tisdag 15 september 2009

Ajvar-torsk

Nu har Ida fått ögoninflammation också, men hon verkar inte så besvärad av det som tur är. Olivia klagade i morse att det stack och kliade i ögat, få se om hon har blivit smittad.

Ajvar-torsk
600 g torskfiléer, eller annan vit fast fisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
2 msk persilja, hackad
1 dl ost, riven

1. Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
2. Vispa ihop grädde och ajvar relish. Häll det över fisken. Strö över persilja och ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 225° ca 20 minuter.
4. Servera till ris.

Jag använde stark ajvar relish så därför använde jag inte svartpeppar. Hela familjen tycker om ajvar relish och det var inget undantag idag. Den här fisken var både god och enkel att göra.

söndag 13 september 2009

Morotsbullar

Efter att ha varit inne hela dagen igår så behövde både jag och Ida vara ute idag. Därför for vi till Udden där barnen kunde leka i lekparken dessutom hade vi med oss varm korv och bröd som vi åt till lunch. När vi kom hem bakade jag morotsbullar. Eftersom ryggen är bra när jag står så gick det bra trots mitt ryggonda.

Morotsbullar
1 pkt (50 g) jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön.
Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna.
Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så att degen blir formbar och inte kletig.
Dela degen i 2 delar. Dela sedan varje del i 12 bitar och forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag använde inga solrosfrön utan tog lite rågflingor istället, jag använde även vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special.

lördag 12 september 2009

Bananchokladkaka

Idag har jag jätteont i ryggen jag tror det är en muskelinflammation, jag kan inte sitta och inte ligga. Att stå går bäst, men hur kul är det!? Ida är snorig och hostig och i natt hade hon nästan 40 graders feber. Men sedan hon fick febernedsättande i natt har hon varit feberfri. I torsdag när jag var tvungen att åka hem från jobbet för att Olivia var hängig passade vi på att baka lite. Jag hade ett paket gräddfil som hade gått ut så då bakade vi en kanelbullesockerkaka och som vanligt hade vi bruna bananer så då bakade vi två bananchokladkakor av dem.

Bananchokladkaka
100 gr margarin
2 st ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st bananer

Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Tillsätt det sedan till äggsmeten.
Häll smör- och vattenblandningen i smeten och blanda väl.
Mosa bananerna och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter.

torsdag 10 september 2009

Päronkyckling

Idag gick Olivia hem från skolan för hon kände sig lite hängig men hon mår bättre nu. Isak är på lägerskola och ska sova borta i natt. Det känns konstigt. På förskolan undrar de om Ida ska sluta sova middag för hon är så svårsövd.

Päronkyckling
3-5 tsk curry eller efter smak
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 paprika
1,5 msk kycklingfond
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade päron
1 dl Creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Salt

Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
Börja med att "bränna" curryn med lite margarin i grytan. Lägg ner den strimlande kyckligen och bryn den.
Slå i champinjonerna med spad, tillsätt paprika och purjolök.
Tillsätt creme fraiche, grädde, päronspadet och kycklingfonden.
Låt småkoka försiktigt under lock.
Smaka av med lite salt, tänk på att päronen kan va väldigt söta.
Sist men inte minst, dela päronen i lagom mumsbitar och lägg i och slå av värmen, man vill bara få dem varma, inte så de kokar sönder.
Servera till ris och sallad.

söndag 6 september 2009

Lingonsylt

Idag är det småtråkigt väder så vi håller oss mest inne. Jag har kokat lingonsylt på fjolårets bär.

Lingonsylt
1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker

Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.

lördag 5 september 2009

Kycklingchili

Källarrenoveringen fortsätter sakta, i dag har Leif fixat nytt avlopp och vatten till köket. Dessutom har han kopplat den nya inbyggnads-blandaren i duschen.

Kycklingchili
4 st kycklingbröstfiléer
olivolja
1 dl kidneybönor från burk
1 st påse taco kryddmix eller hemmagjord tacokrydda
4-5 dl krossade tomater
Tillbehör:
limesås
rödlök
ris
sallad

1. Strimla kycklingköttet och stek det i olivoljan ett par minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
2. Skölj kidneybönorna i kallt vatten i durkslag, låt rinna av.
3. Tillsätt krossade tomater och kidneybönor till kycklingen och smaka av med kryddorna. Låt allt bli genomvarmt.
4. Servera chilin med kokt ris, limesås, rödlök och sallad.

Den här kycklingchilin kommer jag göra snart igen. Alla tre barnen åt två stora portioner var, det händer inte ofta. Den syrliga limesåsen var jättegod till chilin.

tisdag 1 september 2009

Taco-kryddmix

Idag åt vi tacos och jag hade gjort egen kryddmix till köttfärsen. Jag tror inte det blir så mycket billigare eftersom kryddor är dyrt, men man slipper glutamat, en smakförstärkare som man bör undvika.

Taco-kryddmix
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kakaopulver
1 tsk salt

Blanda ihop alltsammans och tillsätt i 4-5 hg brynt färs.
Tillsätt sedan 1 dl vatten. Koka ihop.
Servera med valfria tillbehör.

Jag använder chilipeppar istället för chilipulver och tar då något mindre för jag förmodar att pepparn är starkar än pulvret som är en blandning av olika kryddor. Dessutom tar jag lite mindre salt.