lördag 2 maj 2020

Pannkaksmuffins

Så härligt med så många lediga dagar. 
Igår kändes det som lördag hela dan, men det är ju först idag som det är lördag. Lovely! Lediga dagar är perfekta för att få njuta av lång o god frukost och då passar det att göra dessa pannkaksmuffins. Så smidigt att få 12 pannkakor färdiga samtidigt och dessutom slipper man stå i stekos, som är bland det värsta jag vet. Idas utlåtande var "Mums det smakar som amerikanska pannkakor".

Om ni liksom jag har haft lite sovmorgon och inte hunnit äta frukost än, så tycker jag att ni ska testa dessa nu på en gång. Eller så gör ni som jag gjorde och överraska någon. Jag bad Ida gå in på rummet medan jag gjorde en överraskningsfrukost till henne. Hon blev riktigt nöjd, för vem vill inte ha både en överraskning och god frukost.


Pannkaksmuffins

2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
ev. 2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl mjölk

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och ev vaniljsocker i en bunke. 
Tillsätt sedan hälften av mjölken (2 dl) och vispa ihop till sen slät smet.
Vispa sedan ner resten av mjölken och äggen.
Smöra en muffinsform och häll i smeten upp till 3/4 av formen. 
Tillaga i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera genast med bär eller sylt och kanske en klick grädde.

Fyll formarna till tre fjärdedelar
De jäser upp jättemycket, men sjunker sen ner när man öppnar ugnsluckan.
Jag försökte vara snabb o ta kort, men hann inte riktigt.
En plåt full med pannkaksmuffins
Så smidigt sätt att göra pannkakor.
Vilken frukost! 

fredag 1 maj 2020

Recept april 2020

Sköna maj välkommen 🎶🎶 
Nu när maj är här så hoppas vi på ordentligt med sol och värme innan de tre riktiga sommar-månaderna är här. Men vi verkar få vänta ett bra tag på värmen, tyvärr. Prognosen verkar inte alltför rolig. Men den som väntar på nå gott....

Recept april 2020


I april upptäckte jag att en massa bilder har försvunnit från bloggen och de jobbar fortfarande med att få fram dem. I vissa inlägg har jag satt in originalkorten igen. Men vissa kort hittar jag inte ens på datorn. Förstår inte var de har tagit vägen. Jag hittar inte ett enda kort på mina Kycklingenchiladas som var första receptet i april och självklart är det ett av inläggen där alla kort försvann. Men de borde ju inte ha försvunnit från datorn, förstår ingenting.


Enkla äggmuffins, dvs knäckta ägg tillagade i en muffinsplåt i ugnen har jag visat er tidigare, men det är sånt kanonrecept så det var värt att publicera igen. Jag gör en hel plåt och förvarar dem i kylen och värmer i micron när jag se'n vill äta dem.


Nybakade frallor är bland det godaste som finns. Vi fick nygräddat ill frukost en dag tack vare nattjästa källarfranskor som vi gräddade på morgonen efter att de hade jäst i kylskåpet under natten.


En av Idas favoriträtter är Skavgryta med potatismos och det har vi hunnit äta två gånger under april så nu är hon nog nöjd ett tag.


Västerbottensostgratinerad röding serverad med broccolimos innehåller så många goda smaker och är nog en av mina favoriträtter.


Jag hann även med att baka morotslimpor en ledig dag, blev inspirerad att baka då det var så mycket skriverier om jäst-brist och alla verkade baka helt plötligt.


Isaks fick en ny favoriträtt - Tacolasagne. Trots namnet innehåller den inte pasta, men den varvas i lager, så då tyckte jag att lasagne passade som namn. Har så många tacogratänger på bloggen så det var även ett bra sätt att enkelt kunna hitta just den varianten i framtiden.


Olivia kom hit och bjöd mig på Spagetti al Pomodoro och vitlöksbröd. Supergott och jag måste definitivt prova laga det själv också, många rena enkla smaker.


Pasta- och kycklingsallad med pesto gjorde jag en dag då vi längtade till sommaren och alla sallader vi kommer äta ute på altanen då. Den här salladen serverade jag dock lite ljummen eftersom vi inte har nån värme än.


Bregottkakor, en gammal klassiker svängde jag snabbt ihop när vi skulle få gäster. Men självklart använde jag Norrmejeriers lokalproducerade Norrgott istället.


När vi grillade kyckling gjorde jag en egen mangoraja. Har ni inte provat den än, så måste ni göra det snart. Den blir så god!


Broccoli- och brieostomelett blev det till middag en dag då jag behövde rensa kylskåpet en aning. Perfekt att göra en ugnsomelett då man ska äta rester, man kan blanda i lite allt möjligt och det mesta blir gott.


Ostsnittar med serranoskinka, godaste drinktilltugget på länge. Smördeg fylld med ost och sedan toppas det med god lufttorkad skinka. Kan knappt bli bättre!

torsdag 30 april 2020

Ostsnittar med serranoskinka

Nu när det är flera helgdagar efter varandra så passar det perfekt att mumsa på lite snittar nån av dagarna. Kanske redan ikväll? Tänk vad underbart, nu har vi som två fredagar efter varandra och sedan är det lördag. Vilken kanonhelg!

Vi håller oss hemma ikväll med familjen och kommer grilla så klart. Undra om det finns nån enkel och god förrätt och/eller efterrätt jag kan testa. Måste nog sätta mig och leta lite inspiration och inventera våra kylar, frysar och skafferi. Något mumsigt borde jag hitta.

