måndag 7 november 2016

Kladdkakans dag

Härligt att vakna upp till Kladdkakans dag!

Även fast man undviker socker och vetemjöl kan man njuta av kladdkakor. Den här lchf-vänliga varianten är så himla god med kraftig chokladsmak.



Men kladdkaka utan socker och mjöl innehåller mycket ägg så det är inget för Isak, det är istället den här knäckiga varianten som är helt utan ägg.



En saftig och god kladdkaka får man om man blandar ner lite cheesecakefyllning i formen.



En favorit som det var länge sedan jag gjorde, men som jag blev jättesugen på nu är denna kladdiga variant med knäckigt täcke av bl.a. havregryn.



Vill man ha mer tårta än vanlig kladdkaka har jag två kanonrecept åt er, dels denna ganska mastiga chokladkaka med mandelgrädde. Grädden blir supergod när man blandar ner riven mandelmassa i den.



En annan tårvariant är denna öppna tårta med kladdkakebottnar, jordgubbar och grädde. Mums!



Vill man att det ska gå snabbt att göra en kladdkaka då gör man den i en mugg i micron. Trodde inte att det skulle bli så gott som det blev. Tips! Och favoriten är ägg- och mjölkfri.


Eftersom choklad och kladdkakor är något av det bästa jag vet så har jag en massa fler recept här.

lördag 5 november 2016

En så mycket bättre lördag

Nu börjar denna lugna lördag lida mot sitt slut och jag har både hunnit vila, fixat i ordning lite mer i Idas rum och lagat go'middag, dvs det har varit en perfekt lördag i lugnt tempo.

Till middag lyxade vi till det med älg-entrecôte, kantarellostsås och en stor sallad med mycket gott i, dessutom gjorde jag potatishalvor till de som ville äta lite mer kolhydrater än vad jag vill. Till det drack vi ett gott vin, en Rioja i snygg flaska men som vanligt tycker jag att vinet är godast före maten. Det är inte mycket som slår vatten till mat, det måste verkligen vara godaste mat-drycken.


Nu blir det soffhäng med Så mycket bättre på tv:n resten av kvällen. I morgon är det inte mycket mer än två basketmatcher för Ida som står på agendan, kul med lite matcher igen. Tack o lov är det inte så tidiga matcher så vi hinner med lite sovmorgon och långfrukost i morgon också, det absolut bästa på helgerna.

Lördagslugn

Den här bilden beskriver min dag perfekt!


Började med sovmorgon och nu ska vi fortsätta med en flera-timmars-frukost med en massa koppar te och Nyhetsmorgon på tv:n. Bästa starten! Se'n funderar jag om jag ska baka lite av all jäst jag köpte förra veckan. Men har beslutsångest vad jag ska baka. Nu när det är så sällan jag bakar vill jag baka allt när jag väl sätter igång. Men det lutar åt att jag bakar något gott bröd som jag kan frysa ner och ta fram när vi har middagsgäster. Den som spar han har.....

fredag 4 november 2016

Bästa kvällen

Nu njuter jag!

Fredagkväll hemma i soffan med hela familjen. Det kan inte bli bättre!
Efter två superjobbiga veckor då verkligen allt har hänt känns det extra underbart med helg och dessutom är hela familjen samlad. Love it!


Vi ska ha en riktig hemmahelg och det känns såå skönt att inte ha några planer och inga måsten, utan vi ska bara mysa och göra det vi känner för i stunden.Visst låter det underbart? Få se om det blir så eller om vi drar igång nå nytt värsting-projekt igen :)

Nu ska jag lägga bort datorn och fortsätta njuta!

torsdag 3 november 2016

Kantarellkrustader

I dag lyxade vi till det med hemkörning både på snabbmat till midda'n och på matvaror för att fylla upp kyl, frys och skafferi. En lyx som inte kostade nå extra så det kändes som en självklarhet att använda sig av det. Nu slapp jag både "slösa" tid på att handla och jag slapp även ut på isiga vägar med sommardäck. Istället kunde jag njuta hemma medan någon annan fick göra jobbet.

Vår Halloweenmiddag bestod bl.a. av en supergod förrätt med kantarellkrustader. Både kantareller och krustader är favoriter så det kunde ju inte gå fel.


Kantarellkrustader

2-4 dl kantareller
100 g philadelphiaost
0,5-1 dl grädde
salt, peppar
6 stora krustader
riven ost

Stek kantarellerna, salta o peppra.
Blanda ner philadelphiaost och grädde.
Låt koka ihop till en krämig röra.
Fyll krustaderna med kantarellröran.
Strö på riven ost.
Gratinera i 225 grader i 8-10 minuter.

Så gott, så gott. Krustader är så gott och känns lite extra festligt att använda sig av och det blir (nästan) alltid gott. Att fylla med en kantarellröra var en ny grej för mig men det kommer jag definitivt göra fler gånger.

Krustader finns i två storlekar och här använde jag mig av den stora varianten som passar bra till en sittande förrätt. De små krustaderna passar som drinktilltugg och mingelmat.

onsdag 2 november 2016

Ljus morgon

God morgon, eller? Jag har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker om denna morgon som startade lite för tidigt för mig. Jag vaknade redan klockan fem och kunde absolut inte somna om, när jag hade försökt tillräckligt länge så steg jag upp för att istället njuta av en lugn morgon. Alltid något!

I vanliga fall i alla fall...

Här vaknade vi upp till ett vitt tunt täcke av snö, så vackert och tänk på en gång så blev det så mycket ljusare. Men det lär nog tina bort under da'n för det är bara ett tunt tunt lager. Det känns lite konstigt när man ser att det snöar i södra Sverige men inte här i norr. Men det lär väl komma hit rätt snart. Har jag tur så hinner jag få vinterdäck på bilen till dess, i dag blir det att krypa fram till jobbet. Tur det är nära!

Vad ska jag hitta på nu? Teet är uppdrucket, jag är klar och det är nästan en halvtimme till Ida ska väckas. Konstig känsla att ha så mycket tid på en vanlig arbetsdag.

tisdag 1 november 2016

Snabbrostade körsbärstomater

Jag har länge tänkt rosta/baka körsbärstomater i ugn på låg värme under lång tid enligt konstens alla regler. Men när jag i går kom på att jag ville ha det som tillbehör till förrätten och kantarellkrustaderna så hade jag inte 4 timmar på mig, utan snarare en kvart. Så då testade jag hög värme en kort stund och det blev jättebra, vilken tur.


Snabbrostade körsbärstomater

250 g körsbärstomater på kvist
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika

Lägg körsbärstomater med kvist i en liten ugnssäker form. 
Nagga dem med en potatis-sticka. 
Ringla över olivolja. 
Strö över salt, svartpeppar och basilika. 
Tillaga i  225°C i 15–20 minuter.
Låt tomaterna sitta kvar på kvisten. Men klipp kvisten i mindre bitar med två eller tre tomater på varje bit så blir det ett vackert tillbehör på tallriken.

Vad glad jag blev att den här snabbvarianten blev så god som den blev. Känns faktiskt som att det inte kan bli så mycket godare. Ett perfekt och gott tillbehör till mycket. På vintern när inte tomater är nån höjdare smakmässigt är det här ett bra sätt att göra dem godare.


Nu ska det här inlägget publiceras se'n ska jag gå och lägga mig trots att klockan inte ens är 22 (men nästan), som vanligt är jag sååå trött. Nån timmes övertid, minimalt med middag och byggstädning blev lite för mycket för mig i dag så all ork tog slut. Men i morgon hoppas jag på en lugn, mysig och harmonisk kväll. Först ska vi titta på kommunens ljusshow som jag hoppas är lika bra och med samma wow-känsla som för några år sedan och sedan har jag bokat bord på O'Learys för middag. Se'n kan vi åka hem till ett nystädat hem, underbar känsla.