här veckan har storbarnen höstlov och jag har tagit semester de tre första dagarna. Idag ska Olivia till tandläkaren. Få se hur det går för stackaren har tandläkarskräck och hatar att röntga tänderna. När Olivia och Rebecca var på bio i lördags åt jag och Helen hallonkokospaj under tiden.

Hallonkokospaj
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg
Fyllning
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 st ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
3. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
4. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
5. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
6. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.

söndag 25 oktober 2009

Salsagryta

Idag har det varit en stress-söndag. Det började med Isaks hockeyträning som jag skjutade till och hämtade från. Sedan fort hem och fixa lunch - korv och makaroner. Efter lunchen hann Ida sova en stund innan Isak skulle skjutsas till innebandyträningen. Medans han tränade förberedde jag middagen genom att lägga köttet i marinad. Sedan var det dags att hämta från träningen och åka hem och fortsätta med middagen. Efter all bilåkning och alla träningar hade vi en mysig hemmamiddag i alla fall.

Salsagryta
500 g grytbitar
marinad:
0,4 dl soja
1 krm svartpeppar
1,5 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 msk habanero chilisås (kolla styrkan på din habanerosås)
sås:
1 liten lök
500 g krossade tomater
1 msk fond
1 msk habanero chilisås
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 majskolvar (konserverade förkokta)

1. Skär köttet i 1x3 cm stora strimlor.
2. Blanda samman marinaden. Lägg ner köttstrimlorna i marinaden och låt stå kallt ca 1 timme.
3. Stek den gula löken i smör i en stor gryta. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen, låt koka upp.
4. Lägg ner lite kött åt gången så att grytan hålls kokande.
5. Låt sjuda 60-90 minuter beroende av köttets mörhet och strimlornas storlek. Smaka av om det behövs med salt och peppar.
6. Skär varje majkolv i 4 bitar. Tillsätt i grytan och koka ca 5 minter till.
7. Servera till ris.

Det här tyckte hela familjen om så all mat gick åt. Barnen åt och åt och åt.... Habanerosås finns i många olika varianter så ta inte för mycket om du har en jättestark variant. Då kan några droppar räcka.

Fläskfilé med svampröra i ugn

I går sov inte Ida något på da'n så hon missade vår goda middag eftersom hon somnade strax efter 18. Vi andra åt framför TV och såg Luleå hockey vinna efter förlängning.

Fläskfilé med svampröra i ugn
fläskfilé
marinad:
soya
olja
svartpeppar
svampröra:
färska champinjoner
1 paprika
soltorkade tomater
sås:
2.5 dl matlagningsgrädde
1 msk fond
1 msk mjöl (+ vatten till redning)
.
Fläskfilén putsas och skäres i lagom tjocka bitar. Lägg i en gratängform.
Blanda ihop marinaden och slå detta över filébitarna, så att alla bitarna blir väl inmarinerade.
Låt stå ute i rumstemp ca 15 min.
Stek ihop färska champinjoner, paprika och soltorkade tomater.
Häll denna blandning över fläskfilen.
Koka ihop såsen. Red av med lite vetemjöl. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över gratängen.
In i ugn ca 30 min 225 grader.
Serveras med pressad potatis och en grönsallad till.

Det här tyckte alla om och det var gott med pressad potatis till, som vi mest förknippar med fisk. Perfekt bjudmat eftersom alla delar går att förbereda och sen bara sätta in i ugnen ca halvtimme innan mat. Jag hade inga champinjoner hemma så jag använde kantareller istället som jag har fullt av i frysen. Hade bara en halv paprika så jag drygade ut med zucchini. Köttet marinerade i ca 2 timmar eftersom jag började förbereda maten i god tid.

lördag 24 oktober 2009

Tinas indiska kyckling

Igårkväll kom den första snön, det är så mysigt. Men den lär inte bli kvar så länge. Jag och barnen ställde i alla fall bort cyklarna nu och tog fram spadarna istället. Igår till middag lagade jag den indiska kycklingen som Tina gjorde i sitt matprogram i måndags.

Tinas indiska kyckling
3 st kycklingbröst, halverade på längden
Kryddmix:
1 dl skållad hel mandel
1 st skalad liten rödlök
3 st skalade vitlöksklyftor
2 msk currypasta, mild
2 krm malen kanel
1 st lime, saft
0.5 kruka mynta
1 msk flytande honung
0.5 kruka koriander
Ev lite kokosmjölk för att få det ordentligt mixat
Till grytan:
1 burk kokosmjölk
1 st broccolihuvud, i buketter
1 st röd paprika
Till servering:
matlagningsyoghurt
mjuka tortillabröd
olivolja
flingsalt

Halvera kycklingfiléerna på längden. Bryn kycklingen i olja och smör.
Ta mandel, lök, vitlök, currypasta, kanel, saften från 1 lime, mynta och honung. Häll allt i enlitersmått, gärna av plast. Mixa med en stavmixer, det ska bli en grov massa.
Ta i mixen på kycklingen och låt det fräsa med kycklingen ett par minuter.
Häll på kokosmjölken och låt det koka upp.
Tillsätt broccoli och paprikabitar. Koka i 5 minuter.
Under tiden:
Ta tortillabröd och dela i 4 tårtbitar, lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja och salta.
Sätt in i ugnen i 225 grader i ca 2-3 minuter.
Servera kycklinggrytan med de varma tortillabröden och yoghurt.

En god och smakrik kycklinggryta. Framför allt Olivia sa flera gånger att det var jättegott. Jag hade dessutom kokat ris, så att de som ville ha något mer än tortillabröden till grytan kunde ta det. Känns bra att göra egen mix istället för att använda de olika mixer som finns på affären. Som i och för sig är rätt goda men som innehåller många konstiga tillsatser.