onsdag 6 juni 2018

Fira till frukost

I dag firade vi Sveriges nationaldag med att ta fram flaggan på frukostbordet. Så mycket mer firande blir det nog inte, eller flaggan får stå kvar hela da'n förstås och vi lär väl äta lite godare middag som vanligt när det är en ledig dag. Firar ni?

Jag köpte nya temuggar på Åhléns rea igår. Älskar blått och älskar temuggar. Börjar ha lite för många i skåpet så det är en aning trångt där.


Vi verkar aldrig bli klar med renoveringar... I dag blir nog rummet vi håller på med helt klart och då kommer jag och Leif flytta upp dit och se'n är stora omflyttningen igång. För se'n ska alla byta rum och tvättstugan kommer också få byta rum. Undra vad vi har gett oss in på. För det är ju inte bara att alla ska byta rum, vissa rum måste renoveras också.

Nu ska jag fixa lite lunch innan jag ska försöka hitta på nå kul med Ida som verkar lite rastlös i dag. Shopping och fika gör henne kanske på bättre humör.

Ha en underbar Nationaldag!

måndag 4 juni 2018

Fetafylld fläskytterfilé

Har ni kvar grillvädret? Det har inte vi! 

Oj så det har blåst i dag och fortfarande blåser och temperaturen har sjunkit rejält så nu känns det inte som sommar nå mer. Snyft! Jag fick kämpa rejält för att ta mig hem med cykel i motvinden i dag. Men eftersom det var ett vägbygge på bilvägen så gick den ändå fortare för mig än för de i bilarna. Haha känns alltid bra att vinna mot bilåkarna.

Jag hoppas grillvädret snart är tillbaka hos oss och i väntan på det så drömmer jag mig tillbaka till dagar då vi kunde njuta av grillmat, som den här helgrillade fetaostfyllda fläskytterfilén.


Fetafylld fläskytterfilé

1 kg fläskytterfilé
150 g fetaost
10 körsbärstomater
1 dl basilikablad
salt, peppar

Putsa köttet och skär ett snitt i filén så att den kan vikas upp och bli en platt bit.
Vik ut och fyll med fetaost, tomatbitar och basilika.
Krydda och rulla ihop filén, knyt ihop med snöre.
Grilla filén runtom till fin färg.
Grilla klart under lock till en innertemperatur på ca 70 grader.
Låt köttet vila lite innan det skivas och serveras.

Ett lite roligare sätt att grilla fläskytterfilé är att först fylla den med nå gott. Det lite tjockare fläskytterfilén är bättre o lättare att fylla än fläskfilé, så jag föredrar den alltid när vi vill fylla den.

Tänk på att fläsk ska upp ganska högt i temperatur för att vara klart och gott.

söndag 3 juni 2018

Ibland orkar man inte mer....

Vilken slöardag jag har haft. Så skönt, fast lite rastlös har jag faktiskt blivit mellan varven. Men då såg jag till att göra lite nytta - rensat två rabatter och tvättat 3 maskiner har jag hunnit/orkat med i dag.

Antingen är det allergin o all medicin eller så är det en förkylning på gång för jag har varit så otroligt trött hela helgen. Igår slumrade jag till o med i soffan på da'n, det händer nästan aldrig att jag somnar mitt på da'n hur trött jag än är.

I dag har Leif jobbat hela da'n både hemma med vår renovering och hos en granne som lägger nytt avlopp, så det blev en snabbmiddag eftersom ingen av oss var speciellt sugen på matlagningen. Vi grillade en massa olika korvar som vi åt med olika tillbehör.

Ingen höjdarmiddag enligt mig men övriga familjen var nöjda med middagsvalet. Ibland orkar man inte anstränga sig mer (sån tur att det ändå blir lyckat för vissa).


Jag hoppas att jag är back on track imorgon igen och kan njuta av en godare middag, kyckling med en massa goda grönsaker till exempel.

Vad som gör mig piggare är tanken på att jag bara har en hel vecka kvar innan jag går på semester. Övriga veckor har nån ledig dag här o där. Så himla underbart med veckor som har mer än 2 dagar ledigt. Fast ledigt är nog att ta i, jag lär ha tre veckor proppfulla med studentplanering framför mig.

Matsedel v.23 juni 2018

God morgon, eller det är kanske inte morgon nå mer. Den här helgen har vi vänt dygnet ordentligt och det lär bli kämpigt att kliva upp tidigt till skola o jobb imorgon. Tur att Ida har sovmorgon på måndagar så att vi får sova några minuter extra och dessutom får vi en extra ledig dag mitt i veckan. Så skönt!

Den här veckans matsedel innehåller bl.a. en Sverige-pannacotta för att fira Sveriges nationaldag. Undra om jag ska hitta på nån ny Sverige-efterrätt i år?


Matsedel v.23 juni 2018

Köttfri måndag
Vi börjar med en supergod vegetarisk paj med mycket smak.
(här finns en massa olika varianter lchf, röd, ost, viktväktar, glutenfri osv.)

Tisdag
Det här är nog min absoluta laxfavorit, den är extra god tillsammans med tagliatelle

Onsdag
Kycklinggrytor är aldrig fel och passar även på sommaren, gott att variera grillandet med en smakrik gryta.

Torsdag
Gott och enkelt, antingen kan man grilla eller steka korven. Låt var och en bygga ihop sin egna rulle.

Mysfredag
Fyll ett lantbröd med en god röra och tillaga i ugnen. Servera sedan i skivor tillsammans med en sallad.

Veckans godsak
På onsdag är det Sveriges nationaldag och då passar det med en gul o blå efterrätt i veckan.

fredag 1 juni 2018

Planering på Kust o Tages

Så skönt med helg!

Onsdag och torsdag var jag på planeringsdagar med jobbet och trots att vi hade det ganska lugnt o skönt är jag så himla trött och det ska bli skönt med två dagars ledighet. På onsdagförmiddag satte vi oss på bussen för att åka de sex milen söderut till grannkommunen Piteå och deras relativt nya Clarion-hotell Kust.

Som vanligt på dessa dagar så äter man och fikar en hel del. Första dagen serverades vi en god lunch som började med en grönsakssoppa o bröd och sen blev det grillad lax med potatissallad. Riktigt gott faktiskt och trevligt att bli serverad på en tallrik istället för att få plocka själv från en buffé.

På eftermiddagsfikat då man är lite sötsugen serverades det macka, shot och smoothie. Inte riktigt det jag var sugen på efter den goda lunchen som jag fortfarande var mätt av.


Efter några timmars arbete var det dags för oss att checka in på hotellet innan vissa gick på spa och andra gick ut på stan för lite fika o shopping. Eftersom det inte blev nå go'fika under arbetstid tog jag en kopp te och en god bulle på Ekbergs, Piteås äldsta och mest kända konditori (tror jag), innan jag hann med lite shopping.

Se'n blev det några minuters vila i den sköna sängen på hotellrummet innan vi träffades för middagen på våning 13.


Jag hade stora förväntningar inför middagen eftersom vi skulle äta på Tages som sägs vara en riktigt bra restaurang och jag har hört mycket gott om den. Men tyvärr blev vi nog alla lite besvikna.

Förrätten som var en skaldjurssoppa med bl.a. brunkrabba och kålrabbi var riktigt god, men det var det enda under hela kvällen.


Pepparbiffen hade för mycket peppar i förhållande till köttet tycker jag, men det kan ju vara en smaksak. Pommes som brukar vara så himla gott på "riktiga" restauranger var för dåligt friterade och smakade mest bara mosad potatis. Var var krispigheten?

Till efterrätt tog jag en tryffel med svarta vinbär och te. Och ännu en gång blev jag besviken på restaurang-te. Hur kan man misslyckas så totalt? De hade fyllt på så mycket teblad i den lilla kannan så det smakade bara beskt. Jag tog bort tesilen och bad dem fylla på med mycket vatten för att få det drickbart (tyvärr tog jag inget kort så ni hade fått se hur mycket te de hade använt). Efter att de hade fyllt på med en massa varmvatten blev det drickbart men inte gott.

Men det var en vacker tekanna i alla fall (men oduglig att hälla från när den var full)

onsdag 30 maj 2018

Vaniljchokladkaka

Tänkte tipsa om en god kaka till helgen, eller kanske redan till ikväll. Visst kommer ni ihåg vaniljsockerkakan jag tipsade om för inte så länge sedan. Den som var så god så jag hann inte ta kort på den invändigt innan hela var uppäten. Det här är en liknande kaka men med kakao och vem tackar nej till choklad? Det var på Idas basketavslutning vi bjöd på den här kakan och den verkade vara populär hos tjejerna runt bordet.


Vaniljchokladkaka

1 dl mjölk 
3 ägg
3 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Kaka
Koka upp mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.
Rör smeten slät.
Tillsätt mjölken och rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 35 minuter.
Låt kakan svalna.
Fyllning
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Koka i 2 minuter, rör ner vaniljsocker.
Dela kakan på mitten och skeda fyllningen över båda bottnarna (snittytan).
Lägg ihop bottnarna, låt stå och dra till sig några timmar eller över natten.
Pudra lite kakao över vid servering.

Den här blir lika saftig och god som vaniljsockerkakan så det blir nog svårt att välja fortsättningsvis vilken jag vill baka o äta.

Skeda fyllningen över båda bottnarna.
Saftig och god.
Vi använde den som tårta eftersom en av Idas kompisar fyllde år när vi bjöd på denna kaka.

Nu håller jag på att packa väskan för två planeringsdagar med jobbet i Piteå. Trots att vi bara ska några mil bort och det bara gäller två dagar så blir det en hel del som ska med - ombyten, necessär, bok och datorn så klart. Men kameran lämnar jag hemma, jag får använda mobilen om jag vill ta kort.   Jag hade tänkte lämna datorn hemma också men ångrade mig i sista sekunden så nu är det ompackning som gäller.

Jag verkar lyckas få ner allt jag vill i datorväskan. Allt förutom kudden som jag också hade velat ha med egentligen. Jag vaknar ofta med hemsk huvudvärk när jag sover på hotell och det beror ofta på deras kuddar som inte är gjorda för min nacke. Men jag hoppas det går bra den här gången. Mina kiropraktorbesök har gjort att jag inte alls har lika mycket problem med nacken och huvudet så jag hoppas att jag även klarar en hotellnatt utan värk.

Som vanligt när man är i väg så lär det blir mycket mat och fika....och hotellfrukost. Så det lär väl bli en hel del mat- och fikabilder på Instagram (@matro_sara) 😀

tisdag 29 maj 2018

Zoodles

Jag älskar zucchini och jag älskar pasta, så detta är ju drömmen för mig. Extra bra nu när jag vill undvika kolhydrater dessutom. En grönsakssvarv hittar man lite över allt, på nätet i alla fall. En bra-att-ha-sak som används mycket i perioder.


Zoodles

Strimla zucchini.
Lägg dem i ett durkslag och häll kokande vatten över. 
Låt rinna av i durkslaget.
Servera som spagetti

Riktigt gott tillbehör. Beroende på vad man serverar till zoodles kan de behöva saltas lite. Det sägs att man äter med ögonen och det känns verkligen som att man äter spagetti just eftersom det är så himla likt "vanlig" spagetti till utseendet.


Ikväll har vi haft en grill-kväll med Idas klass med familjer. Vi grillade en massa hamburgare, ingen gick nog därifrån hungrig och sen dukade vi fram enormt mycket fika som alla mumsade i sig glatt. Vi hade med kubb men barnen lekte så himla bra på egen hand, så det blev inget kubb-spelande men det verkade inte vara nån som saknade det (förutom en lillebror).

De flesta verkade himla nöjda med kvällen och det känns skönt som en av arrangörerna. Nu samlar vi kraft för att fixa en ny träff i höst, som barnen har önskat. Men då kanske vi bara fixar fika och alla får äta hemma först, eller....