söndag 9 april 2017

Kalkonmiddag

Hur börjar man detta blogginlägg som är mitt första efter det hemska attentatet på Drottninggatan i Stockholm där flera personer dog och ännu fler blev skadade både fysiskt och psykiskt efter att ha sett och hört så mycket hemskt.

Men livet måste gå vidare, förhoppningsvis med mer empati och medmänsklighet mellan olika människor. Vi hade planerat en kalkonmiddag med vänner och självklart genomförde vi den som planerat och självklart handlade många samtal om det som hänt i Stockholm. Men att prata, spekulera och försöka förstå är ett sätt att bearbeta det hemska.


Kalkonmiddag 

rabarbervaniljdrink

kalkon
kycklinglår
gräddsås
gelé
potatis
vitkålsgratäng
broccoli
sallad
vitlöksbröd 

bellinifloat

ostbricka
chokladpavlova
grädde
bär
glass


Våra frysar är proppfulla och när jag kom på att vi hade kvar en kalkon i frysen sedan i höstas var jag snabb att bjuda in till middag för att bli av med denna klump som tog upp en stor del av frysen. Kalkonen var i ugnen ca 4 timmar och jag öste den 2-3 gånger per timme men krångligare än så är det inte att göra kalkon och sen har man mat som räcker till många.

Jag tänkte fortsätta mitt frysrensar-projekt med att göra en veckomatsedel där vi bara använder mat från frysen. Få se om jag lyckas. Det borde jag göra för jag vet att vi har massa olika kött, kyckling, räkor och fisk och även olika sorters grönsaker och bär.

fredag 7 april 2017

Laddar

Nu har jag börjat ladda för lite helgledigt men först är det en arbetsdag kvar innan det är fredag på riktigt. För det bästa med fredag är kvällen hemma efter jobbet, eller hur? Min kväll kommer jag nog spendera i köket med att förbereda morgondagens middag med gäster. Förbereda är det bästa jag vet 😁


Tack o lov börjar mitt ryggonda ge med sig. Jag är mycket bättre i dag än i går så fortsätter det i samma tempo så är jag helt bra om någon dag och kan då njuta av helgen till max. Jag är så ovan att ha ont i ryggen så jag sköter nog inte om den på bästa sätt. Nacken däremot har jag ofta ont i och tänker hela tiden på att sitta, ligga o stå rätt och jag känner på en gång när jag gör nå fel. Har i alla fall planerat in en promenad i dag, hoppas den blir av för nu är det tredje dagen på raken jag har de planerna och jag har fortfarande inte tagit mig ut på en dagspromenad.


Vinnaren i Smakbox-tävling är utsedd och presenteras på Instagram (leta efter @matro_sara).

torsdag 6 april 2017

Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

Jag äter ofta ugnsomelett numera, eller lchf-paj som jag också kallar det när jag struntar i pajdegen och bara har den goda äggstanningen som jag smaksätter på olika sätt. Den här har jag dessutom garnerat med en massa goda saker. Inte lätt att se men där under finns det en omelett.


Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

paj/omelett

5 ägg
4 dl vispgrädde
2-3 msk pesto
1 purjolök
1 liten påse ruccola
salt, peppar
3 dl riven parmesan

garnering

mini-mozzarella
svarta oliver
små röda tomater
parmaskinka
salami

Vispa ihop ägg, grädde och pesto, smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolöken och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.
Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. 
Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg den rivna parmesanen över och häll sedan äggblandningen över. 
Grädda i 225 grader 25-30 minuter.
Låt pajen vila och svalna några minuter innan garnering.
Ät och njut tillsammans med en sallad.

Det här och ett glas bubbel på altanen en varm sommardag - Så underbart! Men det funkar inomhus nu under vårvintern också. Dessa smaker och ingredienser alltså det blir knappt bättre - pesto, oliver, parmaskinka, tomater och mozzarella. Nästa gång sticker jag ner lite basilikablad också både för den underbara smaken men även för den gröna färgen.

onsdag 5 april 2017

Thaichili-stekt kyckling

När jag ska göra kycklingsallad steker jag ofta kycklingfilé i bitar och kryddar med thaichilisås och soja. Det blir en jättegod smak och lite knäckig yta tack vare sojan när den får steka ett tag.


