lördag 25 juni 2016

Midsommardagen

Vilken härlig helg! Jag älskar när man får bonusdagar på helgerna. Det känns som söndag i dag och jag blir lika lycklig varje gång jag kommer på att det bara är lördag. 

Hade ni en bra midsommarafton? Vi hade en lugn och skön dag! Vi pysslade på med lite smått o gott i lugnt tempo hela da'n innan vi gick över till grannarna vid fyra-tiden där vi hade knytis med mycket godsaker. Vi bidrog med Västerbottens-skagen, gravad lax, fyllda ägghalvor, balsamvinägermarinerad kall fläskfilé och fetaostkräm.

Så ni kan ju gissa vilken god frukost vi åt i dag ute på altanen. Jag tror faktiskt att det är premiär för frukost på altanen. Men jag kan ha fel, eventuellt hann vi med något altan-frukost under värmeböljan i maj.


Vi var tvungna att skura bordet extra noga innan vi åt för det var fullt med aska på det. Tidigt i morse brann nämligen några k-märkta s.k tysk-magasin ner på andra sidan vattnet och det måste ha blåst åt vårt håll. De kallas för tysk-magasin för under andra världskriget använde tyskarna magasinen till förråd på sin väg mellan Norge och Ryssland.

torsdag 23 juni 2016

Trocadero-drinken Åsnan

På min mysiga drink-kväll i vintras då vi tjejer skulle fixa varsin drink bjöd Åsa på en god fräsch drink. Hon utgick från Trocadero som hon verkligen ville göra en drink på. Bra val! Sen provade hon sig fram till de övriga ingredienserna.


Trocadero-drinken Åsnan

Blanda allt till en god Trocadero-drink:
Xanté päronkonjak
Sourz Apple
Ramlösa päron
Trocadero

Fräsch, god och guldig drink och Trocadero är en favorit-läsk även för mig. Känns inte som den vanligaste drink-ingrediensen men det blev väldigt lyckat tillsammans med päronkonjak och äppellikör. För att det skulle se lite roligare ut pyntades drinken med små äppelbitar, men vi var nog eniga om att det kan man strunta i.

Kanske något får midsommarafton?!

onsdag 22 juni 2016

Kebabsallad

Heja Sverige!

Vi är laddade i tv-soffan och hoppas på en rolig kväll, nu vill vi se en massa mål och en vinst i detta fotbolls-EM. Skulle vara så tråkigt om Sverige har spelat klart redan.

Det var svårt att slita sig från lounge-möbeln och altanen, nu när vi äntligen har en varm och solig kväll igen. Tänk vad lite sol och värme kan göra för humöret, jag blir så lycklig av detta väder och hoppas att det är här för att stanna.

På sommaren varvar vi grillmat med sallader och jag tror inte vi är ensamma om det, eller? En familjefavorit är kebabsallad. De som vill kan fylla ett pitabröd med kebabkött och grönsaker istället för att äta det som en sallad.


Kebabsallad

sallad
gurka
tomat
rödlök
stekt kebabkött
orientdressing

Blanda godsaker på din tallrik, sätt dig ute och njut! 

tisdag 21 juni 2016

Italiensk lchf-paj

Planerar ni midsommarbuffén för fullt nu? Eller är det redan självklart vad som ska finnas där? Sill, lax, ägg och lite annat och sen jordgubbar till efterrätt, eller? I kväll ska jag grava laxen och på torsdag ska jag tillaga fläskfilén som ska serveras kall. Skagenröra, kall sås och fyllda ägghalvor blir pyssel för midsommaraftonens förmiddag. Se'n är det bara att hålla tummarna för att solen vill vara med också

Till fredagens go'middag med bl.a. lufttorkad skinka gjorde jag en italiensk lchf-paj eller omelett om ni hellre vill det. Men jag tycker att paj låter godare än omelett och eftersom det inte är något pajskal så kallar jag det för lchf-paj.


Italiensk lchf-paj

5 ägg
4 dl vispgrädde
1-3 msk pesto
1 purjolök
1 liten påse ruccola
salt, peppar
3 dl riven parmesan

Vispa ihop ägg, grädde och pesto,  smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolöken  och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.
Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. 
Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg den rivna parmesanen över  och häll sedan äggblandningen över. 
Grädda i 225 grader 25-30 minuter.
Låt pajen vila några minuter innan ni äter av den.

Pajen blev hög och fin och såå god - en ny favorit! Den var så god så det blev ingen matlåda så snart kommer jag göra en omgång till. (Kanske redan till middag i kväll eftersom vi inte har planerat något annat än.) Ett perfekt tillbehör på buffébordet, de goda smakerna passar till det mesta.

Perfekt sommarlunch - en bit paj och en god sallad - ute i solen på vår altan. Det var bara den där lilla detaljen med solen som saknas :)

En tallrik full med godsaker
Paj på väg in i ugnen
Färdig att äta

måndag 20 juni 2016

Loppi blogbag sommar 2016

Nu har jag ännu en gång fått en Loppi blogbag full med roliga saker att prova. Den här gången innehöll den en del gamla favoriter och en del nyheter.


Grumme tvättsåpa är nästan det enda tvättmedlet vi använder. När Ida var nyfödd hade hon känslig hud och jag valde tvättmedel med omsorg. Nu är hon inte lika känslig men jag fortsätter använda Grumme ändå.

Barnen har alla tidigare filmer med Alvin & Gänget så det blir kul att utöka samlingen med ytterligare en bra film.

Burt's Bee lip balm, originalsmaken, har vi använt tidigare. Ska bli kul att prova denna Pink Grapefruit Lip Balm.

Nya tandborstar är alltid en höjdare och gör tandborstningen lite roligare för barnen...i några dagar. Få se vem som ska få denna från Jordan.

Family Fresh är ett av de största varumärkena inom duschtvål i dagligvaruhandeln i Sverige och jag tror att de flesta nån gång har haft en Family-fresh-flaska i duschen.

Ella's kitchens smoothies verkar populära hos småbarn nu för tiden, det fanns inte när mina barn var små. Men nu får de chans att prova ändå :)

Mjukmedel använder jag aldrig pga allergirisk, så flaskan från Softlan kommer jag skänka bort. Onödigt att den står o tar plats hemma hos oss.

söndag 19 juni 2016

Aioli

Efter gårdagens inlägg om ostbröden och räkmackorna har jag fått frågor om aioli. Och ni som undrar - det är jätteenkelt att göra och det är jättegott. Så det är helt klart värt att göra egen.

Varje gång jag gör aioli så blir jag överraskad att det är så enkelt och blir så gott. Undra när jag ska lära mig att det är sååå enkelt :) Har ni provat göra egen? Om inte, så måste ni prova!


Aioli

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
en gnutta salt
1-2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja

Blanda äggula, vinäger, senap, salt och pressad vitlök i en bunke.
Vispa med elvisp och tillsätt oljan. Börja droppvis och häll sedan i en fin stråle.
Vispa tills all olja är i och det har blivit en tjock majonnäs.
Låt aiolin stå och dra i kylen en stund.
Vill ni ha en lite lösare aioli kan man vispa i lite vatten (ca 1 msk).

Jag vill ha en ganska fast aioli så jag tillsätter inte vatten på slutet. Vill ni inte ha aioli utan bara majonnäs så struntar ni i vitlöken men använder receptet i övrigt.

Aioli är inte bara gott till räkor, utan det är supergott att doppa nygräddade vitlöksbröd i också. Mmmm så gott det är.

Kul med regn

Regn, regn och åter regn!

Nu är jag less detta regnande och vill ha strålande sol. Men enligt prognosen lär jag få vänta. Men man får väl försöka göra det bästa av situationen, som Ida gjorde i går. I värsta spöregnet tog hon på sig bikinibyxor och t-shirt och gick ut o hoppade på studsmattan. Hon hade hur kul som helst och var ute jättelänge. Det var länge se'n jag hörde henne skratta så mycket och ha så kul. Men se'n satt det bra med en varm dusch och lite varm o'boy.

Kul med volter i regnet
En blöt studsmatta ger bättre studs
Andra som vågade sig ut hade inte lika kul som Ida