fredag 14 juli 2017

Blivande kock

Nu kör vi sista da'n innan semestern!

Känns skönt att äntligen få lite långledigt och enligt prognosen är solen på väg tillbaka. Hoppas det stämmer! På onsdag till veckan fyller jag år och hoppas på ett till altan-kalas hela dan. Kan vi ha sån tur med vädret på ytterligare ett kalas i år?

Några basilikablad gör att nudlarna ser så mycket godare ut.

Ida har blivit så duktig att klara sig själv på dagarna och fixar lunchen galant själv varje dag. Hon t.o.m pyntar den vackert så att det blir riktigt snyggt på tallriken och passar perfekt att ta kort till bloggen.

Att koka nudlar o hälla bort det kokheta vattnet har hon klarat sedan något år tillbaka och hon är jätteförsiktig när hon häller bort vattnet så jag behöver inte oroa mig att hon ska bränna sig. Hennes senaste specialitet är havregrynsgröt som hon kokar själv och mumsar i sig med lingonsylt.

Undra om hon fortsätter att vara lika duktig när jag får semester och är hemma eller om det blir jag som får fixa frukost, lunch o middag?


Nej nu måste jag åka till jobbet, så jag hinner jobba undan alla måsten och eventuellt sluta lite tidigare. De två tidigare dagarna i veckan som jag också har jobbat har jag jobbat över två timmar per dag - det vill jag inte i dag. I dag blir det dock ingen härlig cykeltur för det regnar så Leif får skjutsa mig, men jag hoppas det klarnar upp så att jag kan promenera hem längs vattnet.

Ha en bra fredag 
hemma, på jobb, på semester eller var ni nu är!

torsdag 13 juli 2017

Ny favorit

Ännu en ljuvlig morgon och i dag lyste solen så fint över vattnet dessutom. Jag har en underbar cykelväg till jobbet eftersom jag cyklar längs vattnet nästan hela tiden. Lovely!

Efter en superhektisk dag på jobbet i går var det skönt att sätta sig vid middagsbordet och äta en riktigt god middag - grillade pestobiffar och zucchini med gräddsås och sallad. Vår nya familjefavorit, som alltid uppskattas, är köttfärsbiffar gärna kryddad med pesto och fylld med mozzarella eller annan ost, till det ska det vara en massa god gräddsås. I går var det Ida som gjorde såsen helt själv. Duktig tjej!

Undra vad vi ska äta för gott och enkelt i dag. Jag är lite sugen på sill, ägg o lite potatis, men det brukar jag vara rätt ensam om.


Nedräkning pågår! Två dagar kvar till vår riktiga och gemensamma semester, ska bli så himla skönt med tre veckor sammanhängande semester tillsammans. Det är inte ofta jag o Leif har haft semester samtidigt utan vi har delat upp den så att barnen har kunnat vara ledig riktigt länge på somrarna. Men nu börjar barnen bli så stora o klarar sig själva mer o mer och då kan vi lyxa till det med gemensam semester. Ida har varit jätteduktig de här veckorna då vi har jobbat, hon har fixat både frukost o lunch själv och sen pysslat på hemma med lite av varje, ibland har hon varit med kompisar men oftast själv. Är så imponerad av henne, för det har ju inte bara varit nån enstaka dag.

onsdag 12 juli 2017

Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslök

Nu på sommaren när nektarinerna är så goda älskar jag att använda dem i sallader och i den här varianten är de huvudingrediensen. Tillsammans med babyspenat, körsbärstomater och rikligt med färsk gräslök blir det en riktigt mumsig sommarsallad som man gärna kan servera en god vinägrett till.


Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslök

babyspenat
körsbärstomater, delade
nektariner, i bitar
gräslök

Lägg spenaten på ett fint fat.
Lägg tomat- och nektarinbitar över.
Klipp färsk gräslök över alltihop.
Servera.

Gräslöken är så himla god så här års med en lite mildare smak än senare på året och passar därför perfekt i sallader.

Jag är vaken duktig eller intresserad av trädgårdsskötsel men det är två saker som växer hur bra som helst i vår trädgård och det är gräslök och rabarber. Lite skötsel men stor skörd.


Det gick riktigt bra att jobba i dag, den första av tre dagar, mitt i semestern men det var mycket mer att göra än vad jag hade förväntat mig. Jag hade planerat att göra sådant som ofta prioriteras ner men jag var tvungen att prioritera ner det igen. Få se om jag kan prioritera upp det imorgon eller på fredag, hoppas det.

Det bästa med hela dagen var den underbara cykelturen till jobbet i morse strax efter 6. Knappt någon trafik, lugnt o tyst och vattnet låg helt spegelblankt. Det var en magisk morgon! Precis vad man behöver när man är hur trött som helst och inte önskar något annat än att få ligga kvar i sängen.

Magiskt!

tisdag 11 juli 2017

Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

På Idas födelsedagsbuffé serverade vi bl.a. dubbelmarinerad fläskfilé med smak av ingefära och balsamvinäger. Den var verkligen supergod och alla trodde det var nötkött tack vare balsamvinägern som gjorde köttet brunt.


Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

1 kg fläskfilé 
1 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
Marinad 1 
2 msk japansk sojasås 
1 msk hoisinsås 
1 msk färskriven ingefära 
1 krm salt 
2 msk rapsolja 
Marinad 2 
0,75 dl balsamvinäger 
1,5 dl rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar 
Till garnering 
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan

Dag 1
Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse. 
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. 
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. 
Dag 2 
Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. 
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. 
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. 
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden. 
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter. 
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen. 
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten. 
Garnera och servera.

Den här smakvarianten av kallskuret kött kommer jag använda fler gånger, många goda smaker i en o samma tugga. Att förbereda kött inför en buffé är perfekt för då är själva tillagningen redan gjord och man behöver bara lägga upp köttet på ett fat när man väl har gäster.

Som oftast använde jag fläskytterfilé och det funkade minst lika bra som fläskfilé i den här rätten. Servera köttet på ett buffébord med en massa andra rätter eller som ensamrätt med en god sallad och eventuellt nån kall sås.

Dubbelmarinerat kött tillsammans med mycket annat gott på buffébordet.

Nu är jag redo för jobb i morgon (och ytterligare två dagar). Matlådan är fixad, kläder framplockade, passerkortet nerpackat och alarmet är satt på tidigt, tidigt. Nu håller jag tummarna att det är uppehåll i morgonbitti så att jag kan cykla till jobbet och kan lämna bilen hemma.

En semestervecka i bilder

Nu börjar min för-semester att lida mot sitt slut för i morgon ska jag vara åter på jobbet för tre dagars arbete innan den "riktiga" semestern börjar. En veckas semester har jag haft och jag har hunnit såå mycket, känns som det var jättelänge sedan jag var på jobbet senast. Det är väl precis så det ska kännas efter en semester.

Luleå hamnfestival har pågått i helgen och på torsdagkväll när solen kom tillbaka efter några regniga dagar var vi in på Rix FM-festivalen där den stora artisten var Darin och han var lika bra som alltid. Det var mycket folk och svårt för Ida att se artisterna på scenen, men efter ett tag hittade hon en perfekt plats.

Perfekt att bli lite längre när man ska se artister framme på scenen.

På fredag hade vi kalas på altanen hela da'n för vår 10-åring, som var så himla nöjd med födelsedagen som innehöll bra presenter, roliga gäster, mycket aktiviteter och gott att äta.

Fika med tårta var lite av allt vi åt under dagen.

På lördag var det Dolly Styles tur att uppträda på hamnfestivalen och vi hade de bästa platserna. Vi hade nämligen turen att få följa Idas kompis familj ut med båten. Så istället för att stå o trängas på asfalt och knappt se scenen, satt vi o guppade i en båt och såg scenen perfekt och hörde allt de sa och sjöng.

Fina Ida!

Det var en helt magisk kväll på lördagen och jag är så glad att vi fick tillbringa den i en båt. Vattnet låg spegelblankt och solen värmde skönt. Kan inte bli bättre!

Vackra Luleå!

Igår var det dags att träffa två tjejkompisar för lite surr, mat och vin. En bättre måndag, helt enkelt. Eftersom ingen av dem hade testat Gustos goda pizzor så blev valet rätt enkelt när vi skulle välja platsen för vår dejt. Trots att både jag och Olivia har höjt deras pizzor till skyarna så att förväntningarna var skyhöga, så blev de imponerade och skulle definitivt återvända snart.

Napoletansk pizza med bresaola och ett glas rosé.

I dag kommer jag nog inte göra så mycket mer än att förbereda mig för några dagars jobb - tvätta lite, fylla på kylskåpen, fixa lite matlådor och ställa in mig mentalt på att stiga upp före sex i morgon.

måndag 10 juli 2017

Fläskfilé i pestosås

Över 12 timmars sömn fick jag ihop i natt. Så välbehövligt och vilken tur att jag gick o la mig riktigt tidigt. Nu orkar jag nog med kvällens restaurangbesök också. Under småbarnsåren sov man lite men det är inte så mycket bättre med tonåringar i huset, framför allt inte under festivalhelger.

Förra veckan, en regnig dag, gjorde jag en fläskfilégratäng istället för att grilla. Ibland, men inte ofta, lagar vi alltså mat i köket på somrarna.


Fläskfilé i pestosås

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
soltorkade tomater
basilikablad
mozzarella
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
0,5 dl röd pesto
2-3 tsk torkad basilika
garnering
körsbärstomater, halverade
ruccola

Skiva fläskfilén och stek skivorna. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över fläskfilén tillsammans med basilikablad och mozarellabitar.
Koka ihop crème fraiche, grädde, pesto och torkad basilika. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Strö delade körsbärstomater och gärna även ruccola över gratängen innan servering.

Tyvärr hade jag ingen ruccola hemma, annars hade jag definitivt strött över även det innan servering. Det blir så vackert och smakerna passar perfekt ihop också.

Mycket gott i en och samma form.
På med såsen och sen in i ugnen.
Klar i ugn!
Strö sedan på lite garnering t.ex. ruccola och tomater så blir det både vackrare och godare.

Efter flera dagar med sol är det i dag mulet och regnar lite så då ska jag passa på att städa lite inne för när det väl är soligt och varmt då tillbringar vi inte många minuter inomhus. Men det får gärna klarna upp om någon timme och bli ännu en kanonkväll för i kväll ska jag på restaurang med två tjejkompisar och det skulle vara så underbart om vi kan sitta på uteserveringen i kvällssol.

söndag 9 juli 2017

En underbar dag

Vilken underbar dag!
Jag har inte gjort mycket vettigt på hela da'n utan bara njutit av ledigheten, solen och värmen. Har suttit/legat ute på altanen nästan hela dagen där jag har surrat med familjen, lyssnat på ljudbok och till och med slumrat en stund. Lovely!

Innan midda'n öppnade jag en rosé cava som jag avnjöt i loungen tillsammans med vattenmelon. En perfekt och rosa kombination.


Inte helt oväntat blev det grillat och sallad till middag. I dag blev det ribs och kycklingfiléer som vi la på grillen. Det är nog det vi grillar oftast.


En sån här härlig dag måste man fira med lite efterrätt. Jag varvade cheesecakekräm, blåbär och sötsalt granola i glas och toppade med lite citronmeliss. Supergott enligt mig, men övriga familjen var inte lika imponerade - de hade velat ha något sötare.


Efter en helg med alldeles för lite sömn ska jag gå o lägga mig tidigt ikväll. Lättare sagt än gjort men jag känner att jag behöver sova, annars lär huvudvärken bli värre och det vill jag i.n.t.e.

God natt!