lördag 7 maj 2016

En lugn kväll

Det verkar bli en lugn hemmakväll för hela familjen, en trött familj. Idas övernattningskompisar gjorde att både hon och vi har sovit för få timmar i natt och Isak sov hos en kompis och de verkar också ha sovit för få timmar. Sen har han dessutom haft fotbollsträning i över fyra timmar i dag.


I dag har jag äntligen bakat igen, som jag har längtat. Eftersom jag har skurit ner på socker så har jag ju inte bakat heller, men nu kunde jag inte hålla mig längre. Men för att inte frestas för mycket bakade jag kaffekakor, dvs kakor som smakar kaffe. Kaffe som jag inte tycker om. Smart, va?

När jag ändå var i gång med bakandet var jag tvungen att baka en mjuk kaka också och då föll valet på en hjortronsockerkaka och den var jag tvungen att prova en liten liten bit av och den var himmelskt god. Men en bit får räcka!

Men så himla kul det var att baka! Längtar tills jag får baka igen. Just nu är jag sugen att baka allt möjligt - surdegsbröd, limpor, bullar, kladdkakor, cheesecake och en massa annat :)


Dagens grillmiddag bestod av fläskfilé, zucchini och majs, till det åt vi ugnsrostade gulbetor, sötpotatis, potatis och morötter. Dessutom blandade jag ihop blandsallad, gurka, tomat och avokado och kryddade med örtsalt och droppade över färskpressad citron. Har ni provat det? Det blir så fräscht och gott, framför allt till avokadon.


Nu ska jag ta en kopp te och försöka hålla mig vaken lite längre, men risken är stor att jag slumrar till när jag väl sjunker ner i soffan.

Loppi Blogbag

God morgon!
Klockan är bara strax efter nio och i vanliga fall skulle vi nyss ha stigit upp, men i dag har vi redan varit uppe i flera timmar. Ida har haft två kompisar som har sovit över och tjej-trion vaknade tidigt och var hungriga. Så efter att deras frukost har jag hunnit äta frukost själv, duscha, sätta igång både en disk- och en tvättmaskin och även baka. Oj vad jag kommer hinna mycket i dag :)

I veckan fick jag ett paket med lite smått o gott. Alltid kul med nyheter.


Old el Pasos mexikanska nyhet "Chicken Tinga" ska bli spännande att prova. Kan kanske bli ett alternativ till tacos. Har ni provat den redan?

Rengöringsgel från Dermosil innehåller bland annat Aloe Vera som jag tycker om i skönhetsprodukter. Kanske en ny favorit.

Snobben blir nog kvällens lördagsfilm tillsammans med en stor skål pop corn. Lördagsmys :)

Vilka barn, stora som små, tycker inte om små-yoghurt/kvarg?! Dessa små förpackningar med Safari Kvarg är ett perfekt mellanmål i väntan på maten.

Av Geggamoja fick vi en fin skön mössa och en napphållare. Det blir en bra present eftersom mina barn är för stora.

fredag 6 maj 2016

Hackat ägg - lchf-frukost

Åh vad härligt med en ledig klämfredag och jag har en massa jag vill hinna göra i dag, denna extradag med ledigt. Städa, handla, skura altan, tvätta och annonsera ut barnsaker är en del av sakerna som står på dagens to-do-lista men först ville jag säga hej till er och tipsa om min nya lchf-frukost/mellanmål/lunch, ja jag äter det lite då och då. Det har nästan blivit min nya craving. Hackade ägg med smör och salt! Har ni provat?


Hackat ägg - lchf-frukost

mediumkokt ägg
lite smör
salt

Mediumkoka äggen. Skala den.
Mosa/hacka tillsammans med lite smör, krydda med salt.

Det här är ett riktigt mättande, så det är perfekt till frukost så håller man sig mätt länge. Det blir mycket krämigare och godare om gulan är lite lös, så se till att inte hårdkoka äggen.

Det här åt jag hos min dagmamma när jag var liten, men jag har nog inte ätit det sen dess. Himla konstigt egentligen för jag kommer ihåg att jag tyckte om det redan då och det är ju så enkelt att göra. Vilken tur att jag blev påmind om det när jag sökte lchf-inspiration.

torsdag 5 maj 2016

Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

Vilken underbar dag!
Solen skiner och det är riktigt varmt ute, även om man inte sitter i lä. Så himla härligt! Utemöblerna är skurade, gräsmattan krattad, paviljongen uppsatt och snart är även fönstren putsade. Nu är vi redo för sommaren!

