söndag 14 augusti 2016

Nya vanor med Smakbox

Är det nån som börjar jobba efter semestern i morgon? Jag börjar på onsdag!

Är det nån som längtar tillbaka till vardag och rutiner? Det brukar ju vara så när semestern börjar ta slut. Hösten brukar betyda en nystart med nya vanor. Tack vare att jag har undvikit kolhydrater nu i sommar så har jag undvikit glass, godis och fikabröd. Känns så himla skönt att jag inte behöver kämpa med nya nyttigare vanor nu när semestern är slut.

Vill ni prova lite nya produkter som går under temat Nya vanor så har ni nu chansen. Smakbox nya box med temat Nya vanor innehåller rekordmånga 18 spännande produkter som förhoppningsvis utmanar dig lite och får dig att prova nya alternativ. Värdet är hela 463 kr.

Och det bästa av allt - jag har en rabattkod till alla nya prenumeranter!
Ange rabattkoden MATRO så får du 15% på ordinariepris (189 kr inkl frakt) på din första smakbox
Gå in här för att prenumerera.

Det är fler än jag som har upptäckt smakbox och deras roliga och innehållsrika lådor. De är omnämnda i en av mina favorit-mattidningar Elle Mat & Vin.

Bild från Elle Mat & Vin

lördag 13 augusti 2016

Lycklig för lite

Tänkte börja lördagsmorgonen med lite tänkvärda ord som jag ofta brukar tänka på 
och jag tror fler skulle må bra av att göra det.


I dag är jag lycklig över att det "bara" är lördag trots att det kändes som lördag i går. Jag är även lycklig över att jag har några få semesterdagar kvar innan jag börjar jobba igen. Och det känns faktiskt riktigt bra att börja jobba, jag tror att jag har en rolig, men stressig, jobbhöst och vinter framför mig.

Vad är ni lyckliga över i dag?

fredag 12 augusti 2016

Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Eter en heldag på Ikea inklusive bilresa på ungefär en o en halv timme enkel väg känner jag mig lite småtrött men glad. Älskar att gå på Ikea och titta på allt möjligt viktigt som man behöver, trots att man inte visste om det innan man kom dit :) Fast den här gången blev det inte så många roliga småsaker utan det blev stora saker till barnen, både säng och garderober har vi inhandlat till nöjda barn. Och jag är väldigt imponerad att Leif lyckades få in allt i bilen. Det blev trångt, men det gick!

Nu när jag sitter i soffan och tittar igenom korten i kameran kom jag på att jag har ju glömt ge er receptet på de goda köttfärsfyllda paprikorna som Leif grillade åt oss för ett tag sedan.


Köttfärsfyllda paprikor på grillen

Köttfärssås

5 hg köttfärs
0,5 zucchini i bitar
1 brk smaksatt tomatsås (pastasås)
1 dl grädde

paprikor
ost

Börja med att göra en god köttfärssås. 
Stek köttfärsen och zucchinibitar. 
Tillsätt tomatsås, kryddor och grädde.
Låt koka ett tag.
Skär av ett lock av paprikorna. Ta ur kärnor och hinnor och skölj dem.
Fyll paprikorna med köttfärssåsen.
Skiva över ost och lägg på locket.
Grilla på indirekt värme tills osten smält och paprikan har mjuknat något.

Det här blev riktigt gott och Leif lyckades exakt med paprikorna - lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.

Så här gjorde vi köttfärssåsen men den kan man variera efter eget tycke o smak. Tänk bara på att den inte får bli för rinnig utan man vill ha en ganska fast röra i paprikorna.

Smakrik, god köttfärsröra och några skivor ost.
Lägg sedan på locken och paprikorna är redo för grillen.
Grilla på indirekt värme tills osten har smält och paprikan har mjuknat lite.

Njut av dagen

Sista semesterfredagen blir en dag på språng! Gäller att passa på innan semestern är slut :)

Ingen har nog missat att jag älskar fredagar - även när jag har semester och "helg hela veckan" så är det något speciellt med fredagar, eller hur? Fast härligaste och bästa fredagskänslan har jag efter en hel arbetsvecka. Känslan när man kommer hem från jobbet en fredag är oslagbar (framför allt om huset dessutom är nystädat :) )


Efter en heldag på språng tänker jag avsluta min fredag i soffan, min älskade soffa.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 11 augusti 2016

Röding i dillgrädde

Trots att klockan börjar bli mycket är det full aktivitet i huset, både Olivia o Isak håller på att möblera om i sina rum. Och till ommöblering hör även rensning av gamla saker som de inte vill ha kvar i sina rum. Så snart har jag fullt upp med att gå igenom allt o bestämma om det ska vara kvar eller slängas. Känns som att det är det enda jag gjort den här sommaren :)

Till dagens middag ugnsstekte jag röding med dill och grädde. Superenkelt och supergott!


Röding i dillgrädde

röding, filéade och utan skinn
salt
citronpeppar
dill
grädde

Lägg rödingfiléerna i en ugnsform.
Krydda dem med salt och citronpeppar. 
Strö rikligt med dill över. Häll på grädde.
Tillaga i 175 grader i ca 10 minuter om du har lika tunna filéer som vi hade, 
i annat fall får du öka på tiden.

Det blir så himla god sås av grädden som blir smaksatt av dill, salt o citronpeppar. Och så mycket enklare att göra allt i ett, istället för att steka fisken för sig och göra såsen för sig. Till fisken o såsen serverade  jag vårt nya favorittillbehör - ugnsstekt broccoli och blomkål.

Det fungerar med nästan vilken grädde som helst till detta. I dag hade jag vispgrädde, men jag har även använt gräddsorter med lägre fetthalt och även Oatlys iMat (havregrädde) och det har alltid blivit lika gott.

Rabarbervaniljdrink

Veckans drinktorsdag bjuder på en drink där jag gjort många av ingredienserna sedan tidigare och har hemma i skåpen.

Vaniljsnapsen med jordgubbar och rabarber fick ni receptet på förra torsdagen och hittar det här. Rabarbersaft brukar jag göra flera liter av varje sommar och se'n frysa in. Det receptet hittar ni här. Om man inte vill göra vaniljsnapsen går det nog lika bra med vaniljvodka som går att köpa på Systembolaget. Raberbersaft går nog också att köpa, men den blir förmodligen inte lika god som den hemmagjorda :)


Rabarbervaniljdrink 

1 dl koncentrerad rabarbersaft
2 dl sodavatten
citron
jordgubbar
is

Blanda alla ingredienser i ett glas eller gör en större sats och bjud som bål!

Jag experimenterade en del innan jag hittade rätt blandning av de olika ingredienserna. Det här blev bra enligt mig, men jag vet att många vill ha spritstarkare drinkar än vad jag blandar. Jag är inte så jätteförtjust i vaniljsmaken (varför gjorde jag då en vaniljsnaps?), utan ville ha mer rabarbersmak så därför tog jag ganska mycket saft.

Saften är så söt i sig så det räcker gott o väl med bubbelvatten istället för att använda sprite eller nån annan söt läsk att fylla upp med.

onsdag 10 augusti 2016

Curryköttgryta

Höstväder ute och höstmat inne! 
I dag gjorde jag en köttgryta till middag så det kändes som höst, för grytor äter vi inte ofta under sommaren. När det dessutom var grått o tråkigt ute kändes det verkligen som höst, bara de tända ljusen som saknades.


Curryköttgryta

5-8 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk curry
1 brk passerade tomater
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 brk champinjoner
salt, peppar, chilipeppar

Smält smöret och fräs curry, tillsätt sen köttet och bryn det till fin färg. 
Salta o peppra, lägg i en gryta.
Fräs sedan skivad lök i lite mer smör. Häll över i en gryta.
Tillsätt tomaterna och koka minst en timme till köttet är mört o gott.
Tillsätt grädde, crème fraîche och burk-champinjoner. 
Koka några minuter och smaka av med salt, peppar, chilipeppar och ev. mer curry.

Jag ugnsrostade broccoli och blomkål som jag serverade till grytan tillsammans med ris. Currysmaken passar riktigt bra till tomater, tycker jag. Det blir en annorlunda och mildare currysmak mot för när man gör en traditionell currysås.