måndag 6 oktober 2008

Köttfärssås med Ajvar

Efter att knappt ha lagat mat i helgen, startar jag veckan lite lugnt med Spagetti och köttfärssås. Jag har lite rester i kylskåpet som behöver göras av med som passar i köttfärssås. Det viktigaste för att få en god köttfärssås är att låta den koka länge - minst en timme.

Köttfärssås
500 g älgfärs
0,5 burk pastasås med basilika
1 skvätt ketchup
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl Ajvar relish
1 stor morot, riven
2 dl krossade tomater
vatten

lördag 4 oktober 2008

Matlagningsfri helg

Den här helgen blir det ingen middagsmatlagning för mig. Vilken lyx! Idag var vi bortbjudna på middag och imorgon ska jag på restaurang med två tjejkompisar.

Idag har jag ätit lamm och det händer inte speciellt ofta. Ibland på påsk bjuder mamma på lammstek, men jag har aldrig lagat det själv. Men snart kanske jag vågar prova mig på det också. Idag hade vi en trevlig dag och kväll med mycket gott att äta och trevligt sällskap. Vi började med att fira kanelbullens dag. Sedan fick vi en jättegod vitlökspäckad lammstek med potatis, sallad, kall sås, varm sås, bröd, smör och dryck. Som om det inte var nog, så fick vi en jordgubbspaj till efterrätt med vaniljssås och tre sorters glasser. Det bästa av allt - Allt var mjölk- och äggfritt för Isaks skull.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås

Idag ska jag och Olivia äta en av våra favoriter till lunch.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås
Tortellini, färsk eller torkad med valfri fyllning, vi har oftast med ost
Avokado
Thaichilisås

Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen.
Skala, kärna ur och dela avokadon i mindre bitar.
Blanda ihop tortellini och avokado och häll thaichilisås över.
Om man vill kan man fylla på med mer grönsaker, t.ex gurka, tomat, majs eller bönor.

Thai-kyckling

Igår åt vi Tagliatelle och en lite starkare kycklingrätt. Enkelt och gott.

Thai-kyckling
3 kycklingfiléer i bitar
3 paprikor i olika färger i strimlor
1 purjolök i strimlor
1 vitlöksklyfta, riven
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk sambal oelek (ta mer eller mindre beroende på hur stark mat du vill ha)

Bryn kycklingen. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.
Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal.
Låt allt koka några minuter.

torsdag 2 oktober 2008

Het zucchini

Idag åt jag en god vegetarisk rätt. Jag gjorde het zucchini i ugn och till den åt jag en sallad som innehöll bulgur, tomat, gurka, paprika, svarta oliver och fetaost. Barnen åt fiskpinnar eftersom varken zucchini eller bulgur hör till deras favoriter.

Het zucchini
1 liten zucchini (ca 250 gr)
1 liten klyfta vitlök
0,5 st lime
1 krm chilipeppar eller cayenne
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1 msk olivolja

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skölj zucchinin, dela på längden i knappt centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och riv vitlöksklyftan ner i en liten skål.
4. Rör ner lite pressad lime, chili/cayenne, spiskummin, paprikapulver och olivoljan. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer lim och chili/cayenne.
5. Pensla eller dutta blandningen över zucchiniskivorna.
6. Baka zucchinin 20 minuter i ugnen.

Rosa bandet

Stöd Bröstcancerfonden och Rosa bandet. Gå in på www.digitalarosabandet.se och köp ditt egna digitala rosa band. Tyvärr verkar det inte fungera att klicka på mitt digitala band.
Digitala Rosa Bandet - ROSA '08: Sara Edman

onsdag 1 oktober 2008

Köttgryta Stifado

Idag ska jag prova en ny köttgryta, Stifado, det är en kryddig grekisk gryta. Jag använder förstås älgkött. Undra hur många greker som gör det?

Stifado - köttgryta
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g grytbitar av nöt
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt
svartpeppar

Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag.
Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter.
Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

Jag satte även morotsbitar och broccoli i grytan och serverade kokt potatis till. Jag tyckte grytan var god, men inte så kryddig som jag trodde.