tisdag 25 april 2017

Varma grillade bönmackor

Snart dags för lunch och jag har med mig en matlåda med min goda lchf-lasagne som jag ska sitta i lunchrummet på jobbet o äta. Nog hade det varit mysigare och därmed godare att sitta hemma ute på altanen och äta nygrillade mackor. Jag drömmer mig tillbaka till påskhelgen då solen sken och Leif fixade lunch på vår firebox (portabel fiffig grill).

Mitt nya favoritbröd är Fazers bönkaka, osötat och med mindre mjöl. Tycker om den runda formen och dessutom blir det inte så tjocka som när man använder sig av vanligt rostbröd. Supergott trots en vanlig fyllning av skinka och ost. Krångligare behöver det inte vara!

Favoritlunchen på vårvintern då solen skiner!
Goda mackor i mackjärnet och sen några minuter på elden.
Älskar vår Firebox, så fiffig och så användbar.

Mer fakta: Bönkaka är ett osötat ljust portionsbröd som innehåller 33 % grönt och mindre vetemjöl. Av dessa 33% är 14 % kidneybönor och 19 % palsternacka. Brödet har en hög proteinhalt och är dessutom mjölkfritt.

måndag 24 april 2017

Mazarinmuffins

I dag är en spännande dag då vi ska till sjukhuset och Ida ska provoceras mot mandel. Vi hoppas att det går lika bra som med soja som hon inte alls reagerade mot. Jag kan inte äta rå mandel utan jättekli i halsen, men i tillagad form går det hur bra som helst. Det beror på att det mest troligt inte är en äkta allergi utan en korsallergi, dvs jag är pollenallergiker och eftersom björkpollen och mandel är så nära besläktade så känner jag även av mandel.

Om det är likadant för Ida, dvs det går bra med mandel i bakverk, så vill jag att hon testas mot det och inte bara rå mandel så därför bakade jag dessa mazarinmuffins med mandelmassa som vi tar med oss till sjukhuset.


Mazarinmuffins 

100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 ägg
0,5 msk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kall mjölk

Vispa smör och socker poröst.
Vispa ner ägget och den rivna mandelmassan.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det. 
Rör ner mjölken.
Fördela i 10-12 formar och grädda i 200 grader i ca 14 minuter.

Mandelmassa gör så att det blir jättesaftiga muffins med en god smak där man anar lite mandelsmak. De ser väldigt tråkiga ut eftersom de inte är pyntade med varken frosting eller glasyr. Men de är riktigt riktigt goda. För att få mer mazarinkänsla så garnerar man med florsockerglasyr, fast det tycker jag ofta blir alldeles för sött. 


Förra gången vi var till sjukhuset så vräkte snön ner och gissa vad det är för väder i dag? Jo, det har toksnöat hela natten så vägarna har ett tjockt snölager och det fortsätter snöa. Så typiskt, dels för att jag ska köra lite längre än när jag bara ska till jobbet och dels för att nu vill vi ha vår och sommar.

Nej, nu måste jag packa väskan, sopa av snön från bilen och börja åka mot sjukhuset. 
Håll tummarna för Ida i dag!

Uppdaterat:
Ida åt rå mandel i flera steg med väntan emellan för att vara säker på att hon inte reagerar. Sista steget innebar att hon FEM råa mandlar på en gång. Och det gick jättebra, hon hade inte minsta lilla kli i halsen trots så många mandlar. Lycka! Så nu ska hon äta prinsesstårtor, semlor, daim och en massa annat gott. Hon började redan i dag med en daimglass 😀

lördag 22 april 2017

Cookies & Cream - Oreoglass

Första gången jag smakade Häagen Dazs Cookies & Cream var jag i glasshimlen. Det var den godaste glassen jag hade smakat. GBs gräddglass med GB Sandwich-bitar som fanns för något år sedan var nästan lika god. Förstår inte varför de har slutat med den.

Nu har jag lyckats göra lika goda glass själv - utan glassmaskin och utan ägg.


Cookies & Cream - Oreoglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 paket oreo

Krossa kakorna, enklast är det att sätta dem i en plastpåse och krossa med händerna. 
Det ska inte vara för små smulor utan lite olika storlekar blir godast.
Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner kaksmulorna i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering. 

Oj, oj, oj den här måste ni prova! Jag är ju egentligen ingen stor glass-älskare så det är kanske därför jag tycker att glass med mycket kakor i är så himla gott. Eller vad tror ni? Vad är er glassfavorit?

Det blev ganska mycket kaksmak på den här glassen, så om man vill ha mer glass behöver man inte använda hela kakpaketet. Spara några och garnera med istället.

Både den kondenserade mjölken och kakorna är ganska sött så det är gott att äta något fräscht till glassen, t.ex. jordgubbar.

Endast tre ingredienser till en sån smarrig glass.
Superenkel glass att göra. Ida gjorde nästan allt själv. Här hälls den kondenserade mjölken ner i grädden. 
Tillsätt kaksmulorna.
Dags att sätta glass-smeten i en låda.
Frys in i några timmar (eller förbered några dagar i förväg) 
Dags att äta! Servera gärna till jordgubbar eller andra bär.
Så gott och så enkelt!

fredag 21 april 2017

God glass tack vare Kökets box

Senaste Kökets box innehöll mycket mumsigt och gott. Dessa boxar blir bara bättre o bättre, spännande att se vad nästa box innehåller. Första boxen var jag inte så imponerad över men den här var det mer wow-känsla över. Vill ni också börja prenumerera kan ni läsa mer här.

