måndag 13 augusti 2012

Röda vinbärskaka med maräng

Då är första dagen efter semestern avklarad och det gick riktigt bra. Men det lär blir mycket jobb i höst, det är då ett som är säkert. Jag brukar ju gå ner i arbetstid på hösten för att hinna med att vara med barnen lite också, få se hur det blir med det nu. Det lär inte bli från 1 september i alla fall.

Jag var ju så duktig att göra en veckomatsedel så att det skulle vara smidigt med middagar i veckan. Men det sket sig redan första da'n. I dag hade jag tänkt att Leif skulle grilla lax, men han kom hem från Pajala senare än vanligt och Isak hade fotbollsmatch så det blev att vi grillade hamburgare istället som går betydligt fortare att grilla, fixa tillbehör till och äta. För eftersom det var kanonväder var vi ju tvungna att grilla i alla fall.

Nu är det slut med fikabröd för mig ett tag framöver (i alla fall på vardagar) men i går bakade jag och åt smarriga kakor med röda vinbär och maräng.
Röda vinbärskaka med maräng
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
4 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 tsk kokande vatten
Marängtäcke:
3 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl röda vinbär

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten varvat med smör, mjölk och vatten.
Rör till en slät smet och häll sedan i liten långpanna. Smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen:
Vispa äggvitorna fluffigt.
Tillsätt sockret försiktigt.
Efter 15 minuters gräddning:
Bred äggvite-blandningen över kakan.
Strö över vinbären.
Grädda ytterligare 5 minuter i (höjd temperatur) 250 grader högt upp i ugnen.


Riktigt smarriga kakor, jag älskar kombinationen söt maräng och sura bär. Passar lika bra till eftermiddagskaffet som till efterrätt och vill man kan man servera den med en klick grädde.

1 kommentar: