onsdag 25 februari 2009

Kycklinggryta med zucchini

Idag har Isak varit till frisören för första gången i sitt liv, han har längtat. Tidigare har vi alltid snaggat honom med trimmern men eftersom han vill spara ut till långt var vi tvungen att fixa till det lite nu. Till middag gjorde jag en kycklinggryta med zucchini, rödlök och tomat, dvs lite kylskåprensning inför sportlovsresan till Jämtland. Jag åt bulgur till kycklingen, de övriga åt pasta.
Kycklinggryta med zucchini
3 kycklingfiléer
1 rödlök
0,5 zucchini
hönsbuljong
matlagningsgrädde
soja
salt
peppar
torkad basilika
2 tomater

Skär kycklingen i bitar, stek dem och krydda med salt och peppar.
Skär zucchinin i halvmånar, stek dem och krydda med salt och peppar.
Skiva rödlöken och stek den mjuk utan att den tar färg.
Tillsätt buljong, grädde och soja. Låt det småputtra ett tag.
Skär tomaterna i bitar och tillsätt dem och basilikan.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
.
Alla tyckte om det här. Isak vill först inte smaka kycklingen, men när han väl hade smakat slutade han nästan aldrig att äta

tisdag 24 februari 2009

Gratinerad skink- och zucchinibaguette

Idag skulle jag bara laga middag till mig och Leif, så då fyllde jag baguetter med en skink- och zucchiniröra och sedan gratinerade vi dem i ugnen. Jag använde mig av "halvfärdiga" baguetter som man själv ska grädda klart i ugnen. Kom ihåg att det är fettisdag idag och man ska äta semlor.

Gratinerad skink- och zucchinibaguette
1 bit rökt skinka, ca 150 g
1 zucchini, ca 300 g
1 dl crème fraiche tomat & basilika
4 halvbaguetter
3 dl riven ost
Skär skinka och zucchini i tärningar och fräs i smör i en stekpanna. Rör ner crème fraiche.
Skär ett djupt snitt i bröden. Lägg i fyllningen och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min i 250 grader.
Servera med sallad.
.
Det här var jättegott, mycket roligare och godare än vanliga varma mackor. Det är första, men inte sista, gången jag använder crème fraiche tomat & basilika. Den var enormt god. Den kommer jag prova använda utan tillagning, som en kall sås till kött eller kyckling.

söndag 22 februari 2009

Solskensbullar

Idag gjorde vi en av familjens favoriter - tacopizza. Eftersom Isak inte tål den får han äta tacos istället och är jättenöjd för det. Förut gjorde jag en allergi-vänlig tacopizza åt honom, men det var ingen höjdare tyckte han. Därför får han äta tacos nu för tiden när jag gör taco-pizza, mindre jobb för mig och godare mat för honom.

Efter maten bakade jag en ny sorts bullar, solskensbullar. Man gör runda bullar som man fyller med litet vaniljkräm, sedan rullar man dem i socker så de ser ut som en glittrande sol. Jag gjorde vaniljkräm m.h.a. vanilj/marsankrämspulver som är mjölk- och äggfritt. Gör man egen blir det nog mycket godare, men det här dög gott och väl.

Solskensbullar
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
9 dl vetemjöl
2 dl vaniljkräm
smält smör
strösocker

Rör ihop vaniljkrämen.
Smält smöret och blanda med mjölken tills fingervarmt.
Smula jästen, häll i degvätskan och rör tills jästen är löst.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och mjöl.
Arbeta degen i hushållsassistenten ca 5 minuter.
Låt jäsa 30 min. Rulla till släta bullar och jäs 15 minuter.
Peta en grop i bullen där du snabbt klickar ner en matsked vaniljkräm.
Jäs 10 minuter.
Grädda 5-10 min i 250 grader.
När bullarna svalnat pensla dem med smält smör och rulla dem i socker.

lördag 21 februari 2009

Ont om mat

Det har inte blivit så mycket rolig matlagning på två dagar nu av olika anledningar. Framför allt har vi väldigt tomt i kylen eftersom jag inte har varit och handlat på ett tag. Det har bl.a. varit för kallt och för ont om tid för handling.

Igår var vi till Ikea 13 mil bort, så när vi kom hem orkade jag inte handla och laga någon mat. Dessutom kompenserade vi barnen lite som inte fick följa utan fick vara på skolan istället. Så det blev deras favoritmat - köpta hamburgare.

Idag har det inte heller funnits tid till handling, bl.a. har jag varit med Isak till Coop Arena där han tillsammans med massa andra barn fick åka genom björngapet som riktiga Luleå hockey brukar göra. Det var stort för honom.

Till middag idag gjorde jag pannkakor av mitt nya utmärkta recept som är mjölk- och äggfritt. Lyckades t.o.m. lura Olivia och hennes kompis att det var ägg i deras pannkakor.

torsdag 19 februari 2009

Helstekt kyckling i ugn

I morse bakade jag banankaka med ingefära för vi hade så många bruna bananer. Till middag idag steker jag en hel kyckling i ugn. Till det rostar jag rotsaker i ugn. Oftast är man för feg när man kryddar en hel kyckling, så den blir inte så smakrik, men det här receptet är bra.

Helstekt kyckling i ugn
1 kyckling
1,5 tsk salt
1,5 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
färska timjankvistar
färska rosmarinkvistar
0,5 dl vin
2 msk smält smör

Skölj kycklingen i kallt vatten och torka av den.
Blanda kryddorna. Gnid in blandningen i skinnet på kycklingen och strö lite inuti. Lägg timjan- och rosmarinkvistar i buken.
Häll vin i botten på en ugnssäker gryta och lägg kycklingen med bröstet upp. Droppa över smör.
Täck med lock och ställ in längst ner i ugneni 225 grader.
Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter.
Stek ytterligare ca 1,5 timme.
Pröva med sticka att köttet är färdigt, saften ska vara klar och ofärgad.

När det återstår ca 30 min av tiden ställer jag in en plåt med rotsaker ovanför kycklingformen, så blir allt klart samtidigt. Om det då blir för trångt i ugnen kan man ta bort locket på grytan, för när man ställer plåten med rotsaker över så blir det ju ett lock.

Vit chokladpannacotta

Igår hade vi varit gifta i ett helt halvår, så det firade vi med efterrätt. Barnen ville ha semlor, men till mig och Leif gjorde jag panna cotta med vit choklad som jag toppade med limemarinerade hallon och blåbär.

Vit chokladpannacotta
Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime

1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången.
3. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
4. Häll upp blandningen i fyra portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
5. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
6. Garnera pannacottan med bären.

Jag hällde upp pannacottan i tre serveringsglas och det tycker jag blev lagom. Det hade blivit för lite åt var och en om man hade delat på fyra.

onsdag 18 februari 2009

Lax med räktopp

Även till middag blev det lite räkor. Efter en lunch bestående av räkor och pasta i avokadosås gjorde jag lax med räktopp till middag. Till laxen åt vi potatismos och sallad. Till efterrätt åt barnen semlor och vi vuxna åt vit chokladpannacotta.

Lax med räktopp
4 laxkotletter, 500 g
salt, peppar
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
100 g skalade räkor

1. Lägg laxen på ett fat och krydda med salt och peppar.
2. Blanda crème fraiche med pepparrot och dill.
3. Klicka röran på laxen och baka i 225° 10 minuter. Lägg på räkorna och låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.