Sidor

söndag 7 november 2021

Kladdkaka med daimganache

Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag. Det hade jag koll på i fredags när jag bestämde efterrätt när vi skulle ha middagsgäster. Så det svåra var att bestämma vilken typ av kladdkaka jag skulle göra. Visst har ni sett att jag har en hel kategori med kladdkakor. Där finns många recept.

Jag valde en blandning av flera av mina gamla kladdkakerecept och det blev en riktig goding. En enkel kladdkaka med god ganache toppad med daim. Kladdig, seg och krispig!

Kladdkaka med daimganache

Kladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Blanda till slät smet.

Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform.
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kallna.

Daimganache

185-200 g choklad, jag använde Marabous mörka
1,5 dl vispgrädde
daimbitar

Värm upp grädden till kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar, rör ner i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält.
Låt svalna helt.
När ganachen stelnat något brer du ut den på den kalla kladdkakan.
Strö daimbitar över hela kakan.





Även i dag skiner solen och jag ska alldeles strax ta mig ut på en solig promenad. Men jag tänkte vänta ett litet tag till och hoppas att solen värmer så pass så att den lilla ishinnan som är på vägarna tinar upp. Det är lite risky just nu då det är förrädiska isfläckar på vissa ställen.

På tal om solen så såg jag igår hur fläckiga mina fönster var. Så idag innan solen började skina på dem såg jag till att tvätta dem ordentligt, i alla fall insidan. Utsidan får vänta till våren och värmen.

Nån kladdkaka ska jag inte baka i dag eftersom vi åt det i fredags (och rester igår) men jag tror jag ska baka nå matbröd för det börjar ta slut i frysen. Men som vanligt när det är dags att baka tar det sån tid för mig att bestämma VAD jag ska baka.

Hoppas ni har en solig och fin söndag!

torsdag 4 november 2021

Enkel och god rödvinssås

Efter en lugn och härlig ledig torsdag, inser jag att det imorgon är kort dag och sedan helg. Underbart. Efter en intensiv och händelserik start på veckan känner jag mig nu i fas igen. Jag har ju min plugg-dag på torsdagar och i dag har ju även Ida varit hemma eftersom det är höstlov. Mysigt att inte vara ensam hemma, trots att vi har varit i olika rum mest hela tiden

Jag har försökt mig på rödvinssåser några gånger men inte riktigt lyckats, så ofta har jag istället gjort min Balsamicosås. Men nu har jag hittat ett superenkelt och gott recept på rödvinssås, så det här kommer jag fortsätta att göra. Kanske redan i morgon då vi ska ha kött-middag, men så mycket mer har vi inte bestämt kring maten.


Enkel och god rödvinssås

2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger

2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar

Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår.
Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar.
Även lite steksky från köttet kan vara gott att ha i.

Det här receptet, som så många andra, hittade jag hos Matplatsen.