Trots att solen sken även i går blev det ingen grillmiddag, utan i stället gjorde jag en kycklinggratäng av en överbliven grillad kyckling. Men i dag blir det grillat.....


Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

1 grillad kyckling
3 dl riven ost
sås
2 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk dragon
1,5 tsk italiensk salladskrydda
1,5 tsk basilika
0,5-1 tsk salt

Börja med såsen, blanda crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Blir jättebra om man förbereder och ställer kallt i några timmar.
Dela kycklingen och fördela den i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt ris.

Det här tyckte hela familjen om, så det lär återkomma ofta här hemma hos oss. Nästa gång ska jag prova med kycklingfiléer som jag oftast tycker blir godare än färdiggrillad kyckling.

Såsen på väg att blandas ihop

onsdag 4 maj 2016

Dumleflarn - enklaste kakan att baka

Har ni sett receptet på enklaste kakan/flarnet som cirkulerar överallt nu? Man sätter Dumle (chokladöverdragen kola) på en plåt och gräddar i ugnen och vips har man en kaka istället för en godis. Jag tyckte att de blev lite stora om man tog en hel dumle så jag testade att dela en dumle mitt itu innan gräddning och tyckte att den storleken blev mycket bättre.


Dumleflarn

Dela dumlen i 2 bitar, med t.ex. en sax.
Lägg glest på en plåt för de smälter ut.
Grädda i 175 grader i 6-8 minuter.

Det här blev riktigt gott och hela familjen blev som galna efter denna krispiga kaka. Jag ville ha den krispig men vill man ha den lite småseg så tar man ut plåten lite tidigare från ugnen.

Perfekt att dekorera efterrättsmousse eller glass med. Det ska jag prova nångång, men då måste jag "baka" några nya flarn för de jag gjorde i helgen är slut för länge se'n.

Sätt halverade dumlekolor på en plåt....
....och efter några minuter har du goda kakor.

tisdag 3 maj 2016

After Work med jobbet

Nu har jag precis kommit hem från en supertrevlig After Work med jobbet. Vi har länge pratat om att vi ska äta tapas på Tapas de Papà och nu äntligen blev det av. Vi började med en fördrink hemma hos chefen i hennes fina lägenhet och det var inte vilken fördrink som helst utan det var ett av mina favorit-bubbel. Rotari Rosé det är såå gott och såå vår o sommar över det. Love it!


Efter bubbel och småplock gick vi vidare till tapas-restaurangen där vi åt mycket och länge. Tapas är ett perfekt sätt att äta och umgås. Jag älskar konceptet att man sitter länge o småäter och pratar. Man vet aldrig vad de serverar och det är olika från kväll till kväll. Bland det jag smakade ikväll var entrecôte, köttgryta, chiliräkor, grönsaksspett, sötpotatis-pommes, oliver, serranoskinka och patatas bravas.


Vi har verkligen roligt på jobbet nu, jag älskar jobbet och jag älskar mina kolleger. Tänk att jag för ungefär två år sedan slutade där frivilligt för att börja ett nytt jobb. Nu skulle jag aldrig byta bort jobbet! Och vilken tur jag hade som kunde komma tillbaka! Jobbet nu och då är som natt o dag, men hela den historien blir nog ett eget blogg-inlägg.....

Tzatziki till kebabkryddade köttfärsspett

Åh vad jag älskar att vakna till solsken, det är så mycket enklare att stiga upp trots att man är såå trött. Hoppas vi får njuta av solen hela da'n....och hela långhelgen. Även i går sken solen när vi kom hem från jobbet så självklart blev det grillat till middag. På grillen fixade vi kebabkryddade köttfärsspett och sparris och i köket fixade vi sallad o vitlöksstark tzatziki. Mysig och god måndagsmiddag!


Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. 
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Tzatziki är ett av mina sommar-favorit-tillbehör och det passar så bra till grillat. Det kommer bli många omgångar tzatziki i några månader framåt.

**********************

Ikväll ska vi på Tapas-restaurang med jobbet. Äntligen! Vi har pratat om det i flera månader men "plötsligt händer det...." Ska bli gott och trevligt! Jag hoppas att mina tapas-favoriter serveras i kväll. Man vet aldrig i förväg vilka olika tapas som serveras, så det blir en överraskning gång från gång.