lördag 6 juni 2009

Nationaldagsbuffé

Idag har Åsa, Lars, Maja och Einar varit här. Det är så himla kul att träffa dem, men det blir alldeles för sällan. När jag frågade Olivia vad hon tyckte vi skulle bjuda på sa hon på en gång "Buffé! Det är så gott att plocka lite olika saker". Hon är sin mors dotter. Jag älskar också buffé, både att göra och äta. Ett perfekt tillfälle att prova nya saker. Misslyckas man med något, så finns det annat som är gott i alla fall.

Vi började med fika då hade jag bl.a. gjort nationaldagsbakelser av banankakan med glasyr som jag bakade för nån helg sedan. Ida och Isak fick bakelser gjorda på äggfri drömtårta.

Våra bakelser

Äggfri bakelse

Dagens buffé hade mycket italienskt över sig, men sen blev jag så sugen på löjrom så jag kunde inte låta bli att göra några snittar med löjrom också.

Buffén bestod av kycklingben, festkyckling med ruccola, ruccolapaj, focaccia, sallad, tomat-&mozzarellasallad, ägg-&löjromsnittar, räk-&löjromfrestelse, pestodressing, thaichili-dressing, oliver, tapenade, bulgur och risoni.

Till efterrätt åt vi kladdig rabarberpaj med glass.

Chokladhavrerutor

Idag ska Åsa, Lars, Maja och Einar komma hit, som vanligt ska vi både fika och äta. Jag kom på att jag inte har nån kaka med choklad i frysen och choklad måste man ha. Därför bakade jag chokladhavrerutor på morgonen. De är såå goda, nästan som godis.

Chokladhavrerutor
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk vetemjöl
8 dl havregryn
250 g smält smör
1 dl ovispad grädde eller mjölk

Ø Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om det är väldigt torrt kan en halv dl vatten tillsättas.
Ø Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Ø Sätt in i ugnen i 200 grader i 10 min.
Ø Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.
Ø Om man vill, kan man smaksätta smeten med apelsinskal rivet fint från en halv apelsin.

De här är en klar favorit här hemma, men de brukar ta slut så fort för de är godast när man tar dem direkt från frysen. Jag använder mjölkfritt margarin och havregrädde, så den är helt mjölkfri.

onsdag 3 juni 2009

Tigerkaka med mintsmak

I måndags pratade vi på jobbet om ett recept vi hade sett i tidningen under helgen. Det var en tigerkaka, men i choklad-delen använder man After Eight istället för kakao. Eftersom de jag jobbar med vet att jag bakar mycket sa en (på skämt) "Jag såg det där receptet och tänkte att Sara kan ju prova det". Så idag överraskade jag mina arbetskamrater med tigerkaka till fikat. Det var uppskattat.

Tigerkaka med mintsmak
50 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
150 g mintchoklad, t.ex. After Eight

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter.
Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret.
Rör ihop till en jämn smet.
Smält mintchokladen i microvågsugnen eller över vattenbad.
Häll hälften av smeten i formen.
Rör ner den smälta mintchokladen i resten av smeten.
Häll över mintchokladsmeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter för en något kladdig kaka och 5-10 minuter längre om du vill ha den genomgräddad.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.

Jag som älskar blandningen choklad och mint tyckte förstås att den här kakan var jättegod.

måndag 1 juni 2009

Rabarberpaj med saft

Istället för morsdagstårta bakade jag en rabarberpaj på kvällen, som vi åt med vaniljsås.

Rabarberpaj med saft
3 stjälkar rabarber
0,5 dl koncentrerad rabarbersaft
1 msk potatismjöl
0,5 dl muscovadosocker
0,5 tsk ingefära
175 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,75 dl råsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en pajform.
Blanda saft, potatismjöl, muscovadosocker och ingefära. Droppa/häll över rabarberbitarna.
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt i en bunke.
Slå över det smälta smöret och arbeta snabbt samman.
Smula degblandningen över rabarbern i formen och grädda i 200 grader i 20-25 min.
Servera med vaniljsås.

Det var en god smulpaj men smakade som "vanlig" smulpaj. Jag tror inte jag kommer använda det här receptet nå mer eftersom det är snäppet enklare att göra en vanlig smulpaj då man slipper momentet med saft m.m.

Marinad med balsamvinäger till fläskfilé

Till morsdagsmiddag åt vi helgrillad fläskfilé som hade marinerats med bl.a. balsamvinäger. Balsamvinäger är en storfavorit hos mig, det är gott till det mesta.

Marinad med balsamvinäger till fläskfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
0,5 dl soja
2 krossade vitlökar
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser. Lägg i köttet.
Låt marinera minst 1 timme.
Grilla!

Fransk potatissallad

Både till lunch och middag åt vi fransk potatissallad. En god och enkel potatissallad som vi ofta äter på sommaren.
Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk olja
1 msk vatten
0.5 dl hackad dill
2 msk kapris

Skrapa eller skala potatisen. Koka den i lättsaltat vatten. Skala och skiva schalottenlökar.
Rör samman vinäger, fransk senap, salt, svartpeppar, socker, olja och vatten till en sås.
Skiva den varma potatisen och lägg i skål varvad med lök och dill.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl. Strö över kapris.

Jag brukar dela potatisen i lagom stora bitar innan jag kokar den så slipper jag hålla på så mycket med varm potatis. Jag brukar dessutom alltid tillsätta ruccolasallad när potatisen svalnat något, det blir jättegott. Om man vill kan man tillsätta hur mycket grönsaker som helst; brytbönor, paprika, tomat, nästan allt blir gott i. Oftast har jag dock grönsaker på sidan om istället.

Frukostbullar

Mors dag började jag med att äta nygräddade frallor som hade kalljäst hela natten. Dvs kvällen före hade jag gjort degen, rullat frallor och satt på en plåt för att jäsa hela natten. Sedan på morgon var det bara att slå på ugnen och ta ut plåten från kylen och sätta in i ugnen. Så härligt med varma nygräddade frallor.

Frukostbullar
25 g jäst (0,5 pkt)
4 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
0,5-1 msk salt
1 dl vetekli
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Slå på resten av vattnet och rör i olja, honung och salt.
Tillsätt vetekli och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter, degen ska bli ganska fast.
Knåda in resten av mjölet på bakbordet.
Dela degen i 14 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Lägg en handduk över och låt jäsa i kylskåp över natten.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.