onsdag 25 mars 2020

Kyckling- och risgratäng

Vi hade kvar en massa ris från i helgen då vi beställde hämtmat, dessutom hade jag kvar ganska många stekta kyckling-innerfiléer från en annan middag. Så självklart försökte jag komma på något roligare och godare än att bara värma det i micron. Så istället för gammal uppvärmd mat blev det en helt ny och god maträtt.


Kyckling- och risgratäng 

färdigstekt kyckling(innerfilé)
färdigkokt ris
Sås
0,5 dl mango chutney
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
Topping
2 dl riven ost

Lägg riset i en smord gratängform och lägg kycklingbitarna över.
Koka ihop allt till såsen och häll det över riset och kycklingen. Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min i 225 grader eller tills den fått fin färg.
Servera med en god sallad.

tisdag 24 mars 2020

Karantän

Jag älskar mitt hus o jag älskar att vara hemma och att få jobba hemma är bland det bästa jag vet. Så jag borde ju vara hur nöjd och glad som helst nu när jag ska hålla mig hemma. Men när man är tvingad att vara hemma och måste jobba hemma då är det absolut inte lika roligt. Tro mig!

Fast lite mysigt är det ju att gå i mjukiskläder hela da'n och dricka gott te (mitt älskade chai-te) istället för jobb-te under dagen. En annan positiv sak är att jag får vara hemma hela morgonen med Ida, i vanliga fall åker jag till jobbet långt innan hon går i väg till skolan. Så helt nattsvart är det definitivt inte.

Chai-te med skummad mjölk

Njuter även över att jag inte är helt isolerad utan att jag kan och får gå på promenader, så att jag kommer ut litegrann och får frisk luft, motion och dagsljus. Igår var jag så inne i mitt jobb så jag glömde att ta mig ut. Det misstaget gjorde jag inte om idag, så på förmiddan flexade jag ut och gick på en ca halvtimmes promenad. Det räckte för att jag ska känna mig mycket gladare o piggare nu ikväll. Tänk vad en liten promenad kan göra för humöret.

Det jobbigaste är dock ovissheten om hur länge det kommer vara så här, det är nog därför jag inte kan njuta fullt ut av att få vara hemma. Hostan verkar inte bli bättre, snarare går det åt fel håll. Tycker att jag har fler hostattacker idag än i helgen och där emellan har jag en del torrhosta. Så resten av veckan blir jag åtminstone hemma.

Dagens höjdpunkt var arbetsmötet med mina kolleger, som jag deltog i via Teams. Så kul att se och höra dem igen efter så många dagar hemma. Kändes nästan som att jag var på jobbet igen.

Morgonte med ingefära. Städat o fint på bordet.
Efter några timmars jobb har det blivit några koppar te och bordet är mycket stökigare.

Limerutor

Tänk att det fanns en tid innan Corona och Covid-19 då man umgicks med varandra och hade det mysigt o skönt utan tanke på smittorisk. En sån dag hade vi en härlig eftermiddag i solen mot vår husvägg och min mamma hade med sig goda limerutor som vi mumsade på. Få se när vi får träffa mamma igen på normalt sätt och inte bara via FaceTime eller på flera meters avstånd utomhus.

Det verkar som att många har mer tid till att laga mat och baka numera, så då tänkte jag bjuda på receptet på dessa limerutor som vi åt ute i solen. Kommer ni testbaka dem?


Limerutor

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning
4 ägg
3 dl strösocker
2 lime, skal och saft
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnera med florsocker och rivet limeskal

Mördeg
Mixa ihop mjöl, florsocker och smör i en matberedare.
Tryck ut degen i en smord ugnsform ca 20x30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.
Gör fyllningen under tiden.
Fyllning
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, ca 5 min med elvisp.
Vänd ner limesaft och finrivet limeskal.
Blanda ihop mjöl o bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll fyllningen på den gräddade mördegsbotten i formen.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna.
Pudra med florsocker och riv ev. lite limeskal över, skär i rutor och servera.

söndag 22 mars 2020

Fel hur jag än gör

Efter en mysig o god middag har jag nu sjunkit ner i tv-soffan och det känns som att jag kommer bli kvar här ett tag. Kanske resten av kvällen. Det är ju en hel del sevärt på tv ikväll - Mästarnas mästare, Robinson och framför allt statsministerns tal till folket pga Corona-viruset.

Jag har varit rätt lugn angående Corona men nu börjar jag faktiskt att oroa mig för lite allt möjligt och rent praktiskt känns det jättejobbigt. Har man minsta förkylningsbesvär ska man vara hemma, basuneras ut hela tiden. Men hur lätt är det egentligen i praktiken?!

Förra veckan var jag förkyld och var därför hemma o vilade. Nu är jag feberfri men har fortfarande hosta så därför är det bestämt att jag ska jobba hemifrån till veckan, i alla fall början av den. Men jag känner mig som värsta boven som är hemma. Trots att jag kommer jobba hemifrån känns det ändå som att jag smiter undan. Men går jag på jobbet med hosta gör jag ju också fel, riktigt fel.

Jag tycker det här är skit-jobbigt rent ut sagt. Inte kul att ha känslan att man gör fel vad man än gör. Med tanke på att jag hade ont i halsen i 3 veckor innan jag blev förkyld "på riktigt", vågar jag inte tänka på hur länge hostan ska sitta i.

Uppdaterat efter statsministerns tal till nationen: Nu inser jag att jag gör rätt som stannar hemma och måste slå bort mitt egna dåliga samvete. Jag gör rätt, jag gör rätt, jag gör rätt....

Usch jag orkar inte ens tänka på det så nu återgår vi till nå roligare - mat!


Till middag tog vi upp en bit älg-flankstek från frysen, men eftersom biten inte var jättestor tog jag även upp en påse med kyckling-innerfiléer. Jag vill alltid vara säker på att maten inte tar slut innan alla har hunnit äta sig mätta.

Både köttet och kycklingen samt färska champinjoner stekte vi och serverade sedan med potatisgratäng, kålrotsgratäng, sallad och bea-såser.

Nu ska jag lägga bort datorn och försöka njuta av söndagskvällen.

Matsedel v.13 mars 2020

God morgon!
Är ni friska, eller? Känns som att det mesta handlar om det just nu, tyvärr. Jag ska jobba hemma i början av veckan eftersom jag hostar en del och när jag nu har möjlighet att jobba hemma så tar vi (jag o chefen) det säkra före det osäkra.

Mat är desto roligare att prata om än sjukdomar och som vanligt kommer här en veckomatsedel som jag hoppas kan inspirera er kommande vecka.


Matsedel v.13 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 20 mars 2020

#support

I helgen blir jag populär hos barnen💕 
Jag tänkte stödja några av våra lokala restauranger och barnen älskar köpes-mat. Vi började redan ikväll med kinamat från restaurang Waldorf som "alltid" har funnits och jag hoppas den kommer fortsätta finnas kvar.

En glad överraskning var att de har 25% på hela Take Away-menyn. Det var nog ett lyckat drag från restaurangen för det var riktigt många som köpte hämtmat från dem ikväll, i alla fall vid 18-tiden. 

Stödjer ni lokala restauranger och butiker lite extra nu när de har det svårt? Det är så kul att se all kreativitet bland restauranger och övriga just nu. Love it! Jag älskar de som tänker nytt och snabbt ställer om till nya förutsättningar.

Bild från min Instagram, där ni hittar mig som @Matro_Sara
Följ mig gärna!

Tjädergryta med kantareller

För en vecka sedan provade jag att tillaga tjäder (och kalkon). Det händer inte speciellt ofta, men eftersom Leif fick några fina filéer på jakten i höstas så var det dags nu. Det var bara 2 filéer och eftersom vi fick sent inbjudna gäster var vi tvungna att dryga ut grytan på nå snabbt sätt. Då hade vi sån himla tur att vi hittade 2 bröstfiléer av kalkon till bra ät-snart-pris. Så för oss blev det en tjäder- och kalkongryta och det funkade riktig bra det också.


Tjädergryta med kantareller

4 bröstfiléer av tjäder
2 dl vatten
3 msk viltfond eller annan fond
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
1 tsk timjan
kantareller
Salt
Peppar

Tärna tjäderfiléerna i lagom stora bitar. Bryn dom lätt i stekpanna och häll sedan över i en gryta.  
Blanda i vatten, fond, soja, grädde, gelé, salt o peppar, och koka ihop några minuter. 
Ta upp och smaka en köttbit, är den seg koka ett tag till. 
Bryn kantarellerna i smör i en stekpanna och salta. Låt dom steka tills all vätska är borta. 
Häll svampen i grytan på slutet.
Servera med ugnsrostade rotsaker och ev. lite gelé.