Sidor

söndag 24 november 2024

Morots-tekakor

Det har varit sjukt mycket ett tag nu. Jag har både varit på resor och jobbat på kvällarna så det har blivit alldeles för få lugna stunder i soffan. Men nu äntligen har jag haft en lugn och skön helg hemma, utan tider att passa och utan måsten. Precis vad jag behövde💖

Men det är inte slut på resorna, och förmodligen inte på kvällsjobben heller, men nu när jag har fått vila en hel helg känns det bättre. Till veckan ska jag både till Skellefteå och Kiruna och veckan efter det ska jag till Stockholm. Men se'n hoppas jag att jag kommer vara hemma i Luleå resten av december.

En dag för flera veckor sedan hade jag en köksdag, såna som jag älskar. Jag bakade både sött och salt, fixade köttfärssås och råkostsallad. Snart är det nog dags för en ny köksdag för att baka julkakor och bröd, och fixa julmat.

Dessa morotstekakor blev såå goda, ni måste testa. De blev gula och fina också, så man kan nästa tro att det är saffran i dem.


Morots-tekakor

6 dl vatten
3 dl havregryn
1 pkt jäst
100 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk socker
2 fint rivna morötter ca 3 dl
2 msk gurkmeja
12 dl vetemjöl
   
Koka vatten och havregryn till gröt. Låt svalna till 37 grader
Smula jästen och rör ut den med gröten. 
Blanda i resten och knåda till en smidig deg.
Jäs under bakduk i 30 minuter
Gör 24 tekakor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Nagga tekakorna.
Jäs i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10 minuter.

Jag älskar jäsdegar
En av tekakorna blev ett hjärta utan att jag tänkte på det.
Jag hade en riktig köksdag och hann med mycket gott och roligt.

fredag 1 november 2024

På väg tillbaka

Som ni märker blir det oftare och längre pauser mellan mina inlägg, men det är så mycket annat att göra på kvällarna numera. Jag tänker inte sluta blogga men jag kommer inte vara lika flitig som jag var för några år sedan. Men jag hoppas ni ändå hänger kvar. Just nu har jag en massa recept att dela med mig av. Jag måste bara fixa med korten, som är den tråkiga biten med bloggandet.

Just nu känner jag mig som ett vandrade apotek pga en förkylning som vägrar lämna min kropp. I snart två månader har jag hostat och varit hängig. Så nu har jag stränga order om att jag ska vila, så jag gör mitt bästa. Jag har inte rört jobbdatorn sedan i tisdags. En stor nackdel med att ha kontoret hemma är att det är så svårt att verkligen sjukskriva sig och vila när man är hängig. Det är så lätt att tänka "Jag ska bara...", istället för att vila och återhämta sig. Så jag hoppas nu att dessa dagar med total vila ger mig min kropp tillbaka, utan hosta, halsont och feber och full med ork och energi.

Jag tog fram min råsaftcentrifug och gjorde en dunderkur som ska göra mig frisk och pigg - en rödbets- och ingefäradryck. Starkt och gott! Eftersom den inte har kokat något är alla nyttigheter kvar. Det här ska väl ändå göra susen. Jag har ju sån tur att jag älskar både rödbetor och ingefära, så jag dricker den med glädje. Att ingefära är nyttigt och bra vid förkylningar vet väl alla. Men har ni koll på hur nyttigt rödbetor är, att det är ett perfekt energitillskott?

Sån härlig höstpromenad och perfekt att tanka lite d-vitamin
Rödbets- och ingefärashot från min råsaftscentrifug. En massa nyttigheter i ett litet glas.

D-vitamin är också viktigt så det var perfekt att solen sken igår när jag äntligen tog mig ut på en lugn höstpromenad. Frisk luft och sol, som jag har längtat.

Själen måste också få sitt och både Leif och Ida vet hur de ska pigga upp mig. Först kom Ida hem med en av mina stor-favoriter - en låda med Fazermint. Hur gulligt av henne och så gott. Mintsmaken gör ju till och med att jag kan låtsas att det är medicin för halsen. 

Sedan kom Leif hem med med såå goda saffranssemlor, två favoriter i en, som jag njöt av efter middagen.

Favoritgodis att njuta av till alla julfilmer
Två favorit i en godsak - saffran och semlor