Dessa läckra ostsnittar av smördeg, fyllda med ost och toppade med lufttorkad skinka åt vi förra helgen tillsammans med pesotrullarna som är en gammal favorit hos oss.


Ostsnittar med serranoskinka

färsk smördeg på rulle
smaksatt färskost
riven smakrik ost

Rulla ut smördegen.
Bre på ett ganska tjockt lager färskost och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen. Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. 
Skär rullen i cm-breda skivor och sätt dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Grädda i 220 grader i ca 10 min.
Lägg på halva skivor av serranoskinka.
Servera genast


Rullen, färdig med ost, går att förbereda i förväg och förvara i kylskåp. Sedan är det bara att skiva upp, grädda och garnera när gästerna kommer. Jag använde en ost som var smaksatt med rostad paprika, men det finns så himla många goda smaksatta ostar just nu så välj den smak du tycker låter god.

Ostsnittarna innan skinkan är pålagd. Helt ok att äta även då.
Färdiga att servera 
Så goda

Tänkte jobba hemma på eftermiddan men nu när jag kom hem blev jag lite slö och sugen på helg så jag ändrade planerna och tar ledigt istället. Det är jag värd! Dessutom står jag stand-by och håller koll på mejlen så behövs jag så stämplar jag in och börjar jobba igen. (Jag ska även jobba nån timme på söndag)

Så kära vänner det innebär ju att jag redan har tagit helg 💕

Lite ljudbok o vila tror jag att jag börjar helgen med för att sen hålla till i köket några timmar, innan jag sätter mig till bords med hela stora härliga familjen.

onsdag 29 april 2020

Uppskattning

Visst är det kul att bli uppskattad för saker man gör? 💖
Även för saker som är så självklara att göra så man själv glömmer bort att man gör någon en tjänst. 
Så var det för oss idag.

Så otroligt vacker bukett i mina färger.

I morse ringde en blomsteraffär och sa att de hade en leverans till mig och Leif 🌺  Så himla kul att få ett blombud, det är jag inte van vid. Jag misstänkte vem det var ifrån men jag kunde ju inte vara säker. Men sen när den finaste buketten dök upp tillsammans med choklad så såg jag att jag hade rätt.

Det var från min mamma som tack för att vi hjälper henne att handla och med lite annat smått o gott. Men det är väl vi som ska tacka henne för att hon är så duktig och tar detta Corona-elände på allvar och följer de restriktioner som finns. Hur tråkigt, jobbigt och ensamt det än är så håller hon avstånd till alla varje dag 🙏 

Gissa om vi längtar till lite sol o värme så hon kan komma hit och sitta på vår altan så vi kan träffas och prata mer än nån minut då o då när vi lämnar grejer till henne.

Inget jag förväntade mig, men såå himla uppskattat.

Ta hand om varandra och håll avstånd 💖

tisdag 28 april 2020

Broccoli- och brieostomelett

Jag hade broccoli kvar från en middag samt en bit brieost i kylskåpet. Vad kan man göra för gott av det? Omelett så klart! Omelett är ett perfekt sätt att göra rester lite roligare. Lägg rester av t.ex ost, grönsaker och/eller kött/korv i en smord ugnsform, blanda ihop ägg o grädde, häll över och tillaga i ugn.

En krämig ugnsomelett är bland det godaste som finns. Men låter man den stå nån minut för länge i ugnen så blir den torr och tråkig och inte alls nån favorit. Så det gäller att passa den ordentligt.


Broccoli- och brieostomelett

fryst broccoli
brieost
6 ägg
3 grädde
salt, peppar

Tina broccolin och krama ur vätskan. Lägg i en smord ugnsform.
Dela brieosten i mindre bitar och lägg bland broccolin i formen.
Blanda ihop ägg o grädde, salta o peppra. Häll i formen.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter tills den precis har stannat.


Vilken slö dag jag har haft, så nu börjar jag känna mig lite rastlös. Slutade jobba rätt tidigt, vilade lite samtidigt som jag lyssnade på ljudbok, se'n hämtade vi vår beställda mat, lagade lite middag och sedan har vi plöjt några avsnitt av en serie och klockan är bara åtta. Funderar på att gå på en promenad för att piggna till lite men orkar inte riktigt ta tag i det. Jag fortsätter nog slöa resten av kvällen och får försöka bli mer effektiv i morgon.

Såg nu precis att Hela kändis-Sverige bakar börjar idag. Det måste jag se, brukar vara lite småroligt och ett perfekt program att ha på samtidigt som man kikar runt på datorn efter lite inspiration. Det är ju snart Valborgsmässoafton, ännu en perfekt anledning att äta lite godare och roligare. Som vanligt i dessa Coronatider lär vi dock vara bara familjen. 

måndag 27 april 2020

Mangoraja

I lördags grillade vi kycklingsteak och jag gjorde även egen mangoraja. Så gott! Tycker ni om mangoraja? Brukar ni köpa den? Ni måste prova göra egen för det är superenkelt och inga konstiga ingredienser och den blir så mycket godare än köpesvarianten.

Bara blanda ihop, låt stå i kylen ett tag och sedan är den färdig att servera. Kan knappt bli enklare!


Mangoraja

0,5 dl majonäs
2 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.

söndag 26 april 2020

Matsedel v.18 april 2020

Oj så mycket gott jag hittade åt er den här veckan!
Oavsett vilken av dessa rätter jag skulle bli bjuden på så skulle jag äta den med stor aptit och glädje. Och rödavinbärskakan med min favoritkrydda - kardemumma, är hur god som helst och den var jag faktiskt nära att baka för nån vecka sedan.


Matsedel v.18 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak