måndag 11 september 2017

Tacosåskyckling

I dag bjuder jag på en barnvänlig kycklinggryta med goda milda men ändå smakrika smaker. Jag åt den lchf-vänligt tillsammans med sallad och barnen åt den tillsammans med pasta. Vi blev alla nöjda 😀


Tacosåskyckling

1 pkt bacon
1 kg kycklingfiléer
1 liten burk champinjoner
1 liten burk taco sås medium
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt o peppar

Stek bacon krispigt, antingen i panna eller ugn. Spara till garnering.
Dela kycklingen i mindre bitar och stek dem, krydda med salt och peppar.
Tillsätt tacosås, crème fraîche och grädde. 
Låt puttra tills kycklingen är genomstekt och såsen tagit smak ordentligt. 
Smaka av.
Garnera med baconbitarna.
Servera till pasta, ris eller bara en stor o god sallad.

Det här var verkligen en barnvänlig variant av kycklinggryta. De flesta barn gillar taco-smaker och mina barn gillar burk-champinjoner bättre än färska så jag använde det den här gången. Vill man ha mer styrka väljer man en het tacosås istället.

Varken jag eller barnen tycker så mycket om bacon i grytor då de blir mjuka, bacon är ju så mycket godare när det är krispigt. Därför garnerar jag med bacon istället för att blanda ner det i grytan.


Nu ska jag snart gå ner i källaren o fortsätta att städa, röja och organisera. Vi får så fint! Prio 1 i dag är att kolla igenom alla våra höst- och vinterkläder och skor för att se vad vi ska använda och vad vi kan skänka bort till de som behöver det bättre än vi. Känns så bra att få ge vidare!

söndag 10 september 2017

Matsedel v.37 september 2017

Usch vilket väder, kraftig blåst och värsta regnandet. Som min morfar sa "Mitt i det det regnar kommer det en skur". Har ni samma oväder hos er? Men behöver man inte ut så är det ju faktiskt ganska mysigt också, just nu sitter jag vid köksbordet med tända ljus och skriver till dig.

Sitter här och planerar en varierande veckomatsedel till dig samtidigt som jag funderar vad vi ska äta hemma hos oss. Jag måste ju hitta på lite nya recept som jag kan dela med mig av.


Matsedel v.37 september 2017

måndag
Vi börjar med en köttfri måndag och äter en spenatpaj, med eller pajdeg. Här har jag en massa olika varianter på pajdeg.

tisdag
En av mina favoritlax-recept, så fräsch o så god.

onsdag
Älskar när man kan tillaga allt i en o samma form som dessutom tillagas i ugnen. Perfekt vardagsmat.

torsdag
Det finns många goda varianter på lasagne och det här receptet kommer från Per Morberg.

fredag
Allt blir lite festligare med räkor och på fredagar vill man väl ha det lite festligare, eller hur?

veckans godsak
Oreo-kex i botten på din muffins/cupcake och se'n oreo-smulor i frostingen. Kan det bli bättre?

fredag 8 september 2017

Kyckling- och broccoligratäng

Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept!
Det här är det godaste jag har ätit på länge, ni måste prova. Det går ju knappt att misslyckas med broccoli, kyckling och parmesanost, eller hur? Jag tycker ni ska planera in det här redan i morgon för det är en perfekt lördagsmiddag.


Kyckling- och broccoligratäng

Broccoli och kyckling

1 kg färsk broccoli  (eller samma mängd fryst)
1 kg kycklingfilé
salt, peppar

Rensa broccolin. Skär loss buketterna och dela de som är stora. 
Putsa broccolistammen och skär i mindre bitar men låt även den koka med.
Koka broccolin i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och broccolin i durkslag och låt ånga av.
Om du använder fryst tinar du den enligt förpackningens instruktioner.

Skär kycklingfiléerna i bitar (liknande storlek som broccolin). 
Stek tills de fått färg, salta o peppra.

Parmesanostsås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde
125 g naturell färskost
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar
3 dl riven parmesan

Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost och kryddor och låt sjuda en stund. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner den rivna parmesanosten  
Smaka av med ev lite mer salt och peppar

Gratäng

kyckling (enligt ovan)
broccoli (enligt ovan)
sås (enligt ovan)
riven ost

Lägg broccolin i botten på en ugnsform. 
Lägg kycklingen ovanpå och häll såsen ovanpå.
Strö riven ost överst. 
Grädda i ca 25-30 minuter

Jag åt bara en sallad till gratängen men om man vill så kan man servera den till pasta som borde bli riktigt gott (men inte lika kolhydratfattigt). Medan gratängen står i ugnen kan du fixa en god sallad och duka. I love it!

Inspiration hittade jag hos bästa inspiratören Åse som har bloggen 56kilo som är full med goda lågkolhydratrecept.

Mums! Gratäng och sallad.
Supersmarrig gratäng redo att serveras.
Efter en lugn hemmadag börjar jag känna mig lite rastlös nu och det är ju ett gott tecken för det måste betyda att jag är på väg att bli frisk. Just nu är det nästan lite fööör lugnt för jag är alldeles ensam hemma och det är såå tyst. Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag är ensam hemma så det känns bara konstigt och jag kan knappt njuta av det.

Men snart kommer nog Ida hem från sitt fredagsmys och vi kan mysa ner oss i soffan.

