söndag 3 juni 2018

Matsedel v.23 juni 2018

God morgon, eller det är kanske inte morgon nå mer. Den här helgen har vi vänt dygnet ordentligt och det lär bli kämpigt att kliva upp tidigt till skola o jobb imorgon. Tur att Ida har sovmorgon på måndagar så att vi får sova några minuter extra och dessutom får vi en extra ledig dag mitt i veckan. Så skönt!

Den här veckans matsedel innehåller bl.a. en Sverige-pannacotta för att fira Sveriges nationaldag. Undra om jag ska hitta på nån ny Sverige-efterrätt i år?


Matsedel v.23 juni 2018

Köttfri måndag
Vi börjar med en supergod vegetarisk paj med mycket smak.
(här finns en massa olika varianter lchf, röd, ost, viktväktar, glutenfri osv.)

Tisdag
Det här är nog min absoluta laxfavorit, den är extra god tillsammans med tagliatelle

Onsdag
Kycklinggrytor är aldrig fel och passar även på sommaren, gott att variera grillandet med en smakrik gryta.

Torsdag
Gott och enkelt, antingen kan man grilla eller steka korven. Låt var och en bygga ihop sin egna rulle.

Mysfredag
Fyll ett lantbröd med en god röra och tillaga i ugnen. Servera sedan i skivor tillsammans med en sallad.

Veckans godsak
På onsdag är det Sveriges nationaldag och då passar det med en gul o blå efterrätt i veckan.

fredag 1 juni 2018

Planering på Kust o Tages

Så skönt med helg!

Onsdag och torsdag var jag på planeringsdagar med jobbet och trots att vi hade det ganska lugnt o skönt är jag så himla trött och det ska bli skönt med två dagars ledighet. På onsdagförmiddag satte vi oss på bussen för att åka de sex milen söderut till grannkommunen Piteå och deras relativt nya Clarion-hotell Kust.

Som vanligt på dessa dagar så äter man och fikar en hel del. Första dagen serverades vi en god lunch som började med en grönsakssoppa o bröd och sen blev det grillad lax med potatissallad. Riktigt gott faktiskt och trevligt att bli serverad på en tallrik istället för att få plocka själv från en buffé.

På eftermiddagsfikat då man är lite sötsugen serverades det macka, shot och smoothie. Inte riktigt det jag var sugen på efter den goda lunchen som jag fortfarande var mätt av.


Efter några timmars arbete var det dags för oss att checka in på hotellet innan vissa gick på spa och andra gick ut på stan för lite fika o shopping. Eftersom det inte blev nå go'fika under arbetstid tog jag en kopp te och en god bulle på Ekbergs, Piteås äldsta och mest kända konditori (tror jag), innan jag hann med lite shopping.

Se'n blev det några minuters vila i den sköna sängen på hotellrummet innan vi träffades för middagen på våning 13.


Jag hade stora förväntningar inför middagen eftersom vi skulle äta på Tages som sägs vara en riktigt bra restaurang och jag har hört mycket gott om den. Men tyvärr blev vi nog alla lite besvikna.

Förrätten som var en skaldjurssoppa med bl.a. brunkrabba och kålrabbi var riktigt god, men det var det enda under hela kvällen.


Pepparbiffen hade för mycket peppar i förhållande till köttet tycker jag, men det kan ju vara en smaksak. Pommes som brukar vara så himla gott på "riktiga" restauranger var för dåligt friterade och smakade mest bara mosad potatis. Var var krispigheten?

Till efterrätt tog jag en tryffel med svarta vinbär och te. Och ännu en gång blev jag besviken på restaurang-te. Hur kan man misslyckas så totalt? De hade fyllt på så mycket teblad i den lilla kannan så det smakade bara beskt. Jag tog bort tesilen och bad dem fylla på med mycket vatten för att få det drickbart (tyvärr tog jag inget kort så ni hade fått se hur mycket te de hade använt). Efter att de hade fyllt på med en massa varmvatten blev det drickbart men inte gott.

Men det var en vacker tekanna i alla fall (men oduglig att hälla från när den var full)

onsdag 30 maj 2018

Vaniljchokladkaka

Tänkte tipsa om en god kaka till helgen, eller kanske redan till ikväll. Visst kommer ni ihåg vaniljsockerkakan jag tipsade om för inte så länge sedan. Den som var så god så jag hann inte ta kort på den invändigt innan hela var uppäten. Det här är en liknande kaka men med kakao och vem tackar nej till choklad? Det var på Idas basketavslutning vi bjöd på den här kakan och den verkade vara populär hos tjejerna runt bordet.


Vaniljchokladkaka

1 dl mjölk 
3 ägg
3 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Kaka
Koka upp mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.
Rör smeten slät.
Tillsätt mjölken och rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 35 minuter.
Låt kakan svalna.
Fyllning
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Koka i 2 minuter, rör ner vaniljsocker.
Dela kakan på mitten och skeda fyllningen över båda bottnarna (snittytan).
Lägg ihop bottnarna, låt stå och dra till sig några timmar eller över natten.
Pudra lite kakao över vid servering.

Den här blir lika saftig och god som vaniljsockerkakan så det blir nog svårt att välja fortsättningsvis vilken jag vill baka o äta.

Skeda fyllningen över båda bottnarna.
Saftig och god.
Vi använde den som tårta eftersom en av Idas kompisar fyllde år när vi bjöd på denna kaka.

Nu håller jag på att packa väskan för två planeringsdagar med jobbet i Piteå. Trots att vi bara ska några mil bort och det bara gäller två dagar så blir det en hel del som ska med - ombyten, necessär, bok och datorn så klart. Men kameran lämnar jag hemma, jag får använda mobilen om jag vill ta kort.   Jag hade tänkte lämna datorn hemma också men ångrade mig i sista sekunden så nu är det ompackning som gäller.

Jag verkar lyckas få ner allt jag vill i datorväskan. Allt förutom kudden som jag också hade velat ha med egentligen. Jag vaknar ofta med hemsk huvudvärk när jag sover på hotell och det beror ofta på deras kuddar som inte är gjorda för min nacke. Men jag hoppas det går bra den här gången. Mina kiropraktorbesök har gjort att jag inte alls har lika mycket problem med nacken och huvudet så jag hoppas att jag även klarar en hotellnatt utan värk.

Som vanligt när man är i väg så lär det blir mycket mat och fika....och hotellfrukost. Så det lär väl bli en hel del mat- och fikabilder på Instagram (@matro_sara) 😀

tisdag 29 maj 2018

Zoodles

Jag älskar zucchini och jag älskar pasta, så detta är ju drömmen för mig. Extra bra nu när jag vill undvika kolhydrater dessutom. En grönsakssvarv hittar man lite över allt, på nätet i alla fall. En bra-att-ha-sak som används mycket i perioder.


Zoodles

Strimla zucchini.
Lägg dem i ett durkslag och häll kokande vatten över. 
Låt rinna av i durkslaget.
Servera som spagetti

Riktigt gott tillbehör. Beroende på vad man serverar till zoodles kan de behöva saltas lite. Det sägs att man äter med ögonen och det känns verkligen som att man äter spagetti just eftersom det är så himla likt "vanlig" spagetti till utseendet.


Ikväll har vi haft en grill-kväll med Idas klass med familjer. Vi grillade en massa hamburgare, ingen gick nog därifrån hungrig och sen dukade vi fram enormt mycket fika som alla mumsade i sig glatt. Vi hade med kubb men barnen lekte så himla bra på egen hand, så det blev inget kubb-spelande men det verkade inte vara nån som saknade det (förutom en lillebror).

De flesta verkade himla nöjda med kvällen och det känns skönt som en av arrangörerna. Nu samlar vi kraft för att fixa en ny träff i höst, som barnen har önskat. Men då kanske vi bara fixar fika och alla får äta hemma först, eller....

måndag 28 maj 2018

Mors dag med värme

Firade ni någon mamma i går eller blev ni själv firad kanske?

Jag blev firad av finaste Olivia på morgonen med att få en fin vas (bild kommer) som jag fyllde med vackra rosor. Jag firade även min mamma dit vi tjejer cyklade efter lunchen.

Jag och Ida började eftermidda'n med att prova mina föräldrars IR-bastu, lägga ansiktsmask och ha en mysig stund. Känner ni till alla hälsofördelar med en IR-bastu? Om inte, så googla IR-bastu. Nu ska jag försöka ta mig tid att åka dit o basta en gång i veckan. De har bluetooth i bastun så i går lyssnade vi på musik men nästa gång om jag är ensam slår jag nog på en ljudbok istället.

Bastun med rosa ljus. Ida valde färgen på ljuset den här gången 😀
Viktigt att dricka mycket vatten

När vi hade bastat klart gick vi ut på altanen där jag och mamma drack ett frisk och gott bubbel med smak av röd grapefrukt. Vinet, Say Blush, Pink Grapefruit, är inte så alkoholstarkt (6,5%) och passade perfekt en söndag att fira oss mammor med. Rosa bubbel och jordgubbar är alltid rätt.

Jag som älskar det mesta med smak av grapefrukt älskade så klart även detta och jag kommer nog köpa nån mer flaska att ha i sommar. Snygg etikett och färg på vinet gör att jag gärna ställer fram det på ett festbord som en extra prydnad.


Se'n plockade vi även fram lite smått o gott att njuta av till bubblet i solen. Ost, kex, pesto, räkröra och grönsaker var några av de salta godsakerna som fanns att välja av.

Ingen fest utan sött så vi mumsade även på en pavlova  med grädde, hallon och jordgubbar (kan det vara godaste tårtan?). Dessutom hade syrran gjort nyttiga och supergoda chokladbollar med dadlar, mandel, kokosfett och kakao, som jag fick receptet på och ska prova göra egna.


Jag har en stressig vecka framför mig både på jobbet o hemma och ska alldeles strax cykla i väg till jobbet. Lika bra att börja tidigt så jag hinner stöka bort en hel del före lunch. Jag skulle gärna vilja sluta före fyra i dag så jag hinner njuta lite av solen och värmen innan jag ska sätta igång med alla kvällsaktiviteter.

söndag 27 maj 2018

Grillspecial - Matsedel v.22 maj/juni 2018

Grattis alla mammor på Mors dag!

Veckans matsedel blir en grillspecial med grillade rätter varje dag. Det finns så mycket gott man kan tillaga på grillen och när värmen verkar hålla i sig i alla fall hos oss så tänkte jag att det passar med en grillmatsedel.


Grillspecial - Matsedel v.22 maj/juni 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 26 maj 2018

Chokladkolakakor

Nu ska ni få receptet på en en riktig godiskaka. Det har nog blivit min nya favorit och jag måste baka den snart igen. Vad säger ni om en kaka med både kola och choklad, förutom en god deg med både kokos och havre? Vilken tur att jag har en burk karamelliserad mjölk i matkällaren som det börjar bli dags att använda upp.

Kom i håg att den ska stå i kylen över natten så baka den idag och bjud på den imorgon på Mors dag.


Chokladkolakakor

4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
2 dl rörsocker
225 g smör, rumsvarmt
1 burk karamelliserad mjölk (Dulche de Leche)
150 g mörk choklad, grovt hackad
1 dl kokos

Blanda mjöl, havregryn, rörsocker och smör till en smulig deg.
Lägg bakplåtspapper i en form 30x20 cm.
Lägg i drygt hälften (nästan 3/4) av degen och tryck ut till en botten.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 10 minuter.
Bred ut karamelliserad mjölk över botten.
Strö över chokladen.
Blanda resten av smuldegen med kokos och strö över.
Tryck till lite.
Grädda i ytterligare ca 20 minuter.
Låt kakan svalna och låt den sedan stå i kylen över natten.
Skär i bitar. 

Alltså ni måste testa det här! Den blev lite smulig, men det gör absolut ingenting för den var sååå god så lite smul står man ut med. Men man kan tänka på att inte göra för stora bitar, bättre att göra små och få ta två.

På Idas basketavslutning bjöd jag på dessa kakor och alla tjejer verkade tycka som mig - att de var supergoda. Kakfatet blev fort tomt 😀

Gräddad botten, karamelliserad mjölk och hackad mörk choklad.
Se'n på med ett smultäcke innan kakan gräddas mer.
Skär i bitar. Jag valde att göra avlånga bitar.
Servera och njut av en riktigt god godiskaka.

Trots att jag vaknade alldeles för tidigt efter en natt med för lite sömn så är jag rätt pigg o glad. Solen skiner och det verkar bli en kanondag och jag ska snart förbereda frukosten som jag ska njuta av ute på altanen.

Det bästa med att vakna tidigt är att man hinner så mycket och i dag verkar jag ha vaknat full med energi. Jag har redan vikt tvätt, satt igång en ny maskin, städat tvättstugan, röjt lite i köket, skurat bort pollen från alla bord på altanen, kokat ägg till frukosten och nu skriver jag till dig och klockan är inte ens nio.

Njut lördagen!