Många bra-att-ha-saker i senaste Kökets box

Ida har längtat efter den hemmagjorda supergoda glassen jag gjorde till nyårsafton. Vilken tur då att boxen innehöll både kondenserad mjölk och oreo. För den här gången hade vi planerat att smaksätta glassen med Oreo istället för After Eight. Boxen innehöll också karamelliserad mjölk, funderar vad jag ska göra för gott med den. Visst vet ni skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk? Annars kan ni läsa mer om det här.

Produkter från Kökets box och grädde från Norrmejerier bli en supergod glass. Recept kommer!
Mums!
Tycker om deras text i lådorna "Det ska vara gott att leva!" är en av dem.

Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

Oj som vi mumsade på nybakat bröd i går, det är ju så himla gott och varje gång jag bakar tänker jag "Det här måste jag börja göra oftare". Men nu när jag försöker undvika bröd är det ju inte så smart att ha en massa gott bröd i frysen. Min karaktär klarar inte riktigt det.


Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

4 dl havregryn
5 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl

Koka upp mjölk och havregryn i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i vattnet och låt det svalna till ca 37 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Tillsätt smör, honung/sriap, salt, linfrön och rågsikt. Rör om.
Tillsätt mjölet lite i taget. 
Låt sedan maskinen jobba några minuter, degen ska vara lite kladdig men ändå smidig. 
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Lägg i degen i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut så den ligger jämnt i plåten. 
Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter. 
Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter. 

Mycket bröd för lite ansträngning är en bra sammanfattning av detta och många andra långpannebröd. Den här varianten blev väldigt luftigt och gott. Man kan tillsätta lite vad man vill i degen, jag hade lite lite solrosfrön som jag också tillsatte för att tömma påsen. Chiafrön eller sesamfrön fungerar också att tillsätta och vill du inte alls ha frön i ditt bröd så skippar du även linfröna.


Nu är det helg - woho! 
Eftersom barnen har påsklov har jag slutat tidigt även i dag men i dag var det nog mest för min egen skull för jag har sjukt ont i huvudet. Så nu ska jag ta tabletter o lägga mig i ett mörkt rum och hoppas att huvudvärken försvinner tills i kväll så jag kan njuta av fredagkvällen ordentligt.

Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 20 april 2017

Trippelbak

Efter en halvdags jobb och se'n lite vila satte jag igång att baka och av bara farten blev det tre olika sorter. Som på den gamla goda tiden 😀 Känns som det var jättelänge sedan jag bakade flera sorter på en o samma dag. Men i dag var det dags igen och nu är jag så sugen att fortsätta bakandet i morgon. Eftersom jag bakar så sällan numera har jag sååå många recept jag vill prova nu när jag väl bakar.

Lättbakat långpannebröd.

Dagens bakande började med ett långpannebröd med havregryn, rågsikt och linfrön. Gissa om jag var populär här hemma när det fanns nybakat bröd att äta med smör (som smälter) och ost. Såå gott!

På måndag ska Ida provoceras mot mandel, dvs hon ska äta mandel för att se om och hur hon reagerar. Jag kan inte äta rå mandel men när den är tillagad är det inga problem så därför vill jag att Ida ska testas mot mandel i bakverk istället för bara ren mandel. För OM det börjar klia för henne när hon äter mandel. Vad betyder det då? Måste hon helt undvika mandel, eller? Egentligen är det intressanta om hon kan äta mandel i bakverk, mat osv. Så därför bakade jag muffins med mandelmassa i dag och tänker även baka bondkakor med hackad mandel för att ta med till sjukhuset. Se'n får vi se hur provokationen går till, om Ida får äta kakor eller ren mandel.

Mazarinmuffins med mandelmassa.
Biscotti-längder på väg in i ugn.
När jag ändå var i gång med bakandet så bakade jag en omgång chokladbiscotti. En bra gå-bort-present istället för blommor tänkte jag. Få se om de blev tillräckligt goda för att våga ge bort. Just nu står de o torkar i ugnen och får så göra till i morgon. Så provsmakning blir först i morgon.

Korvstroganoff

Isak önskade korvstroganoff för ett tag sedan och jag var inte se'n att uppfylla hans önskan. Korv stroganoff är faktiskt en av mina vardagsfavoriter men som vi äter alldeles för sällan för tjejerna är inte speciellt förtjusta i det. Hur kan man inte tycka om korvstroganoff?

Det vanliga är väl att äta ris som tillbehör men ugnsstekt blomkål var minst lika gott, jag tror faktiskt att det var snäppet godare till och med.


Korvstroganoff

falukorv
gul lök
tomatpuré
vatten
grädde
salt o peppar

Skär korven i strimlor, finhacka löken.
Stek löken och korven.
Tillsätt en rejäl klick tomatpuré.
Tillsätt lite vatten och låt koka ett tag.
Tillsätt grädde och koka till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.

Mums! Så gott det var. Hur gör ni er korvstroganoff? Det finns en hel massa recept och alla gör på sitt sätt, så här gjorde jag den här gången och oftast gör jag ungefär så här.

***********************

Nu ska jag dra fram bakgrejer och baka lite matbröd på begäran från Ida. Innan jag bestämmer vad jag ska baka måste jag kolla mjöl-, kross- och fröförrådet och se vad vi har för sorter som måste användas upp.

Hörs senare!