Ta-hand-om-mig-själv-dag

Härligt att få vakna upp till fredag och känna sig hyfsat bra, det kan nog blir lite fredagsmys ändå. 
Igår när jag vaknade med feber var jag inte lika munter, men nu är febern borta och det är "bara" de övriga förkylningssymptom som är kvar. 



I dag ska jag ta hand om mig själv och började redan till frukost. 

Istället för en kopp te framför datorn vid barbordet dukade jag fram 
ingefärashot
röd grape
rostat lc-bröd (nya favoritbrödet) med ägg
stor kopp te 
som jag satt o åt i lugn o ro. 

Härlig start på denna ta-hand-om-mig-själv-dag som jag nu ska fortsätta i soffan med att slumra lite samtidigt som Nyhetsmorgon står på med låg ljudnivå, innan jag ska fundera på kvällens fredagsmys. En förkylning ska inte få sätta stopp för att få njuta av veckans bästa kväll - fredagskvällen. Jag skulle ha varit på After Work med jobbet i kväll men förkylningen satte stopp för det, så nu blir det en skön hemmakväll förhoppningsvis med något gott att äta. Har ni några tips på något gott och enkelt?

torsdag 7 september 2017

Marinerade räkor till tacos

Är det dags att variera fredagstacon? Då tycker jag att ni ska prova räktacos med dessa marinerad räkor. Perfekt fredagsmat! Tycker ni inte om koriander kan ni byta det mot persilja.


Marinerade räkor till tacos

1 kilo räkor med skal eller 3-4 hg färdigskalade
1 liten rödlök
1 röd chilifrukt
0,5 kruka med koriander
2 msk olivolja
pressad citron
flingsalt

Skala räkorna. 
Finhacka rödlök, chilifrukt och koriander och rör ihop med olivolja och citronsaft.
Häll marinaden över räkorna och rör om.
Smaka av med flingsalt och ev. mer citron.
Låt stå i kylen nån timme och dra åt sig av alla smaker.
Servera med taco-tillbehör.

Jag tog genvägen med färdigskalade räkor och det var ändå gott men om man skalar räkorna själv är jag övertygad om att det blir dubbelt så gott. Det är sällan jag använder färdigskalade räkor just för att det är så stor smakskillnad men ibland räcker inte tiden till (trots att jag har en egen räkskalare här hemma).

Goda tillbehör är t.ex. mjuka tortillabröd, sallad, gurka, paprika och en kall sås med citron och/eller chili.


Hoppas ni har en bra torsdag, själv ligger jag nerbäddad i soffan då en höstförkylning har slagit till med full kraft med halsont och feber. Feber är verkligen såå jobbigt, man känner sig konstig i hela kroppen, det är svårt att sova och kroppen värker. Så mina planer idag är att ligga i soffan och bli frisk för jag hatar verkligen att vara sjuk.

Lite senare i dag kommer jag lägga upp en tävling på Instagram - Missa inte det!

tisdag 5 september 2017

Grillade lövbiffspett

På fredagens grillfest hade vi med oss lövbiffspett som vi grillade några minuter och det blev verkligen supergott. Har ni grillat lövbiff nångång? Om inte, så har ni fortfarande tid för grillsäsongen är inte över än.


Grillade lövbiffspett

800 g lövbiff
4 msk japansk soja
4 msk sweet chilisås
2 msk olja
1 tsk sesamolja
salt och svartpeppar

Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 2-3 per skiva. 
Blanda samman marinaden och lägg ner köttet. 
Marinera minst 30 min (men gärna några timmar). 
Trä sedan upp köttet som ett dragspel på blötlagda spett.
Grilla dem 2-3 min per sida. 

Mört, gott och snabbgrillat. När man är många som ska samsas om grillen är det skönt att ha med sig något snabbgrillat så man inte behöver ockupera grillen hela kvällen.

Trots ganska vanliga ingredienser i marinaden så blev det lite extra gott. Konstigt det där men rätt kombination kan göra en helt ny rätt.

Receptet hittade jag hos Matplatsen som hade hittat det hos Allt om Mat och det är verkligen värt att spridas för det är så gott.

Det blir många spett...
Dragspels-lövbiff på spett
Formen är kvar även när spetten tas bort :) 

I dag slutade jag lite tidigare och köpte med mig hämtmat hem allt bara för att få vara hemma utan måsten och njuta av kvällen lite extra länge och mycket. Precis vad jag behövde idag. Nu blir det lite Idol och Svenska Hollywoodfruar i soffan med en massa te och sen blir det en tidig kväll (för ovanlighetens skull).

måndag 4 september 2017

Matsedel v.36 september 2017

Bättre sent än aldrig kommer här veckans middagstips. Mitt mål är att publicera veckans matsedel på söndagarna men igår hade jag fullt upp med källarrenoveringen, eller inte själva renoveringen utan städandet och röjandet som följer med renoveringen så jag skippade datortiden.

Men nu har jag knåpat ihop en matsedel till er som jag hoppas kan inspirera er till veckans matlagning. Den är ganska lik hur vår egna matsedel ser ut, men inte riktigt...


Matsedel v.36 september 2017

Måndag
Kebab, pitabröd och dressing

Tisdag
Thaichililax med pressad potatis

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak