onsdag 17 maj 2017

Rostad färskpotatissallad

I fredags köpte jag och Leif en helggourmetpåse från Hemmagastronomi. Himla smart grej! De packar i ordning ingredienser i en påse tillsammans med recept, sen får man själv tillaga en hyfsad lättlagad gourmetmiddag med bra och goda råvaror. Det är en ny påse med råvaror och recept varje vecka och dessutom tipsar de om ett vin som ska passa till maten.

Den här potatissalladen åt vi tillsammans med ugnsbakade tomathalvor, supergod bearnaisesås (som var färdiglagad av Hemmagastronomi) och grillad hängmörad biff.


Rostad färskpotatissallad

färskpotatis
sockerärtor
vårlök
babyspenat
västerbottensost
olja
salt o peppar

Tvätta och dela ev. potatisen, vänd runt i olja, salt o pappar.
Rosta i 200 grader i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Förkoka sockerärtorna i kokande lättsaltat vatten tills de är al denne ca 2min.
Häll av vattnet.
Finstrimla den gröna blasten på vårlöken och skiva den nedre delen tunt.
Vänd rostad potatis, babyspenat, vårlök och sockerärtor i en bunke med grovt riven västerbottensost.

Det är så gott att rosta potatisen i ugn istället för att koka den och potatissalladen blir på så sätt ytterligare lite godare. Supergott med mycket grönsaker till potatisen, ovanligt att det inte var någon vinägrett men det saknade jag verkligen inte tack vare den goda potatisen och den välkryddade osten.

Vilken lättlagad gourmetmiddag vi åt i fredags.

Jordgubbshjärtan

Vilken dag det var i går! 
Vi hade möte med systemleverantören hela da'n så det blev övertid i två timmar och sen hem o slänga i sig lite mat innan det var dags för städning. Vi har haft så mycket att göra en längre tid och då har vi en tendens att lämna saker framme överallt känns det som. Efter några timmars springande med saker fram o tillbaka kraschade jag i soffan halv tio.

Ska bli underbart att komma hem normal tid idag (peppar, peppar....) till ett nystädat hem.

Har ni tänkt på att jordgubbar ser ut som hjärtan? Perfekt att garnera efterrätter med. Blir så snyggt på lite glass eller mousse. Vem blir inte glad av hjärtan och lite kärlek?


Uppdaterat: Gårdagens stressiga dag och kväll verkar fortsätta... Det började inte speciellt bra i dag, men jag hoppas att det vänder snart. Vi hade ingen lunch som jag kunde ta med vilket innebär att jag måste slösa både tid o pengar på att gå ut o äta. När jag väl kommer till jobbet så inser jag att jag har glömt ta med mig mina frukostägg som jag alltid äter vid fm-fikat. Det lär vara en hungrig och grinig Sara den här förmiddan. När jag sen slog på datorn så hade jag inget nätverk, men efter en del fixade o trixande kom det åter, tack o lov.

Borde man inte få gå hem o sova när dagen börjar så här? 😁

måndag 15 maj 2017

Sojapenslade kycklinglår

Passa på att köpa kycklinglår då det är billigt (som det ofta är) och få till riktigt billiga middagar. Kom ihåg att krydda kyckling med skinn lite extra så att det får ordentlig smak. När man tror att man har kryddat lagom då kan man krydda lite till så brukar det bli bra.



Sojapenslade kycklinglår

2 kg kycklinglår
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklinglåren med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklinglåren. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklinglåren ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Det blev god smak på kycklingen med den här kryddningen så den kommer jag använda mig av fler gånger. Har ni ingen Crock pot kan ni tillaga kycklingen i ugnen så klart. Men jag älskar verkligen min Crock Pot där maten sköter sig själv och blir supergod. Vid middagsbjudningar är det extra perfekt för då är ugnen ledig till annan matlagning eller bakning.

Redo att tillagas i många timmar för att bli möra o goda.

I dag hade vi äntligen lite sol på altanen när jag kom hem från jobbet och tack vare vårt fina lä-hörn blev det så pass varmt så vi kunde sitta ute o äta middag. Oj så efterlängtat och oj så härligt. Men alltså när ska vi få någon riktig värme?! Prognosen lovar ingen värme så jag känner mig lite smådeppig. Mitten av maj och rent ut sagt så är det skitkallt.

söndag 14 maj 2017

Tapaskväll

Vilken fullproppad helg med roligheter vi har haft och det känns att jag ligger minus på sömnkontot, men det får jag ta igen nån annan gång för snart ska vi iväg på årets första fotbollsmatch för Isak och hans lag. Träningsmatch mot ett topplag och risken är nog stor att det inte slutar så muntert. Men det är kanske i år Isaks lag ska vinna! Uppdaterat: Matchen slutade 0-0

Igår hade vi tapaskväll med vänner där vi alla tog med lite smått o gott så det slutade med ett enormt buffébord med en massa goda tapasrätter. Vi åt o drack i flera timmar och hade en kanontrevlig kväll som det var svårt att slita sig ifrån.

Ingen tapaskväll utan Sangria, så jag blandade ihop en tillbringare och hade med mig. Det kan nog bli några fler sangriaglas i sommar bara vi får lite värme.

Söta och supergoda Sliders (minihamburgare), charkuterier, räkor, vitlökschampinjoner och heta chiliräkor med saffran fanns också på tapas-bordet.

Jag hade med mig chili-pulled pork som hade tillagats i min crock pot hela dagen, tacochips och Rhode Island-dressing.

Ida älskar frukt och grönsaker så jag fixad ett stort fruktfat med bitar av päron, apelsin, kiwi och vindruvor. Morötter och gurka blir lite extra gott om man skär det i stavar, gott som det är eller att dippa i Rhode Island-dressingen. Godaste chilimarinerade avokadon och en stor salladsskål fanns också att njuta av.

Det fanns en massa annat också t.ex korvar, kyckling, sötpotatis-pommes men jag lyckades inte få med allt på bild. Men jag kan lova att både barn och vuxna blev ordentligt mätta. Fruktfatet blev väldigt populärt lite senare på kvällen när barn (och vuxna) blev lite snacks-sugna. Bättre och godare än chips och godis, som ingen verkade sakna. Tips!!

lördag 13 maj 2017

Färska kryddor på tub

Missa inte min tävling på Instagram (@matro_sara) där du kan vinna färska kryddor på tub från Santa Maria. Så smidigt att ha vitlöken färdigpressad, oregano färdighackad, ingefäran färdigriven osv. Jag är fast och kommer fortsätta köpa detta, allt man sparar in tid på utan att smaken tar stryk blir storfavoriter hos mig.

Kryddkitet du kan vinna består av 7 tuber i fem olika smaker. Så ta nu chansen att få hem ett kryddkit som underlättar matlagningen, men skynda dig för sista dag att tävla är redan i morgon. Snabba ryck!


Jag har redan hunnit använda vitlöken flera gånger till min caesardressing som nu har blivit superenkel att blanda ihop tack vare att jag slipper skala och pressa vitlök.

fredag 12 maj 2017

Chokladpavlova

Det här kan vara det godaste jag vet. 
En massa choklad tillsammans med grädde och bär. Ja ni hör - kan det blir bättre! Låt er inte skrämmas av det långa receptet för det är inte så krångligt som man kan tro. Och det bästa av allt man kan förbereda!


Chokladpavlova med chokladkräm

Marängbottnar

5 äggvitor
2 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm

0,75 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Servering

3 dl vispgrädde
blåbär
physalis

Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera med frukt o bär.
Låt stå någon timme innan servering.

Jag älskar att förbereda saker för att slippa stressa in i det sista och då är den här tårtan en perfekt efterrätt. När jag ska bjuda på chokladpavlova gör jag marängbottnarna och chokladkrämen dagen innan, jag förvarar sedan bottnarna i ugnen eller annan torr plats och krämen får stå i kylskåpet. På festdagens morgon monterar jag ihop tårtan men jag avvaktar med garnering tills det är dags att servera och äta.

Jag brukar servera grädde och bär på sidan om så att den som vill kan fylla på med de godsakerna.

Physalis är både gott och effektfull på tårtor
Chokladmarängbottnar, chokladkräm och grädde.
Så här får den stå i kylskåpet från festdagens morgon tills det är dags att garnera och äta.

torsdag 11 maj 2017

Äggkräm med räkor

Jag ska alldeles strax i väg på Idas dans-genrep inför kommande föreställningar, i morgon är det för skolor då bl.a. Idas egna klass ska titta och på lördagar är det en offentlig föreställning då bl.a. vi i familjen ska dit.

Men innan det är dags för genrep tänkte jag ge er ett kanonrecept på en god förrätt. Passa på att göra den redan imorgon. Varför vänta?


Äggkräm med löjrom o räkor

3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk dill
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
gurka
citron

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och mosa äggen med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera!

Det här är verkligen en favorit-förrätt just nu. Så krämigt och gott! Vill man lyxa till det lite extra klickar man dit löjrom som garnering också.