Thaichili-stekt kyckling

kycklingfilé
thaichilisås
soja
vatten
salt o peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra.
Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. 
Låt steka/koka ihop.
Använd till sallad, baguettefyllning eller bakad potatis

Mmm vad sugen på kycklingsallad jag blir nu när jag ser dessa bilder och skriver ner detta favoritrecept.

Prova använda denna kyckling nästa gång du gör kycklingsallad. Lägg salladsblad i botten på ett stort fat, fortsätt med favoritgrönsaker, fetaost, krispig bacon och avsluta med att hälla kycklingen och den lite trögflytande såsen över allting. Mums!


Onsdag, solen skiner och det är nedförsbacke till helgen. Känns som det kan bli en bra dag det här. I kväll mellan skjutsning och hämtning till Idas dans tror jag att jag ska passa på att handla lite påskblommor så vi kan börja påskpynta så smått och hinner njuta av påsken lite innan den är över 😁

tisdag 4 april 2017

Påskinspiration

Snart är det påsk och ni har väl inte missat att jag har en egen kategori för påsk. Där hittar ni recept på mat men även på godsaker som godis och kakor. Mycket ägg och mycket gult 😁 
Ta en titt och inspireras!


Har ni planerat er påskmeny än? 
Inte jag, men nu blir jag ju så sugen att prova en massa gamla godingar som jag hittade i mitt arkiv. Men innan påsk är det middagsbjudning som gäller på lördag och jag måste planera, handla och fixa inför den innan jag börjar tänka på påsken.

måndag 3 april 2017

Blink

Blink och helgen är slut!

Varför går helgerna så fort? Det är så mycket jag vill göra på helgerna men de går alldeles för fort så jag hinner ju knappt en bråkdel av det jag vill. Lördagen försvann i elektrikerjobb och basketcup, men i går hann jag äntligen göra lite av det jag ville. Det blev dock ingen bakning som jag hade planer på utan istället höll jag värmen genom att röja lite i olika förråd o skåp och lyckades slänga 4 stora påsar med onödiga saker. Så skönt att bli av med det!


På eftermiddagen när solen kikade fram tog jag en paus i städandet och satte mig ute i vårt varma sol-och-lä-hörn med en kopp te och mattidningar. En stunds välbehövlig avkoppling och energi-påfyllning.

Som ni ser så har vi riktigt mycket snö kvar och det lär dröja innan det är dags för nå vårbruk i trädgården.


Lite senare kom en efterlängtad Leif hem och lyckades fixa golvvärmen som hade gått sönder under helgen. Tack o lov att han hittade felet, för i dag åker han på jobb till Stockholm och det hade inte varit kul att vara utan golvvärme hela veckan.

När golvvärmen var fixad fick han även fixa sina goda köttfärsbiffar med pesto och sambal. Önskemål från Ida som älskar köttfärsbiffar, potatis och min goda gräddsås. Jag struntade i potatisen och åt ugnsstekt blomkål istället. En riktigt god söndagsmiddag som fick avsluta helgen.


Nu är det dags att bege sig till stan för första dagens jobb denna vecka och ikväll är det styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen så det blir en lååååång dag.

söndag 2 april 2017

Rågsurdegsbaguetter

God morgon! 
Nu sitter jag med min första kopp te och njuter av tystnaden men framför allt av lugnet. Min plan för helgen var att ta det lugnt och bara göra roligare saker. Nu blev det inte så pga Luleå Energi, som strular så jag har varit tvungen att leka elektriker helt i onödan i flera timmar. Men nu struntar jag i att vi har småkallt i huset och planerar för en bakdag istället så att ugnen får bidra med lite extravärme.

När jag hade en vab-dag med Ida för ett tag sedan så passade jag på att baka smarriga baguetter på surdeg av råg, som gick hem hos hela familjen. Fast nybakat bröd är alltid gott, eller hur?

Istället för egen surdeg använde jag Kronjästs färdiga surdeg på påse. Himla smidigt! Jag letade inte speciellt länge efter ett recept utan tog första bästa - det som finns på påsen till surdegen. Enkelt!

Jag gjorde baguetter istället för två större bröd.
Nybakat bröd, ost o paprika - inte mycket som är godare än det!
Åh tänk om de var på väg in i ugnen just nu så jag skulle ha fått en go'frukost.