söndag 6 september 2009

Lingonsylt

Idag är det småtråkigt väder så vi håller oss mest inne. Jag har kokat lingonsylt på fjolårets bär.

Lingonsylt
1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker

Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.

lördag 5 september 2009

Kycklingchili

Källarrenoveringen fortsätter sakta, i dag har Leif fixat nytt avlopp och vatten till köket. Dessutom har han kopplat den nya inbyggnads-blandaren i duschen.

Kycklingchili
4 st kycklingbröstfiléer
olivolja
1 dl kidneybönor från burk
1 st påse taco kryddmix eller hemmagjord tacokrydda
4-5 dl krossade tomater
Tillbehör:
limesås
rödlök
ris
sallad

1. Strimla kycklingköttet och stek det i olivoljan ett par minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
2. Skölj kidneybönorna i kallt vatten i durkslag, låt rinna av.
3. Tillsätt krossade tomater och kidneybönor till kycklingen och smaka av med kryddorna. Låt allt bli genomvarmt.
4. Servera chilin med kokt ris, limesås, rödlök och sallad.

Den här kycklingchilin kommer jag göra snart igen. Alla tre barnen åt två stora portioner var, det händer inte ofta. Den syrliga limesåsen var jättegod till chilin.

tisdag 1 september 2009

Taco-kryddmix

Idag åt vi tacos och jag hade gjort egen kryddmix till köttfärsen. Jag tror inte det blir så mycket billigare eftersom kryddor är dyrt, men man slipper glutamat, en smakförstärkare som man bör undvika.

Taco-kryddmix
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kakaopulver
1 tsk salt

Blanda ihop alltsammans och tillsätt i 4-5 hg brynt färs.
Tillsätt sedan 1 dl vatten. Koka ihop.
Servera med valfria tillbehör.

Jag använder chilipeppar istället för chilipulver och tar då något mindre för jag förmodar att pepparn är starkar än pulvret som är en blandning av olika kryddor. Dessutom tar jag lite mindre salt.

måndag 31 augusti 2009

Citron- och chilikyckling

Ny arbetsvecka med nya middagar att fixa. Dagens middag förberedde vi i går genom att lägga kycklingen i marinad. Imorgon blir det tacos som vi också har förberett.

Citron- och chilikyckling
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad citronjuice (2 citroner)
rivet skal av 1 citron
2 msk olivolja
inför grillning
1 tsk salt

1. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda den med olja, citronjuice och -skal och.
2. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt. Klipp loss ryggbenet, vänd sedan kycklingen och klipp ev bort vingspetsarna.
3. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Häll i marinaden och knyt ihop.
4. Massera in kycklingen med oljan. Låt marinera minst 1 timme, gärna över natten, i kylen.
5. Ta ut kycklingen ur påsen, vik ut den och salta.
6. Grilla utfläkt på svag värme ca 50 minuter under lock. Vänd kycklingen flera gånger under grillningen.
7. Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig.
Det går även bra att tillaga kycklingen i en ugnssäker form ca 45 minuter i ugnen, 175°C.

Kyckling tycker oftast hela familjen om, så även den här gången.

söndag 30 augusti 2009

Rabarberpaj med krämig fyllning

Idag har vi fortsatt tömma frysen på älgkött. Vi tog upp lite olika bitar och malde ner det till köttfärs som vi sedan stekte upp, vi gjorde köttfärssås, köttbullar och taco-köttfärs. När jag ändå var igång i köket passade jag på att göra en rabarberpaj. Är det kanske årets sista? Eftersom Isak var hos en kompis hela da'n passade jag på att göra en paj som innehåller ägg.

Rabarberpaj med krämig fyllning
pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
2 msk kallt vatten
fyllning:
100 g mandelmassa
400 g rabarber
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Finfördela smöret i mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Sätt aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 200° ca 10 minuter. Tag bort folien.
Riv mandelmassan.
Ansa och skär rabarbern i små bitar.
Vispa samman creme fraiche med ägg, socker och vaniljsocker.
Fördela mandelmassan i det förgräddade pajskalet och lägg rabarbern ovanpå. Häll smeten över det hela.
Grädda mitt i ugnen i 200° ca 30-­40 minuter eller tills allt har fått fin färg och stelnat.
Bjud vispad grädde eller glass till.
Det här var en jättegod och krämig paj som man egentligen inte behöver grädde eller glass till tycker jag.

fredag 28 augusti 2009

Helgrillad älgstek

Man får ofta höra att älgkött inte går att grilla det blir för torrt och segt. Men det stämmer inte! Det börjar bli hög tid att tömma frysen eftersom älgjakten börjar snart. Vi har haft flera bättre och sämre köttbitar kvar som vi har helgrillat nu i slutet av sommaren. I början vågade vi bara grilla de finare bitarna, t.ex. entrecôte, men sen har vi grillat sämre och sämre bitar med samma goda resultat. Idag grillade vi t.o.m. rullen som väl anses vara en av de sämsta bitarna och jag tyckte det smakade filé. Det var otroligt mört och gott. Hemligheten är lång marinering och grillning med indirekt värme. Idag åt vi köttet tillsammans med aubergine- och mozzarellagratäng.

Helgrillad älgstek
1 bit älgstek av valfri bit, ca 1-1,5 kg
valfri marinad

Lägg köttbiten i plastpåse med valfri marinad.
Marinera i 2 dygn. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Grilla med indirekt värme tills stektermometern visar ca 65 grader, lite beroende på hur välgrillat du vill ha köttet.
Lägg köttet i folie och låt vila i ca 10 min.
Skär upp köttet och servera med goda tillbehör.

Vi blandar egen marinad som varieras från gång till gång. Vi blandar t.ex. chilisås, balsamvinäger, soja och kryddor. Leif använder ofta whisky i sina marinader och det blir också jättegott.

torsdag 27 augusti 2009

Tortellinigratäng med skinka

Oj, vad det är svårt att hinna med att göra goda middagar när man jobbar heltid. Mitt mål är att förbereda maten på kvällen så att det bara är att värma när alla kommer hem hungriga. Men jag har inte nått dit än. Idag till lunch gjorde jag en riktigt god och enkel tortellinigratäng på jobbet. Jag blandade ihop färdigkokt tortellini, riven ost och skinka hemma. Eftersom jag var rädd att det skulle bli torrt hällde jag i en liten skvätt matlagnings-grädde också. Sen när det var dags för lunch värmde jag min matlåda i ca 1 min så att tortellinin blev varm och osten smält. Det blev jättegott och det kan inte bli mycket enklare.

Tortellinigratängen innan den har varit i micron

Tortellinigratäng med skinka
färdigkokt tortellini
rökt skinka i bitar
riven ost
lite mjölk eller matlagningsgrädde

Blanda alla ingredienser.
Kör i micro i ca 1 min tills tortellinin är varm och osten har smält.
Ät med sallad.