onsdag 7 februari 2018

Kycklinggratäng Cordon Bleu

Känns som att det är alldeles för sällan vi äter "riktig" mat numera, blir oftast nån snabbmat à la köttbullar o makaroner som i går. Men idag då orkade och hann vi äntligen laga mat och då gjorde vi en kycklinggratäng som blev riktig smarrig trots enkla ingredienser. Jag trodde verkligen inte att det skulle bli så gott som det blev, jag som inte ens tycker om senap.


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Till gratängen
1 kilo kycklingfiléer
salt, svartpeppar
150 g tunn rökt skinka
250 g Emmentaler-ost
Sås
3 dl crème fraiche
200 g färskost t.ex. philadelphiaost
2 dl grädde
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 dl persilja
salt, svartpeppar
Topping
2-3 dl riven parmesanost
paprikapulver

Strimla kycklingfiléen och lägg i ugnsform. Salta och peppra. 
Strimla skinkan och lägg ovanpå.
Fördela ostskivorna överst.
Koka upp creme fraiche, färskost, grädde, senap och paprika. 
Smaka av med salt, peppar och persilja.
Häll såsen över gratängen och avsluta med riven parmesan och pudra lite paprika ovanpå.
Sätt in i ugnen och gratinera i 220 grader i ca 20 minuter.

Tänk att så enkla ingredienser kan fixa en så god sås. Det tycker jag är lite imponerande och jag trodde nog mest att jag skulle tycka att det var en ok sås. Så kul när det blir så mycket bättre.

Jag åt bara en god härlig sallad med en massa godsaker i till kycklingen, medan övriga även åt stekt kulpotatis. Receptet hittade jag hos min stora inspiratör Åse som driver 56kilo.se

Kyckling, skinka och ost i ugnsformen.
Toppas med sås, parmesanost och paprikapulver
Små potatisar stekta i smör, vitlök, salt och svartpeppar blev ett gott tillbehör till de som äter kolhydrater.

Måste bara kopiera in det jag fick skrivet till mig idag. Så rätt och så underbart sagt/skrivet. Tänk att vissa har så svårt att förstå det. Framför allt vuxna människor som jobbar med barn borde förstå det här som är så självklart.

Barn är inte jobbiga,
de kan ha ett problemskapande beteende
och då beror det på att de inte förmår mer än så i situationen.
Barn vill göra rätt
och bete sig "rätt"
och gör det om de kan,
och måste få förutsättningar för att kunna...

måndag 5 februari 2018

Så här går det....

Nu har det gått lite mer än en månad av 2018 och jag tänkte kolla hur det går med mina löften till mig själv för att må bättre under 2018. Här nedanför kan ni läsa mina löften och utvärderingen. Hur går det för er med era löften?

Den fina bilden lånad av Må Bra

Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen

Här har jag slarvat, jag har självklart varit på några promenader men inte så ofta som jag borde och oftast skyller jag på vädret. När snön vräker ner eller det är svinkallt, som i dag då det har varit kring minus 25, då är det så skönt att vara inne och motivationen att gå ut är inte tillräckligt stark.

Stå mer på jobbet

Även här har jag slarvat och det skäms jag för eftersom det är så enkelt att stå åtminstone en timme varje dag.  Jag står ibland men absolut inte varje dag. Här ska jag verkligen skärpa mig - redan i morgon och fortsättningsvis. 

Äta bra mat på regelbundna tider

Äntligen en punkt där jag har skött mig. Jag äter lågkolhydratkost och det går riktigt bra för mig men det blir en utmaning nästa vecka med både fettisdag och en resa till Stockholm.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar

Mitt lilla försök med att sova mindre fungerar riktigt bra. Vissa kvällar är jag lite tröttare och går och lägger mig gamla vanliga tiden men oftast är jag vaken lite längre och jag älskar det.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n

Jag har absolut fått in det nya tankesättet att göra saker NU. Men den senaste tiden har det varit så fullt upp på kvällarna så när jag väl har kommit hem och är klar med alla vardagssysslor så har det inte varit så många timmar kvar av kvällen.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan

Det har inte varit så många roliga saker i januari, men nu är det både fest och Sthlmsresa på gång. Superkul! Och jag har ju faktiskt varit både på basket och hockey den senaste veckan, så lite småroligt har jag haft i alla fall.

Missa inte

Ska alldeles strax åka i väg till mina föräldrar för att duscha innan jag ska till jobbet och starta denna arbetsvecka men först vill jag se till att ni inte missar min instagram-tävling.

Ni hittar mig som @matro-sara på Instagram och just nu tävlar jag ut årets första Smakbox med temat knytkalas. Det vill ni inte missa!

Leta upp samma bild som ni ser här nedan och följ instruktionerna så har ni möjlighet att få en proppfull Smakbox.

söndag 4 februari 2018

Kan bara bli bättre...

