torsdag 22 september 2016

Krämig lchf-kladdkaka

Till Olivias födelsedag provade jag ett nytt recept på lchf-kladdkaka. Det som skiljer från den andra varianten var att det var grädde och lite kakao i den här. Jag tyckte att den här blev krämigare men det kan ju bero på att jag hade den kortare tid i ugnen, en annan form eller annat som också kan påverka resultatet.


Krämig lchf-kladdkaka

100 g smör
100 g mörk choklad 85%
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 tsk kakao

Smält smöret i en kastrull.
Bryt ned chokladen och rör ned i det varma smöret, tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum.
Rör ned kakao och vänd ihop chokladsmöret med ägg-grädden.
Smörj en springform 15-20 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
Grädda i 200 grader i 7-10 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten.
Låt svalna och servera med grädde och bär.

Min form var nästan 20 cm, nästa gång ska jag prova en lite mindre form för att få lite mer höjd på kakan. Eller så gör jag dubbel sats och använder den här formen. Jag älskar mörk choklad så jag hade en 85-procentig variant, tycker du det blir för bittert och mörkt så kan du välja en 70-procentig istället.

onsdag 21 september 2016

Sponsrad video: Fiskelyckas

Det är lätt att lyckas med fisk! 
Många tror att det är krångligt att laga fisk. Men det är det absolut inte. Det vanligaste misstaget är att man antingen steker fisken för länge eller kokar den för länge så att den blir torr och tråkig. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 52° och köttet ska vara vitt, för lax ska temperaturen vara ca 48° och köttet blekrosa.

På Findus hittar du enkla tips och smakrika recept, av Tina Nordström, för att även du ska fiskelyckas. Eftersom fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12 vill man fiskelyckas ofta. Hur ofta äter ni fisk hemma hos er? Vi äter alldeles för sällan!

Sponsrat inlägg

Krämig chili-kyckling

Kycklinggrytor blir oftast supergoda och det är enkelt att förbereda genom att steka kycklingen nån dag i förväg. Så det var ett ganska självklart val att bjuda på det i går när Olivia fyllde år och gästerna skulle komma mindre än en timme efter att jag kom hem från jobbet. Tack vare att jag hade stekt kycklingen i förväg blev det ingen stress utan jag kunde duka och fixa sallad innan jag började med själva grytan.


Krämig chili-kyckling

1 kg kycklingfiléer
1 paprika
1 bit purjolök
3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.
Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Bryn purjolök och paprika. Tillsätt i grytan
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt.

Det här är en kanongod gryta med perfekt styrka och krämig konsistens. Jag åt sallad och ugnsstekt broccoli till grytan, men serverade även klyftpotatis för de som ville ha det. En toppen-middag!

tisdag 20 september 2016

Olivia 17 år

I dag fyller min omtänksamma, hjälpsamma, empatiska, kloka och superduktiga dotter 17 år. 

Jag kommer ihåg dagen för 17 år sedan i detalj som om det vore i går, både den otroliga smärtan, i framför allt ryggen, och den enorma glädjen och allt där emellan.

Hon önskade sig nybakat fröbröd till frukost i dag så självklart steg jag upp lite extra tidigt för att hinna baka. Tur att det är lättbakat. Se'n väcktes hon med skönsång och paket innan hon kunde stiga upp till ett kalasdukat frukostbord.

Som vanligt bjöd vi mormor o morfar på födelsedagsmiddag, resten av släkten får vänta med att fira Olivia tills vi har vår traditionsenliga höstfest i början av oktober.


Födelsedagsmiddagen bestod av

krämig chilikyckling
ugnsstekt broccoli
sallad
klyftpotatis

lchf-kladdkaka
blåbär
grädde

måndag 19 september 2016

Zucchinispagetti

Till dagens middag provade jag att göra zucchinispagetti till min köttfärssås. Gott o roligt! Utseendemässigt ser det ju klockrent ut som vanlig spagetti, eller hur? Smakmässigt är det inte lika likt, men zucchini är supergott och passar perfekt till köttfärs så det blev ändå kanongott.

Köttfärssås och spagetti, ja zucchinispagetti alltså.

Hade jag skalat zucchinin och tagit bort allt grönt hade det sett exakt likadant ut som vanlig spagetti, eller hur?

Jag, eller rättare sagt Leif, använde en grönsakstwister för att få till denna spagetti. En himla rolig manick som jag ska visa er mer av i ett annat inlägg för nu måste jag förbereda inför morgondagen då vi har ett födelsedagsbarn som ska firas.

Innan kokning.

WOW MOM

Ibland behöver man lite uppskattning och då blir man glad när man ser såna här texter. Jag såg tavlor med denna text på Formex-mässan och tyckte att de var så fina och fiffiga. Tror jag måste köpa en!


Vet ni vad jag funderar på?
Jag funderar på om vi ska anlita städhjälp igen. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har försökt ett antal gånger men alltid blivit besviken. De har glömt torka alla ytor, de har glömt skura, de har inte kommit på utsatt dag och tid osv. Det måste ju finnas nån bra städfirma i Luleå! Jag tar gärna emot tips.

Jag har en hektisk tid framför mig med mycket på jobbet, flera födelsedagar och fester, halloween och sist men inte minst jul och nyår. Skulle vara underbart att kunna fokusera på det jag vill, dvs fixa fester, laga mat, baka och umgås med nära och kära.

söndag 18 september 2016

Redan slut

Trots att jag har vaknat tidigt hela helgen och fått många vakna timmar så känns helgen alldeles för kort. Eller så är det just för att jag har vaknat tidigt som gör att jag inte är redo för en ny arbetsvecka. Jag skulle behöva lite mer helg och lite sovmorgon :) Men så fort som veckorna går så är det snart helg igen, eller hur?


Det blir en intensiv vecka med veckans viktigaste dag på tisdag redan. För då fyller kloka, snälla och omtänksamma Olivia 17 år och det ska firas så klart. Det är nog bäst att jag går och sover nu så att jag får många timmars sömn i natt och kan börja den nya veckan riktigt utvilad. Bästa sättet att börja en ny vecka på!