Vilken skitdag det har varit!
Jag har varit sur och deppig hela da'n och inte orkat ta tag i nånting. Nu längtar jag bara till det blir kväll så att jag kan gå och sova och se'n vakna upp till en ny och bättre dag.

Våra första middagsplaner var att gå ut o äta på restaurang men vi ändrade oss och istället köpte vi hem baguetter, en massa olika röror, grönsaker, rostbiff, köttbullar och pepparsalami. Se'n fick alla göra sin egen fyllda baguette (förutom jag som åt stekt ägg istället för baguette).


För att minimera disken nu när vi är utan vatten blir det inga fina uppläggningsfat, tallrikar eller bestick. Vår vardag just nu!

Det har faktiskt hänt en rolig sak i dag och det är att jag äntligen har unnat mig en ny Mac. Min gamla var så seg så allt tog sån tid och framför allt var det inte speciellt roligt att blogga då det tog tid både att gå igenom o redigera korten och se'n att skriva inläggen. Den tiden har jag inte. Men nu, nu ska det bloggas. Så härligt med en nytändning.

Min nya arbetskompis!

Matsedel v.6 februari 2018

Mina veckomatsedlar verkar populära och har många läsare. Jag hoppas att alla ni hittar inspiration och nå gott från dem också, så ni inte blir besvikna när ni är in och läser. Självklart är det semlor o vemlor som är veckans godsak för nu är det inte länge kvar till fettisdag. Vemlor är ett eget påhitt och Isaks favorit. Nu kommer det ju nya varianter varje år, men mina vemlor kom jag på för över 10 år sedan långt innan denna semmel-variations-boom.


Matsedel v.6 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

******************************

Vi är fortfarande utan vatten och kommer så förbli i över ett dygn till (i bästa fall). Man känner sig så handikappad, kan inte duscha, orkar inte baka eller laga mat då jag inte kan diska undan på en gång, undviker att gå på toaletten och tvättberget i tvättstugan är enormt eftersom jag inte har hunnit eller orkat köra en enda tvättmaskin under denna stress-vecka.

Det blir en dyr helg dessutom eftersom vi vill minimera disken och därför köper mycket köpesmat. Funderar på vad vi ska äta i dag? Till lunch blir det varm korv med bröd eftersom det bara resulterar i en lättdiskad kastrull. Men vad ska vi hitta på till middag?

Olivia tycker att kommunen ska bjuda oss på en hotell-vistelse där det finns toalett, dusch och mat, och jag håller med 😀

Nu ska jag sluta deppa över detta och istället fundera på vad jag vill äta till middag.

lördag 3 februari 2018

Vatten

Åh vad jag längtar efter vatten!
Man förstår inte hur mycket vatten man använder på en dag förrän man är utan.
I morse vaknade jag av ett sms från kommunen som sa att det är en vattenläcka på vår gata och det har stängt av allt vatten och vi kommer vara utan till måndageftermiddag. Men alltså?! Varför jobbar de inte på helgen?

Ja, ja inget att göra åt. Vi duschar hos mina föräldrar som bara bor några kvarter bort och se'n äter vi ute så mycket som möjligt för att slippa disken. Så barnen är jättenöjda med att få köpesmat flera gånger under helgen. Inget ont som inte har nå gott med sig, eller?


Jag kan inte diska, tvätta eller skura. Så vad gör man då en ledig dag? Ja, man tar en sväng på stan med yngsta dottern och man går på hockey med mannen. Vad gör ni denna lördag?

Bilder hittade på och lånade från Internet

torsdag 1 februari 2018

Rödvinsgräddsås

Får man kalla rödvinssås med grädde för rödvinsås? Jag tror inte det, för i en rödvinssås ska det inte vara grädde. Men rödvinsgräddsås måste väl gå bra? För rödvin och grädde är ju huvudingredienserna i den här såsen.

Det var den här såsen vi åt till det goda köttet som hela familjen hyllade och som du hittar här.


Rödvinsgräddsås

3 dl grädde
1 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rosmarin 
1 msk timjan
salt o svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt småputtra i 30 minuter. 
Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
Jag var lite skeptisk till den här såsen först när jag fick tips om den, men den blev riktigt riktigt god så den kan jag tipsa vidare till er.

Servera till kött, ugnsrostade rotsaker och sallad så får ni en kanonmåltid.


Förstår ni att det är fredag i morgon? Så efterlängtat och den här helgen ska jag sova mycket o länge och däremellan ska jag vila för fullt 😀 Tidiga morgnar, sena kvällar och full fart hela tiden sätter sina spår och ger minus på sömnkontot. Men jag är bra på att ta det lugnt på helgerna så det här blir nog bra.